Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (124)Автореферати дисертацій (28)Реферативна база даних (570)Книжкові видання та компакт-диски (1128)Журнали та продовжувані видання (27)
Пошуковий запит: (<.>K=ПОРАД$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 94
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   науково-популярне видання   
1.

Караванський, Святослав.
Секрети української мови [Електронний ресурс] : науково-популярна розвідка з додатком словничків репресованої та занедбаної української лексики / Святослав Караванський. - К. : УКСП "Кобза", 1994. - 152 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


“Секрети української мови” – це популярна розповідь про самобутні риси української мови, зачесані під канцелярську гребінку під дією асиміляторських заходів. Автор розглядає всі галузі “мовного господарства”, зачеплені руйнацією: орфоепію, лексику, словотвір, правопис і частково граматику. Описано методи, застосовувані для упослідження українського слова. Наведено поради, як долати дискримінаційну спадщину минулого. Велику увагу приділено невикористаним можливостям українського словотвору. Додано словнички шельмованої, упослідженої та безпідставно занедбаної української лексики. “Секрети української мови” розраховано на широке коло шанувальників рідного слова від школярів до державних діячів.



Кл.слова:
правопис -- мовознавство -- словотвір -- суржик

   Тип видання:   навчальний посібник   
2.

Пономарів, О.
Культура слова: мовностилістичні поради [Електронний ресурс] : навчальний посібник / О. Пономарів. - К. : Либідь, 2001. - 240 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику даються поради щодо вибору слів, вимовних, наголосових та морфологічних варіантів, синтаксичних конструкцій для найкращого висловлення думки в різних стилях української літературної мови. Рекомендації автора грунтуються на мовному досвіді українського народу, відбитому в творах класичного та сучасного письменства. Для студентів, викладачів, науковців, редакторів, лекторів, журналістів.



Кл.слова:
вимова -- наголос -- морфологія -- синтаксис -- калькування -- стилістика

   Тип видання:   методичний посібник   
3.


Неповторимые украшения для блюд из мяса, рыбы, овощей [Електронний ресурс] / сост. А. Красичкова. - М. : Эксмо, 2007. - 32 с.. - (Повар и поваренок)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Если вы хотите хорошо готовить, у вас есть художественный вкус и непреодолимое желание порадовать своих близких или сразить наповал гостей мастерски оформленными блюдами, - эта книга именно для вас. Ведь с помощью приведенных в ней иллюстраций вы сможете освоить не только изготовление простых, но и довольно сложных элементов украшения, которые придадут изысканность и красоту даже самому незамысловатому блюду.



Кл.слова:
кулінарія

   Тип видання:   словник   
4.

Головащук, Сергій Іванович.
Словник-довідник з українського літературного слововживання [Електронний ресурс] / С. І. Головащук. - К. : Наукова Думка, 2004. - 448 с.. - (Словники України)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У довіднику розглядаються складні випадки українського літературного слововживання. Подано стислі поради, які саме слова чи словосполучення найдоцільніше вживати для передачі потрібного змісту, зроблено певні застереження щодо неправильного або небажаного, невдалого використання слів у тих або інших значеннях.



Кл.слова:
слововживання -- культура мови

   Тип видання:   методичний посібник   
5.


Аерогриль. С пользой и без хлопот [Електронний ресурс]. - М. : Эксмо, 2008. - 32 с.. - (Повар и поваренок)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Аэрогриль — удивительное устройство, представитель нового поколения бытовой техники! Этот прибор создан специально для быстрого и удобного приготовления вкусной и здоровой пищи. Даже самое простое блюдо, приготовленное в аэрогриле, становится сочным и аппетитным лакомством. Аэрогриль сварит суп, поджарит мясо, приготовит безе, сделает жаркое, пиццу, горячие бутерброды, сохранит витамины и микроэлементы, позволит готовить без жира и не думать про холестерин и канцерогены.В нашей книге собраны рецепты блюд для приготовления в аэрогриле. Воспользуйтесь ими, чтобы порадовать родных и близких вкусной и полезной едой.



Кл.слова:
кулінарія

   Тип видання:   наукове видання   
Категорія: Біологічні науки   
6.

Кейлоу, П.
Принципы эволюции [Електронний ресурс] : пер. с англ. / П. Кейлоу. - М. : Мир, 1986. - 64 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга известного английского зоолога представляет собой очень краткий, популярно написанный очерк современной (на год издания) эволюционной теории. Он содержит много свежего материала и отражает дискуссии последних лет по вопросам эволюции. В книге смело доводятся до аудитории новые, порой ещё не устоявшиеся, а то и дискуссионные концепции. От себя: Порадовало очень грамотная структура материала. Для каждой главы есть введение, различные аспекты проблемы, а в конце - резюмирование и рекомендуемая литература. Да и само изложение на высоте.



Кл.слова:
еволюція -- теорія

   Тип видання:   методичний посібник   
7.

Степанова, И. В.
Веселые торты [Електронний ресурс] / И. В. Степанова. - М. : Эксмо, 2008. - 32 с.. - (Повар и поваренок)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Как вы думаете, каким должен быть самый необычный бутерброд? В нашей новой книге бутерброды и канапе — эти знакомые всем блюда — по-новому заиграли в руках их авторов-создателей. Теперь они не просто лежат, как им вздумается, на тарелке или подносе. Теперь они превратились... в торты! Да, да, самые настоящие торты! Забавные пчелки, веселые мышата, очаровательные собачки непременно порадуют вас и ваших деток.



Кл.слова:
кулінарія

   Тип видання:   методичний посібник   
8.

Воробьева, Т.
Блюда из птицы [Електронний ресурс] / Т. Воробьева, Т. Гаврилова. - М. : Эксмо, 2007. - 32 с.. - (Повар и поваренок)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Блюда из птицы популярны во всем мире, ведь они недороги, вкусны, легко и быстро готовятся. К тому же мясо птицы нежирное, а значит, менее калорийное, поэтому его широко используют в диетическом питании. В этой книге собрана коллекция лучших рецептов разнообразных блюд из птицы, многие из которых снабжены пошаговыми иллюстрациями приготовления. Здесь же вы найдете множество полезных советов, которые помогут вам правильно и вкусно готовить блюда из птицы. Блюда, приготовленные по нашим рецептам, порадуют и удивят вас многообразием вкусовых оттенков, отменным качеством и простотой их приготовления. Они послужат своеобразной палочкой-выручалочкой и в будни, и в праздники.



Кл.слова:
кулінарія

   Тип видання:   методичний посібник   
9.


Вкусные блюда из мяса [Електронний ресурс] / сост. Т. Воробьева, Т. Гаврилова. - М. : Эксмо, 2006. - 32 с.. - (Повар и поваренок)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Мясо — очень ценный пищевой продукт. Из него можно приготовить множество блюд, отличающихся большим разнообразием вкуса. В предлагаемой книге подробно и доступно описаны лучшие рецепты приготовления различных блюд из говядины, свинины, баранины. Здесь вы также найдете полезные советы, которые помогут узнать тонкости кулинарии. С помощью рецептов этой книги вы сумеете приготовить вкусные и полезные блюда и порадовать ими своих гостей.



Кл.слова:
кулінарія

   Тип видання:   методичний посібник   
10.

Кононенко, П. П.
Українська мова [Електронний ресурс] : посібник для вступників до вузів / П. П. Кононенко, Л. О. Кадомцева, Л. І. Мацько. - К. : Либідь, 1992. - 224 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Мета посібника, який містить виклад теоретичних положень шкільного курсу української мови, контрольно-тренувальні вправи та завдання, схеми і зразки всіх розборів, поради щодо мовної структури та оформлення творів і словник-довідник основних мовних понять та термінів, - допомогти абітурієнтам у самопідготовці до вступних іспитів з української мови.



Кл.слова:
українська мова -- правопис

   Тип видання:   методичний посібник   
11.

Шульман, З. Е.
Кулинарные советы, секреты, хитрости [Електронний ресурс] / З. Е. Шульман. - К. : Техніка, 1992. - 28 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Приведены разнообразные кулинарные советы: какое мясо следует выбирать для того или иного блюда, как его поджарить в духовке, чтоб оно осталось сочным, как поджарить птицу, чтобы на ней образовалась румяная корочка, что нужно сделать, чтобы белки яиц лучше и быстрее взбивались, а цветная капуста сохранила при варке белый цвет, как поджарить лук, чтобы он стал золотисто-желтым, улучшить вкус варенья и многое другое. Хозяйка ознакомится с секретами приготовления сочных котлет, прозрачного бульона, душистой ухи, воздушного дрожжевого теста, ароматного чая и кофе, топленого молока и других блюд. Рассчитана на широкий круг читателей.



Кл.слова:
приготування страви -- порада -- рецепт -- кулінарія

   Тип видання:   методичний посібник   
12.


Новый год в вашем доме [Електронний ресурс] / сост. И. В. Коваленко. - Новосибирск : РИФ Новосибирск, 2002. - 96 с.. - (Рецепты и советы от тещи Варвары Степановны)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Новый год! Это самый любимый всеми праздник. Новый год - время исполнения желаний. А может быть, действительно, новогодние желания исполняются, только мы не умеем их правильно загадывать. Каждая традиция имеет свою историю, а Рождество и Новый год - тем более. Но только мы еще так плохо знаем веками накопленный народный опыт. Эта книжка поможет вам разобраться в обычаях, приметах и правилах празднования Нового года и Рождества. А также поможет в предпраздничных хлопотах, и в Новогоднюю ночь вы будете прекрасно выглядеть, на столе будут стоять шедевры кулинарного искусства.



Кл.слова:
кулінарія -- страва -- порада

   Тип видання:   методичний посібник   
13.


Обрядовая кулинария [Електронний ресурс] / ред. С. Рублев ; сост. Т. Новоселова. - Ростов-на-Дону : Владис, 2001. - 64 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Для исконно русской кухни наиболее характерной пищей являются супы, щи, каши, грибы и пироги. Готовя в постные дни эти незамысловатые блюда, надо помнить, что умело приготовленная еда много значит для сохранения мира и спокойствия в доме. А сладости и пасхальные куличи порадуют всю семью в праздничные дни.



Кл.слова:
кулінарія -- страва -- кухня

   Тип видання:   зб. статей   
14.


Доброокий: Спогади про Івана Світличного [Електронний ресурс] / уклад.: Н. Світлична, Л. Світлична. - К. : Час, 1998. - 577 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга спогадів про Івана Світличного - шістдесятника, друга, вчителя, порадника, критика, редактора, перекладача, поета, громадського діяча, правозахисника, багаторічного політв’язня — ЛЮДИНУ. Згадують люди різні за віком, освітою, національністю, поглядами, але всіх об’єднує любов і повага до Івана. У нього не було розходжень між тим, що говорив і як він жив. Він знав про життя щось дуже важливе, може вирішальне... Ці слова прочитає на форзаці чудової книги той, кому пощастить взяти її в руки. Книга створена з великою любов’ю та являє собою зразок книжкового мистецтва. Упорядники - Леоніда і Надія Світличні, художнє оформлення - Іван Гаврилюк і Богдан Сорока.



Кл.слова:
радянська література -- поезія -- шістдесятник -- біографія

   Тип видання:   підручник   
15.

Курило, О.
Уваги до сучасної української літературної мови [Електронний ресурс] / О. Курило. - 5-те вид.. - Торонто : Нові дні, 1960

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книжка видатного українського мовознавця Олени Курило (нар. 1890р., двічі репре. - в 1933 і 1938рр.), написана ще 1920р., - найкращий підручник зі стилістики української мови, неоціненний мовний порадник, що його треба мати напохваті кожному, хто пише бодай кілька рядків на день: школяреві, студентові, викладачеві, письменникові, урядовцеві; книжка, яка кожного навчить дотримуватись не тільки граматики, а й духу української мови.



Кл.слова:
лінгвістика -- стилістика

   Тип видання:   довідник   
16.

Чернов, І. М.
Порадник сільського умільця [Електронний ресурс] / І. М. Чернов. - 3-е вид., перероб. і доп.. - К. : Урожай, 1983. - 264 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У довіднику подані практичні поради під час роботи з металами, деревом, склом, пластмасами, а також з різними клеями і лакофарбовими матеріалами. Книга буде корисна домашнім умільцям.



Кл.слова:
господарство -- метал -- дерево -- пластмаса -- клей

   Тип видання:   методичний посібник   
17.

Запорожан, В. М.
Оперативна гінекологія [Електронний ресурс] : практичний порадник / В. М. Запорожан. - К. : Фенікс, 2008. - 447 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У практичному пораднику «Оперативна гiнекологiя» наведені основні принципи гінекологічної хірургії, характеристика інструментарію, шовного матеріалу, описано методики найбільш важливих операцій, що сприятиме систематизації знань і навичок лікаря-гінеколога. Сучасний акушер-гінеколог має опанувати навики репродуктивного ендокринолога, перинатолога, колоректального хірурга, урогінеколога, гінекологічного онколога, уролога, мамолога і водночас працювати як сімейний лікар, що за умов сучасної високотехнологічної та доказової медицини майже неможливо. Втім, наше завдання полягає в тому, щоб надавати пацієнткам найвищий рівень акушерсько-гінекологічної допомоги. Отже, ми повинні працювати не як сімейні лікарі — фахівці первинної ланки медичної допомоги, а як гінекологічні хірурги. Тому слід зосередитися на клінічних і хірургічних проблемах акушерства та гінекології як унікальної хірургічної спеціальності. Вимогою часу є інтеграція у світовий лікувальний простір, що потребує ознайомлення українських студентів і лікарів із досвідом зарубіжних колег. У практичному пораднику, який пропонується широкому колу фахівців, перш за все, молодому лікарю, студенту, інтерну, систематизовано і разом із тим просто й лаконічно представлено хірургічну гінекологічну патологію, включаючи патогенез, клінічні симптоми, можливі лікувальні підходи, гістопатологію, методично, «крок за кроком», описано найактуальніші гінекологічні операції. При викладенні методик операцій описуються всі суттєві деталі, наводяться характерні помилки хірурга-початківця, надаються рекомендації щодо їх уникнення для виконання технічно коректного оперативного втручання. Слід пам'ятати, що необхідно постійно поновлювати, удосконалювати свої знання й навички, тому що нові діагностичні та лікувальні технології розвиваються дуже швидко. Наприклад, сьогодні застосовується щонайменше 5 різних технологій повної абляції ендометрія, жодної з яких не існувало 10 років тому. Нетримання сечі при напруженні взагалі вважалося урологічною проблемою, а нині в арсеналі гінекологів налічується не менше 6 методів хірургічного лікування цієї патології. Кардинально змінилися підходи до лікування генітальних пролапсів тощо. Базою для молодого гінеколога-хірурга повинні стати ґрунтовні знання тазової анатомії, бездоганне володіння хірургічною технікою, постійний і конструктивний зворотний зв'язок із вчителями, колегами і, безумовно, величезна щоденна практика. У книзі наведені основні принципи гінекологічної хірургії, характеристика інструментарію, шовного матеріалу, описано методики найбільш важливих операцій, що сприятиме систематизації знань і навичок лікаря-гінеколога.



Кл.слова:
хірургія -- знання -- навичка

   Тип видання:   атлас   
Категорія: Біологічні науки   
18.

Неттер, Ф.
Атлас анатомії людини [Електронний ресурс] / Ф. Неттер. - Л. : Наутілус, 2004. - 592 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Вихід у світ першого видання «Атласу анатомії людини» Френка Неттера в 1989 р. став значною подією для всіх, хто вивчає і викладає анатомію. Майже одразу ця книга стала однією із найпопулярніших у медичному світі. Така ситуація зберігається й донині. Цей успіх став можливий завдяки величезному художньому талантові доктора Неттера, чіткій роботі медичного видавництва і порадам доктора Шерон Коласино (Оберґ). Я радий, що взяв участь у роботі над другим виданням «Атласу анатомії людини», «Інтерактивним атласом анатомії» та «Інтерактивним атласом клінічної анатомії». Навіть через 10 років після виходу першого видання атласу на нього зберігається, як і раніше, дуже великий попит. Ми почали працювати над другим виданням, незважаючи на шалений успіх першого, для того, щоб покращити його якість. Працюючи над другим виданням, ми намагалися не збільшувати обсяг книги, не змінювати стиль написання, адже студенти вважають, що саме завдяки цим характеристикам книга користується такою популярністю. Найпомітнішою зміною стала поява нових ілюстрацій самого Неттера (рис. 288, 430, 432 і 511) та доктора медицини Карлоса Мачадо (див. новий розділ «Поперечні перерізи», рис. 512-525). Ці ілюстрації мають велике значення з огляду на сучасний стан анатомії; вони містять деталі, які допоможуть студентам вивчати анатомію на пошарових зрізах. Це особливо важливо у зв'язку з повсюдним впровадженням у клінічну практику сучасних засобів отримання зображень. Доктор Мачадо вніс зміни у низку рисунків, опираючиь на дані, що були виявлені завдяки комп'ютерній і магнітно-резонансній томографії. Значно змінені розділи з анатомії таза і промежини, зокрема замінено застарілу концепцію про будову сечо-статевої діафрагми, уточнено деякі особливості будови зовнішнього сфінктера сечівника. Значні зміни внесені в термінологію. Я вдячний докторові Дуан Гейне (розділ «Центральна нервова система») та докторові Роберту Леонарду (всі інші органи й системи), котрі неоціненно допомогли в цій роботі. Незважаючи на те, що майже всі анатоми користуються чинною анатомічною номенклатурою, клініцисти схильні вживати епоніми, тому найвідоміші та найпоширеніші з них зазначені у дужках. Хочу висловити величезну подяку видавцям Джині Дінґл і Томасові Муру за їхню участь у роботі, а також нашому керівнику Сенді Пурренгейдж за те, що вона змушувала нас оперативно виконувати свою роботу. Особлива подяка моїй дружині Мюріел Деллі (все ще Деллі) за те, що вона зберегла сімейне вогнище, за терпимість до мене, до моїх проектів і тих незліченних годин, що я віддаю роботі.



Кл.слова:
будова тіла -- фізіологія

   Тип видання:   методичний посібник   
19.

Цвек, Д.
Солодке печиво [Електронний ресурс] / Д. Цвек. - 7-е вид., стер.. - Л. : Каменяр, 1989. - 126 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В посібнику описано широкий асортимент виробів з тіста, які можна приготувати в домашніх умовах. Подано практичні порадипо оздобленню тортів, пирогів, рулетів та ін., а також по виготовленню кремів, начинок, помадок, різних видів варення, джемів, мармеладів, солодких салатів. Розрахований на широке коло читачів.



Кл.слова:
кулінарія -- тісто

   Тип видання:   енциклопедія   
20.

Гончаренко, І.
Енциклопедія юних джентельменів [Електронний ресурс] / І. Гончаренко. - Х. : Промінь, 2002. - 64 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


„Енциклопедія для юних джентельменів розрахована на хлопчиків молодших класів. Мета цієї книги – викликати у дитини бажання досягнути досконалості. Книга дає практичні поради як покращити свою поведінку та стосунки з оточуючими.



Кл.слова:
етикет -- етика -- культура -- поведінка
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського