До 100-річчя Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського


Лось В. Е. Уніатська Церква на Правобережній Україні наприкінці XVIII - першій половині XIX ст.: організаційна структура та культурно-релігійний аспект. (2013)

адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0002067


Тип реcурсу:
 Книга  Монографія
  

Назва(и):
УНІАТСЬКА ЦЕРКВА НА ПРАВОБЕРЕЖНІЙ УКРАЇНІ НАПРИКІНЦІ XVIII - ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XIX СТ.: ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ТА КУЛЬТУРНО-РЕЛІГІЙНИЙ АСПЕКТ.
Автор(и):
ЛОСЬ Валентина Едуардівна
Editors:
ДУБРОВІНА Любов Андріївна
Дата(и):2013
ISBN:
DOI:


Досліджено стан наукової розробки та джерельний інструментарій теми дослідження. Проаналізовано становище Уніатської Церкви на Правобережній Україні наприкінці XVIII - першій половині XIX ст. (загальні зауваги). Викладено регіональні особливості приєднання: Поділля, Київщина та Волинь. Запропоновано основні напрями пастирської діяльності Церкви. Розглянуто становище уніатського духовенства в контексті міжконфесійних відносин. Висвітлено питання релігійного життя уніатів Київщини та Брацлавщини напередодні поділів Речі Посполитої. Наведено особливості релігійної свідомості вірних Уніатської Церкви на зламі епох (культ чудотворних ікон і виконання релігійних практик). Розглянуто релігійні конверсії в шлюбно-сімейних стосунках в контексті зміни культурно-цивілізаційного коду (1820 - 1830 pp.).

Опис документа:

Лось, Валентина Едуардівна. Уніатська Церква на Правобережній Україні наприкінці XVIII - першій половині XIX ст.: організаційна структура та культурно-релігійний аспект. / В. Е. Лось; відп. ред. Л. А. Дубровіна. – Київ: НБУВ, 2013. – 300 c. – URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0002067

Книга присвячена комплексному дослідженню історії Уніатської Церкви на теренах Правобережної України в період її входження до складу Російської імперії. На основі багатого архівного матеріалу розглядається організаційна структура Церкви та її зміни залежно від церковно-релігійних курсів російських імператорів. Значно більше уваги приділено внутрішньому становищу Церкви, зокрема детально аналізується освітня, інтелектуальна та душпастирська діяльність уніатського духовенства. В окремому розділі розглядається складне питання релігійної культури та народної релігійної свідомості уніатів, що мали значний вплив на формування ідентифікації населення. Книга розрахована на джерелознавців, істориків, бібліотечних та архівних працівників, а також усіх, хто цікавиться історичним минулим Церкви в Україні.

Персоналії:

Національна академія наук України

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Інститут рукопису


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського