Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (20)Автореферати дисертацій (3)Реферативна база даних (1)Авторитетний файл імен осіб (1)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>K=ЮКАЛО<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Представлено документи з 1 до 20
...
1.

Юкало А. В. 
Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 5. - С. 49-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_5_6
Наведено дані щодо біологічних властивостей протеїнів сироватки молока, які реалізуються на рівні продуктів їх протеолітичного розщеплення - біоактивних пептидів. Основними функціями цих протеїнів є забезпечення амінокислотного живлення ссавців на початкових етапах розвитку, транспорт жирних кислот і ретинолу, участь у синтезі лактози, транспортуванні іонів кальцію і заліза, імунний захист, антимікробна дія та ін. В останні роки встановлено, що протеїни сироватки молока, подібно до казеїнів, є попередниками низки біологічно активних пептидів. Серед продуктів протеолітичного розщеплення <$Ebeta>-лактоглобуліну, <$Ealpha>-лактоальбуміну, лактоферину та альбуміну сироватки молока виявлено інгібітори ангіотензинперетворювального ензиму, опіоїдні пептиди - агоністи опіатних рецепторів, антимікробні пептиди, пептиди з імуномодуляторною та гіпохолестеролемічною дією, а також пептиди, що впливають на моторику кишечника. Проаналізовано дані щодо можливої участі пептидів протеїнів сироватки молока в реалізації таких біологічних функцій, як засвоєння іонів кальцію, антиоксидантна дія, регулювання апетиту, антиканцерогенна активність. Зроблено припущення, що утворення біоактивних пептидів можна розглядати як додаткову функцію природних харчових протеїнів, яка надає переваги організмові ссавців і позитивно впливає на їх розвиток у неонатальний період. Розглянуто шляхи утворення біоактивних пептидів, їх стійкість до дії протеолітичних ензимів, здатність проникати в кров'яне русло і виявляти біологічну дію. На сьогодні одержано обмежену кількість продуктів з біоактивними пептидами протеїнів сироватки молока. Для їх ширшого застосування потрібні подальші дослідження будови, механізму, шляхів і способів виділення, створення функціональних продуктів на основі біоактивних пептидів із протеїнів сироватки молока надасть змогу більш раціонально використовувати цей побічний продукт молочної промисловості.
Попередній перегляд:   Завантажити - 146.824 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Юкало А. В. 
Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів [Електронний ресурс] / А. В. Юкало, Л. А. Сторож, В. Г. Юкало // Biotechnology. - 2012. - Vol. 5, № 4. - С. 21-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2012_5_4_4
Наведено дані щодо складу протеїнів казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus), їх класифікації. Викладено сучасні уявлення про формування біологічної цінності казеїнів як природних харчових протеїнів, які передусім відповідають класичним вимогам до харчових протеїнів (збалансований амінокислотний склад, доступність дії протеолітичних ензимів шлунково-кишкового тракту). В останні роки встановлено, що казеїни є попередниками низки біологічно активних пептидів, що надало підставу вважати ці протеїни харчовими прогормонами. Серед продуктів протеолітичного розщеплення казеїнів виявлено пептиди, які впливають на серцево-судинну (антитромботичні й антигіпертензивні), нервову (агоністи та антагоністи опіоїдних рецепторів), травну (казофосфопептиди, глікомакропептид <$E kappa>-казеїну), імунну (імуномодуляторні та антимікробні пептиди) системи. База даних про біологічно активні пептиди казеїнового походження інтенсивно поповнюється новими видами біоактивних пептидів з антиканцерогенною і противірусною дією, пептидів, які стимулюють синтез ДНК, тощо. Описано шляхи утворення і властивості груп біоактивних пептидів. Показано, що казеїнові пептиди є стійкими до дії травних протеаз, можуть всмоктуватися в кишечнику, проникати в кров'яне русло і виявляти свою біологічну дію. Наведено результати досліджень, які свідчать про утворення біоактивних казеїнових пептидів у ферментованих молочних продуктах унаслідок дії протеаз молокозсідальних препаратів та молочнокислих бактерій. Доведено утворення в модельній системі казокінінів - антигіпертензивних казеїнових пептидів з <$E alpha sub S1>- і <$E beta>-казеїнів. Явище утворення біоактивних пептидів розширює не лише уявлення про біологічну цінність казеїнів, але й про саме поняття біологічної цінності харчових протеїнів. Наведено приклади практичного застосування біоактивних пептидів, розглянуто шляхи використання їх для створення нових видів дієтичних і функціональних харчових продуктів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 156.715 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Гнатко О. П. 
Шляхи оптимізації хіміотерапії туберкульозу геніталій у жінок репродуктивного віку [Електронний ресурс] / О. П. Гнатко, В. Є. Юкало // Проблеми екологічної та медичної генетики і клінічної імунології. - 2010. - Вип. 5. - С. 236-245. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pemgki_2010_5_24
Попередній перегляд:   Завантажити - 608.045 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Зевако В. І. 
Літературна норма у професійному спілкуванні медичних працівників [Електронний ресурс] / В. І. Зевако, А. М. Пришляк, В. Я. Юкало // Медична освіта. - 2014. - № 3. - С. 52-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mosv_2014_3_19
Попередній перегляд:   Завантажити - 427.639 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Палецька-Юкало А. В. 
Можливості використання автентичного художнього твору для формування німецькомовної лексичної компетентності майбутніх учителів [Електронний ресурс] / А. В. Палецька-Юкало // Наукові записки [Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка]. Серія : Педагогіка. - 2014. - № 3. - С. 83-89. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NZTNPU_ped_2014_3_16
Висвітлено переваги використання автентичного художнього твору як основної сфери засвоєння та удосконалення іншомовної лексики. Наведено визначення лексичної компетентності. Розглянуто автентичний художній твір як модель вживання іноземної мови з усіма її особливостями. Обгрунтовано можливості для сприйняття та аналізу таких мовних явищ, як синонімія, антонімія, полісемія, а також для роботи із лексичною сполучуваністю, мовними кліше, безеквівалентною та емоційно-забарвленою лексикою автентичного художнього твору як основи для формування німецькомовної лексичної компетентності майбутніх учителів. Встановлено, що лексичне наповнення автентичного художнього твору сприяє формуванню словника, засвоєнню зв’язних мовленнєвих структур, забезпечує часту повторюваність лексичних одиниць, а також створює відчуття мови.Освещены преимущества использования художественных произведений как главной сферы усвоения и усовершенствования иноязычной лексики. Дано определение лексической компетентности. Рассмотрено художественное произведение как модель употребления иностранного языка с его особенностями. Обоснованы возможности для восприятия и анализа таких языковых явлений, как синонимия, антонимия, полисемия, а также для работы с лексической сочетаемостью, языковыми клише, безэквивалентной и эмоционально окрашенной лексикой аутентичного художественного произведения как основы для формирования немецкоязычной лексической компетентности будущих учителей. Установлено, что лексическое наполнение аутентического художественного произведения способствует формированию словаря, усвоению связных речевых структур, обеспечивает частую повторяемость лексических единиц, а также создает чувство языка.The article deals with the advantages of use of authentic literary works as the main sphere of learning and improvement of foreign language vocabulary. The definition of lexical competence has been suggested. The possibilities for perceiving and analysis of such language phenomena as synonyms, antonyms, polisemic words, lexical links, linguistic clichés non-equivalent and emotionally colored vocabulary of authentic literary works as the basis of the formation of German lexical competence of future teachers have been grounded.
Попередній перегляд:   Завантажити - 307.992 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
6.

Юкало В. Г. 
Гель-фільтрація казеїнових фосфопептидів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2014. - Т. 16, № 2(4). - С. 225-231. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2014_16_2(4)__36
Попередній перегляд:   Завантажити - 906.917 Kb    Зміст випуску     Цитування
7.

Юкало В. Г. 
Визначення умов отримання природних біоактивних казеїнових фосфопептидів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож, М. О. Штокало // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2014. - Т. 16, № 3(4). - С. 192-200. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2014_16_3(4)__29
Попередній перегляд:   Завантажити - 3.369 Mb    Зміст випуску     Цитування
8.

Сторож Л. А. 
Електронна мікроскопія нативних казеїнових міцел [Електронний ресурс] / Л. А. Сторож, А. В. Юкало // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 436-440. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_71
Досліджено казеїнові міцели, виділені в системі вода - білки молока - пектин. За допомогою електронної мікроскопії розраховано середній частинковий діаметр міцел білкової фази, одержаної у разі розшарування даної системи, та міцел знежиреного молока. Середній діаметр виділених міцел становив 23,60 нм, середній діаметр міцел молока - 24,84 нм. Проведені дослідження показали, що казеїнові міцели у знежиреному молоці та білковій фазі мають подібні форму і розміри.
Попередній перегляд:   Завантажити - 168.94 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Гнатко О. П. 
Генітальний туберкульоз та його наслідки для репродуктивної функції [Електронний ресурс] / О. П. Гнатко, В. Є. Юкало, В. Г. Калашнікова // Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології. - 2015. - № 1. - С. 116-119. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/appatg_2015_1_32
Попередній перегляд:   Завантажити - 141.139 Kb    Зміст випуску     Цитування
10.

Юкало В. Г. 
Розробка рецептури овочевого соусу з використанням нетрадиційної сировини (перцю чілі) [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, О. Є. Мельнічук, В. Р. Сельський // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2015. - Т. 17, № 1(4). - С. 144-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2015_17_1(4)__29
Попередній перегляд:   Завантажити - 317.489 Kb    Зміст випуску     Цитування
11.

Юкало В. Г. 
Дослідження хімічного складу сортів батату, які вирощують в Україні [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, О. Є. Мельнічук, В. Р. Сельський // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія : Технічні науки. - 2014. - № 1. - С. 68-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvpuettn_2014_1_9
Попередній перегляд:   Завантажити - 646.722 Kb    Зміст випуску     Цитування
12.

Гнатко Е. П. 
Клинико-иммунологическая характеристика пациенток с бесплодием, обусловленным генитальным туберкулезом [Електронний ресурс] / Е. П. Гнатко, В. Е. Юкало // Акушерство. Гінекологія. Генетика. - 2015. - № 2. - С. 41-44 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agg_2015_2_11
Попередній перегляд:   Завантажити - 417.13 Kb    Зміст випуску     Цитування
13.

Юкало В. 
Біологічно активні продукти протеолізу казеїнів [Електронний ресурс] / В. Юкало // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 450. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_131
Мета роботи - з'ясувати умови і розробити препаративні методи виділення з молока протеїнів-попередників, які можуть бути використані для одержання біоактивних пептидів із подальшим їх застосуванням у складі функціональних харчових продуктів. Враховуючи особливості фізико-хімічних властивостей протеїнів молока, для виділення окремих фракцій застосували препаративний електрофорез. За основу було взято аналітичні варіанти методик (Юкало, 2007), які використовуються в лабораторії авторів для аналізу протеїнів молока. Для досягнення мети було спрощено електрофоретичні системи, виключено токсичні компоненти без суттєвого впливу на ефективність розподілення, а також виготовлено лабораторний прилад для препаративного електрофорезу. Запропонований спосіб надає змогу за одну стадію одержати електрофоретично гомогенні фракції протеїнів казеїнового комплексу, а також сироватки молока, які є попередниками біоактивних пептидів. Спосіб тепер перебуває на стадії патентування і може бути взятий за основу для промислового масштабування у виробництві біоактивних пептидів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 246.17 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
14.

Юкало В. Г. 
Отримання казеїнових фосфопептидів за дії протеолітичних систем лактококів [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 75. - С. 50-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2017_19_75_12
Попередній перегляд:   Завантажити - 344.787 Kb    Зміст випуску     Цитування
15.

Лісовська Т. О. 
Вивчення структурно–механічних характеристик тіста на основі борошняних сумішей з екструдованим кукурудзяним борошном [Електронний ресурс] / Т. О. Лісовська, Н. В. Чорна, В. Г. Юкало // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2016. - Т. 18, № 2. - С. 51-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2016_18_2_12
Попередній перегляд:   Завантажити - 437.545 Kb    Зміст випуску     Цитування
16.

Юкало В. Г. 
Отримання біоактивних казеїнових фосфопептидів з використанням різних розчинників [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, Л. А. Сторож // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(1). - С. 109-114. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(1)__15
Визначено вплив виду розчинника на повноту осадження фосфопептидів із ферментативних гідролізатів протеїнів казеїнового комплексу молока корів. Як субстрат для отримання фосфопептидів використовували загальний казеїн, виділений із свіжого знежиреного молока подвійним переосадженням в ізоелектричній точці. Фосфопептиди з гідролізату виділяли селективним осадженням солями кальцію за наявності різних розчинників. Вихід біоактивних фосфопептидів досліджено при використанні етанолу, пропанолу, ізопропанолу, бутанолу. Гель-фільтрацією на сефадексі G-25 встановлено особливості молекулярно-масового розподілу осаджених різними спиртами казофосфопептидів. Виявлено, що при осадженні етанолом досягається найвищий вихід фосфопептидів (11,78 %), які за молекулярною масою подібні до відомих природних біоактивних фосфопептидів. Використання пропанолу та ізопропанолу призводить до втрати частини фосфопептидів великого і середнього розмірів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 413.611 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
17.

Юкало В. Г. 
Підбір умов для препаративного електрофорезу протеїнів сироватки молока у нативних умовах [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 80. - С. 13-17. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2017_19_80_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 500.704 Kb    Зміст випуску     Цитування
18.

Палецька-Юкало А. В. 
Експериментальна перевірка ефективності методики формування німецькомовної лексичної компетентності у майбутніх учителів на основі автентичних художніх творів [Електронний ресурс] / А. В. Палецька-Юкало // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Педагогіка. Соціальна робота. - 2017. - Вип. 1. - С. 202-206. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuuped_2017_1_54
Попередній перегляд:   Завантажити - 339.717 Kb    Зміст випуску     Цитування
19.

Юкало В. Г. 
Декстранові гелі для ексклюзивної хроматографії протеїнів сироватки молока [Електронний ресурс] / В. Г. Юкало, К. Є. Дацишин // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2018. - Т. 20, № 85. - С. 3-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2018_20_85_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 555.785 Kb    Зміст випуску     Цитування
20.

Палецька-Юкало А. В. 
Проблема інтегрованого формування лексичної компетентності в підготовці майбутніх учителів [Електронний ресурс] / А. В. Палецька-Юкало // Педагогічний альманах. - 2017. - Вип. 33. - С. 79-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pedalm_2017_33_14
Попередній перегляд:   Завантажити - 686.245 Kb    Зміст випуску     Цитування
...
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського