До 100-річчя Національної академії наук України та Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського


Гальченко О. М. Оправа східнослов'янських рукописних книг та стародруків в Україні: історія, структура, опис (2005)

адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0001891

Колекція: Рукописна книга та стародруки
Тип реcурсу:
 Книга  монографія, методичний посібник
  

Назва(и):
ОПРАВА СХІДНОСЛОВ'ЯНСЬКИХ РУКОПИСНИХ КНИГ ТА СТАРОДРУКІВ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ, СТРУКТУРА, ОПИС
Автор(и):
ГАЛЬЧЕНКО Олена Михайлівна
Editors:
ДУБРОВІНА Любов Андріївна
Дата(и):2005
ISBN:966-02-3731-6
DOI:

Монографія присвячена малодослідженій галузі вітчизняного книгознавства – оправі східнослов’янських рукописних книг та стародруків як синкретичному об'єкту, техніці її виготовлення та оздобленню. На підставі матеріалів з історії інтролігаторства та авторських спостережень вперше у вітчизняній науці здійснено спробу проаналізувати розвиток східнослов'янського інтролігаторства взагалі і українського зокрема. Запропоновано хронологію української оправи на підставі двох конструктивних технік оправлення, що побутували на східнослов'янських землях, визначено ознаки, за якими можна з певним ступенем вірогідності здійснювати локалізацію та датування оправ.

Рисунки, фотографії, словник інтролігаторських термінів, запропоновані в дослідженні, стануть у пригоді як науковцям, які займаються описуванням та каталогізацією давніх східнослов'янських рукописних книг, для поглиблення їхніх знань про оправу, так і аматорам.

Видання розраховане на фахівців-книгознавців, мистецтвознавців, реставраторів книг та художників-оформлювачів, а також на широкий читацький загал, якому небайдужа історія матеріальної та духовної культури України.


Опис документа:

Гальченко, Олена Михайлівна. Оправа східнослов'янських рукописних книг та стародруків в Україні: історія, структура, опис / О. М. Гальченко ; відп. ред. Л. А. Дубровіна . – К.: [б.в.], 2005. – 375 с.: іл.966-02-3731-6. – URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/everlib/item/er-0001891


 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського