Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (16)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Рудавська Г$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Представлено документи з 1 до 18

      
Категорія:    
1.

Рудавська Г. Б. 
Товарознавство молочних та яєчних товарів : Підруч. / Г. Б. Рудавська, І. В. Сирохман, Є. В. Тищенко; Київ. держ. торг.-екон. ун-т. - К., 2000. - 250 c. - Бібліогр.: 39 назв. - укp.

Висвітлено хімічний склад і фізико-хімічні властивості молока, біохімічні та фізико-хімічні процеси у виробництві кисломолочних продуктів, способи виготовлення сирів, вершкового масла, сухих і згущених молочних продуктів, морозива. Комплексно розглянуто вплив різних факторів на споживні якості молочних та яєчних товарів, процеси, що відбуваються під час транспортування та зберігання даних продуктів. Науково обгрунтовано їх дефекти та з'ясовано шляхи запобігання зниженню якості молочних та яєчних продуктів у процесі товаропросування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л932-9 я73-1 + Л95-9 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА602910 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Рудавська Г. Б. 
Товарознавство молочних товарів : Навч. посіб. / Г. Б. Рудавська; Ін-т змісту і методів навчання. - К., 1998. - 163 c. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Повідомляється про поживні властивості молока та молочних продуктів, розкриваються процеси, які відбуваються під час їх транспортування і зберігання, науково обгрунтовуються їх дефекти, досліджуються шляхи запобігання зниження якості молочних продуктів у процесі товаропросування. Характеризуються особливості рідких молочних продуктів дитячого харчування, кисломолочних продуктів, вершків, знежиреного молока, вершкового масла, сухих та згущених молочних продуктів, морозива та сколотини. Висвітлюються головні технологічні процеси виробництва сирів та їх вплив на якість продукції, особливості біохімічних процесів під час дозрівання окремих груп сирів, дається класифікація сирів тощо.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-9 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА590091 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Рудавська Г. Б. 
Мікробіологія : Підруч. / Г. Б. Рудавська, Л. І. Демкевич; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - 2-е вид., переробл. та доповн. - К., 2005. - 406 c. - Бібліогр.: 38 назв. - укp.

Розглянуто питання загальної мікробіології, а також мікробіології товарів народного споживання (продовольчих та непродовольчих). Наведено класифікації бактерій, проаналізовано вплив екологічних факторів на мікроорганізми, визначено їх хімічний склад. Висвітлено біологічні особливості патогенних мікроорганізмів.

Рассмотрены вопросы общей микробиологии, а также микробиологии товаров народного потребления (продовольственных и непродовольственных). Приведены классификации бактерий, проанализировано влияние экологических факторов на микроорганизмы, определен их химический состав. Освещены биологические особенности патогенных микроорганизмов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е4я73-1

Шифр НБУВ: ВА666992 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Рудавська Г. Б. 
Молочні та яєчні товари : Підруч. / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К. : Книга, 2004. - 392 c. - (Сер. "Товарознавство"). - Бібліогр.: 31 назв. - укp.

Розглянуто особливості ринку молока, молочних продуктів в Україні та світі. Викладено основні питання, що стосуються питного молока, вершків, кисломолочних продуктів, сирів, вершкового масла, побічних продуктів переробки молока, згущених і сухих молочних продуктів, морозива, харчових яєць та продуктів їх переробки. Проаналізовано вплив різних факторів на споживчі якості молочних і яєчних товарів. Розкрито процеси, які відбуваються під час транспортування та зберігання цих продуктів, науково обгрунтовано їх дефекти та з'ясовано шляхи запобігання зниженню якості молочних і яєчних продуктів у процесі товаропросування. Увагу приділено проблемам безпеки товарів, причинам їх забруднень, що мають хімічну та мікробіологічну природу.

Рассмотрены особенности рынка молока, молочных продуктов в Украине и мире. Изложены основные вопросы, касающиеся питьевого молока, сливок, кисломолочных продуктов, сыров, сливочного масла, побочных продуктов переработки молока, сгущеных и сухих молочных продуктов, мороженого, питьевых яиц и продуктов их переработки. Проанализировано влияние разных факторов на потребительские качества молочных и яичных товаров. Раскрыты процессы, которые происходят во время транспортирования и хранения этих продуктов, научно обоснованы их дефекты и выяснены пути предотвращения снижения качества молочных и яичных продуктов в процессе товароперемещения. Внимание уделено проблемам безопасности товаров, причинам их загрязнения, имеющим химическую и микробиологическую природу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л93 я73-1 + Л95 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА658046 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Рудавська Г. Б. 
Мікробіологія : Підруч. / Г. Б. Рудавська, І. В. Леріна, Л. І. Демкевич; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 324 c. - Бібліогр.: с. 306-307. - укp.

Визначено корисну та шкідливу роль мікроорганізмів грунтуючись на засадах товарознавства. Описано біохімічні процеси, збудниками яких є мікроорганізми - спиртового, молочно-, пропіоново-, оцтово-, лимоно-, маслянокислого, ацетонобутилового, ацетоноетилового бродіння, гниття, фіксації атмосферного азоту. Показано біологічні особливості патогенних мікроорганізмів. Розглянуто роль мікробіологічних процесів у кругообігу речовин у природі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е4я73-1

Шифр НБУВ: ВА618532 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Рудавська Г. Б. 
Харчові концентрати : Підруч. / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 320 c. - (Сер. "Товарознавство"). - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

З урахуванням сучасних досягнень науки та практики у галузі виробництва, товаропросування та споживання харчових концентратів розглянуто питання харчової цінності основної та допоміжної сировини. Наведено науково обгрунтовану товарознавчу класифікацію концентратів. Основну увагу приділено традиційним групам концентратів (обідніх страв, борошняних виробів, сухих сніданків, кави та кавових напоїв), концентратам для дитячого та масового профілактичного харчування, а також питанням контролю за якістю готової продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л97 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА622326 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Рудавська Г. Б. 
Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення : Моногр. / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко, Н. В. Притульська; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2002. - 370 c. - Бібліогр.: 395 назв. - укp.

Розглянуто проблеми формування якості та позиціювання на ринку оздоровчих продуктів харчування, запропоновано комп'ютерне забезпечення оптимізації їх складу. Проаналізовано якість сировинних компонентів та визначено шляхи удосконалення їх властивостей. Описано переваги та недоліки різних підходів до оптимізації складу оздоровчих продуктів. Наведено класифікацію продуктів спеціального призначення та оптимізації їх асортименту для різних категорій споживачів, диференційованих за віковими категоріями, професіями та захворюваннями. Визначено шляхи оптимізації асортименту оздоровчих продуктів для людей, які проживають за умов порушеної екології.

Рассмотрены проблемы формирования качества и позициирования на рынке оздоровительных продуктов питания, предложено компьютерное обеспечение оптимизации их состава. Проанализировано качество сырьевых компонентов и определены пути усовершенствования их свойств. Описаны преимущества и недостатки различных подходов к оптимизации состава оздоровительных продуктов. Приведена классификация продуктов специального назначения и оптимизации их ассортимента для разных категорий потребителей, дифференциированных по возрастным категориям, профессиям и заболеваниям. Определены пути оптимизации ассортимента оздоровительных продуктов для лиц, проживающих в условиях нарушенной экологии.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА638479 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Рудавська Г. Б. 
Санітарно-гігієнічна експертиза товарів : Підруч. / Г. Б. Рудавська, Л. І. Демкевич; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2003. - 408 c. - Бібліогр.: 97 назв. - укp.

Висвітлено основні принципи санітарно-гігієнічної експертизи товарів народного споживання, організацію її проведення, порядок вилучення з обігу та знищення неякісної та небезпечної продукції. Наведено критерії безпеки товарів народного споживання, фізіолого-гігієнічне обгрунтування регламентів використання харчових домішок, токсикологічну характеристику хімічних речовин, які використовують у текстильній промисловості. Розкрито гігієнічні аспекти використання синтетичних полімерних матеріалів. Описано принципи санітарно-гігієнічної оцінки виробів з пластмас.

Освещены основные принципы санитарно-гигиенической экспертизы товаров народного потребления, организация ее проведения, порядок извлечения с оборота и уничтожения некачественной и опасной продукции. Приведены критерии безопасности товаров народного потребления, физиолого-гигиеническое обоснование регламентов использования пищевых добавок, токсикологическая характеристика химических веществ, используемых в текстильной промышленности. Раскрыты гигиенические аспекты использования синтетических полимерных материалов. Описаны принципы санитарно-гигиенической оценки изделий из пластмасс.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1я73

Шифр НБУВ: ВА647135 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Рудавська Г. Н. 
Оцінка динаміки зорових функцій при первинній відкритокутовій глаукомі з компенсованим внутрішньоочним тиском / Г. Н. Рудавська, О. В. Гуменюк // Офтальмол. журн. - 2007. - № 1. - С. 62-64. - Бібліогр.: с. 63-64. - укp.

На 43-х очах 24-х хворих з первинною відкритокутовою глаукомою (ПВКГ) з компенсованим внутрішньоочним тиском (ВОК) вивчено динаміку зорових функцій. Показано, що компенсація ВГД не завжди вказує на стабілізацію ПВКГ, що було підтверджено даними автоматичної статистичної периметрії. Пацієнтам зі зниженням порога світлочутливості посилено місцеву гіпотензивну терапію, що сприяло стабілізації зорових функцій. Одержані результати дозволяють рекомендувати автоматичну статистичну периметрію для оцінки стабілізації ПВКГ.

На 43-х глазах 24-х больных с первичной открытоугольной глаукомой (ПОУГ) с компенсированным внутриглазным давлением (ВГД) изучена динамика зрительных функций. Показано, что компенсация ВГД не всегда указывает на стабилизацию ПОУГ, что было подтверждено данными автоматической статистической периметрии. Пациентам со снижением порога светочувствительности была усилена местная гипотензивная терапия, что способствовало стабилизации зрительных функций. Полученные результаты позволяют рекомендовать автоматическую статистическую периметрию для оценки стабилизации ПОУГ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р670.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22499 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Рудавська Г. Б. 
Мікробіологія : навч. посіб. / Г. Б. Рудавська, Б. О. Голуб, В. І. Мадрика; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2010. - 295 c. - укp.

Охарактеризовано загальні методи мікробіологічних досліджень. Увагу приділено питанням санітарної мікробіології. Описано методи визначення нормованих і основних ненормованих мікробіологічних показників якості та безпечності продовольчих і непродовольчих товарів. Розкрито правила роботи у мікробіологічній лабораторії. Наведено інформацію про методи приготування та фарбування препаратів мікроорганізмів, правила підготовки проб харчових продуктів до аналізу, особливості визначення промислової стерильності консервів.

Охарактеризованы общие методы микробиологических исследований. Уделено внимание вопросам санитарной микробиологии. Описаны методы определения нормированных и основных ненормированных микробиологических показателей качества и безопасности продовольственных и непродовольственных товаров. Раскрыты правила работы в микробиологической лаборатории. Дана информация о методах приготовления и окраски препаратов микроорганизмов, правилах подготовки проб пищевых продуктов к анализу, особенностях определения промышленной стерильности консервов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е4 я73-1 + Р123.1 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА731900 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Жукевич О.  
Виробництво та споживання соусів в Україні / О. Жукевич, Г. Рудавська // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 37-45. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Проаналізовано стан виробництва та споживання соусів в Україні. Представлено основних українських товаровиробників. Визначено співвідношення та структуру експорту й імпорту на ринку соусів. Виявлено проблеми вітчизняних виробників соусної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)421.51 + У9(4УКР)306.7 + Л961.5 + Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Голуб Б. 
Формування лікувально-профілактичних властивостей синбіотичних молочних напоїв / Б. Голуб, С. Даниленко, Г. Рудавська // Товари і ринки. - 2014. - № 1. - С. 67-75. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Розглянуто сучасні тенденції розвитку ринку про- та синбіотичних харчових продуктів. Охарактеризовано сучасні підходи до формування оздоровчих властивостей про- та синбіотичних молочних напоїв. Наведено результати клінічної апробації розроблених синбіотичних ферментованих молочних напоїв.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л953 + Р123.851

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Рудавська Г. 
Окиснювально-відновний потенціал як показник бактеріальної безпечності молочних продуктів / Г. Рудавська, В. Ромоданова // Товари і ринки. - 2014. - № 2. - С. 173-180. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Надано хімічну сутність і значення окиснювально-відновних процесів у біологічних системах. Наведено приклади, які підтверджують, що окиснювально-відновний потенціал (ОВП) є кількісною мірою окиснювальної чи відновлювальної здатності біологічних систем, особливо молочних. Результати проведених досліджень розширюють значення ОВП для оцінки якості молока та дають підстави розглядати його як перспективний показник бактеріальної безпечності молочних продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-106 + Р123.851

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Рудавська Г. 
Напрями удосконалення класифікації лікерів / Г. Рудавська, Т. Божко, Н. Метельська // Товари і ринки. - 2015. - № 1. - С. 90-98. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Узагальнено сучасні підходи до класифікацій лікерів в Україні та світі. Запропоновано удосконалену товарознавчу класифікацію лікерів із урахуванням тенденцій розвитку їх асортименту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.21

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Рудавська Г. 
Ідентифікація за вмістом інуліну сухих розчинних напоїв із цикорію / Г. Рудавська, І. Хахалєва, Н. Чикун // Товари і ринки. - 2015. - № 2. - С. 49-56. - Бібліогр.: 17 назв. - укp.

Наведено результати досліджень кількісного вмісту інуліну в сухих розчинних напоях із цикорію, представлених на ринку України. Виявлено інформаційну фальсифікацію сухих розчинних напоїв із цикорію виробниками. Запропоновано введення показника кольоровості для характеристики якості досліджуваних напоїв. Установлено зв'язок між кольоровістю, вмістом інуліну та активною кислотністю напою із цикорію.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л973

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Рудавська Г. 
Сенсорний аналіз відновлених напоїв із цикорію методом профілю флейвору / Г. Рудавська, І. Хахалєва // Товари і ринки. - 2016. - № 1. - С. 131-137. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Наведено результати сенсорного аналізу відновлених напоїв із цикорію методом профілю флейвору. Показано доцільність його використання для виявлення дескрипторів органолептичних властивостей відновлених напоїв. Запропоновано використання 10 дескрипторів профільного аналізу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л883

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Рудавська Г. 
Підвищення антиоксидантної активності відновлених напоїв антистресової дії / Г. Рудавська, І. Хахалєва // Товари і ринки. Сер. Техн. науки. - 2018. - № 2. - С. 133-142. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Проаналізовано взаємозв'язок антиоксидантної та антистресової систем захисту організму людини. Визначено роль екзогенних антиоксидантів у системі захисту організму людини від стресу. Доведено наявність антиоксидантної активності (АоА) сухого екстракту цикорію та обгрунтовано шляхи її підвищення в сухих сумішах для відновлених напоїв антистресової дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л883 + Р123.82

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Рудавська Г. 
Фізіологічна ефективність напоїв антистресової дії із молочно-цикорних концентратів / Г. Рудавська, С. Вежлівцева, І. Хахалєва // Товари і ринки. Сер. Техн. науки. - 2019. - № 2. - С. 64-74. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Представлено результати дослідження впливу концентратів молочно-цикорних напоїв антистресової дії на стан хворих із розвитком функціональних розладів системи травлення та з нестабільним психоемоційним станом за допомогою медико-біологічної апробації. Підтверджено, що застосування напоїв у складі комплексної терапії сприяє швидшому зменшенню кислотності шлунку та кількості рефлюксів і позитивно впливає на вегетативну нервову систему.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л974

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського