Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (4)Книжкові видання та компакт-диски (95)Журнали та продовжувані видання (9)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.1$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 62
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Пономарьов П. Х. 
Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини : Навч. посіб. / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. - К. : Лібра, 1999. - 271 c. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Наведено інформацію про джерела забруднення навколишнього середовища, харчових продуктів і продовольчої сировини нітратами, радіонуклідами, пестицидами, важкими металами, антибіотиками, гормонами, консервантами. Висвітлено питання утворення і попадання їх в продукти харчування, продовольчу сировину і організм людини. Надано рекомендації щодо зниження забрудненості сировини, харчових продуктів у виробництві, зберіганні, переробці, підготовці їх до споживання. Розглянуто питання збалансованого, повноцінного й адекватного харчування, норми споживання поживних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1 я73 + Л80-9 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА592894 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ладанівський Р. І. 
Гігієнічна експертиза харчових продуктів / Р. І. Ладанівський, У. Б. Лотоцька, І. Л. Тутік. - Л., 2000. - 100 c. - Бібліогр.: с. 73-74. - укp.

Розглянуто питання якості та безпеки харчових продуктів, а також різноманітні фактори, які формують дані показники. Викладено порядок організації та принципи проведення гігієнічної експертизи продовольчої сировини і продуктів харчування. Висвітлено проблеми генетичної інженерії та безпеки харчової продукції, а також питання відповідальності за порушення санітарного законодавства та інших нормативно-правових актів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.10

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА600720 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Циганенко О. І. 
Основи загальної, екологічної та харчової токсикології / О. І. Циганенко, І. Т. Матасар, В. Ф. Торбін; Укр. НДІ харчування. - К. : Чорнобильінтерінформ, 1998. - 172 c. - Бібліогр.: 44 назв. - укp.

Наведені основні положення токсикології, як загальної та спеціальної (токсикодинаміки, токсикокінетики, токсикометрії), так і екологічної. Основний наголос зроблено на токсиколого-екологічні аспекти, на проблеми харчової токсикології. Розглянуто сучасні методологічні підходи до створення систем еколого-токсикологічного моніторингу, а також проведено ознайомлення з основами профілактики та наданням медичної допомоги при отруєннях хімічними забруднювачами навколишнього середовища.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284 я73 + Р123.1 я73 + Р121.2 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА587740 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Цыганенко О. И. 
Эколого-гигиенический мониторинг пищевых токсикантов / О. И. Цыганенко, Ю. Г. Бондаренко, Г. С. Столяренко. - Черкассы, 1997. - 68 c. - рус.

У монографії розглядаються проблеми розробки еколого-гігієнічних систем моніторингу харчових токсикантів. Подано матеріали щодо принципів побудови таких систем, створення їх хіміко-аналітичного, еколого-гігієнічного, програмно-інформаційного та організаційного забезпечення. Визначені перспективи дальшого розвитку систем еколого-гігієнічного моніторингу харчових токсикантів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА587846 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів в Україні; Законодавчі та нормативні документи ветеринарної медицини : Допов. 2003 р. / ред.: В. Л. Іванов; упоряд.: Н. Р. Крутяк, В. С. Тимошенко. - Л. : Леонорм, 2004. - 303 c. - (Нормат. база п-ва). - укp.

Наведено основні нормативно-правові документи, прийняті Верховною Радою України та центральними органами виконавчої влади протягом 2003 р. з питань ветеринарної медицини.

Изложены основные нормативно-правовые документы, принятые Верховным Советом Украины и центральными органами исполнительной власти в 2003 г. по вопросам ветеринарной медицины.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817 я8 + Р123.10 я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО26116 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Довідник санітарно-мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів та об'єктів довкілля / уклад.: В. М. Івченко; Білоцерк. держ. аграр. ун-т. Ін-т післядиплом. навчання керівників і спеціалістів вет. медицини. - Біла Церква, 2004. - 242 c. - укp.

Наведено основні мікробіологічні та сучасні бактеріологічні методи дослідження харчових продуктів (м'яса, ковбасних виробів і продуктів із м'яса, ковбасно-кулінарних виробів, напівфабрикатів із птиці, яйцепродуктів, консервів, заморожених пельменів, продукції рибництва, молока, кондитерських виробів), а також кормів, сперми та об'єктів довкілля. Запропоновано методику визначення антибіотиків у харчових продуктах.

Приведены основные микробиологические и современные бактериологические методы исследования пищевых продуктов (мяса, колбасных изделий и продуктов из мяса, колбасно-кулинарных изделий, полуфабрикатов из птицы, яйцепродуктов, консервов, замороженных пельменей, продукции рыболовства, молока, кондитерских изделий), а также кормов, спермы и объектов окружающей среды. Предложена методика определения антибиотиков в пищевых продуктах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1с64 я2 + Р123.16 я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА647766 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Екологія та технологія продуктів лікувально-профілактичного харчування : Опор. конспект лекцій для студ. спец. 7.091711 і 8.091711 "Технологія харчування" / уклад.: М. І. Пересічний; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2003. - 131 c. - Бібліогр.: с. 130. - укp.

Наведено перспективні напрями удосконалення технології виробництва продукції харчування лікувально-профілактичного призначення у ресторанному господарстві. Визначено основні фактори радіаційного впливу на організм людини, а також незамінні складові харчування: вітаміни, макро-, мікроелементи, біологічно активні речовини. Розкрито значення лікувально-профілактичного харчування, охарактеризовано його раціони. Висвітлено сучасні наукові погляди на білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни.

Приведены перспективные направления усовершенствования технологии производства продукции лечебно-профилактического назначения в ресторанном хозяйстве. Определены основные факторы радиационного влияния на организм человека, а также незаменимые составляющие питания: витамины, макро-, микроэлементы, биологически активные вещества. Раскрыто значение лечебно-профилактического питания, охарактеризованы его рационы. Приведены современные взгляды на белки, жиры, углеводы, витамины, минеральные вещества.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1 я73-2 + Л996.5 я73-2

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО25702 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Дроков В. Г. 
Нешкідливість харчових продуктів та методи її контролю : Конспект лекцій / В. Г. Дроков; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 24 c. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Висвітлено основні джерела небезпеки вживання харчових продуктів, зокрема, їх мікробного та природного походження, порушення балансу поживних речовин, забруднювачів з зовнішнього середовища, харчових домішок та барвників. Розглянуто методи хіміко-аналітичного контролю нешкідливості та основні етапи аналізу харчових продуктів на вміст токсичних компонентів.

Освещены основные источники опасности употребления пищевых продуктов, в частности, их микробного и природного происхождения, нарушения баланса питательных веществ, загрязнителей из внешней среды, пищевых добавок и красителей. Рассмотрены методы химико-аналитического контроля безвредности и основные этапы анализа пищевых продуктов на содержание токсических компонентов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1я73-2

Шифр НБУВ: Р101494 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Рудавська Г. Б. 
Санітарно-гігієнічна експертиза товарів : Підруч. / Г. Б. Рудавська, Л. І. Демкевич; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2003. - 408 c. - Бібліогр.: 97 назв. - укp.

Висвітлено основні принципи санітарно-гігієнічної експертизи товарів народного споживання, організацію її проведення, порядок вилучення з обігу та знищення неякісної та небезпечної продукції. Наведено критерії безпеки товарів народного споживання, фізіолого-гігієнічне обгрунтування регламентів використання харчових домішок, токсикологічну характеристику хімічних речовин, які використовують у текстильній промисловості. Розкрито гігієнічні аспекти використання синтетичних полімерних матеріалів. Описано принципи санітарно-гігієнічної оцінки виробів з пластмас.

Освещены основные принципы санитарно-гигиенической экспертизы товаров народного потребления, организация ее проведения, порядок извлечения с оборота и уничтожения некачественной и опасной продукции. Приведены критерии безопасности товаров народного потребления, физиолого-гигиеническое обоснование регламентов использования пищевых добавок, токсикологическая характеристика химических веществ, используемых в текстильной промышленности. Раскрыты гигиенические аспекты использования синтетических полимерных материалов. Описаны принципы санитарно-гигиенической оценки изделий из пластмасс.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1я73

Шифр НБУВ: ВА647135 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Система НАССР : Довід. - Л. : Леонорм, 2003. - 217 c. - (Норм. база п-ва). - Бібліогр.: с. 217. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1я2 + Л80-906я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС38622 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Сучасні проблеми неоекології : Зб. студент. наук. пр. / ред.: В. Ю. Некос; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна, Харк. від. Укр. геогр. т-ва. - Х., 2004. - 154 c. - укp.

Висвітлено проблеми радіоактивного забруднення лісових екосистем Чернігівщини, характер накопичення окремих хімічних елементів у рослинній продукції. Проаналізовано антропогенний вплив на природне середовище та його екологічні наслідки, зокрема, стан забруднення поверхневих вод басейну Сіверського Дінця в Харкові та області, навколишнього середовища промислового міста Дніпродзержинська на здоров'я населення, зміни фізико-хімічних властивостей грунтів внаслідок зрошування земель Дунай-Дністровської зрошувальної системи. Розглянуто проблеми екологічної стандартизації та сертифікації, особливості реалізації еколого-правових норм в Україні.

Освещены проблемы радиоактивного загрязнения лесных экосистем Черниговщины, характер накопления отдельных химических элементов в растительной продукции. Проанализированы антропогенное влияние на природную среду и его экологические последствия, в частности, состояние загрязнения поверхностных вод бассейна Северского Донца в Харькове и области, окружающей среды промышленного города Днепродзержинска на здоровье населения, изменения физико-химических свойств грунтов вследствие орошения земель Дунай-Днестровской оросительной системы. Рассмотрены проблемы экологической стандартизации и сертификации, особенности реализации эколого-правовых норм в Украине.


Індекс рубрикатора НБУВ: Б1в052я43 + Б2я43 + Р123.1я43

Шифр НБУВ: ВА653192 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Некос А. Н. 
Экология и проблемы безопасности товаров народного потребления / А. Н. Некос, Т. А. Праченко, А. Ю. Леонов; Харьк. нац. ун-т им. В.Н.Каразина, Харьк. Бизнес-Колледж. - Х., 2001. - 283 c. - Библиогр.: 161 назв. - рус.

Рассмотрены аспекты безопасности потребительских товаров, проанализирована взаимозависимость их качества и состояния окружающей среды. Описан комплекс взаимосвязей в системе окружающая среда - товар - человек. Раскрыт временный аспект эволюции товара и её зависимости от деятельности человека и его взаимодействия с природой. Освещены основные факторы опасности товаров для организма человека и окружающей среды.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1я73

Шифр НБУВ: ВА644738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Запольський А. К. 
Екологізація харчових виробництв : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / А. К. Запольський, А. І. Українець. - К. : Вища шк., 2005. - 423 c. - укp.

Проаналізовано екологічну ситуацію в Україні на межі тисячоліть. Показано негативний вплив погіршення економічного та екологічного стану навколишнього середовища на здоров'я населення України. Висвітлено актуальні питання екологізації харчового виробництва. Наведено характеристику основних харчових продуктів та принципи раціонального харчування. Значну увагу приділено проблемам забезпечення екологічної безпеки та якості харчових продуктів. Розглянуто теоретичні та практичні аспекти оптимізації та автоматизації технологічних процесів їх виробництва. Представлено ефективні способи заощадження природних ресурсів у виробничому процесі, а також економії витрат сировини, палива та енергії. Розглянуто особливості організації виробництва екологічно безпечної харчової продукції, утилізації виробничих відходів, мінімізації їх розсіюваних та неутилізованих видів. Обгрунтовано доцільність впровадження екологічного менеджменту на харчових підприємствах відповідно до вимог міжнародних стандартів.

Проанализирована экологическая ситуация в Украине на рубеже столетий. Показано негативное влияние ухудшения экономического и экологического состояния окружающей среды на здоровье населения Украины. Освещены актуальные вопросы экологизации пищевого производства. Приведена характеристка основных пищевых продуктов и принципы рационального питания. Значительное внимание уделено проблемам обеспечения экологической безопасности и качества пищевых продуктов. Рассмотрены теоретические и практические аспекты оптимизации и автоматизации технологических процессов их производства. Представлены эффективные способы сбережения природных ресурсов в производственном процессе, а также экономии расходов сырья, топлива и энергии. Рассмотрены особенности организации производства экологически безопасной пищевой продукции, утилизации производственных отходов, минимизации их рассеиваемых и неутилизированных видов. Обоснована целесообразность внедрения экологического менеджмента на пищевых предприятиях в соответствии с требованиями международных стандартов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80 я73 + Р123.1 я73 + У9(4УКР)306.7-82-28 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА667716 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Дубініна А. А. 
Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення : підруч. для студ. ВНЗ / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна, Т. М. Шапорова, Л. В. Кононенко, В. А. Науменко; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - К. : Професіонал, 2007. - 375 c. - Бібліогр.: 68 назв. - укp.

Висвітлено питання безпеки харчування людини, джерела забруднення навколишнього середовища, продовольчої сировини та харчових продуктів сполуками важких металів, нітратами, радіонуклідами, пестицидами, мікотоксинами. Розглянуто чинники впливу на вміст небезпечних речовин у продуктах рослинного походження, особливості утворення та потрапляння токсинів до продуктів харчування та в організм людини, описано хімічні методи аналізу, зокрема, хроматографічні, радіохімічні, спектрофото- та потенціометричні для визначення небезпечних речовин у продуктах харчування.

Освещены вопросы безопасности питания человека, источники загрязнения окружающей среды, продовольственного сырья и пищевых продуктов соединениями тяжелых металлов, нитратами, радионуклидами, пестицидами, микотоксинами. Рассмотрены факторы влияния на содержание опасных веществ в продуктах растительного происхождения, особенности образования и попадания токсинов в продукты питания и в организм человека, описаны химические методы анализа, в частности, хроматографические, радиохимические, спектрофото- и потенциометрические, для определения опасных веществ в продуктах питания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.10я73-1 + Л80-1ся73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС44425 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Чмиленко Ф. О. 
Хімічний контроль якості харчових продуктів : навч. посіб. / Ф. О. Чмиленко, Л. П. Сидорова; Дніпропетр. нац. ун-т. - Д., 2006. - 304 c. - Бібліогр.: с. 290-291. - укp.

Наведено теоретичні відомості щодо властивостей харчових продуктів, зокрема, молока, м'яса, риби, меду, цукру, борошна, круп, хліба, кондитерських виробів, рослинних олій, тваринних жирів, яєць, овочів, фруктів, ягід, грибів, алкогольних і безалкогольних напоїв. Розкрито методику виконання лаборатних робіт з хімічного контролю їх якості. Описано особливості визначення жирності молока, вмісту білків у м'ясних продуктах, води у меді, холестерину в яєчному жовтку, заліза у винах, коньяках і коньячних спиртах.

Даны теоретические сведения о свойствах пищевых продуктов, в частности молока, мяса, рыбы, меда, сахара, муки, круп, хлеба, кондитерских изделий, растительных масел, животных жиров, яиц, овощей, фруктов, ягод, грибов, алкогольных и безалкогольных напитков. Раскрыта методика выполнения лабораторных работ по химическому контролю их качества. Описаны особенности определения жирности молока, содержания белков в мясных продуктах, воды в меде, холестерина в желтке, железа в винах, коньяках и коньячных спиртах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.10я73 + Л80-7я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА694373 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Матвієнко Д. Г. 
Застосування радіохемічного методу аналізу для визначення біоіндикаторів радіоактивного забруднення харчової продукції Черкаського регіону / Д. Г. Матвієнко // Укр. радіол. журн. - 2003. - 11, № 1. - С. 40-43. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Установлены стабильные биоиндикаторы радиационного загрязнения по данным аналитического контроля продуктов питания человека, а также оценено применение радиохимического метода при установлении активности пищевой продукции и воды по стронцию-90 и цезию-137. В ходе проведения работы по установлению биоиндикаторов радиационного загрязнения при контроле пищевой продукции следует уделять внимание указанным выше видам продукции. Это позволит быстро реагировать на загрязняющий фактор и обеспечит качественный мониторинг загрязнения. Применение радиохимического метода анализа позволит получать более точный результат измерения, уменьшит время подготовки пробы и даст значительную экономию энергетических ресурсов.


Ключ. слова: биоиндикаторы, стронций-90, цезий-137, радиохимический метод
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14579 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Янишева Н. Я. 
Нормування вмісту бенз(а)пірену у продуктах харчування / Н. Я. Янишева, І. О. Черниченко, В. І. Циприян, Н. В. Баленко, О. Н. Литвиченко, Л. С. Соверткова, В. Ф. Бабій // Лікар. справа. - 2003. - № 5-6. - С. 106-111. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Сформулированы методические требования к обоснованию допустимого уровня бенз(а)пирена (БП) в продуктах питания. Приведен перечень допустимого уровня содержания его в пищевых продуктах для населения Украины, конкретные значения которых зависят от принятой допустимой суточной дозы поступления и структуры стандартного пищевого рациона. Недопущение образования и устранение БП из среды обитания человека, а также применение современных экологически чистых технологий приготовления продуктов питания служат основой для стабилизации допустимой дозы канцерогена, поступающей в организм человека в составе пищевого компонента.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Жс20661 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Проданчук М. Г. 
Токсиколого-гігієнічні основи безпечності харчових продуктів / М. Г. Проданчук // Журн. Акад. мед. наук України. - 2002. - 8, № 4. - С. 693-702. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14793 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Смірнов В. С. 
Оперативний контроль іонів металів у рідинах / В. С. Смірнов // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 124-125. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Розглянуто характеристики електродинаміки харчових рідин, що забруднені іонами металів. Запропоновано підхід до оцінки забрудників, який грунтується на визначенні їх електричних параметрів. Наведено методику аналізу електричних характеристик молочної сироватки, яка забруднена солями металів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л959-1с + Р123.10

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Сухарева О. Ю. 
Апробація методик визначення алюмінію в продуктах харчування, продовольчій сировині та питній воді / О. Ю. Сухарева, С. М. Сухарев, І. В. Федак // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Сер. Хімія. - 2005. - Вип. 13-14. - С. 53-56. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

It was approbation of procedure of the determination of aluminum in food products and hade devotees what the procedure is an identical and serves for determinations of aluminum in food products, food raw materials and drinking water.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.10

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68850/хім. Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського