Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (49)Автореферати дисертацій (25)Книжкові видання та компакт-диски (1336)Журнали та продовжувані видання (313)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 674
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Пономарьов П. Х. 
Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини : Навч. посіб. / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. - К. : Лібра, 1999. - 271 c. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Наведено інформацію про джерела забруднення навколишнього середовища, харчових продуктів і продовольчої сировини нітратами, радіонуклідами, пестицидами, важкими металами, антибіотиками, гормонами, консервантами. Висвітлено питання утворення і попадання їх в продукти харчування, продовольчу сировину і організм людини. Надано рекомендації щодо зниження забрудненості сировини, харчових продуктів у виробництві, зберіганні, переробці, підготовці їх до споживання. Розглянуто питання збалансованого, повноцінного й адекватного харчування, норми споживання поживних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1 я73 + Л80-9 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА592894 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Биологически активные природные соединения винограда: перспективы производства и применения в медицине и питании : Материалы междунар. науч.-практ. конф.: Прил. к науч.-практ. дискусс.-аналит. сб. "Вопр. развития Крыма" / ред.: В. А. Боков; УААН. Ин-т винограда и вина "Магарач". - Симф. : Сонат, 2001. - 63 c. - рус.

Рассмотрены современная структура питания и пути ее коррекции с целью профилактики болезней века (заболеваний органов кровообращения, дыхательной и пищеварительной систем). Значительное внимание уделено новым биологически активным продуктам питания на основе винограда. Проанализировано влияние пищевого концентрата "Эноант" на состояние микробного биоценоза кишечника у детей. Проведено экспериментальное исследование цитопротекторной, стресслимитирующей и другой биологической активности пищевого концентрата полифенолов винограда "Эноант".


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1я431(0) + Р351.121я431(0)

Шифр НБУВ: ВС35220 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Оліфіренко В. В. 
Біологічна цінність білків м'яса великої рогатої худоби при ураженні туберкульозом / В. В. Оліфіренко // Тавр. наук. вісн. - 1999. - Вип. 11, ч. I. - С. 149-152. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.111 + Р123.852

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69225 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
4.

Кравців Р. Й. 
Ветеринарно-санітарна експертиза ковбасних виробів і копченостей : Навч. посіб. для студ. та викл. вищ. навч. закл. із спец. "Вет. медицина" / Р. Й. Кравців, Ю. І. Остап'юк. - Л., 1999. - 248 c. - Бібліогр.: 66 назв. - укp.

Наведено основні методи визначення доброякісності, техно-хімічного аналізу, бактеріологічного дослідження, ветеринарно-санітарного контролю ковбасних виробів і копченостей. Висвітлено питання впливу різних факторів на технологічні процеси їх виготовлення, наведено оцінку якості ковбас і копченостей після випуску з цеху та правила їх продажу в торговельній мережі. Викладено основні санітарно-гігієнічні вимоги щодо ковбасних цехів, а також методику виготовлення ковбас і копченостей за домашніх умов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.852 я73 + П817.11 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594882 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Ципріян В. І. 
Гігієна харчування з основами нутриціології : Підруч. для студ. вищ. навч. мед. закл. ІІІ - ІV рівнів акредитації, лікарів-інтернів і курсантів ін-ту удосконалення лікарів / В. І. Ципріян, В. Д. Ванханен, В. В. Ванханен, Б. Л. Смолянський, Б. М. Штабський; ред.: Ципріян. - К. : Здоров'я, 1999. - 568 c. - укp.

Виходячи з сучасної теорії харчування і вчення про функції їжі та її біологічну дію на організм, висвітлено гігієнічні принципи раціонального харчування окремих груп населення, описано основи лікувально-профілактичного та дієтичного харчування. Викладено гігієнічну характеристику основних продуктів харчування та принципи поточного та запобіжного санітарного нагляду за технологіями їх виробництва. Розглянуто широкий спектр аліментарної та аліментарно зумовленої патології і наведено теоретичні та практичні аспекти їх профілактики. Вперше висвітлено теоретичні та методичні питання аліментарної токсикології, а також критерії безпеки їжі. Питання державного санітарного нагляду в галузі гігієни харчування подано з урахуванням нового законодавства України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594190 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Ладанівський Р. І. 
Гігієнічна експертиза харчових продуктів / Р. І. Ладанівський, У. Б. Лотоцька, І. Л. Тутік. - Л., 2000. - 100 c. - Бібліогр.: с. 73-74. - укp.

Розглянуто питання якості та безпеки харчових продуктів, а також різноманітні фактори, які формують дані показники. Викладено порядок організації та принципи проведення гігієнічної експертизи продовольчої сировини і продуктів харчування. Висвітлено проблеми генетичної інженерії та безпеки харчової продукції, а також питання відповідальності за порушення санітарного законодавства та інших нормативно-правових актів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.10

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА600720 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Сімахіна Г. О. 
Екологічні та медико-біологічні аспекти отримання сублімованих вуглеводовмісних продуктів / Г. О. Сімахіна, Л. Ф. Лаврушенко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 123-126. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Оцінено харчову і біологічну цінність, а також екологічну безпеку отриманих низькотемпературним способом за допомогою рідкого азоту сублімованих продуктів із традиційної і нетрадиційної сировини різних видів. Результати свідчать, що всі продукти містять широкий спектр важливих біокомпонентів, відповідають санітарним нормам якості харчових продуктів, тому можуть бути використані як для масового споживання, так і для профілактичних цілей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.022 + Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Мамченко Г. Ф. 
Жизнь и лечение по законам природы: Натуропатия. Фитотерапия. Гомеопатия : Руководство по самооздоровлению / Г. Ф. Мамченко. - К. : Здоров'я, 1999. - 437 c. - рус.

Висвітлено основні передумови формування хвороб людини як сукупність факторів ризику, зумовлених конституцією людини і впливом на неї довкілля. Сформульована концепція здоров'я, передхвороби, хвороби з позиції адаптаційного потенціалу людини, можливостей його зміцнення і розвитку на основі природних факторів здоров'я: здорового способу життя, раціонального харчування, рухової активності, використання фітотерапії, харчових добавок, гомеопатії. Розроблено комплексні диференційовані схеми гомеопатичного самолікування при різних гострих ушкодженнях організму, які дозволяють запобігати розвитку хронічних захворювань. Осмислюється роль кожної людини у формуванні власного здоров'я і нездоров'я, закладена природою потенційна можливість мобілізувати свій адаптаційний потенціал на будь-якому етапі свого життя.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.4 я9 + Р123.0 я9 + Р352.5 я9 + Р351 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА588401 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Кузьминская Е.  
Метод расчета усваиваемости белков пищевых продуктов / Е. Кузьминская, А. Шамонина, Р. Лихотоп, Я. Козицкая // Укр. журн. мед. техніки і технології. - 1998. - № 3. - С. 33-35. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Розроблено новий метод розрахунків засвоюваності білків продуктів харчування, що дозволяє більш досконало характеризувати їх цінність.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.021

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14686 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Оздоровлююче природне харчування, розвантажувальна дієтотерапія : Матеріали міжнар. наук.-практ. конф., (Поляна, 6 - 9 жовт. 2000 р.) / ред.: О. М. Ганич; НДІ фітотерапії. - Ужгород, 2000. - 278 c. - укp.

Наведено сучасні підходи до раціонального натурального харчування вагітних і породіль. Запропоновано критерій ефективності харчування. Досліджено сучасні проблеми нутріціології. Розглянуто досвід національного медичного університету з питань викладання нутріціології. Викладено основи екологічної безпеки здоров'я України. Висвітлено перспективи використання топінамбура і амаранта та продуктів їх переробки у системі природного харчування та комплексного оздоровлення людей. Розкрито роль природних лікувальних факторів у реабілітації гастроентерологічних хворих з супутніми алергічними проявами. Вивчено харчовий статус дітей, які виховуються у вольфдорській групі. Визначено можливості корекції дискінезій жовчовивідних шляхів за допомогою засобів фітотерапії. Проаналізовано вплив спелеотерапії на прояви харчової алергії у хворих з хронічним обструктивним бронхітом і бронхіальною астмою, вплив тривалого повного голоду на морфофункціональний стан центральних і периферійних органів імуногенезу. Розглянуто особливості дієтотерапії у разі вірусних гепатитів. Окреслено нові підходи до лікування хронічних калькульозних холецеститів. Доведено ефективність розвантажувально-дієтичної терапії у поєднанні з прийомом мінеральної води "Поляна Квасова" у хворих на інфекційно залежну бронхіальну астму. Охарактеризовано стан місцевого імунітету слизових оболонок хворих з поєднаною патологією органів травлення, ускладненою алергією, під час їх лікування методом розвантажувально-дієтичної терапії. Обгрунтовано значення посту для оздоровлення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 я431(0) + Р351.24 я431(0)

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА604677 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Циганенко О. І. 
Основи загальної, екологічної та харчової токсикології / О. І. Циганенко, І. Т. Матасар, В. Ф. Торбін; Укр. НДІ харчування. - К. : Чорнобильінтерінформ, 1998. - 172 c. - Бібліогр.: 44 назв. - укp.

Наведені основні положення токсикології, як загальної та спеціальної (токсикодинаміки, токсикокінетики, токсикометрії), так і екологічної. Основний наголос зроблено на токсиколого-екологічні аспекти, на проблеми харчової токсикології. Розглянуто сучасні методологічні підходи до створення систем еколого-токсикологічного моніторингу, а також проведено ознайомлення з основами профілактики та наданням медичної допомоги при отруєннях хімічними забруднювачами навколишнього середовища.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284 я73 + Р123.1 я73 + Р121.2 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА587740 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Красноштан С. К. 
Пектинові речовини плодово-ягідної продукції та їх значення у профілактичних і лікувальних цілях / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1998. - № 47. - С. 229-235. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Волошин О. І. 
Пилок квітковий (бджолина обніжка) в клінічній та експериментальній медицині / О. І. Волошин, О. В. Пішак, І. Ф. Мещишен; Буков. держ. мед. акад. - Чернівці, 1998. - 191 c. - Бібліогр.: 161 назв. - укp.

Розглядаються будова і роль пилку квіткового (ПК) в природі, роль бджіл в його зборі та переформаціях ПК, біологічний склад та експериментальні і клінічні дослідження лікувальних властивостей при різних недугах людини і їх моделей у тварин з позиції сучасних досягнень науки. Автори висвітлюють свій внесок у вивченні лікувальних властивостей ПК при таких недугах, як виразкова хвороба, ревматоїдний артрит, деформуючий остеоартроз, цукровий діабет, недостатність кровообігу різного походження. Приводяться народні і сучасні фармацевтичні форми застосування ПК, висвітлюються перспективи його застосування в умовах розмаїття негативних екологічних впливів на людину. Наведені основні санітарно-гігієнічні, екологічні, економічні умови збору пилку квіткового, його сертифікації та взаємини бджіл і людини в сучасну екологічну епоху з позиції взаємовигідного співіснування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Р351.122 + Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА585388 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Фролов В. М. 
Продукти бджільництва та фітопрепарати в оздоровленні й лікуванні / В. М. Фролов, Б. П. Романюк, І. М. Шуліпенко; Луган. держ. мед. ун-т. - 3-є вид., переробл. та доп. - Луганськ : Елтон-2, 1999. - 201 c. - Бібліогр.: с. 198-199. - укp.

Розглянуто особливості лікувального та дієтичного застосування натурального бджолиного меду та інших продуктів бджільництва (маточного молочка, прополісу, перги тощо). Наведено конкретні, апробовані в клініці та позитивно зарекомендовані рецепти використання апіпрепаратів у лікуванні та профілактиці ряду захворювань. Висвітлено принципи комплексного застосування продуктів бджільництва та лікарських рослин для лікування різних патологій. Викладено нове положення про фітопрофілактику та фітосанації, яке відповідає практичному застосуванню вчення про фітоергономіку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 я9 + Р351.122 я9 + Р353.22 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595761 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Красноштан С. К. 
Профілактично-оздоровчі та лікувальні властивості плодів яблуні / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1999. - Вип. 48. - С. 166-170. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Растительные адаптогены: Физиологическое значение аналогов нейротрансмиттеров и гормонов растительного происхождения, их роль в профилактике болезней старения : Сб. науч. тр. Одесского отделения УБО / ред.: А. П. Левицкий, О. Н. Воскресенский; Укр. биохим. о-во НАН Украины. - О. : Астропринт, 2000. - 52 c. - рус.

З використанням результатів експериментальних та клінічних випробувань проаналізовано значення флавоноїдів, антрахінонів, стероїдів та інших циклічних сполук як фізіологічних аналогів нейромодуляторів та гормонів тваринного організму, що надходять з рослинною їжею. Висвітлено їх роль у нейроендокринних механізмах адаптації та здатність внаслідок "економії" систем біосинтезу ендогенних регуляторів знижувати ризик розвитку хвороб старіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11я43 + Р123.81я43

Шифр НБУВ: ВА607637 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Бабич А. О. 
Соя для здоров'я і життя на планеті Земля = Soya for Health and Life on Earth / А. О. Бабич. - К. : Аграр. наука, 1998. - 271 c. - Бібліогр.: с. 241-266. - укp.

На основі майже 40-річних досліджень автора показано історію стратегічної культури сої, її важливе місце в світовому землеробстві, вимоги до умов вирощування, сучасні технології виробництва і переробки, нові напрями використання в харчуванні людини, унікальні цілющі властивості, новітні підходи використання для профілактики і лікування важких і хронічних хвороб. Подано рекомендації з використання сої в годівлі тварин і птиці. Описано формування світового ринку сої і продуктів її переробки, прогнозується його майбутнє.


Індекс рубрикатора НБУВ: П213.6,021 + П451.89 соя + Л911.43 + Р123.021 + Р351.11

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: ВА587307 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Адамень Ф. Ф. 
Соя: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания / Ф. Ф. Адамень, В. И. Сичкарь, В. Н. Письменов, В. В. Шерстобитов. - К. : Нора-Принт, 1999. - 332 c. - Библиогр.: 40 назв. - укp.

Обобщены современные достижения отечественной и мировой науки передовой практики по использованию сои в решении проблемы увеличения производства белка и масла. Освещены ее пищевые, лечебные и кормовые свойства. Изложены современные технологии переработки сои для получения масла, пищевого белка и шротов, особенности эффективного использования соевого белка в животноводстве. Подробно изложены результаты исследований безотходной энергосберегающей технологии переработки и использования сои в животноводстве и в питании человека, полученные в Крымской ГСХОС, АО "Украинская соя" и Одесском биотехнологическом институте за 1998 - 1999 гг. Описаны оригинальные конструкции установок для получения соевых пищевых продуктов и кормовых добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 я9 + Л992.1 я9 + П545.189 соя + Р123.812 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595532 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Смоляр В. І. 
Фізіологія та гігієна харчування : Підруч. для студ. / В. І. Смоляр. - К. : Здоров'я, 2000. - 334 c. - Бібліогр.: с. 332-333. - укp.

Висвітлено сучасні уявлення про хімічний склад харчових продуктів та їх гігієнічну оцінку, фізіологію травлення та засвоєння їжі, а також нейрогуморальну регуляцію даних процесів. Викладено основи раціонального, дієтичного, лікувально-профілактичного харчування та особливості харчування дітей. Наведено основні положення та принципи гігієнічної експертизи харчових продуктів і санітарного нагляду за проектуванням, будівництвом та оснащенням підприємств харчової промисловості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА603277 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Зубар Н. М. 
Фізіологія харчування : Практикум: Навч. посіб. / Н. М. Зубар, Ю. В. Руль, М. К. Булгакова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 257 c. - Бібліогр.: 42 назв. - укp.

Досліджено харчування людини як медико-біологічну та соціально-економічну проблему. Наведено характеристику індивідуального фактичного харчування. Висвітлено фізіологічні системи, пов'язані з функцією харчування. Визначено харчовий статус організму, енергетичні витрати та індивідуальні фізіологічні потреби в енергії та нутрієнтах. Викладено фізіологічні основи раціонального харчування. Проаналізовано індивідуальний добовий раціон і відповідність його критеріям раціонального харчування. Розкрито фізіологічні основи лікувального та дієтичного харчування. Запропоновано фізіологічну характеристику основних продуктів харчування та їх компонентів. Зроблено фізіологічну оцінку продуктів тваринного та рослинного походження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0я73

Шифр НБУВ: ВА607427 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського