Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (4)Реферативна база даних (23)Книжкові видання та компакт-диски (36)
Пошуковий запит: (<.>K=САНІТАРІЯ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9

   Тип видання:   енциклопедія   
1.


Ветеринария. Большой энциклопедический словарь [Електронний ресурс] / гл. ред. В. П. Шишков. - М. : Большая Российская энциклопедия, 1998. - 640 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Содержит сведения по ветеринарии — эпизоотологии и инфекционных болезнях, паразитологии и инвазионных болезнях, внутренних незаразных болезнях животных, хирургии, акушерству; фармакологии, патологии, микробиологии и вирусологии, анатомии и физиологии животных; зоогигиене, ветеринарно-санитарной экспертизе, ветеринарной санитарии и т. п., а также по проблемам организации ветеринарного дела.



Кл.слова:
ветеринарна медицина -- паразитологія -- зоогігієна -- ветеринарна санітарія

   Тип видання:   навчальний посібник   
2.

Грибан, В. Г.
Охорона праці [Електронний ресурс] : навчальний посібник / В. Г. Грибан, О. В. Негодченко. - К. : Центр учбової літератури, 2009. - 280 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Розкривається значення охорони праці як нормативної дисципліни при підготовці фахівців у вищих навчальних закладах, її основні поняття, етапи розвитку, законодавче забезпечення, методологічна база. Висвітлюється перевага економічних методів управління охороною праці, економічне стимулювання заходів щодо створення безпечних умов праці, методика розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, значення гігієни, виробничої санітарії, технічної безпеки, у тому числі пожежної безпеки для збереження життя і здоров’я працівників у процесі праці. Описуються методи контролю гігієнічних параметрів у виробничих приміщеннях, на робочому місці, вимоги щодо безпеки технічного устаткування й технологічних процесів, заходи і засоби щодо попередження дії на людину небезпечних і шкідливих факторів.



Кл.слова:
соціальний захист -- трудова угода -- працівник -- санітарія -- гігієна -- безпека

   Тип видання:   навчальний посібник   
3.

Іваськевич, І. О.
Охорона праці [Електронний ресурс] : навч. посіб. / І. О. Іваськевич. - К. : ІСДО, 1995. - 100 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Висвітлено загальні правові й організаційні питання виробничої санітарії та охорони праці, проаналізовано виробничий травматизм і професійні захворювання. Докладно розглянуто групи окремих шкідливих факторів, їхня дія на організм людини і методи захисту, а також вимоги техніки безпеки до виробничих процесів і обладнання. На основі чинного законодавства про працю розглянуто питання охорони праці жінок й неповнолітніх.



Кл.слова:
санітарія -- техніка безпеки -- травматизм

   Тип видання:   навчальний посібник   
4.

Банько, В. Г.
Охорона праці в туристському комплексі [Електронний ресурс] : навч. посіб. / В. Г. Банько. - К. : КНТ, 2010. - 232 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У навчальному посібнику розглядаються правові та організаційні основи охорони праці, техніки безпеки при експлуатації туристського комплексу, виробнича санітарія та гігієна, основні положення протипожежного захисту в туристському комплексі та надання першої долікарської допомоги потерпілим тощо. Розрахований на студентів вузів і технікумів економічних спеціальностей, а також слухачів другої вищої освіти. Може бути корисним широкому загалу фахівців сфери послуг.



Кл.слова:
техніка безпеки -- захист

   Тип видання:   підручник   
5.

Шокина, Л. Г.
Охрана труда на предприятиях связи [Електронний ресурс] / Л. Г. Шокина. - М. : Радио и связь, 1983. - 176 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассматриваются основные законодательные акты о труде об охране труда, основы электробезопасности, производственная санитария, пожарная безопасность, первая помощь пострадавшим при несчастных случаях, а также вопросы техники безопасности при оборудовании и обслуживании телефонных и телеграфных станций радиотрансляционных узлов, при выполнении работ на радиопредприятиях, на кабельных и воздушных линиях связи и проводного вещания, а также на предприятиях почтовой связи.



Кл.слова:
основи електробезпеки -- виробнича санітарія -- пожежна безпека -- перша допомога

   Тип видання:   підручник   
6.


Гігієна та екологія [Електронний ресурс] : підручник / ред. В. Г. Бардов. - К. : [б. в.], 2005. - 719 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Мета підручника «Гігієна та екологія» - забезпечення вимог Болонського процесу, а саме дати сучасні теоретичні знання, допомогти студентам у підготовці та виконанні практичних занять, які повинні проводитися за принципом самостійного опрацювання ними кожної теми на лекції, при самостійній позааудиторній підготовці, на практичному занятті. Професійна підготовка спеціалістів різних медичних фахів (гігієністів, хірургів, акушерів-гінекологів, педіатрів, дерматологів, невропатологів тощо) не може бути якісною і ефективною без глибокого вивчення профілактичних дисциплін -гігієни і санітарії, екології та епідеміології.



Кл.слова:
санітарія -- ультрафіолетова радіація

   Тип видання:   навчальний посібник   
7.


Охорона праці закладів ресторанного господарства [Електронний ресурс] : конспект лекцій для студентів фаху «Технологія харчування» / уклад. Г. А. Бублик ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2010. - 142 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Конспект лекцій призначений для вивчення дисципліни «Охорона праці закладів ресторанного господарства» студентами, що навчаються з фаху «Технологія харчування». Конспект укладено відповідно до програми курсу. Курс «Охорона праці закладів ресторанного господарства» складається з чотирьох розділів. У першому розділі розглядаються правові та організаційні питання охорони праці, у другому — виробнича санітарія та гігієна праці, у третьому - техніка безпеки при експлуатації устаткування закладів ресторанного господарства, у четвертому - пожежна профілактика при проектуванні і експлуатації закладів ресторанного господарства. Мета викладання дисциплін — навчання студентів - майбутніх керівників ресторанного господарства методам, що забезпечують здоров'я та безпечні умови праці, збереження матеріальних цінностей виробництва від пожеж та вибухів.



Кл.слова:
техніка безпеки -- сфера послуг -- експлуатація нежитлових приміщень

   Тип видання:   навчальний посібник   
8.

Ратушенко, А. Т.
Санітарія і гігієна ресторанного господарства [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / А. Т. Ратушенко ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2005. - 107 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Опорний конспект лекцій з дисципліни “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” складений для студентів які навчаються за спеціальністю 6.091711 – «Технологія харчування» з метою поглиблення практичних і теоретичних знань, а також на допомогу в підготовці до лабораторних занять, виконання індивідуальної самостійної роботи та при підготовці до поточного, рубіжного, підсумкового та державного контролю знань майбутніх фахівців. Опорний конспект “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” за змістом охоплює всі теми курсу, містить логічну послідовну інформацію про гігієнічні вимоги до факторів зовнішнього середовища, вимоги до проектування закладів ресторанного господарства, санітарне утримання закладів, санітарну експертизу харчових продуктів, вимоги до кулінарної обробки харчових продуктів, відомості про харчові отруєння, гельмінтози та їх профілактику. Опорний конспект дає можливість студентам теоретично вивчити питання курсу та набути знань з основних базових питань організації державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного господарства, дотримання санітарних норм у визначенні якості продовольчої сировини та харчових продуктів, а також сприятиме розвитку навичок в роботі зі спеціальною та довідниковою літературою.



Кл.слова:
санатарія -- гігієна -- заклади харчування

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Будівництво   
9.


Гідроекологічні аспекти водопостачання та водовідведення [Електронний ресурс] : навчальний посібник / В. К. Хільчевський, М. Р. Забокрицька, В. Ю. Стельмах. - Київ : "ДІА", 2023. - 228 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 6.18 Мб


У навчальному посібнику висвітлено роль компонентів хімічного складу води у процесах життєдіяльності людини, охарактеризовано проблеми водних ресурсів і водокористування у світі та в Україні, питання цілей сталого розвитку (ЦСР-6 «Чиста вода і належна санітарія»), висвітлено основні технологічні аспекти систем водопостачання та водовідведення з певною їх ілюстрацією на прикладі міст Києва і Луцька. Навчальний посібник призначено для студентів, які навчаються за освітніми програмами «Гідрологія» і «Управління та екологія водних ресурсів» спеціальності 103 «Науки про Землю». Він може бути корисним й для студентів інших освітніх програм спеціальностей 103 «Науки про Землю» та 106 «Географія», в яких вивчають питання водних ресурсів, водопостачання та водовідведення.

The textbook highlights the role of the components of the chemical composition of water in the processes of human life, describes the problems of water resources and water use in the world and in Ukraine, highlights the main technological aspects of water supply and sanitation systems, considers some of their aspects on the example of the cities of Kiev and Lutsk. The textbook is intended for students enrolled in the educational programs “Hydrology” and “Management and Ecology of Water Resources” specialty 103 “Earth Sciences”. It can also be useful for students of other educational programs of specialties 103 “Earth Sciences” and 106 “Geography”, which study the issues of water resources, water supply and sanitation.



 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського