Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (7)Автореферати дисертацій (3325)Реферативна база даних (15335)Книжкові видання та компакт-диски (1448)Журнали та продовжувані видання (49)
Пошуковий запит: (<.>K=РАЦІОН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 74
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   підручник   
1.

Старовойт, Л. Я.
Кулінарія [Електронний ресурс] / Л. Я. Старовойт, М. С. Косовенко, Ж. М. Смирнова. - К. : Вища школа, 1992. - 270 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику описано раціональні способи механічної кулінарної обробки продуктів для приготування страв і кулінарних виробів в умовах масового виробництва згідно з науково обгрунтованими нормами раціонального харчування. Викладено питання теплової кулінарної обробки продуктів, технології приготування страв. Приведено їхню якісну характеристику, строки реалізації, а також норми закладання сировини.



Кл.слова:
харчування -- страва -- рецепт приготування

   Тип видання:   підручник   
2.

Бонд, Дж.
Естественное питание: как питаться в соответствии с нашей генетической программой [Електронний ресурс] / Дж. Бонд. - М. : Айрис-пресс, 2003. - 336 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга Джеффа Бонда - это описание уникальной системы питания, которая соответствует генетической программе человека. Автор дает серьезное научное обоснование рациона, к которому человеческий организм приспосабливался на протяжении миллионов лет и который позволит избавиться от многих болезней цивилизации, сбросить лишний вес и обрести прекрасное самочувствие. В книге рассматривается связь питания и болезней (рак, диабет, остеопороз, гипертония и т.д.), даются рекомендации по питанию различных возрастных групп, приводятся рецепты блюд.



Кл.слова:
раціон -- здорове харчування -- кулінарія

   Тип видання:   підручник   
3.

Новикова, И. В.
Питание и диета для будущих мам [Електронний ресурс] / И. В. Новикова. - М. : Вече, 2007. - 81 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В этой книге подробно изложены особенности питания будущих мамочек по триместрам беременности, составлены рационы (с учетом ккал и меню к ним). В книге идет речь о том, как правильно подобрать диету при различных заболеваниях, возникающих во время беременности(анемия, изжога, варикоз, отеки, гипертония, геморрой, запоры, увеличение щитовидной железы). Представлено множество интересных и очень полезных рецептов блюд для беременных (салаты, супы, овощные, рыбные и мясные блюда и, конечно, сладкие десерты).



Кл.слова:
материнство -- здорова їжа -- вагітність -- раціон

   Тип видання:   навчальний посібник   
4.

Мирошниченко, П. Я.
Культура русского и украинского крестьянства конца эпохи феодализма (1760-1861 гг.) [Електронний ресурс] : учебное пособие по народоведению для преподавателей средних школ и студентов вузов / П. Я. Мирошниченко. - Донецк : ДонГИИИ, 1999. - 224 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В навчальному посібнику висвітлено формування суспільної свідомості та культури селянського населення України і Росії, починаючи з зародження у цьому середовищі раціонального мислення. Вивчено структуротворні чинники, структуру, сутність та енергію руху селянської культури, а також співвідношення її виробничо-утилітарної та святково-естетичної сфер. Розглянуто структуру особистості патріархального селянина. Охарактеризовано народні релігійно-ідеологічні рухи. Показано значення творчості Т. Г. Шевченка у формуванні української та російської культур.



Кл.слова:
культурологія

   Тип видання:   методичний посібник   
5.


Українська національна кухня [Електронний ресурс] / ред.-уклад. Л. М. Безусенко. - Донецьк : Сталкер, 2002. - 288 с.. - (Кулінарія)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У пропонованій книжці наведено велику кількість рецептів традиційних і оригінальних страв української національної кухні з описом сучасних способів їх готування. Кожна господарка зможе збагатити харчовий раціон своєї родини, готуючи перші гарячі й холодні страви, м'ясні та рибні закуски, борошняні вироби та інші страви, поживні й смачні, серед яких багато вже забутих і напівзабутих.



Кл.слова:
кулінарія -- страва -- рецепт

   Тип видання:   методичний посібник   
6.

Чеботарьова, В. Д.
Пропедевтична педіатрія [Електронний ресурс] / В. Д. Чеботарьова, В. Г. Майданник. - К. : [б. в.], 1999. - 578 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику викладені принципи організації лікувально-профілактичної допомоги дітям, історія розвитку педіатрії, дана характеристика періодів дитячого віку, анатомо-фізіологічні особливості органів і систем, а також обміну речовин у дітей різних вікових груп. Описані закономірності і сучасні тенденції фізичного і нервово-психічного розвитку дітей, їх оцінка і семіотика порушень. Розглянуті основні принципи і тактика раціонального вигодовування та харчування здорових дітей раннього віку. Детально описані особливості і методи клінічного обстеження різних органів та систем у дітей, загальна і спеціальна семіотика найбільш поширенних захворювань дитячого віку.



Кл.слова:
лікування -- допомога

   Тип видання:   методичний посібник   
7.

Доцяк, В. С.
Українська кухня [Електронний ресурс] / В. С. Доцяк. - 2-е вид., перероб. і доп.. - Л. : Оріяна-Нова, 1998. - 567 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В основу книги покладено відродження української національної кухні, технології приготування давніх традиційних страв. Подано товарознавчу класифікацію овочів, грибів, риби, м'яса, птиці, описано значення їх у харчуванні людини. Висвітлено раціональні способи кулінарної обробки продуктів, її вплив на якість готової продукції. Наведено способи і методи приготування та подавання страв, напоїв, виробів з тіста, вимоги до їхньої якості, терміни реалізації. Окремий розділ присвячено лікувальному харчуванню. Для учнів професійно-технічних закладів освіти.



Кл.слова:
кулінарія -- страва -- рецепт

   Тип видання:   методичний посібник   
8.


Сучасні підходи до лікування захворювань органів дихання у дітей [Електронний ресурс] : методичні рекомендації / уклад.: В. П. Костроміна, О. О. Речкіна, В. О. Усанова. - К. : Вид-во ін-ту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України, 2005. - 17 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Запропановані методичні рекомендації присвячені актуальній проблемі дитячої пульмонології – лікуванню захворювань органів дихання. Авторами, враховуючи сучасні наукові розробки багатьох вітчизняних та зарубіжних дослідників, наведені сучасні погляди на роль та механізм запалення в патогенезі захворювань респіраторного тракту. Описані сучасні підходи до його лікування у дітей. Призначення протизапального та/або місцевого антибактеріального препарату є ефективним лікуванням гострих інфекційно-запальних респіраторних захворювань у дітей та раціональною стратегією у педіатрії, що дозволить підвищити ефективність лікування зазначеної категорії хворих при зменшенні економічних затрат. Запропоновані схеми лікування рекомендуються для широкого використання в умовах стаціонару та в амбулаторній практиці при лікуванні позалікарняних інфекцій верхніх та нижніх дихальних шляхів у дітей.



Кл.слова:
хвороба -- дихальні шляхи -- метод лікування

   Тип видання:   підручник   
9.


Фармакологія [Електронний ресурс] : підручник / за ред. І. С. Чекмана. - К. : Вища школа, 2001. - 598 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Підручник складено відповідно до навчальної програми з фармакології для студентів вищих медичних навчальних закладів III — IV рівнів акредитації. Матеріал підручника відзначається оптимальним обсягом, раціональною структурою, чіткістю, логічністю, послідовністю іі лаконічністю викладу, добре ілюстрований. Заслуговує на увагу тс, що Традиційний матеріал подамо на рівні найсучасніших досягнень науки і практики із застосуванням термінології за новими міжнародними номенклатурами (хімічною, МКХ, анатомічною, гістологічною), Міжнародною системою одиниць (С І) у галузі фармакології і суміжних наук. Для студентів вищих медичних навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.



Кл.слова:
хімія -- лікарська речовина

   Тип видання:   навчальний посібник   
10.

Гулак, Н. В.
Земельное право [Електронний ресурс] : учебное пособие / Н. В. Гулак, Е. А. Бевзюк. - Оренбург : Изд-во ОГУ, 2005. - 114 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Учебное пособие подготовлено на кафедре экологического и земельного права юридического факультета ОГУ. Ответственный редактор Гулак Н.В. – заведующая кафедрой, к.ю.н., доцент. Пособие предназначено для практических занятий, самостоятельной работы студентов всех форм обучения по специальности 03.27.00 - Юриспруденция по земельному праву и базируется на требованиях государственного стандарта и типовой программы.



Кл.слова:
земельні правовідносини -- землеустрій -- раціональне використання

   Тип видання:   підручник   
11.


Земельное право [Електронний ресурс] : конспект лекций / сост. И. А. Павловский. - М. : Изд-во МИЭМП, 2004. - 70 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Конспект лекций предназначен для изучения курса «Земельное право» студентами, обучающимися по специальности 02.11.00 «Юриспруденция». Вместе с тем, для надлежащего освоения положений дисциплины «Земельное право», в том числе для успешной сдачи экзаменов и зачетов, применения знаний на практике, необходимо самостоятельное изучение студентом земельного законодательства и указанной в конспекте учебной литературы. Печатается по решению научно-методического совета Московского института экономики, менеджмента и права.



Кл.слова:
земельні правовідносини -- землеустрій -- раціональне використання

   Тип видання:   наукове видання   
12.

Гоббс, Т.
Сочинения [Електронний ресурс] : в 2 т. / Т. Гоббс. - М. : Мысль, 1989-1991. - (Философское наследие)

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ

Т. 1. - 1989. - 624 с.

Т. 1. - 1989. - 627 с.

Т. 2. - 1991. - 732 с.

Т. 2. - 1991. - 736 с.


В первый том Сочинений английского философа Т. Гоббса аключены основные работы, представляющие его натурфилософию, теорию познания и социально-политические взгляды: трилогия "О теле", "О человеке", "О гражданине" (на русском языке полностью публикуется впервые), "Человеческая природа", "О свободе и необходимости". Во второй том Сочинений Т. Гоббса входит знаменитое произведение философа "Левиафан", Приложение к "Левиафану" - впервые публикуемое на русском языке, - а также его историческое сочинение "Бегемот, или Долгий парламент" (в сокращении).



Кл.слова:
натурфілософія -- буття -- пізнання -- раціоналізм -- суспільний договір

   Тип видання:   підручник   
13.

Рывкин, Альберт Анатольевич.
Сборник задач по математике с решениями для поступающих в вузы [Електронний ресурс] / А. А. Рывкин. - М. : Оникс, 2003. - 544 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Основу задачника составили варианты письменных работ по математике, предлагавшихся на вступительных экзаменах в ряде ведущих вузов Москвы. Сборник содержит около 500 типовых задач. К каждой задаче дается до трех указаний, помогающих найти правильный путь к решению, а затем приводится подробное решение. Пособие может использоваться при самостоятельной подготовке к экзаменам в вуз, а также на подготовительных отделениях и курсах.



Кл.слова:
раціональне число -- геометрична задача -- геометрія

   Тип видання:   підручник   
14.

Вачевський, М. В.
Інтелектуальна власність: теорія і практика інноваційної діяльності [Електронний ресурс] : підручник / М. В. Вачевський, В. Г. Кремень [и др.]. - К. : ВД "Професіонал", 2005. - 448 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику викладено теоретичні і практичні основи інтелектуальної власності в обсязі, передбаченому навчальною програмою відповідного курсу аудиторних занять для студентів, які опановують професію менеджера, маркетолога, економіста, підприємця, з метою формування відповідних фахових компетенцій. Розглядаються основи розвитку раціоналізаторства і винахідництва, технічної творчості, охорони об’єктів інтелектуальної власності в Україні, порядок проведення патентних досліджень та оформлення заявок на винаходи, промислові зразки, товарні знаки і заяв на раціоналізаторські пропозиції. Висвітлюються питання правових відносин авторів, патентування винаходів за кордоном, патентна документація та міжнародна класифікація винаходів. Наводяться зразки оформлення правових документів на об’єкти інтелектуальної власності.



Кл.слова:
раціоналізаторство -- винахідництво -- патентування

   Тип видання:   монографія   
15.


Раціональне фінансування науки як передумова розбудови знаннєвого суспільства в Україні [Електронний ресурс] / Б. А. Маліцький [и др.]. - К. : Фенікс, 2004. - 32 с.

Рубрики:
  

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


На основі аналізу світового досвіду та ряду попередніх робіт авторів продемонстровані найбільш раціональні підходи до фінансування наукових досліджень, механізми його забезпечення як за рахунок Державного бюджету, так і шляхом державного стимулювання залучення для цієї мети коштів вітчизняних та зарубіжних інвесторів. Показана функціональна роль фундаментальних та прикладних досліджень в інноваційному процесі, підтверджені світовою практикою оптимальні співвідношення в забезпеченні їх ресурсами. Проаналізовано стан справ з фінансуванням науки в Україні та найважливіші проблеми в його організації, які необхідно вирішити. Виконано розрахунки можливих варіантів виходу на передбачені законодавством параметри фінансування науки і проаналізовано зумовлені ними особливості інноваційного розвитку. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення структури бюджетних призначень та основних напрямів бюджетної політики в сфері науки та інновацій на 2005 і наступні роки.



Кл.слова:
бюджетна політика -- макроекономіка

   Тип видання:   наукове видання   
16.
 


Шютц, А.
Смысловая структура повседневного мира [Електронний ресурс] : очерки по феноменологической социологии : пер. с англ. / А. Шютц. - М. : Институт Фонда «Общественное мнение», 2003. - 336 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В сборник трудов выдающегося американского социолога Альфреда Шютца (1899-1959) включены работы, в которых раскрываются категории феноменологической социологии - конституирование жизненного мира, трансцендентальная интерсубъективность, смысловая структура действия, рациональность, релевантность, типизация. Книга предназначена для специалистов в области теоретической социологии, психологии, культурологии, массовой коммуникации, а также для аспирантов и студентов гуманитарных факультетов высших учебных заведений.



Кл.слова:
трансцендентальна інтерсуб’єктивність -- раціональність -- сучасна філософія -- ідеалізм

   Тип видання:   наукове видання   
17.
 


Сёрль, Дж.
Рациональность в действии [Електронний ресурс] : пер. с англ. / Дж. Сёрль. - М. : Прогресс-Традиция, 2004. - 336 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Новая книга крупного американского философа Джона Сёрля представляет собой оригинальное исследование одной из центральных проблем западной философии - проблемы рациональности. Автор анализирует факторы, определяющие рациональные действия человека, принципиальные отличия рациональности человека от рациональности животных, природу альтруизма. Пристальное внимание уделяется полемике с так называемой «классической моделью» рациональности, феноменам альтруизма и слабости воли. Книгу отличает ясная манера и строгая логика изложения.



Кл.слова:
раціональність -- філософія -- сучасна філософія -- постмодернізм -- ідеалізм -- проблеми філософії

   Тип видання:   підручник   
18.


Гігієна харчування з основами нутриціології [Електронний ресурс] : в 2 т. / ред. В. І. Ципріян. - К. : Медицина, 2007

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ

Кн. 1 : Аністратенко Т.І.. - 528 с.

Кн. 2. - 544 с.


З усіх гігієнічних дисциплін найбільш інтенсивно упродовж другої половини ХХ ст. розвивалася гігієна харчування. Підґрунтям такого розвитку були фундаментальні досягнення науки про харчування, що позначилося на формулі збалансованого харчування, упровадження новітніх технологій виробництва харчових продуктів, розширення мережі закладів громадського харчування і торгівлі, гармонізація законодавчої бази у сфері якості та безпеки харчових продуктів з міжнародними вимогами. Усе це привело до розширення функціональних обов'язків лікарів за фахом "гігієна харчування", зміни законодавчої та швидкого оновлення нормативної бази, значно ускладнило ведення поточного та запобіжного санітарного нагляду. Об'єм матеріалу, який необхідно опанувати студентам та інтернам медико-профілактичного профілю, значно збільшився, що визначило потребу підготовки нового підручника у двох книгах. У книзі 1, ґрунтуючись на сучасній теорії харчування і вчення про функції їжі та її біологічну дію на організм, автори висвітлюють гігієнічні принципи раціонального харчування окремих груп населення, основи профілактики аліментарних та аліментарно зумовлених захворювань, дають гігієнічну і нутриціологічну характеристику харчових продуктів, визначають організаційно-правові основи їх експертизи. Для студентів та інтернів вищих медичних навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації. Може бути корисним також слухачам закладів післядипломної освіти та практичним лікарям із загальної гігієни, гігієна харчування та дієтології



Кл.слова:
загальна гігієна -- дієтологія

   Тип видання:   методичний посібник   
19.

Венедиктова, В. М.
Правове регулювання неповного робочого часу в умовах ринкової економіки [Електронний ресурс] : науково-практичний посібник / В. М. Венедиктова. - Х. : Ун-т внутр. справ, 1999. - 36 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В посібнику з урахуванням чинного законодавства та нових економічних методів господарювання розглянуті питання щодо визначення нормальної тривалості робочого часу та правового регулювання неповного робочого часу в умовах становлення ринкової економіки, а також надані теоретичні та практичні рекомендації щодо його раціонального використання. Для викладачів, курсантів та слухачів вищих учбових закладів МВС України.



Кл.слова:
розклад часу

   Тип видання:   підручник   
20.

Кузнєцов, Ю. М.
Основи патентознавства та авторського права [Електронний ресурс] / Ю. М. Кузнєцов. - 3-е вид., перероб. і доп.. - К. : Смок : Гнозіс, 2001. - 206 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Навчальний посібник написаний у вигляді лекцій з коментаріями, прикладами і додатками. В ньому викладені загальні питання винахідництва, раціоналізації, патентно-ліцензійної діяльності і ін. Відображені права і пільги авторів винаходів, корисних моделей, промислових зразків, товарних знаків, "ноу-хау", творів науки, літератури і мистецтва, првила складання, порядок подачі, і експертизи заявок на інтелектуальну власність.



Кл.слова:
патентування -- винахідництво
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського