Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (8)Книжкові видання та компакт-диски (43)
Пошуковий запит: (<.>U=Л910.2$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 61
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Dukalska L.  
Investigations on the obtaining of dry powder from vegetables and from the processing by-products of them = Исследование процесса получения сухих порошков из овощей и продуктов их переработки / L. Dukalska, D. Karklina, E. Kopstale, L. Skudra, I. Pudane // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 2-3. - С. 62-67. - Библиогр.: 15 назв. - англ.

Наведено результати досліджень процесу сушіння деяких овочів у конвективній сушарці. Досліджено вплив різних факторів на процес сушіння: розміру овочевої стружки, температури, швидкості потоку сушильного агенту. Показано можливість використання різних фракцій овочевих порошків як домішок до харчових продуктів. Усі продукти оцінювались сенсорно за 9-бальною шкалою і одержали добрі оцінки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Сімахіна Г. О. 
Екологічні та медико-біологічні аспекти отримання сублімованих вуглеводовмісних продуктів / Г. О. Сімахіна, Л. Ф. Лаврушенко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 123-126. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Оцінено харчову і біологічну цінність, а також екологічну безпеку отриманих низькотемпературним способом за допомогою рідкого азоту сублімованих продуктів із традиційної і нетрадиційної сировини різних видів. Результати свідчать, що всі продукти містять широкий спектр важливих біокомпонентів, відповідають санітарним нормам якості харчових продуктів, тому можуть бути використані як для масового споживання, так і для профілактичних цілей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.022 + Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Снежкин Ю. Ф. 
Исследование адсорбционных характеристик коллоидных капиллярно-пористых материалов с целью определения режимов сушки / Ю. Ф. Снежкин, Н. А. Дабижа // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 3. - С. 26-29. - Библиогр.: 5 назв. - рус.

Проведено аналіз ізотерм адсорбції деяких колоїдних капілярно-пористих матеріалів. За умов сорбційної рівноваги визначено параметри теплоносія у ході досушування матеріалу до низької кінцевої вологості. Виконано сумісний аналіз ізотерм адсорбції та кривих швидкості сушіння для визначення режимів процесу. Визначено значення величини ізостеричної теплоти адсорбції, які дозволяють оцінити мінімальні витрати енергії, необхідні для процесу сушіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Михайлик В. А. 
Исследование состояния воды в сахаросодержащем растительном сырье при его обезвоживании / В. А. Михайлик, Е. О. Давыдова // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 5-6. - С. 50-54. - Библиогр.: 9 назв. - рус.

Методом низькотемпературної сканувальної калориметрії досліджено стан води в паренхімних тканинах цукрового буряка в процесі сушіння. Встановлено, що в процесі їх зневоднення одночасно зменшується кількість вільної та зв'язаної води. Показано вплив гідратації цукрози на стан води.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Снежкин Ю. Ф. 
Особенности технологии и оборудования для сушки высокотемпературным высоковлажным методом коллоидных капиллярно-пористых тел растительного происхождения / Ю. Ф. Снежкин // Пром. теплотехника. - 1999. - 21, № 4-5. - С. 80-85. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

Відзначено позитивні особливості використання високотемпературного високовологого методу сушіння та описано устаткування, на якому можливо його реалізувати.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Снежкин Ю. Ф. 
Энергосберегающие теплотехнологии производства пищевых порошков из вторичных сырьевых ресурсов : Моногр. / Ю. Ф. Снежкин, Л. А. Боряк, А. А. Хавин; НАН Украины. Ин-т техн. теплофизики. - К. : Наук. думка, 2004. - 228 c. - (Проект "Наук. кн."). - Библиогр.: 180 назв. - рус.

Освещены вопросы практического использования вторичных сырьевых ресурсов для производства пищевых порошков. Приведен химический состав исходного сырья и порошков, изложены закономерности процессов тепломассообмена при сушке, измельчении высушенного сырья и рассевании порошка. Рекомендованы теплотехнологии переработки в порошок выжимок из яблок, винограда, цитрусовых и свекловичного жома. Изложены примеры использования порошков в изделиях кондитерских, хлебобулочных, мясомолочных предприятий и в общественном питании. Показана эффективность ресурсосберегающих технологий производства.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА659765 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Технологія сушіння плодів та овочів : Конспект лекцій для студ. / ред.: О. С. Бессараб, В. В. Шутюк; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2002. - 83 c. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Наведено загальні відомості про картоплю, овочі та фрукти як сировину для сушіння, технологічні вимоги до сировини для сушіння. Описано фізичні властивості вологого повітря. Визначено фактори, що впливають на процес сушіння. Викладено технологію сушіння картоплі, яблук, слив, груш, абрикосів, вишні та черешні, ягід, виробництва порошків із сушінням пюре, теплофізичні основи сублімаційного сушіння під розрідженням.

Приведены общие сведения о картофеле, овощах и фруктах как сырья для сушки, технологические требования к сырью для сушки. Описаны физические свойства влажного воздуха. Определены факторы, влияющие на процесс сушки. Изложены технологические основы сушки картошки, яблок, слив, груш, абрикосов, вишни и черешни, ягод, производства порошков с сушкой пюре, теплофизические основы сублимационной сушки под разжижением.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2я73-2

Шифр НБУВ: ВА634988 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Снєжкін Ю. Ф. 
Тепломасообмінні процеси під час одержання каротиновмісних порошків / Ю. Ф. Снєжкін, Ж. О. Петрова; Ін-т техн. теплофізики НАН України. - К. : Академперіодика, 2007. - 162 c. - Бібліогр.: с. 155-159. - укp.

Наведено матеріали з розробки технологій одержання нових каротиновмісних продуктів і рекомендації щодо їх використання у продуктах харчування. Розглянуто різні способи гігротермічної обробки сировини (моркви, гарбуза, сої) для більш повного збереження каротиноїдів. Розкрито закономірності впливу кінетики процесу сушіння на вміст каротиноїдів у каротиновмісній сировині. Визначено фізико-хімічні властивості сухих і порошкоподібних каротиновмісних матеріалів. Запропоновано технологію одержання каротиновмісних сумішей і пастоподібних продуктів на основі олії та морквяного порошку для виробництва продуктів харчування з імуномодулювальною дією.

Приведен матерал по разработке технологий получения новых каротиносодержащих пищевых продуктов и рекомендации по их использованию в продуктах питания. Рассмотрены различные способы гигротермической обработки сырья (моркови, тыквы, сои) с целью наиболее полного сохранения каротиноидов. Раскрыты закономерности влияния кинетики процесса сушки на содержание каротиноидов в каротиносодержащем сырье. Определены физико-химические свойства сухих и порошкообразных каротиносодержащих материалов. Предложена технология получения каротиносодержащих смесей и пастообразных продуктов на основе растительного масла и морковного порошка для производства продуктов питания с иммуномодулирующим действием.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА687784 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Снежкин Ю. Ф. 
Сушка термолабильных материалов низкопотенциальным теплоносителем пониженной влажности / Ю. Ф. Снежкин, А. А. Хавин, С. Е. Наумов, Д. М. Чалаев // Пром. теплотехника. - 2002. - 24, № 4. - С. 63-65. - Библиогр.: 2 назв. - рус.

Наведено результати експериментальних досліджень кінетики сорбції - десорбції трьох модифікацій твердого сорбенту та кінетики процесу сушіння яблук, що дозволило визначити найбільш активний сорбент та оцінити можливість його використання для низькотемпературного сушіння термолабільної сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Снежкин Ю. Ф. 
Особенности процесса сушки пектиносодержащих материалов / Ю. Ф. Снежкин, Р. А. Шапарь // Пром. теплотехника. - 2006. - 28, № 3. - С. 25-28. - Библиогр.: 4 назв. - рус.

В результате экспериментальных исследований установлены оптимальные параметры сушильного агента и разработаны ступенчатые режимы обезвоживания, гарантирующие высокую степень сохранности пектиновых и биологически активных веществ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Пак А. О. 
Розробка процесу сушіння плодово-ягідної сировини змішаним теплопідводом зі штучним пороутворенням : автореф. дис... канд. техн. наук / А. О. Пак; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2008. - 19 c. - укp.

Розроблено процес зневоднення плодово-ягідної сировини за допомогою сушіння з використанням змішаного теплопідводу (ЗТП). Запропоновано два способи ЗТП-сушіння плодово-ягідної сировини, що грунтуються на створенні штучної пористості сировини під час підготовки до сушіння. У першому способі перед сушінням запропоновано вносити у подрібнену сировину метилцелюлозу та Na-карбоксиметилцелюлозу і спінювати, у другому - застосовувати капілярно-пористе тіло. Розроблено оригінальні експериментальні методики: спосіб визначення коефіцієнта поверхневого натягу в'язких розчинів; калориметричний метод визначення кількості вимороженої та невимороженої вологи. Досліджено внутрішні та зовнішні чинники процесу ЗТП-сушіння плодово-ягідної сировини. Визначено раціональну кількість домішок, ефективні способи підготовки сировини, питоме навантаження на функціональну ємність (ФЄ). Встановлено вплив температури сушильного агента, форми та розмірів ФЄ на процес ЗТП-сушіння плодово-ягідної сировини. Досліджено основні органолептичні та фізико-хімічні показники якості одержуваної продукції. Розроблено раціональні режими та технологічну схему переробки плодово-ягідної сировини. Створено ФЄ з плаваючою кришкою, розглянуто конструкційні особливості ЗТП-сушарки для сушіння плодово-ягідної сировини з піноутворенням.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.22

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА356384 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Северин О. А. 
Розробка процесу та апаратурного оснащення комбінованого геліосушіння плодової сировини з автономним енергопостачанням : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / О. А. Северин; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2008. - 17 c. - укp.

Обгрунтовано шляхи вирішення завдання забезпечення автономності енергопостачання й інтенсифікації процесу геліосушіння плодової сировини на основі її раціонального комбінування з електрокінетичними методами обробки. Доведено, що підвищення ефективності геліосушіння плодової сировини за умов організації автономного процесу може бути досягнуте за умов сполучення перетвореного геліовипромінювання, що використовується для забезпечення роботи енергопристроїв, з електрокінетичним впливом, стимулюючим перебіг внутрішнього вологоперенесення. Розроблено теоретичні моделі та визначено раціональні параметри геліосушіння та електроосмосу. Запропоновано комбіновану геліосушарку з автономним енергопостачанням. Встановлено закономірності перебігу процесу комбінованого геліосушіння, оцінено економічну ефективність науково-технічних розробок, які впроваджено у виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.21

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА360154 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Варваріна Н. М. 
Розробка процесів сушіння кизилу та продуктів на його основі : Автореф. дис... канд. техн. наук / Н. М. Варваріна; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2007. - 20 c. - укp.

Досліджено процеси сушіння плодів кизилу та продуктів на його основі із застосуванням псевдозрідженого шару (ПЗШ), кондуктивного способу сушіння плодового пюре та двостадійного сушіння м'якоті плодів з виробництвом сухого розчинного продукту. Досліджено гідродинаміку ПЗШ плодів, кінетику сушіння в киплячому шарі та кондуктивного сушіння пюре, досушування гранул м'якоті в напівзрідженому шарі. Аналітично досліджено закономірності тепло- та масообміну процесів сушіння, вплив основних факторів на динаміку вологовмісту продукту у процесі видалення вологи. Вперше теоретично й експериментально розглянуто процес сушіння кісточкових плодів з урахуванням неоднорідності їх структури та форми плодів. Виведено рівняння коефіцієнта форми тіла. Запропоновано новий спосіб обробки й узагальнення експериментальних даних на підставі математичного опису нагріву тіла форми, близької до еліпсоїду обертання, за допомогою програмного комплекса ANSYS. Теоретично обгрунтовано та запропоновано графічний метод розв'язання задачі вибору раціональних параметрів процесу сушіння термочутливих об'єктів з визначенням скінченного показника якості продукту як критерія раціоналізації. Розроблено ряд прогресивних технологічних схем і вдосконаленого обладнання для переробки плодової сировини. Результати досліджень впроваджено у виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.202

Шифр НБУВ: РА348711 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Цуркан М. М. 
Розробка раціональних режимів виробництва сушеної швидковідновлюваної картоплі : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / М. М. Цуркан; Харк. держ. акад. технології та орган. харчування. - Х., 2000. - 20 c. - укp.

Теоретично й експериментально обгрунтувано раціональні режими виробництва сушеної швидковідновлюваної картоплі, в основу яких покладено новий спосіб - сушіння змішаним теплопідводом (ЗТП-сушіння). Визначено та досліджено групи факторів, що суттєво впливають на кінетику ЗТП-сушіння: технологічні, технічні та процесні. Встановлено, що ступінь заповнення функціональної місткості, її геометричні розміри, а також раціональний розмір частинок подрібненої картоплі визначають кінетику сушіння та продуктивність ЗТП-сушарки. Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено, що процес ЗТП-сушіння проходить з ростом ентальпії сушильного агента всередині функціональної місткості. Отримано емпіричні формули для інженерних розрахунків основних параметрів сушильної установки. На основі проведених досліджень розроблено технологічну схему та сушильну установку з метою виробництва сушеної швидковідновлюваної картоплі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА309248 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Романова З. М. 
Розробка технології високодисперсних порошків з рослинної сировини для безалкогольних та лікеро-горілчаних напоїв : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.07 / З. М. Романова; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1999. - 17 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено експериментальним та теоретичним дослідженням факторів, які впливають на процес отримання високодисперсних порошків з рослинної сировини. Для диспергування плодоовочевої сировини використовували універсальний подрібнювач - аеродинамічний (АД) млин УПРС-012. В харчовій промисловості для диспергування плодоовочевої сировини АД млин використовується вперше. Експериментально визначено оптимальні умови диспергування плодів та овочів з максимальним збереженням біологічно активних речовин рослинної сировини. Встановлено оптимальні режими роботи універсального подрібнювача УПРС-012, де сировина одночасно висушується і диспергується до високодисперсних порошків з розмірами часток, меншими 200 мкм, вологовміст становить 7 - 8%. Для збереження біологічно активних речовин, особливо вітамінів, екстрагування екстрактивних речовин високодисперсних порошків необхідно проводити водно-спиртовим розчином міцністю 30 - 40% протягом 1 - 2 годин. Отримані високодисперсні порошки відповідають вимогам до порошків, що використовують для приготування дієтичних продуктів та продуктів дитячого харчування. Отримано рецептури на безалкогольний газований напій "Горобиновий", слабоалкогольний напій "Вітамінний" та бальзам "Вітамінний".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306041 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Бахмутян Н. В. 
Інтенсифікація процесу сушіння фруктово-ягідної сировини в завислому шарі : автореф. дис... канд. техн. наук / Н. В. Бахмутян; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2007. - 18 c. - укp.

На підставі результатів проведеного комплексу аналітичних і експериментальних досліджень визначено статичні характеристики висушених продуктів, а саме: рівноважний вологовміст як функцію температури та відносної вологості повітря, хімічного потенціалу та питомої термічної вологоємності. Розраховано коефіцієнти у рівнянні тривалості сушіння з використанням методу Філоненко - Грішина для фруктово-ягідної вологоємності. Розроблено методи розрахунку сушильної установки для сушіння у завислому шарі. Запропоновано модель сушки плодів і ягід, яка базується на принципі суперпозиції та враховує вплив коефіцієнта активності води на масовіддачу. Встановлено значущість режимних параметрів щодо зміни хімічних і біохімічних показників. Значне скорочення тривалості сушки дозволяє покращити органолептичні та біохімічні показники сушеного продукту та зменшити витрати теплоти на процес сушіння. Для проведення досліджень використано нетрадиційну сировину для сушильної промисловості, а саме: айву, чорну смородину, обліпиху, аронію, горобину червону, що дозволяє розширити асортимент сухофруктів, з використанням "місцевої" сировини, підвищити якість сушених продуктів і зменшити собівартість вітчизняної продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА353327 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Жданов І. В. 
Дослідження сушіння рослинної сировини у відцентровому псевдозрідженому шарі : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / І. В. Жданов; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2011. - 18 c. - укp.

Запропоновано три способи створення відцентрового псевдозрідженого шару. Для кожного з них на базі класичної механіки складено та чисельно розв'язано математичну модель у вигляді системи диференційних рівнянь руху частинки продукту. Досліджено аеродинаміку в камері сушильної установки за допомогою чисельного моделювання у пакеті прикладних програм. Створено експериментальний стенд, на якому досліджувався вплив на кінетику сушіння картоплі та моркви температури повітря, його швидкості, коефіцієнту заповнення камери, форми та розмірів частинок продукту. Розроблено конструкцію промислової сушарки безперервної дії й інженерну методику її розрахунку.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА382625 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Турчина Т. Я. 
Інтенсифікація тепловологопереносу при розпилювальному сушінні термопластичних матеріалів з рослинної сировини : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.14.06 / Т. Я. Турчина; НАН України, Ін-т техн. теплофізики. - К., 2011. - 26 c. - укp.

Показано, як через змінення властивостей матеріалів шляхом дії дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ) та структурувальної домішки досягається мікрокапсулювання термолабільних складових рослинного матеріалу під час сушіння, значне зменшення вологості та гігроскопічності порошків, а охолодженням за запропонованою схемою покращується їх сипкість. Все це сприяє інтенсифікації тепловолого переносу, підвищенню ефективності висушування рослинних термопластичних матеріалів, зниженню енерговитрат, одержанню якісних відновлювальних продуктів і наповнювачів для кондитерської, хлібобулочної галузей харчових виробництв. Запропоновано методику уточненого розрахунку габаритів дискових сушарок, методику визначення рівня структурувальної здатності плодово-ягідної сировини, норми й умови введення домішок, прозроблено рекомендації щодо промислового виробництва порошків на базі сушарок ІТТФ HAH України з пропозиціями з енергозбереження, згідно з якими у 1,3 - 1,4 раза можна збільшити к.к.д. сушарок.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА379502 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Бочарова О. В. 
Наукове обгрунтування методології формування та контролю якості дисперсних систем продуктів перероблення плодів та овочів : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.15 / О. В. Бочарова; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2010. - 38 c. - укp.

Визначено роль речовин продуктів переробки плодів та овочів у формуванні їх колоїдно-хімічної структури. Обгрунтовано доцільність та розроблено методику ідентифікації натуральних соків за властивостями їх дисперсної фази. Розроблено теоретичну базу для прогнозування та регулювання структурних та окиснювальних процесів, які відбуваються у дисперсних системах продуктів переробки плодів та овочів і впливають на формування їх якості. Обгрунтовано використання відновлювальної дії електричного струму як антиоксиданта редокс-системи антоціановмісних соків. Розроблено методику визначення вмісту окиснених і відновлених форм антоціанів у соках і сокових продуктах. Обгрунтовано використання як критерію якості антоціанозабарвлених соків співвідношення концентрацій оборотне окиснених та відновлених форм антоціанів. Досліджено вплив особливостей складу та будови дисперсних систем продуктів переробки плодів та овочів на формування їх споживчих властивостей. Розроблено теоретичну базу для підвищення якості концентрованих систем, зокрема томатопродуктів, що забезпечує можливість інтенсифікації процесу розподілу маси на фракції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА375926 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Снєжкін Ю. Ф. 
Динаміка зміни стану води в паренхімних тканинах рослин при сушінні / Ю. Ф. Снєжкін, В. А. Михайлик, Н. В. Дмитренко // Пром. теплотехника. - 2011. - 33, № 2. - С. 35-40. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.

Наведено результати дослідження стану води в паренхімних тканинах яблука, моркви та картоплі в процесі сушіння. Показано, що питомий вміст зв'язаної води зменшується протягом всього часу зневоднення. Встановлено, що на динаміку видалення води впливає вуглеводний склад тканин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського