Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (5)Реферативна база даних (23)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Ельперін І$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 21
Представлено документи з 1 до 20
...
1.

Пупена О. М 
Особливості проектування комп’ютерно-інтегрованих систем управління [Електронний ресурс] / О. М Пупена, І. В Ельперін, А. П. Ладанюк // Автоматика. Автоматизація. Електротехнічні комплекси та системи. - 2005. - № 2. - С. 142-151. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aaeks_2005_2_26
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.528 Mb    Зміст випуску     Цитування
2.

Сідлецький В. М. 
Розробка алгоритмів підсистеми підтримки прийняття рішень для контролю якості роботи дифузійного відділення [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін, А. П. Ладанюк // Автоматика. Автоматизація. Електротехнічні комплекси та системи. - 2006. - № 2. - С. 92-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/aaeks_2006_2_15
Попередній перегляд:   Завантажити - 320.436 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Булій Ю. В. 
Керування циклами ректифікації за допомогою механотронних підсистем на основі пневмоелектроавтоматики [Електронний ресурс] / Ю. В. Булій, Ю. Б. Бєляєв, П. Л. Шиян, І. В. Ельперін, А. М. Куц // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2014. - Т. 20, № 3. - С. 17-23. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2014_20_3_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.323 Mb    Зміст випуску     Цитування
4.

Ельперін І. В. 
Інтелектуальні системи управління складними технологічними процесами [Електронний ресурс] / І. В. Ельперін, С. М. Швед // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2014. - Т. 20, № 1. - С. 9-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2014_20_1_2
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.15 Mb    Зміст випуску     Цитування
5.

Пупена О. М. 
Визначення спостережності та керованості епюраційної колони з використанням структурного підходу [Електронний ресурс] / О. М. Пупена, І. В. Ельперін, Н. М. Луцька // Харчова наука і технологія. - 2010. - № 3. - С. 111-115. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2010_3_37
Попередній перегляд:   Завантажити - 548.344 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Сідлецький В. М. 
Аналіз невимірюваних параметрів на рівні розподіленого керування для автоматизованої системи, об’єктів і комплексів харчової промисловості [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін, В. В. Полупан // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 3. - С. 7-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_3_3
Наведено підходи, що реалізуються для розподіленого рівня керування технологічними процесами. Висвітлення цих підходів необхідне для кращого розуміння процесів, які відбуваються у процесі формування керуючої дії, особливо для випадків, коли розробники програмного забезпечення промислових АСУ застосовують для налаштування системи велику кількість параметрів. Такий підхід доцільний під час роботи кваліфікованих вузькоспеціалізованих фахівців із значним стажем роботи, але й для них знання внутрішніх процесів надасть змогу структурувати дані для більш гнучкої роботи.
Попередній перегляд:   Завантажити - 505.02 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Пупена О. М. 
Розробка та використання імітаційних моделей для відлагодження програмного забезпечення програмованих логічних контролерів [Електронний ресурс] / О. М. Пупена, І. В. Ельперін, В. М. Кушков // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2012. - № 44. - С. 6-11. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_44_3
Запропоновано методику розробки та використання імітаційних моделей об'єктів управління, розроблених на базі стандартних (МЕК 61131) мов програмування програмованих логічних контролерів (ПЛК), для відлагодження програмного забезпечення ПЛК та SCADA/HMI. Запропоновано формули та наведено приклади програм типових імітаційних блоків для ПЛК, які програмуються програмним пакетом UNITY PRO.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.003 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Швед С. М. 
Система підтримки прийняття рішення при виборі поліпшувачів для покращення показників якості борошна [Електронний ресурс] / С. М. Швед, І. В. Ельперін // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2012. - № 46. - С. 5-10. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_46_3
Розроблено алгоритмічне, математичне і програмне забезпечення автоматизованої системи підтримки прийняття рішення, яка на основі аналізу і обробки інформації про показники якості борошна формує рішення-рекомендації оператору-технологу про доцільність використання того чи іншого поліпшувачів залежно від хлібопекарських властивостей борошна, яке планується переробляти під час виготовлення хлібобулочних виробів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 258.697 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Швед С. М. 
Розробка прогнозуючої моделі в системі управління процесом приготування хліба з використанням нейронних мереж [Електронний ресурс] / С. М. Швед, І. В. Ельперін // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2012. - № 47. - С. 13-17. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_47_4
Проведено аналіз технологічного процесу хлібопекарського виробництва як складної динамічної системи з слабко формалізованими параметрами. Розроблено параметричні схеми окремих стадій процесу. На основі методів нейронних мереж розроблена прогнозуюча модель технологічного процесу приготування хлібобулочних виробів, яка призначена для використання її в підсистемі оперативної корекції системи управління.
Попередній перегляд:   Завантажити - 189.474 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Пупена О. М. 
Сучасні стандарти інтегрованого керування і шляхи їх впровадження в Україні [Електронний ресурс] / О. М. Пупена, І. В. Ельперін, Р. М. Міркевич // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 1. - С. 25-41. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_1_5
Розглянуто сучасні міжнародні стандарти з розробки інтегрованих автоматизованих систем керування. Визначено сферу дії стандартів у контексті ієрархічної моделі підприємства, а також еталонної моделі пристроїв RAMI платформи Industry 4.0. Суть стандартів визначено через призму основних описових моделей: означення продукту, ресурсів, планів-графіків і фактичних показників виробничої діяльності. Означення продукту передбачає ієрархічне представлення продуктів на різних рівнях керування. Увагу приділено опису такого типу ресурсів, як обладнання, що є сполучною ланкою для всіх наведених стандартів. В ієрархії планування ERPMES(MOM)-SCADA (з точки зору стандарту ISA-95) прослідковується декомпозиція загальних виробничих планів підприємства до конкретних робіт на рівні АСКТП. Проаналізовано призначення фактичних показників виробництва на рівні MES/MOM з урахуванням KPI. Через загальні схеми діаграми взаємозв'язку діяльностей та інформаційні потоки між функціями показано узагальнену картину операційної діяльності підприємства на рівні MES/MOM.
Попередній перегляд:   Завантажити - 674.762 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
11.

Сідлецький В. М. 
Розширення функціональних можливостей автоматизованих систем керування технологічними об’єктами [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія : Техніка та енергетика АПК. - 2016. - Вип. 256. - С. 113-121. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_tech_2016_256_15
Попередній перегляд:   Завантажити - 388.027 Kb    Зміст випуску     Цитування
12.

Сідлецький В. М. 
Тензорний аналіз в автоматизованій системі управління процесом пастеризації молока [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 2. - С. 7-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_2_3
Описано постановку задачі використання тензорного аналізу для моделювання процесів, що використовуються в автоматизованій системі управління підприємством, на прикладі ділянки молокопереробного підприємства. Наведено приклад використання технологічних параметрів і показників роботи технологічної ділянки як компонентів багатомірного простору процесів виробництва, а також приклад необхідності перетворення одержаного тензора з урахуванням умов ведення технологічного процесу. Доведено необхідність зміни базису та необхідність об'єднання тензорів, а також проведення операцій над ними при моделюванні процесів для системи автоматизації.
Попередній перегляд:   Завантажити - 546.165 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
13.

Сідлецький В. М. 
Система прогнозування показників роботи дифузійної станції цукрового заводу [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2011. - № 3(3). - С. 8-11. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2011_3(3)__3
Наведено реалізацію системи прогнозування параметрів роботи дифузійної станції цукрового заводу, що включає в себе моделі розрахунку показників роботи дифузійної станції.
Попередній перегляд:   Завантажити - 435.091 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
14.

Пирог Т. П. 
Антимікробна та антиадгезивна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на технічному гліцерині [Електронний ресурс] / Т. П. Пирог, Д. А. Луцай, Т. А. Шевчук, Г. О. Іутинська, І. В. Ельперін // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Т. 80, № 2. - С. 14-27. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2018_80_2_3
Мета роботи - порівняння біологічних властивостей (антимікробної та антиадгезивної активності, у тому числі й роль у руйнуванні біоплівки) поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ B-7241, синтезованих на очищеному та технічному гліцерині (відходи виробництва біодизелю). Поверхнево-активні речовини (ПАР) екстрагували з супернaтанту культуральної рідини сумішшю хлороформу і метанолу (2:1). Кількість адгезованих клітин і ступінь руйнування біоплівки визначали за допомогою спектрофотометричного методу, антимікробні властивості - за показником мінімальної інгібуючої концентрації. Антимікробна активність ПАР A. calcoaceticus ІМВ B-7241, синтезованих на технічному гліцерині, була на 1 - 2 порядки нижчою, адгезія тест-культур на абіотичних матеріалах, оброблених такими препаратами є в 1,2 - 4 рази нижчою, а ступінь руйнування бактеріальних біоплівок - в 1,3 - 4 рази меншою у порівнянні з показниками, встановленими для ПАР, одержаних на середовищі з еквімолярною за вуглецем концентрацією очищеного гліцерину. Зниження антимікробної та антиадгезивної активності ПАР може бути зумовлене інгібуючим впливам надлишкової концентрації K<^>+ та Na<^>+ (складових технічного гліцерину) на активність НАДФ-залежної глутаматдегідрогенази: за наявності в реакційній суміші 50 - 100 мМ катіонів калію та натрію ферментативна активність знижувалась в 1,2 - 1,8 разу. Висновки: незважаючи на нижчу антимікробну та антиадгезивну активність ПАР, синтезованих A. calcoaceticus ІМВ B-7241 на відходах виробництва біодизелю, ці показники (мінімальні інгібуючі концентрації 0,96 - 15,2 мкг/мл, руйнування 50 % біоплівки за концентрації 124 мкг/мл) є співставимими із визначеними для відомих мікробних поверхнево-активних аміноліпідів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 484.163 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
15.

Сідлецький В. М. 
Використання теорії ігор при формуванні рішень в системі керування станцією сокодобування цукрового заводу [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Цукор України. - 2012. - № 5. - С. 34-40. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cu_2012_5_8
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.512 Mb    Зміст випуску     Цитування
16.

Сідлецький В. М. 
Автоматична система прогнозування та багатокритеріального вибору в системі управління дифузійною станцією цукрового заводу [Електронний ресурс] / В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Цукор України. - 2011. - № 8. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Cu_2011_8_9
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.285 Mb    Зміст випуску     Цитування
17.

Полупан В. В. 
Дослідження роботи генетичних алгоритмів в системі автоматизованого управління апаратом іі сатурації [Електронний ресурс] / В. В. Полупан, В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Харчова промисловість. - 2018. - № 24. - С. 138-145. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2018_24_20
Проаналізовано адаптивну систему оптимального керування роботою апарата II сатурації та визначено якісні і кількісні показники ефективності функціонування адаптивної системи оптимального керування при її реалізації за допомогою генетичних алгоритмів. Проведено імітаційні дослідження з використанням класичного генетичного алгоритму, а також досліджено модифікований генетичний алгоритм з додаванням у класичний генетичний алгоритм гібридної функції, а саме: метод рою часток (МРЧ). Результати моделювання підтвердили, що розроблена адаптивна система оптимального керування апаратом II сатурації є високоефективною. Найкращі інтегральні критерії якості для апарата II сатурації були досягнуті, коли класичний генетичний алгоритм був об'єднаний з гібридною функцією МРЧ.
Попередній перегляд:   Завантажити - 2.111 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
18.

Пупена О. 
Огляд сучасних стандартів інтегрованого виробництва [Електронний ресурс] / О. Пупена, І. Ельперін, Р. Міркевич // Автоматизация технологических и бизнес-процессов. - 2016. - Vol. 8, Iss. 3. - С. 63-74. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/avtib_2016_8_3_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 761.435 Kb    Зміст випуску     Цитування
19.

Роговик А. В. 
Концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу [Електронний ресурс] / А. В. Роговик, І. В. Ельперін, Н. А. Заєць // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 4. - С. 7-14. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_4_3
Здійснено концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу (ЦЗ) як складної технологічної системи для оцінки параметрів, які необхідно дослідити на виробничому об'єкті в контексті подальшого керування ними. Показано, що керування процесом виготовлення цукру характеризується певною ієрархією в просторі та часі: ЦЗ - цех/відділення - окремий апарат. Процес керування цукровим виробництвом (ЦП) має неперервний характер і складається з неперервних функцій керування. На ЦП майже не автоматизовані функції керування енергоефективністю виробництва на рівні головного механіка та головного інженера. Для опису в термінах UML процесу функціонування ЦЗ виділено основні стадії й операції: зберігання та підготовка, дифузійне відділення, станція дефекосатурації, випарна станція, конденсатне господарство, продуктове відділення. Для відображення статики та динаміки системи використано основні типи діаграм класів (показує статичну структуру системи), взаємодії (показує часову послідовність використання об'єктів), стану (визначає послідовність станів об'єкта залежно від зовнішніх дій). Опис станів надає змогу описати модель поведінки об'єкта при отриманні різних енергетичних потоків і взаємодії його з іншими. UML-діаграми надають змогу описати складний процес функціонування технологічного комплексу ЦЗ, причому таким чином, щоб були помітні всі зв'язки між цехами, теплові й енергетичні потоки між ними, оцінити параметри, які необхідно дослідити на виробничому об'єкті в контексті подальшого керування ними.
Попередній перегляд:   Завантажити - 461.36 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
20.

Грама М. П. 
Аналіз системи автоматизації випарної установки з нейромережевим регулятором [Електронний ресурс] / М. П. Грама, В. М. Сідлецький, І. В. Ельперін // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 6. - С. 7-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_6_3
Проведено порівняння між ПІ і нейромережевим регулятором (НМР). Визначено, який тип регулювання надасть змогу досягти найкращих показників контролю якості для регулювання першого корпусу випарної станції (ВС). Недотримання необхідних технологічних параметрів може призвести до забиття фільтрів і перешкоджати надходженню соку на ВС. Крім того, необхідно забезпечувати оптимальні показники роботи ВС для отримання найбільш високих показників продуктивності та стабілізації рівнів соку в корпусах випарних апаратів. Саме тому, з метою запобігання перегріву та перетримці цукрового сиропу, необхідно застосовувати інтелектуальні засоби регулювання, оскільки це призводить до підвищення параметрів якості процесу у порівнянні з системами з іншими типами регуляторів. Здійснено регулювання таких відповідальних параметрів, як рівні концентрованого соку в корпусах ВС, які безпосередньо впливають на якість і вартість виробленої продукції для забезпечення таких преваг у роботі ВС: зменшення часу перебування соку в зонах високих температур унаслідок переносу відборів пари з перших корпусів в останні; зниження чутливості до змін витрати та конденсації соку, який поступає на випарювання; зменшення тривалості варки концентрованого соку у вакуум-апаратах шляхом підвищення температури гріючої пари. Всі дослідження проводено з застосуванням середовища Matlab. Параметри налаштування регуляторів розраховано за допомогою вбудованих засобів середовища Matlab. У ході досліджень визначено, що НМР має більш високі якісні характеристики перехідних процесів у порівнянні з ПІ-регулятором, проте в ході його застосування виникає статична похибка. Для подальшого використання НМР у розробленій системі автоматизації необхідно розробити механізм компенсації цієї похибки.
Попередній перегляд:   Завантажити - 706.656 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
...
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського