Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (22)Тематичний інтернет-навігатор (15)Автореферати дисертацій (1536)Реферативна база даних (10288)Книжкові видання та компакт-диски (1882)Журнали та продовжувані видання (55)
Пошуковий запит: (<.>K=РОСЛИНН$<.>+<.>K=ХАРЧУВАНН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 174
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   методичний посібник   
1.

Вендровска, С.
100 минут для красоты и здоровья [Електронний ресурс] : пер. с пол. / С. Вендровска. - М. : Анонс, 1992. - 96 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга С.Ведровской выдержала несколько изданий в Польше и в нашей стране. Она содержит интересные и ценные сведения, которые помогут каждой женщине стать красивой, сохранить здоровье и бодрость. В популярной форме излагаются принципы рационального питания, приводятся комплексы гимнастических упражнений. Книга написана как рассказ, в котором встречаются две подруги после 10 лет разлуки, и одна, более опытная в искусстве сохранения красоты, женщина делится секретами с другой, соответственно менее опытной...



Кл.слова:
харчування -- гімнастика -- маска

   Тип видання:   методичний посібник   
2.


50 правил здорового питания [Електронний ресурс] / сост. Г. С. Выдревич. - М. : Эксмо ; СПб. : Терция, 2007. - 64 с.. - (Очень просто)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


На свете нет ни одного человека, которому нравится болеть и которого радуют преждевременные морщины и слабость. Сохранить вечную молодость, к сожалению, невозможно, но вполне реально продлить ее, поддержать свое здоровье и до глубокой старости наслаждаться жизнью. Секрет прост: надо правильно питаться. В этой книге даны правила здорового питания и приведены рецепты вкусных и полезных блюд на любой вкус.



Кл.слова:
харчування -- дієта -- кулінарія -- здоров'я

   Тип видання:   навчальний посібник   
3.

Thompson, Kenneth.
Compost [Electronic resource] : the natural way to make food for your garden / Kenneth Thompson. - London : Dorling Kindersley, 2007. - 196 p
Переклад назви: Компост: природний спосіб зробити їжу для вашого саду

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The most practical book that all gardeners have been waiting for, this fun and informative guide shows how to make the best compost using ingredients that are easily found around the house.



Кл.слова:
рослинництво -- добриво -- садівництво

   Тип видання:   науково-популярне видання   
4.
 


Sen, Colleen Taylor.
Curry a global history [Electronic resource] / Colleen Taylor Sen. - London : Reaktion Books, 2009. - 143 p. - (The edible series)
Переклад назви: Всесвітня історія каррі

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Curry is one of the most widely used—and misused—terms in the culinary lexicon. Outside of India, the word curry is often used as a catchall to describe any Indian dish or Indian food in general, yet Indians rarely use it to describe their own cuisine. Curry answers the question, “What is curry?” by giving a lively historical and descriptive account of a dish that has many incarnations. In this global history, food writer Colleen Taylor Sen describes in detail the Anglo-Indian origins of curry and how this widely used spice has been adapted throughout the world. Exploring the curry universe beyond India and Great Britain, her chronicles include the elegant, complex curries of Thailand; the exuberant curry/rotis of the Caribbean; kari/raisu, Japan’s favorite comfort food; Indonesian gulais and rendang; Malaysia’s delicious Nonya cuisine; and exotic Western hybrids such as American curried chicken salad, German currywurst, and Punjabi-Mexican-Hindu pizza. Along the way, Sen unravels common myths about curry and Indian food and illuminates the world of curry with excerpts from popular songs, literary works, historical and modern recipes, and illustrations depicting curry dishes and their preparations.



Кл.слова:
їжа -- споживання -- культура харчування

   Тип видання:   науково-популярне видання   
5.

Smith, Andrew F..
Encyclopedia of Junk Food and Fast Food [Electronic resource] / Andrew F. Smith. - Wertpost : Greenwood Press, 2006. - 364 p.
Переклад назви: Енциклопедія "порожніх калорій" та їжі швидкого приготування

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Eating junk food and fast food is a great all-American passion. American kids and grownups love their candy bars, Big Macs and supersized fries, Doritos, Twinkies, and Good Humor ice cream bars. The disastrous health effects from the enormous appetite for these processed fat- and sugar-loaded foods are well publicized now. This was particularly dramatically evidenced by Super Size Me (2004), filmmaker Morgan Spurlock's 30-day all-McDonald's diet in which his liver suffered the same poisoning as if he had been on an extended alcohol binge. Through increased globalization, American popular food culture is being increasingly emulated elsewhere in the world, such as China, with the potential for similar disastrous consequences. This A-to-Z reference is the first to focus on the junk food and fast food phenomena from a multitude of angles in addition to health and diet concerns. More than 250 essay entries objectively explore the scope of the topics to illuminate the American way through products, corporations and entrepreneurs, social history, popular culture, organizations, issues, politics, commercialism and consumerism, and much more.



Кл.слова:
харчування -- травлення -- обмін речовин -- кулінарія -- здоров'я

   Тип видання:   науково-популярне видання   
6.
 


DK Publishing
Healing Foods [Electronic resource] / DK Publishing. - New York : DK, 2013. - 352 p
Переклад назви: Лікувальна їжа

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Take control of your life and your health through what you eat with Healing Foods — an indispensable resource that shows you exactly what foods are best, and how to optimize their super-food potential. With more than 200 healing foods, from carrots to clementines, and 150 easy-to-prepare recipes that heal, Healing Foods empowers readers to practice optimum nutrition, and shows how certain foods can be incorporated into daily life to target specific health issues.



Кл.слова:
лікарські рослини -- харчування -- дієтологія

   Тип видання:   енциклопедія   
7.

Barnes, J.
Herbal Medicines [Electronic resource] / J. Barnes, L. А. Anderson, J. D. Phillipson. - 3-е изд.. - London : Pharmaceutical Press, 2007. - 721 p.
Переклад назви: Рослинні ліки

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Inclusion of a substance or preparation in Herbal Medicines is not to be considered a recommendation for use, nor does it confer any status on the substance or preparation. Although considerable efforts have been made to check the material in Herbal Medicines, the authors and publisher make no representation, express or implied, with regard to the accuracy of the information contained in this book and cannot accept any legal responsibility or liability for any errors or omissions that may be made. Also, the reader is assumed to possess the necessary knowledge to interpret the information provided. The views expressed in this book are those of the authors and do not represent those of the UK Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, European Medicines Agency, World Health Organization, or any other institution or organisation mentioned. Mention of specific product names is for clarity and identification purposes and does not represent endorsement.



Кл.слова:
гомеопатія -- фармацевтика -- лікарські рослини

   Тип видання:   науково-популярне видання   
8.
 


Weston, A. Price.
Nutrition and physical degeneration [Electronic resource] / A. Price Weston. - [S. l.] : Price Pottenger Nutrition, 2009. - 527 p
Переклад назви: Харчування і фізична дегенерація

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


New Expanded 8th edition with new photos and text. An epic study demonstrating the importance of whole food nutrition, and the degeneration and destruction that comes from a diet of processed foods. For nearly 10 years, Weston Price and his wife traveled around the world in search of the secret to health. Instead of looking at people afflicted with disease symptoms, this highly-respected dentist and dental researcher chose to focus on healthy individuals, and challenged himself to understand how they achieved such amazing health. Dr. Price traveled to hundreds of cities in a total of 14 different countries in his search to find healthy people. He investigated some of the most remote areas in the world. He observed perfect dental arches, minimal tooth decay, high immunity to tuberculosis and overall excellent health in those groups of people who ate their indigenous foods. He found when these people were introduced to modernized foods, such as white flour, white sugar, refined vegetable oils and canned goods, signs of degeneration quickly became quite evident. Dental caries, deformed jaw structures, crooked teeth, arthritis and a low immunity to tuberculosis became rampant amongst them. Dr. Price documented this ancestral wisdom including hundreds of photos in his book, Nutrition and Physical Degeneration.



Кл.слова:
дієтологія -- гастроентерологія -- дегенерація

   Тип видання:   навчальний посібник   
9.
 



Nuts and seeds in health and disease prevention [Electronic resource] / ed. Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson, Vinood B. Patel. - London : Academic Press, 2011. - 1095 p
Переклад назви: Горіхи і насіння в царині охорони здоров'я та профілактики захворювань

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The use of nuts and seeds to improve Human nutritional status has proven successful for a variety of conditions including in the treatment of high cholesterol, reduced risk of Type-2 Diabetes, and weight control. This complete guide to the health benefits of nuts and seeds is the only single-source scientific reference to explore the specific factors that contribute to these potential health benefits, as well as discussing how to maximize those potential benefits.



Кл.слова:
здорове харчування -- медицина -- дієтологія

   Тип видання:   навчальний посібник   
10.
 


Rogers, R.
Pots in the garden. Expert design and planting techniques [Electronic resource] / R. Rogers ; phot. R. Hartlage. - Portland : Timber press, 2007. - 247 p.
Переклад назви: Горщики в саду: експертні техніки дизайну та рослинництва

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


LET’S FACE IT: many of us have a rather limited space in which to garden, and most of us do not have all day to spend outside pursuing our hobby. Understandably, we want to use that precious space and our valuable time to their fullest potential. One of the most space-saving and time-effi cient ways to enjoy our gardens is to include container plantings in our efforts. Container plantings do not need to take up much room (although they can fi ll your entire garden if you like), and a well-planned container, or a group of them, can be easily maintained in a surprisingly short amount of time.



Кл.слова:
декоративна рослина -- садівництво

   Тип видання:   науково-популярне видання   
11.
 


Reed, Matthew.
Rebels for the Soil [Electronic resource] : the Rise of the Global Organic Food and Farming Movement / M. Reed. - London : Earthscan, 2010. - 178 p.
Переклад назви: Бійці Ґрунту: постання глобального руху за екологічно чисті продукти харчування й органічне землеробство

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


In this book I wanted to counter the common opinion that organic farming and food is inherently interesting or has only come to prominence because of geopolitics, a decline in rationality in our society or an increasing self-interestedness by consumers or the greed of supermarkets. Organic food and farming are part of our societal discussions because an assembly of people have put it there through their own actions. By understanding the way in which the organic movement operates as a movement operates, the history of its ideas and the networks through it has developed it becomes clearer that the prominence of the organic movement is a considerable achievement. It also begs the questions as to why is has not been more successful, and how it might be so. In making this argument I present evidence that will be uncomfortable for some in the movement, particularly around the history of the early years. Yet for those opposed to the organic movement it also poses the question of having to explain why the organic movement persists. Many groups and people criticise the status quo, few have a working replacement waiting in the wings to be introduced. The organic movement may not have all the answers, but it is posing important questions and has an alternative to hand. In a time looking toward a crisis in the continuity and supply of food, that must command our attention. The research and thinking on which this book draws spans a decade so the thanks are wide ranging, but I would like to thank Peter Jowers, Harry Rothman, Dave Green and Alan Greer who were, or are still, at the University of West of England. At Exeter University Matt Lobley, Allan Butler and Mike Winter. For my brief but important time at the Open University special thanks are to due to Guy Cook for his encouragement and example. All of my colleagues at the Countryside and Community Research Institute have been, as they always are, an unfailingly supportive team, but particular thanks to Nigel Curry, James Kirwan and Paul Courtney. Thanks as well to Tim Hardwick and all the team at Earthscan for all their guidance, I’m still marvelling that I am an Earthscan author and many thanks to Carol Morris and the two anonymous referees for their constructive comments. I am blessed with a family who stand behind me without whom none of this would be possible and who have never shirked from encouraging me during the decade of research that stands behind this book. They inspired all that follows which is right all that errs belongs solely to me.



Кл.слова:
фермерство -- аграрні технології -- органічні продукти -- охорона довкілля

   Тип видання:   наукове видання   
12.


Research in Organic Farming [Electronic resource] / ed. by R. Nokkoul. - Rijeka : InTech, 2011. - 196 p.
Переклад назви: Дослідження органічного землеробства

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Organic farming is based on minimizing the use of external inputs, avoiding the use of synthetic fertilizers. Pesticides system has the potential to provide benefits in terms of environmental protection, and certain methods are used to minimize pollution of air, soil and water. Organic food handlers, processors and retailers adhere to the standards set to maintain the integrity of organic agriculture products. The primary goal of organic agriculture is to optimize the health and productivity of interdependent communities of soil life, plants, animals and people. The management system of an organic farm is crucial, as its location and productspecific issues need to be addressed to ensure sustainability. Successful cultivation depends on environmentally friendly practices in nitrogen fixation, pest control, positive hosting, sheltering etc. Various incentives can bolster transfer to organic agriculture, either consumer-driven by demand, service-driven by ecological necessity or farmer-driven by economical viability and government support. Despite its advantages, the cost and quality of produce from organic agriculture are continually under discussion. Since organic agriculture can potentially increase yield only in traditional systems and actually decrease it when compared to highly industrialized farming, it is continuously debated if the conversion of existing world farm areas would suffice for the rapidly increasing human population. The book contains 10 chapters written by acknowledged experts, providing comprehensive information on all aspects of Organic Agriculture and Organic Food, from cultivation practices and environmental aspects, to produce certification and distribution with a clear perspective, with a balance in presentations of basic and applied research. Researchers, students, and teachers in the agricultural field in particular will find this book to be of immense use.



Кл.слова:
аграрні дослідження -- фермерство -- рослинництво

   Тип видання:   наукове видання   
13.

Lawson, F.
Restaurants, clubs & bars [Electronic resource] : planning, design and investment for food service facilities / F. Lawson. - 2th. ed.. - Oxford : Architectural Press, 1994. - 332 p.
Переклад назви: Ресторани, клуби та бари: планування, проектування та інвестиції для підприємств громадського харчування

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This book covers all aspects of planning, design and investment in commercial restaurants, from fast food outlets to night clubs. It also examines requirements for food services in the social and welfare sector. With changing social and living habits creating an increasing demand for meals to be taken away from the home, investment in restaurants is taking place on a massive scale throughout the world. Restaurant design is also constantly evolving as changing fashions and competition demand more frequent refurbishment and reinvestment coupled with technical advances in food production and equipment. The book is illustrated by many examples of the most interesting projects in the field worldwide. Any student or practising caterer, architect or interior designer working in a restaurant in the food service industry will find this volume packed with invaluable guidance on planning, design and management.



Кл.слова:
управління -- дизайн -- громадський заклад

   Тип видання:   словник   
Категорія: Біологічні науки   
14.

Hickey, Michael.
The Cambridge Illustrated Glossary Of Botanical Terms [Electronic resource] / M. Hickey, C. King. - 11th ed.. - Cambridge : Cambridge university press, 2013. - 220 p.
Переклад назви: Кембриджський ілюстрований словник ботанічних термінів

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


This beautifully illustrated glossary comprises over 2400 terms commonly used to describe vascular plants. The majority are structural terms referring to parts of plants visible with the naked eye or with a x10 hand lens, but some elementary microscopical and physiological terms are also included, as appropriate. Each term is defined accurately and concisely, and whenever possible, cross referenced to clearly labelled line drawings made mainly from living material. The illustrations are presented together in a section comprising 127 large format pages, within which they are grouped according to specific features, such as leaf shape or flower structure, so allowing comparison of different forms at a glance. The illustrations therefore provide a unique compilation of information that can be referred to independently of the definitions. This makes the glossary a particularly versatile reference work for all those needing a guide to botanical terminology and plant structure.



Кл.слова:
ботаніка -- рослинний світ -- біологічна термінологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
15.
 


Avery, Alex.
The Truth About Organic Foods [Electronic resource] / Alex Avery. - Chesterfield : Henderson Communications L.L.C, 2006. - 239 p
Переклад назви: Правда про органічні продукти

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


First and foremost, 1 thank my father, Dennis Avery, for nurturing my inquisitive nature and encouraging me from an early age to pursue my love of science and the truth. He is the reason 1 have followed this career path and had so much fun in the process. 1 also thank my wife for her unflagging support and patience throughout the writing process, as well as her tough and wonderfully honest opinions as the manuscript progressed. 1 owe Anne and Alice for their editorial advice and administrative support. And finally, for all the wonderful farmers and farm families that 1 have met and gotten to know over the past 12 years, thank you for sharing your lives with me.



Кл.слова:
органіка -- продукти харчування -- їжа -- ГМО

   Тип видання:   методичний посібник   
16.

Шичкін, В. П.
Імунопатологія [Електронний ресурс] / В. П. Шичкін ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». Факультет біомедичних технологій. Кафедра мікробіології та сучасних біотехнологій. - К. : [б. в.], 2010. - 53 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Імунодефіцитні захворювання поділяють на дві основні групи: природжені (первинні) та набуті (вторинні).Первинні імунодефіцити спричинені мутаціями генів, що кодують важливі для роботи імун- ної системи молекули рецепторів, коре цепторів, цитокінів, молекули МНС, ферментів метаболізму, компонентів системи комплементу тощо. Завдяки таким своєрідним «експериментам природи», як імунодефіцити, можна встановити роль певних молекул у функціонуванні імун ної системи та організму людини в цілому. Первинні імунодефіцити, як правило, виявляються у людей невдовзі після наро дження. Вторинні імунодефіцити розвиваються внаслідок дії на організм шкідливих чинників навколишнього середовища (недостатність харчування, вживання цитотоксичних хімічних речовин, опромінення, інфекційні агенти). Вторинні імунодефіцити розвиваються після реалізації ефекту ушкодження екзогенними чинниками імунної системи. Загальними проявами імунодефіцитів є підвищення чутливості до інфекцій різного походження та підвищення ризику виникнення лоякісних пухлин.



Кл.слова:
захворювання -- інфекція -- захист

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Біологічні науки   
17.

Толмачев, А. И.
Ареалы растений флоры СССР [Електронний ресурс] / А. И. Толмачев ; Ленинградский государственный университет им. А. А. Жданова. - Вып. 2. - Ленинград : Издательство Ленинградского университета, 1969. - 249 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Сборник объединяет цикл работ сотрудников Лаборатории фитохорологии и кафедры высших растений ЛГУ, посвященных изучению закономерностей географического распространения растений флоры СССР и документации его в картографической форме, а также решению некоторых вопросов фитогеографического районирования. В сборнике рассматриваются, в частности, вопросы распространения типичных элементов пустынной флоры Турана (Арало-Каспийской низменности), закономерности распространения растений эфемеров и эфемероидов в Средней Азии и высших водных растений на северо-востоке европейской части СССР и ряд других. Сборник представляет интерес для ботаников и географов, а также для луговедов, растениеводов и других работников в области изучения и освоения природных ресурсов.



Кл.слова:
ботаніка -- рослинність -- фітогеографічне районування

   Тип видання:   наукове видання   
Категорія: Біологічні науки   
18.
 


Скворцов, В. Э.
Атлас-определитель сосудистых растений таежной зоны Европейской России [Електронний ресурс] : определитель по генеративным и вегетативным признакам, региональные списки редких и охраняемых видов / В. Э. Скворцов. - М. : Гринпис России, 2000. - 587 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Первое в русскоязычной литературе руководство, позволяющее полноценно определять сосудистые растения большого региона не только в цветущем, но и нецветущем состоянии. Почти для всех видов приводятся изображения, благодаря чему книга может использоваться и как определитель, и как атлас. Определитель рассчитан на естественную флору региона и включает 1860 видов. Ещё 100 видов дано в примечаниях. Помимо ключей в книге дан обзор морфологии сосудистых растений. и сводная таблица по охраняемым растениям. Для ботаников, специалистов по охране природы, студентов, натуралистов-любителей.



Кл.слова:
рослинництво -- ботаніка -- натуралізм

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.


Бізнес-планування у ресторанному господарстві [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2009. - 72 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Бізнес-план - це поширений у ринковій економіці інструмент менеджменту, основа конкретної маркетингової, фінансової, матеріально-технічної, кадрової політики сучасного бізнесу. Бізнес-план - це візитна картка, за якою потенційні партнери по бізнесу оцінюють шанси на успіх підприємницької справи, це мова ведення переговорів з закордонними партнерами та майбутніми інвесторами. В умовах ринкової економіки жодне підприємство не може працювати стабільно та прибутково без ретельно складеного плану. Процес планування дозволяє уявити весь комплекс майбутніх операцій підприємницької діяльності та запобігти небажаним подіям. Особливо важливе бізнес-планування у виробничій та комерційній діяльності, де потрібні як передбачення на довгострокову перспективу, так і ґрунтовні попередні дослідження, що передують плануванню. При виході на ринок підприємець повинен реально уявляти можливі результати своєї діяльності, критично оцінювати власні можливості, правильно розподіляти цілі за часом, навчитися ефективно використовувати ресурси тощо. Досвід роботи вітчизняних підприємств свідчить, що в умовах швидких змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі, посилення конкурентної боротьби, прискорення темпів науково-технічного прогресу тощо планування роботи суб'єктів підприємницької діяльності набуває все більшого значення. Сьогодні успіх будь-якої справи, в тому числі і виходу підприємства на ринок з новим продуктом чи послугою, неможливий без повного і чіткого уявлення про перспективи підприємницької справи, без розробки надійних попередніх орієнтирів і реального плану дій. Серед актуальних завдань бізнес-плану - отримання відповідей на питання: як почати свою справу; як ефективно організувати виробництво; як забезпечити просування товару на ринок; коли будуть отримані перші прибутки; як зменшити ризик від реалізації запропонованої комерційної ідеї; як вижити і перемогти в конкурентній боротьбі тощо. В даному навчальному посібнику розглянуто основні питання побудови та розробки бізнес-плану, який повинні вміти складати студенти, що навчаються за спеціальністю "Менеджмент організацій” та студенти технічних спеціальностей, що мають наміри розпочати власну справу.



Кл.слова:
бізнеc -- сфера послуг -- заклади харчування -- економіка

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Біологічні науки   
20.

Руденко, В. М.
Біоорганічна хімія [Електронний ресурс] / В. М. Руденко ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2010. - 37 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Біоорганічна хімія - розділ органічної хімії, що вивчає індивідуальну структуру, фізико- хімічні властивості та шляхи синтезу органічних речовин, які входять до складу тваринних і рослинних організмів, а також механізми участі цих речовин у біологічних процесах. Разом з тим дослідження в галузі Біоорганічної хімії вносять істотний вклад у розв'язання головної проблеми органічної хімії - зв'язок між структурою речовин та їхньою реакційною здатністю в біологічних умовах, що виключають високі температури, тиск, сильні кислоти та луги. Біоорганічна хімія вивчає біополімери- білки, нуклеїнові кислоти та їхні складові – поліпептиди, амінокислоти й нуклеотиди, а також природні й синтетичні біологічно активні речовини - антибіотики, тваринні й рослинні гормони, вітаміни, високоактивні лікувальні препарати, пестициди тощо. Результати досліджень у галузі Біоорганічної хімії дають змогу по-новому розв'язувати важливі проблеми медицини і народного господарства, проблеми хімічної біоніки. Створюються нові промислові каталізатори на основі вивчення високоактивних і специфічних ферментів та механізмів їхньої дії; системи, - здатні перетворювати хімічну енергію на механічну роботу, як це має місце при м'язовому скороченні; системи збереження й реалізації інформації за принципами, закладеними в біологічних об'єктах, промислове виробництво вибіркових сит, аналогічних до біологічних мембран.



Кл.слова:
речовина -- організм -- дослідження
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського