Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (9)Автореферати дисертацій (32)Книжкові видання та компакт-диски (316)Журнали та продовжувані видання (169)
Пошуковий запит: (<.>U=Л98$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 225
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Лебедев Д. П. 
Методы интенсификации сублимационной сушки препаратов в вакууме и разработка новых установок непрерывного действия / Д. П. Лебедев, Б. Н. Быховский // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 1-2. - С. 67-75. - Библиогр.: 15 назв. - рус.

Розглянуто методи інтенсифікації тепло масообміну в процесі сублімаційного сушіння у вакуумі. На базі обраних фізичних моделей і результатів експерименту з сублімаційного зневоднювання матеріалів у вакуумі подано деякі кількісні результати й оцінки, оримані під час реалізації методів інтенсифікації. Описано сублімаційні сушильні установки безупинної дії, які використовують розглянуті методи. Відзначено шляхи їх подальшого вдосконалення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.603.2 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Павлюк Р. Ю. 
Новые прогрессивные технологии биологически активных добавок из цветочной пыльцы и растительного сырья / Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, Г. А. Симахина, И. С. Гулый, Л. А. Чуйко, В. В. Погарская, Л. М. Соколова; Харьк. гос. акад. технологии и орг. питания. - Х.; К., 2000. - 133 c. - рус.

Обобщены результаты многолетних фундаментальных исследований нового способа консервирования с применением жидкого азота нетрадиционного растительного сырья и разработке криогенных технологий получения биологически активных добавок, позволяющих не только сохранить все витамины и другие, биологически активные вещества, но и получить более обогащенный конечный продукт в легкоусвояемой форме. Представлены две принципиально новые технологии производства биологически активных добавок - криопорошков из цветочной пыльцы и амаранта, разработанные специалистами Харьковской государственной академии технологии и организации питания и Украинским государственным университетом пищевых технологий. Предложены новые технологии их использования в составе профилактических продуктов питания иммуностимулирующего и радиозащитного действия. Приведены сведения, являющиеся основой для изучения новых технологий консервирования пищевых продуктов и товароведения продовольственных товаров.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11 я73 + П214.3 я73 + Л987 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605701 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Павлюк Р. Ю. 
Нові біологічно активні добавки із трутневих личинок - альтернатива бджолиному маточному молочку / Р. Ю. Павлюк, І. А. Прохода, А. І. Черкасова, В. В. Яницький // Вестн. науки и техники. - Х., 2002. - Вып. 6. - С. 16-21. - укp.

Висвітлено технологію нових біологічно активних домішок (БАД) з гомогенату трутневих личинок (ГТЛ) у формі пасти (гомогенату) та порошку. За допомогою нових БАД і ГТЛ розширено асортимент вітчизняних БАД та можливості їх використання в різних продуктах харчування, в тому числі лікувально-профілактичної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л667.8 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70284 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Сирохман І. В. 
Товарознавство смакових товарів : Підруч. / І. В. Сирохман, Т. М. Раситюк; Укоопспілка, Львів. комерц. акад. - Л., 2003. - 426 c. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.

Наведено класифікацію, проаналізовано формування сучасного ринку окремих груп смакових товарів вітчизняного та іноземного виробництв з урахуванням новітніх наукових і технічних досліджень галузей їх виробництва. Висвітлено фактори формування споживчих властивостей алкогольних, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв, чаю, кави, прянощів, тютюнових виробів, описано особливості їх зберігання, контролю якості з дотриманням порядку дегустаційних оцінок.

Приведена классификация, проанализировано формирование современного рынка отдельных групп вкусовых товаров отечественного и иностранного производств с учётом новейших научных и технических исследований отраслей их производства. Освещены факторы формирования потребительских свойств алкогольных, слабоалкогольных и безалкогольных напитков, чая, кофе, пряностей, табачных изделий, описаны особенности их хранения, контроля качества с соблюдением порядка дегустационных оценок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л87-9я73-1 + Л88-9я73-1 + Л98-9я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА652145 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Бальон Я. Г. 
Синтез та біологічні властивості цукрозамінників / Я. Г. Бальон, О. В. Сімуров // Журн. орган. та фармац. хімії. - 2006. - 4, Вип. 3. - С. 20-24. - Бібліогр.: 41 назв. - укp.

Проаналізовано основні наукові праці щодо одержання, біологічної дії, сфери застосування цукрозамінників та розглянуто можливість виробництва деяких з них в Україні.

Проанализированы основные научные труды по получению, биологическому действию, сферам применения сахарозаменителей и высказана возможность производства некоторых из них в Украине.

The main scientific works dealing with the synthesis, biological effect, spheres of application of sweeteners have been analyzed. The prospects of production of some sweeteners in Ukraine are being discussed.


Ключ. слова: Вуглеводи, цукрозамінник, синтез, біологічна дія, застосування, виробництво
Індекс рубрикатора НБУВ: Л982

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24793 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Тимченко В. К. 
Технология майонезов, салатных соусов и дрессингов : учеб. пособие для студ. / В. К. Тимченко, А. К. Зябченкова, А. А. Савус; Нац. техн. ун-т "Харьк. политехн. ин-т". - Х., 2007. - 160 c. - Библиогр.: с. 141 - рус.

Раскрыты физико-химические основы производства майонеза, приведены классификация и ассортимент майонезной продукции. Изложены особенности технологии майонеза и салатных соусов различными способами. Рассмотрены вопросы качественных показателей и безопасности майонеза, проблемы длительного хранения и перспективы расширения ассортимента. Приведены примеры рецептур, расчетов материального и теплового балансов производства майонезов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л981 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА696374 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Федоренченко Л. О. 
Технологія природних харчових сорбентів : Навч. посіб. для студ. ВНЗ / Л. О. Федоренченко, Г. О. Сімахіна; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 105 c. - укp.

Наведено відомості про якісні показники сучасних харчових продуктів, причини виникнення токсемій і необхідність застосування функціональних харчових продуктів. Охарактеризовано основні джерела радіації та принципи захисту людини від неї. Наведено класифікацію ентеросорбентів і сучасну класифікацію харчових волокон, описано властивості їх основних компонентів. Розглянуто дію харчових волокон на організм людини під час різних захворювань.

Приведены сведения о качественных показателях современных пищевых продуктов, причинах возникновения токсемий и необходимости применения функциональных пищевых продуктов. Охарактеризованы основные источники радиации и принципы защиты человека от нее. Приведены классификация энтеросорбентов и современная классификация пищевых волокон, описаны свойства их основных компонентов. Рассмотрено действие пищевых волокон на организм человека при разных заболеваниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 я73 + Л848 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА684015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Бурдо О. Г. 
Экстрагирование в системе "кофе - вода" : монография / О. Г. Бурдо, Г. М. Ряшко. - О., 2007. - 176 c. - Библиогр.: с. 164-172 - рус.

Рассмотрены основные процессы производства растворимого кофе, в частности особенности экстрагирования из зерен кофе. Проанализированы методы математического моделирования процесса экстрагирования в системе "твердая фаза - раствор". Охарактеризованы схемы экстрагирования из зерен кофе с применением электромагнитных интенсификаторов. Обоснован механизм бародиффузии, которая возникает в условиях импульсного микроволнового поля. Приведены результаты фазовых равновесий в системе "кофе - вода", кинетики массопереноса. Уделено внимание методам инженерного расчета и оптимизации экстракторов с электромагнитными интенсификаторами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л984.8

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА715494 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Толоконніков Ю. О. 
Використання нетрадиційної сировини і відходів виробництва щодо вироблення радіопротекторних продуктів харчування / Ю. О. Толоконніков, А. І. Штерева // Причорномор. екол. бюл. - 2002. - № 1. - С. 75-77. - укp.

In this article experience of SME "Sanos" on use seaweed cystozora for manufacture of a radio-protective preparation - cystoziryn is covered. Results of researches of application of preparations on a basis of cystozora on laboratory animals are given.


Ключ. слова: seaweed, radioprotection, medical preparation
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23673 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Гузьова І. О. 
Гідродинаміка фільтраційного сушіння кавової сировини для екстрагування жиру / І. О. Гузьова, В. М. Атаманюк, Я. М. Ханик // Хім. пром-сть України. - 2001. - № 5. - С. 44-46. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Розглянуто проблему сушіння кавової сировини з метою подальшого вилучення з неї цінного жиру. Одним з найбільш інтенсивних методів сушіння є фільтраційний, першим етапом якого є дослідження гідродинаміки руху теплоносія крізь пористу структуру матеріалу. Наведено модифіковану залежність Ергана, за допомогою якої експериментально визначено коефіцієнти, які є сталими величинами для конкретного матеріалу, і дають змогу безпосередньо розраховувати гідравлічний опір досліджуваного шару кавової сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л984.094

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Галат Е.  
Упаковка для золотых лепестков / Е. Галат // Упаковка. - 2005. - № 5. - С. 22-25. - рус.

Отмечено, что упаковать чай и подобрать ему необходимую упаковку не менее важная задача в сравнении с его производством. Каждый вид и сорт чая требует тщательного подхода к сохранению его вкусовых качеств и внешнего вида. Приведены примеры производства разных сортов чая и возможные варианты его упаковывания.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л983.08-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15241 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Фролова Н. Е. 
Технологічні прийоми оброблення природних носіїв аромату для підвищення їхньої функціональності / Н. Е. Фролова, Т. Л. Баленко, В. М. Кошова, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 96-98. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Проаналізовано способи оброблення природних носіїв аромату для підвищення їх функціональності з вибором вакуумної фракційної дистиляції як найефективнішого способу оброблення. Наведено результати опрацювання обраного способу на автоматизованій експериментальній установці. Встановлено оптимальні технологічні режими. Вивчено якісний і кількісний склади одержаних фракцій.


Ключ. слова: ароматизатор, фракціонування, вакуумна перегонка, фракція, технологічні режими
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Мелетьєв А. Є. 
Перспективи розроблення нових біологічно активних добавок на основі пива / А. Є. Мелетьєв, Н. А. Жестерева, С. І. Потапенко, О. М. Костюк // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 45-47. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Показано можливість та доцільність використання пива як натуральної біологічно активної домішки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Фролова Н. Е. 
Інструментальний комплекс розпізнавання і планування органолептичного образу ароматизатора / Н. Е. Фролова, А. І. Українець // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 93-96. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Запропоновано інструментальний комплекс розпізнавання і планування органолептичного образу ароматизатора. Такий комплекс є поєднанням двох складових частин: технічного комплексу інструментального аналізу та пакета прикладних програм (ППП) "Ароматизатор". Інструментальний комплекс містить прилади інструментального аналізу, канали зв'язку з ЕВМ. За ППП "Ароматизатор" здійснюються розпізнавання компонентів дослідної сполуки в просторі характерних речовин та оптимізація їх комбінацій. Інструментальний комплекс опрацьований в технології натуральних ароматизаторів.


Ключ. слова: запах, ароматизатор, хроматографія, компоненти, інструментальний комплекс, пакет прикладних програм
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Сімахіна Г. О. 
Вивчення ефектів біонакопичення мінеральних елементів зі штучних живильних середовищ / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 98-102. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Наведено результати вивчення ефекту поглинання мінеральних елементів зерновими культурами зі штучних живильних середовищ. Показано перспективи використання координаційних сполук мінеральних елементів з природними органічними лігандами для створення високомінералізованих харчових продуктів підвищеної біологічної активності.


Ключ. слова: поглинання, живильне середовище, мікроелементи, пророщення зерна, ліганди, координаційна хімія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Зав'ялов В. Л. 
Безвідходне енергозбережне виробництво чайного концентрату / В. Л. Зав'ялов, В. С. Бодров, Н. В. Попова // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 148-150. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Аргументовано необхідність безвідходного та енергозбережувального виробництва високоякісних концентратів фіточаїв і чаїв, збагачених вітамінними та біоактивними домішками. Наведено технологічну та апаратурно-технологічну схеми виробництва концентрованих чайних екстрактів - рідини та порошку. Схеми побудовано на базі оригінального (авторського) екстрактора вібраційного принципу екстрагування та транспортування твердої фази.


Ключ. слова: екстракт, чай, розчинник, біологічно активні речовини
Індекс рубрикатора НБУВ: Л983.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Фролова Н. Е. 
Дослідження пряноароматичної сировини як джерела ароматичних речовин у технології натуральних ароматизаторів / Н. Е. Фролова, С. І. Усатюк, В. О. Усенко, І. М. Мацко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 42-45. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Зазначено, що на всі стадії обробки пряноароматичної сировини поширюється технохімічний контроль, завданням якого є визначення якості сировини відповідно до чинних стандартів або технічних умов для забезпечення високої якості продукції.


Ключ. слова: ароматичні речовини, пряноароматична сировина, якість, партія, стандарт, технічні умови
Індекс рубрикатора НБУВ: Л981-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Косів Р. Б. 
Дріжджовий лізат як джерело біологічно активних речовин / Р. Б. Косів // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2006. - № 553. - С. 104-105. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Вивчено вплив біологічно активних речовин різної природи на ферментативну активність сахароміцетів. Результати показали, що лізат, одержаний ультразвуковою обробкою дріжджоподібних грибів, можна використовувати як джерело біологічно активних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Запорожець О. А. 
Застосування твердофазного редокс-реагенту для тест-оцінки загальної антиоксидантної активності рослинних об'єктів / О. А. Запорожець, О. А. Крушинська, Н. О. Ліпковська, В. М. Барвінченко // Фармаком. - 2006. - № 1-2. - С. 51-58. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Запропоновано методологічні підходи до створення і застосування тест-систем для визначення загальної антиоксидантної активності рослинних об'єктів. Розроблений на основі адсорбованого на кремнеземі макроциклічного комплексу Cu(II) твердофазний редокс-реагент було застосовано як індикаторний порошок для експрес-аналізу чаїв та червоних вин. Високі коефіцієнти кореляції між антиоксидантною активністю, визначеною за запропонованою тест-методикою та загальним вмістом поліфенолів у досліджуваних об'єктах, підтверджують її придатність для оцінки даного інтегрального показника якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11 + Л874.12-1с + Л983-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Кисличенко В. С. 
Одержання та стандартизація сухого екстракту з капусти брокколі / В. С. Кисличенко, І. М. Владимирова, В. Б. Дємьохін // Запорож. мед. журн. - 2007. - № 3. - С. 95-98. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Отмечено, что в последнее время интерес к брокколи возрос во многих странах Европы, в России, Украине. Это и объясняет наличие на международном фармацевтическом рынке большого количества биологически активных добавок, в состав которых входит капуста брокколи. Получен сухой экстракт из надземной части капусты брокколи сорта "Тонус". Изучен качественный состав и количественное содержание биологически активных веществ, а также разработаны параметры его стандартизации.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського