Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (4)Автореферати дисертацій (4)Книжкові видання та компакт-диски (65)
Пошуковий запит: (<.>U=Л981$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 46
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Тимченко В. К. 
Технология майонезов, салатных соусов и дрессингов : учеб. пособие для студ. / В. К. Тимченко, А. К. Зябченкова, А. А. Савус; Нац. техн. ун-т "Харьк. политехн. ин-т". - Х., 2007. - 160 c. - Библиогр.: с. 141 - рус.

Раскрыты физико-химические основы производства майонеза, приведены классификация и ассортимент майонезной продукции. Изложены особенности технологии майонеза и салатных соусов различными способами. Рассмотрены вопросы качественных показателей и безопасности майонеза, проблемы длительного хранения и перспективы расширения ассортимента. Приведены примеры рецептур, расчетов материального и теплового балансов производства майонезов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА696374 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Фролова Н. Е. 
Технологічні прийоми оброблення природних носіїв аромату для підвищення їхньої функціональності / Н. Е. Фролова, Т. Л. Баленко, В. М. Кошова, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 96-98. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Проаналізовано способи оброблення природних носіїв аромату для підвищення їх функціональності з вибором вакуумної фракційної дистиляції як найефективнішого способу оброблення. Наведено результати опрацювання обраного способу на автоматизованій експериментальній установці. Встановлено оптимальні технологічні режими. Вивчено якісний і кількісний склади одержаних фракцій.


Ключ. слова: ароматизатор, фракціонування, вакуумна перегонка, фракція, технологічні режими
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Фролова Н. Е. 
Інструментальний комплекс розпізнавання і планування органолептичного образу ароматизатора / Н. Е. Фролова, А. І. Українець // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 93-96. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Запропоновано інструментальний комплекс розпізнавання і планування органолептичного образу ароматизатора. Такий комплекс є поєднанням двох складових частин: технічного комплексу інструментального аналізу та пакета прикладних програм (ППП) "Ароматизатор". Інструментальний комплекс містить прилади інструментального аналізу, канали зв'язку з ЕВМ. За ППП "Ароматизатор" здійснюються розпізнавання компонентів дослідної сполуки в просторі характерних речовин та оптимізація їх комбінацій. Інструментальний комплекс опрацьований в технології натуральних ароматизаторів.


Ключ. слова: запах, ароматизатор, хроматографія, компоненти, інструментальний комплекс, пакет прикладних програм
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Фролова Н. Е. 
Дослідження пряноароматичної сировини як джерела ароматичних речовин у технології натуральних ароматизаторів / Н. Е. Фролова, С. І. Усатюк, В. О. Усенко, І. М. Мацко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 42-45. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Зазначено, що на всі стадії обробки пряноароматичної сировини поширюється технохімічний контроль, завданням якого є визначення якості сировини відповідно до чинних стандартів або технічних умов для забезпечення високої якості продукції.


Ключ. слова: ароматичні речовини, пряноароматична сировина, якість, партія, стандарт, технічні умови
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Фролова Н. Е. 
Отримання натурального ароматизатора з ефірної олії кропу як функціональної складової продуктів оздоровчого харчування / Н. Е. Фролова, В. М. Кошова, Н. В. Чепель, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 40-42. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Ефірну олію кропу досліджено на якісний і кількісний покомпонентний склад. Проведено її фракціонування, у результаті чого одержано чотири фракції, які відрізнялись за складом ароматичних речовин. На основі змішування цих фракцій у певних співвідношеннях розроблено рецептуру ароматизатора "Кріп-елітаромат".


Ключ. слова: кріп, ефірні олії, натуральні ароматизатори, фракціонування, фракції, рецептура ароматизатора
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6 + Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Дубова Г. Є. 
Кріоконцентрування рідких натуральних ароматичних речовин / Г. Є. Дубова, З. М. Гайворонська // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2009. - № 3. - С. 36-41. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено властивості рідких ароматичних речовин, одержаних під час мікрохвильового сушіння під вакуумом, розглянуто перспективи їх концентрування. Доведено, що при концентруванні виморожуванням ароматичні речовини грибів і огірків, які мають низьку точку замерзання, залишаються в концентраті. Проведено органолептичну оцінку ароматичних концентратів, визначено оптимальні параметри кріообробки. Порівняльним аналізом підтверджено зменшення енеруоємності процесу кріоконцентрування. Запропоновано способи перенесення концентратів на сухі носії (сіль, крохмаль). Розроблено пропозиції стосовно практичного використання аромаконцентратів у харчосмаковій промисловості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Швень О. М. 
Метод вилучення жирової фракції з низькокалорійних майонезів / О. М. Швень, І. М. Демидов, Г. І. Златкіна, Л. В. Пешук // Харч. пром-сть. - 2008. - № 7. - С. 23-25. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Аргатенко Т. В. 
Очистка стічних вод маргарино-майонезного виробництва від жирових забруднень : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.23.04 / Т. В. Аргатенко; Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. - К., 2002. - 16 c. - укp.

Установлено основні закономірності напірної флотації та вивчено функціональні залежності максимальної ефективності та коефіцієнта інтенсивності процесу від технологічних параметрів. Обгрунтовано необхідність інтенсифікації напірно-флотаційного знежирення додаванням електролітично генерованого коагулянту. Для нової конструкції електрокоагулятора з торцевим анодом запропоновано математичну інтерпретацію залежності виходу металу анода від щільності струму. Розроблено методику інженерного розрахунку основних елементів технологічної схеми напірно-флотаційного знежирення стічних вод маргарино-майонезного виробництва.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.420.94 + Л981.094

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА319248 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Бичков Я. М. 
Розробка апарата та дослідження процесу обробки пряно-ефірної сировини при розрідженні з НВЧ-енергопідводом : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / Я. М. Бичков; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. - Донецьк, 2005. - 19 c. - укp.

Теоретично обгрунтовано можливість інтенсифікації сушіння пряних і ефірних рослин за умов розрідження з надвисокочастотним (НВЧ) енергопідводом у разі розміщення їх в апаратах періодичної дії у робочій ємкості. Визначено, що у процесі сушіння за даних умов динаміка втрати вологи продуктом має нелінійний характер, установлено аналітичну залежність зміни вологовмісту у продукті від часу сушіння. Виявлено, що зі збільшенням величини розрідження тривалість сушіння у полі НВЧ змінюється за нелінійним законом, за даних умов знайдено раціональну величину розрідження. Установлено, що зі збільшенням коефіцієнта заповнення робочої ємкості сировиною тривалість сушіння у полі НВЧ змінюється за нелінійним законом, характерним для кожного продукту, одержано раціональну величину коефіцієнта заповнення. З'ясовано основні залежності стосовно тривалості обробки пряної та ефірної сировини за умов розрідження з НВЧ-енергопідводом від глибини розрідження та коефіцієнта заповнення робочої ємкості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА336279 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Ільдірова С. К. 
Розробка технології виробництва майонезів із використанням амаранту багряного : Автореф. дис... канд. екон. наук: 05.18.16 / С. К. Ільдірова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 1999. - 20 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню технології виробництва майонезів з підвищеною харчовою цінністю та доцільності використання добавок амаранту багряного в їх складі. Встановлено можливість одержання емульсійних продуктів на основі рафінованої дезодорованої соняшникової олії з підвищеною харчовою цінністю та споживчими якостями за допомогою амаранту багряного. Експериментально знайдено багатий антиоксидантний склад різних частин рослини. Показано, що листя амаранту та його насіння мають високу поверхневу активність, що дає змогу зменшувати в рецептурах майонезів вміст традиційного емульгатору - яєчного порошку - та одержувати дієтичні продукти зі зниженим вмістом холестерину. Встановлено, що добавки амаранту багряного як до соняшникової олії, так і в рецептури в процесі виготовлення майонезів значно підвищують вміст вітамінів, антиоксидантів та мінеральних речовин у готових виробах, роблять кращими їх споживчі якості. На основі знайдених закономірностей розроблено нові рецептури та технології емульсійних виробів з добавками амаранту багряного, які рекомендовано для використання в громадському харчуванні.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306239 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Афанасьєва В. А. 
Товарознавча оцінка антиоксидантних фітодобавок з натуральних прянощів та майонезів на їх основі : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / В. А. Афанасьєва; Харківська держ. акад. технології та організації харчування. - Х., 2001. - 19 c. - укp.

Вивчено антиоксидантні, антибактеріальні та фунгіцидні властивості фітодомішок з натуральних прянощів у формі екстрактів та порошків, висвітлено питання їх використання під час виготовлення майонезів з метою підвищення їх терміну зберігання та збільшення вмісту біологічно активних речовин (БАР). Досліджено якість натуральних прянощів та вплив різних чинників на водно-спиртову екстракцію БАР із натуральних прянощів. Розглянуто вплив фітодомішок з натуральних прянощів на якість майонезів у процесі зберігання. Установлено пряму залежність антиоксидантної, антибактеріальної та фунгіцидної активності від вмісту БАР. Досліджено вплив фітодомішок з прянощів на процеси перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) - накопичення перекису, гідроперекису (первинних та вторинних продуктів розпаду) в майонезах під час зберігання. Розроблено нові рецептури майонезів з використанням фітодомішок та наведено їх товарознавчі характеристики.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981.11-3

Шифр НБУВ: РА316538 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Упатова О. І. 
Удосконалення технології виробництва соусів емульсійного типу : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / О. І. Упатова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 1999. - 18 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню та удосконаленню технології одержання соусів емульсійного типу, стабілізованих неіоногенними поверхнево-активними речовинами (НПАР) на основі ліпідів морських гідробіонтів, до складу яких входять жирні кислоти omega-3, що мають лікувально-профілактичну дію. Теоретично та експериментально обгрунтовано технологію одержання НПАР на основі оксиетильованих жирних кислот, виділених з риб'ячого жиру, з різним ступенем оксиетилювання. На підставі проведених досліджень із визначення властивостей одержаних НПАР з'ясовано можливі галузі їх використання. Визначено поведінку НПАР на модельних системах; виявлені закономірності створення прямих емульсій використано у виробництві майонезу. Одержано комплекс даних про органолептичні та фізико-хімічні характеристики низькожирного майонезу з використанням НПАР на основі риб'ячого жиру. Досліджено особливості основних етапів технологічного процесу одержання низькожирного майонезу, збагаченого жирними кислотами omega-3, які входять до складу емульгатора.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА304471 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Макаренко О. Г. 
Формування якості порошкоподібних С-вітамінних біологічно активних добавок із перцю солодкого : Автореф. дис... канд. техн. наук / О. Г. Макаренко; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2006. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА344479 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Литвиненко О. А. 
Технологія харчового шроту з безлушпинного ядра насіння соняшнику : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06 / О. А. Литвиненко; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2010. - 20 c. - укp.

Визначено умови підготовки ядра соняшнику до екстракції методом плющення, одержано математичні описи залежності залишкової олійності шроту та вмісту водорозчинних білків від основних параметрів плющення. Вивчено кінетику вичерпної та ступеневої екстракції олії з пелюстки гексаном, вплив гідромодуля та кількості ступенів на повноту екстракції, визначено коефіцієнт дифузії. Науково обгрунтовано та розроблено технологію комплексної переробки сирого ядра насіння соняшнику. Оцінено фізико-хімічні, органолептичні та структурні показники продуктів комплексної переробки насіння соняшнику та встановлено термін їх зберігання. Встановлено фракційний склад харчового шроту та швидкість осідання часток у водному середовищі, вивчено кінетику набрякання харчового шроту. Розроблено проект нормативно-технічної документації на новий вид продукту - шрог соняшниковий харчовий.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.120.9 + Л981-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА376516 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Пархоменко В. Д. 
Дослідження технологічного процесу виробництва майонезу на диспергаторі ударної дії / В. Д. Пархоменко, Л. В. Шевченко // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2010. - 3, вип. 10. - С. 167-170. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Розглянуто питання інтенсифікації процесу гомогенізації майонезної емульсії на диспергаторі ударної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Некрасов П. О. 
Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії / П. О. Некрасов, В. Г. Гопкалов, Ю. М. Плахотна // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2010. - № 3/8. - С. 59-63. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.

Досліджено вплив майонезу, збагаченого діацилгліцеринами, на процеси обміну в організмі. Одержані дані свідчать про нетоксичність продукту. Майонез, виготовлений на основі діацилгліцеринової олії, проявляє гіпохолестеринемічні, гіпотриацилгліцеринемічні та антиатерогенні властивості у порівнянні зі звичайним майонезом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Снєжкін Ю. Ф. 
Сушіння м'яти на конвективних сушильних установках / Ю. Ф. Снєжкін, Ж. О. Петрова, О. О. Ільєнко, В. О. Ловейко // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 168-170. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Ободович А. Н. 
Энергосберегающая технология приготовления майонеза с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии / А. Н. Ободович, Б. В. Давыденко, А. Н. Недбайло // Пром. теплотехника. - 2009. - 31, № 6. - С. 81-84. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Рассмотрена существующая технология приготовления столового майонеза. Предложена энергосберегающая технология с применением метода дискретно-импульсного ввода энергии. Показано, что предложеная технология позволит сократить продолжительность процесса, снизить энергозатраты, уменьшить материалоемкость и необходимые производственные площади.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-420.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Некрасов П. О. 
Особливості структурно-механічних характеристик майонезів функціонального призначення / П. О. Некрасов, Ю. М. Плахотна, О. П. Некрасов // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2012. - № 2/12. - С. 53-55. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Установлено, что поведение функциональных майонезов подчиняется модели Хершеля - Балкли и определены соответствующие реологические константы. Выяснено, что введение диацилглицеринов в состав жировой основы майонезов обуславливает большую степень структурированности систем.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Жукевич О.  
Виробництво та споживання соусів в Україні / О. Жукевич, Г. Рудавська // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 37-45. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Проаналізовано стан виробництва та споживання соусів в Україні. Представлено основних українських товаровиробників. Визначено співвідношення та структуру експорту й імпорту на ринку соусів. Виявлено проблеми вітчизняних виробників соусної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)421.51 + У9(4УКР)306.7 + Л961.5 + Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського