Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (18)Реферативна база даних (102)Книжкові видання та компакт-диски (28)
Пошуковий запит: (<.>K=ФЕРМЕРСТВ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

   Тип видання:   навчальний посібник   
1.

Герасимов, Алексей.
Лошади [Електронний ресурс] : разведение и уход / А. Герасимов. - М. : Вече, 2004. - 129 с.. - (Полезные советы фермеру)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Перед вами еще одна книга из серии «Полезные советы фермеру», адресованная тем, кто интересуется разведением лошадей. В ней рассматриваются вопросы, касающиеся их размножения и содержания, даются советы, на что лучше обратить внимание при покупке животного. Подробно рассматриваются основные заболевания и травмы лошадей, способы их лечения и оказания первой помощи. Приводятся сведения, касающиеся переработки молока, мяса и кожи этих животных.



Кл.слова:
фермерство

   Тип видання:   методичний посібник   
2.

Петросян, О.
Садовые деревья и кустарники [Електронний ресурс] / О. Петросян. - [Б. м. : б. в.]. - 108 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Данная книга содержит информацию о садовых деревьях и ягодных кустарниках. Довольно большое место в ней отводится внедрению новых сортов, клоновых подвоев, выращиванию саженцев. Рассмотрены различные системы формирования скороплодных деревьев, способы регулирования роста и плодоношения деревьев, агротехнические мероприятия. Описаны современная технология закладки многолетних насаждений и ухода за ними, а также защита плодовых деревьев и кустарников от вредителей и болезней.



Кл.слова:
фермерство -- сад -- шкідник

   Тип видання:   методичний посібник   
3.


Морковь, петрушка [Електронний ресурс]. - М. : РИПОЛ КЛАССИК, 2000. - 32 с.. - (Сад и огород)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге описаны особенности выращивания моркови и петрушки, сорта и гибриды, средства защиты от болезней и вредителей, а также сроки и способы уборки, хранения, заготовки.



Кл.слова:
садівництво -- фермерство

   Тип видання:   монографія   
4.

Штаерман, Е. М.
История крестьянства в древнем Риме [Електронний ресурс] / Е. М. Штаерман. - М. : Наука, 1996. - 200 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге на большом материале источников всесторонне исследуется малоизученная история древнеримского крестьянства как особой сословно-классовой категории общества. Значителен временной период исследования - от Ранней республики (VI-V вв. до н. э. ) до эпохи установления и расцвета Римской империи (I-IV вв. н. э. ). Глобальны поднимаемые в книге проблемы - генезис и расцвет крестьянской системы как стержня древнеримской civitas (полиса) и основы могущества Римской державы; происхождение и изменение социального состава крестьянства, его место и ведущая роль в римской цивилизации! крестьянская идеология и религиозные культы; разложение крестьянства в период Империи - римское "фермерство" и колонат. Эти и многие другие проблемы насыщены красками живой истории и раскрывают всё многообразие материального и духовного мира римского крестьянства, а в сущности всего древнеримского общества и государства.



Кл.слова:
історія Риму -- Стародавній Рим

   Тип видання:   науково-популярне видання   
5.
 


Reed, Matthew.
Rebels for the Soil [Electronic resource] : the Rise of the Global Organic Food and Farming Movement / M. Reed. - London : Earthscan, 2010. - 178 p.
Переклад назви: Бійці Ґрунту: постання глобального руху за екологічно чисті продукти харчування й органічне землеробство

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


In this book I wanted to counter the common opinion that organic farming and food is inherently interesting or has only come to prominence because of geopolitics, a decline in rationality in our society or an increasing self-interestedness by consumers or the greed of supermarkets. Organic food and farming are part of our societal discussions because an assembly of people have put it there through their own actions. By understanding the way in which the organic movement operates as a movement operates, the history of its ideas and the networks through it has developed it becomes clearer that the prominence of the organic movement is a considerable achievement. It also begs the questions as to why is has not been more successful, and how it might be so. In making this argument I present evidence that will be uncomfortable for some in the movement, particularly around the history of the early years. Yet for those opposed to the organic movement it also poses the question of having to explain why the organic movement persists. Many groups and people criticise the status quo, few have a working replacement waiting in the wings to be introduced. The organic movement may not have all the answers, but it is posing important questions and has an alternative to hand. In a time looking toward a crisis in the continuity and supply of food, that must command our attention. The research and thinking on which this book draws spans a decade so the thanks are wide ranging, but I would like to thank Peter Jowers, Harry Rothman, Dave Green and Alan Greer who were, or are still, at the University of West of England. At Exeter University Matt Lobley, Allan Butler and Mike Winter. For my brief but important time at the Open University special thanks are to due to Guy Cook for his encouragement and example. All of my colleagues at the Countryside and Community Research Institute have been, as they always are, an unfailingly supportive team, but particular thanks to Nigel Curry, James Kirwan and Paul Courtney. Thanks as well to Tim Hardwick and all the team at Earthscan for all their guidance, I’m still marvelling that I am an Earthscan author and many thanks to Carol Morris and the two anonymous referees for their constructive comments. I am blessed with a family who stand behind me without whom none of this would be possible and who have never shirked from encouraging me during the decade of research that stands behind this book. They inspired all that follows which is right all that errs belongs solely to me.



Кл.слова:
фермерство -- аграрні технології -- органічні продукти -- охорона довкілля

   Тип видання:   наукове видання   
6.


Research in Organic Farming [Electronic resource] / ed. by R. Nokkoul. - Rijeka : InTech, 2011. - 196 p.
Переклад назви: Дослідження органічного землеробства

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Organic farming is based on minimizing the use of external inputs, avoiding the use of synthetic fertilizers. Pesticides system has the potential to provide benefits in terms of environmental protection, and certain methods are used to minimize pollution of air, soil and water. Organic food handlers, processors and retailers adhere to the standards set to maintain the integrity of organic agriculture products. The primary goal of organic agriculture is to optimize the health and productivity of interdependent communities of soil life, plants, animals and people. The management system of an organic farm is crucial, as its location and productspecific issues need to be addressed to ensure sustainability. Successful cultivation depends on environmentally friendly practices in nitrogen fixation, pest control, positive hosting, sheltering etc. Various incentives can bolster transfer to organic agriculture, either consumer-driven by demand, service-driven by ecological necessity or farmer-driven by economical viability and government support. Despite its advantages, the cost and quality of produce from organic agriculture are continually under discussion. Since organic agriculture can potentially increase yield only in traditional systems and actually decrease it when compared to highly industrialized farming, it is continuously debated if the conversion of existing world farm areas would suffice for the rapidly increasing human population. The book contains 10 chapters written by acknowledged experts, providing comprehensive information on all aspects of Organic Agriculture and Organic Food, from cultivation practices and environmental aspects, to produce certification and distribution with a clear perspective, with a balance in presentations of basic and applied research. Researchers, students, and teachers in the agricultural field in particular will find this book to be of immense use.



Кл.слова:
аграрні дослідження -- фермерство -- рослинництво

   Тип видання:   навчальний посібник   
7.

Мичурин, И. В.
Итоги шестидесятилетних работ [Електронний ресурс] / И. В. Мичурин ; Академия наук СССР. - М. : АН СССР, 1950. - 552 с.. - (Классики науки)

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Данная книга представляет собой основной печатный труд И. В. Мичурина, выпущенный в серии Классики науки. Ранее она выходила под разными названиями ("Итоги полувековых работ по выведению новых сортов плодовых и ягодных растений", "Выведение новых улучшенных сортов плодовых и ягодных растений").



Кл.слова:
сільське господарство -- плодоводство -- фермерство -- селекція

   Тип видання:   навчальний посібник   
8.
 


Bane, Peter.
The permaculture handbook [Electronic resource] : garden farming for town and country / Peter Bane. - Gabriola : New society publishers, 2012. - 499 p
Переклад назви: Пермакультурний довідник: садове землеробство для міста і села

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The urban landscape has swallowed vast swaths of prime farmland across North America. Imagine how much more self-reliant our communities would be if thirty million acres of lawns were made productive again. Permaculture is a practical way to apply ecological design principles to food, housing, and energy systems, making growing fruits, vegetables, and livestock easier and more sustainable. The Permaculture Handbook is a step-by-step, beautifully illustrated guide to creating resilient and prosperous households and neighborhoods, complemented by extensive case studies of three successful farmsteads and market gardens. This comprehensive manual casts garden farming as both an economic opportunity and a strategy for living well with less money. It shows how, by mimicking the intelligence of nature and applying appropriate technologies such as solar and environmental design, permaculture can: Create an abundance of fresh, nourishing local produce. Reduce dependence on expensive, polluting fossil fuels. Drought-proof our cities and countryside. Convert waste into wealth. Permaculture is about working with the earth and with each other to repair the damage of industrial overreach and to enrich the living world that sustains us. The Permaculture Handbook is the definitive practical North American guide to this revolutionary practice, and is a must-read for anyone concerned about creating food security, resilience, and a legacy of abundance rather than depletion. Peter Bane is a permaculture teacher and site designer who has published and edited Permaculture Activist magazine for over twenty years. He helped create Earthaven Ecovillage in North Carolina, and is now pioneering suburban farming in Bloomington, Indiana.



Кл.слова:
фермерство -- садівництво -- землеробство -- перманентна агрокультура
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського