Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (4)Книжкові видання та компакт-диски (51)
Пошуковий запит: (<.>U=Л848$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 67
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Vainberg R. Sh. 
The prospects for energy saving in the production of pectin and pectin containing compositions = Перспективы энергоснабжения в производстве пектинов и пектиносодержащих композитов / R. Sh. Vainberg, S. A. Bogdanov, N. D. Butsky // Пром. теплотехника. - 2000. - 22, № 1. - С. 5-9. - Библиогр.: 12 назв. - англ.

На основі числових експериментальних даних проаналізовано перспективи зниження витрат енергоносіїв у енергоємному виробництві пектину за рахунок використання свіжої сировини замість попередньо висушеної; інтенсифікації, поєднання та синхронізації низки технологічних стадій; організації одноступінчатої швидкісної екстракції; вилучення енергоємної стадії концентрування екстракту та безвідходної переробки пектиновмісткої сировини тільки на харчові та лікувально-профілактичні речовини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-42

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Яцунь О. М. 
Стан і перспективи розвитку виробництва пектину в Україні / О. М. Яцунь // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 103-104. - укp.

В умовах екологічного забруднення особливого значення набувають радіопротектори, зокрема, пектин. У зв'язку з цим у статті окреслено екологічні та профілактичні перспективи розвитку виробництва пектину в Україні.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.752 + Л848(4УКР)

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Федоренченко Л. О. 
Технологія природних харчових сорбентів : Навч. посіб. для студ. ВНЗ / Л. О. Федоренченко, Г. О. Сімахіна; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 105 c. - укp.

Наведено відомості про якісні показники сучасних харчових продуктів, причини виникнення токсемій і необхідність застосування функціональних харчових продуктів. Охарактеризовано основні джерела радіації та принципи захисту людини від неї. Наведено класифікацію ентеросорбентів і сучасну класифікацію харчових волокон, описано властивості їх основних компонентів. Розглянуто дію харчових волокон на організм людини під час різних захворювань.

Приведены сведения о качественных показателях современных пищевых продуктов, причинах возникновения токсемий и необходимости применения функциональных пищевых продуктов. Охарактеризованы основные источники радиации и принципы защиты человека от нее. Приведены классификация энтеросорбентов и современная классификация пищевых волокон, описаны свойства их основных компонентов. Рассмотрено действие пищевых волокон на организм человека при разных заболеваниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 я73 + Л848 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА684015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Вайнберг Р. Ш. 
Особенности тепломассообменной обработки несушеного пектиносодержащего сырья / Р. Ш. Вайнберг, С. А. Богданов, Н. Д. Буцкий, П. В. Гордиенко // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 6. - С. 77-80. - Библиогр.: 9 назв. - рус.

Досліджено можливість подовження сезону переробки свіжої сировини, що містить пектин, шляхом його зберігання в багатокомпонентному рідкому середовищі, до складу якого входять ті ж речовини, що використовують для виготовлення екстрагента. Установлено, що таке зберігання дає можливість без втрат води та реагентів подовжити сезон переробки сировини на 30 %, збільшити річну продуктивність обладнання, зменшити витрати енергії та собівартість пектину, забезпечити його високу якість впродовж усього періоду переробки сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Гнатенко М. А. 
Фізико-хімічні властивості концентрованих і сухих пектинових екстрактів / М. А. Гнатенко, І. О. Крапивницька, Г. С. Мельник, Є. М. Бабко, Ю. І. Вересоцький, М. Г. Янковий // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 16-19. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Зазначено, що дослідження фізико-хімічних властивостей пектинових екстрактів дають можливість розробляти харчові продукти з визначеними поліфункціональними властивостями, а також розраховувати технологічні лінії й обладнання для їх виробництва. У дослідженнях використано буряковий, яблучний і морквяний пектинові екстракти.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Рашевська Т. О. 
Мікроструктура водних розчинів пектину / Т. О. Рашевська, І. С. Гулий, А. І. Українець // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 20-22. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

За допомогою методу мікроскопії досліджено мікроструктуру водного розчину пектину. З'ясовано, що пектин у водному розчині утворює надмолекулярні структури різного типу: сферичні, нитчасті, мікрофібрили та їх розгалуження, з яких формуються високомолекулярні агрегати.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Гнатенко М. А. 
Кінетика процесу сушіння одиничних краплин пектинових екстрактів у стаціонарних умовах / М. А. Гнатенко, В. С. Бодров, Ю. І. Вересоцький, В. О. Овчарук, В. М. Санов, К. Д. Малецька // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 73-75. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Богданов Є. С. 
Кислотне модифікування пектинів для підвищення їхніх комплексоутворювальних властивостей / Є. С. Богданов, М. П. Купчик, Л. А. Купчик, О. В. Богданова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 91-93. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Розглянуто питання розроблення способів одержання пектинів з підвищеними комплексоутворювальними властивостями та вивчено взаємозв'язок між технологічними параметрами кислотного модифікування пектинового коагуляту, аналітичними характеристиками одержаного модифікованого пектину та його комплексоутворювальними властивостями відносно іонів токсичних важких металів.


Ключ. слова: деетерифікація, пектин, комплексоутворювальна активність, сорбція, важкі метали
Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Смірнова Г. В. 
Електрометрія пектинових екстрактів / Г. В. Смірнова, В. П. Шуліка, В. О. Мельник, І. О. Крапивницька, В. С. Смірнов // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 16-17. - укp.

З метою створення експрес-контролю вмісту пектину в його екстрактах досліджено їх електропровідність. Показано можливість використання електропровідності як функції відгуку на змінення вмісту пектину в екстрактах. Дослідження проведено за допомогою розробленого вимірювального комплексу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-1с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Алексєєв О. Л. 
Електроповерхневі властивості біополімеру пектину / О. Л. Алексєєв, М. П. Купчик, М. О. Логінов, Є. С. Богданов, О. В. Омельченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 16-19. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Три види пектинових речовин - цитрусовий, яблучний і буряковий - досліджено за допомогою методів фізико-хімічного аналізу та електроосмотичного переносу. Визначено концентрацію гелеутворення, заряд пектинів і кількість води, яка зв'язується макромолекулами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Кушнір О. В. 
Накопичення токсичних елементів у процесі вилучення пектину з біохімічно підготовленої сировини / О. В. Кушнір, І. О. Крапивницька // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 56-57. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Наведено результати досліджень із накопичення важких металів на різних стадіях виробництва пектину із бурякової сировини. Надано порівняльні характеристики пектинів щодо чинників токсичної дії, вилучених із пектиновмісної сировини, обробленої різними способами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Москалюк І. В. 
Комплексна переробка яблук в консервовані продукти : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.13 / І. В. Москалюк; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2003. - 15 c. - укp.

Досліджено проблему комплексної переробки яблук та розроблено технологію одержання пектинових речовин за методом лужного гідролізу зі свіжих яблучних вичавок та використання їх під час виробництва консервованої продукції: желе, повидла, начинки, напоїв. Виявлено оптимальні умови видалення пектинових речовин зі свіжих яблучних вичавок за методом лужного гідролізу, наведено математичні залежності проведення процесу екстракції, установлено вплив ступеня етерифікації пектинових речовин на їх комплексотвірну здатність. Розроблено технологію одержання драглеподібної продукції на основі високометоксильованого пектину з використанням пероксидази. Досліджено механізм процесу драглеутворення пектинових речовин за присутності пероксидази. Розроблено технологію одержання желе на основі високометоксильованого пектину за присутності пероксидази з низьким вмістом цукру.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326272 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Семакова М. В. 
Розробка технології одержання яблучного пектину із застосуванням ферментних препаратів : Автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / М. В. Семакова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

Досліджено залежність виходу та якісні показники пектину від температури сушіння яблучних вичавок. Теоретично обгрунтовано та практично підтверджено доцільність застосування ферментного препарату Целовіридин Г20х для екстрагування пектину із яблучних вичавок. Внаслідок скринінгу мікроміцетів за здатністю синтезувати активну пектинестеразу відображено штам Penicillium funiculosum 1237. Експериментально доведено можливість використання даного ферментного препарату з метою регулювання вмісту метоксильних груп у яблучному пектині. Науково обгрунтовано біотехнологію одержання яблучного пектину з використанням ферментних препаратів на основних стадіях процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА309565 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Гнатенко М. А. 
Розробка технології пектинових екстрактів та способу їх сушіння : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.05 / М. А. Гнатенко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2002. - 23 c. - укp.

Висвітлено питання розробки технології пектинових екстрактів з рослинної сировини та сухих пектиновмісних продуктів і нового обладнання для їх виробництва. На підставі проведених досліджень науково обгрунтовано, розроблено та впроваджено у виробництво безвідходну екологічно безпечну технологію харчових пектинових екстрактів і сухих пектиновмісних продуктів та обладнання для їх отримання. Досліджено хімічний склад та фізико-хімічні властивості пектиновмісної сировини (бурякової, яблучної та морквяної) для виробництва пектинових екстрактів і сухих пектиновмісних продуктів. Проаналізовано вплив параметрів на гідроліз протопектину сировини гідролітичними чинниками харчової якості. Визначено фізико-хімічні властивості, кінетичні характеристики пектинових екстрактів під час їх сушіння, а також технологічні і теплові режими роботи розпилювальної сушильної установки. Розроблено апаратурно-технологічну схему виробництва сухих пектинових екстрактів, сухих пектиновмісних продуктів, технологічний регламент, нормативно-технічну документацію на пектинопродукти, доведено їх економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА319623 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Богданов Є. С. 
Удосконалення технології отримання пектину і пектинопродуктів з свіжої пектиновмісної сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.05 / Є. С. Богданов; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 2001. - 21 c. - укp.

Досліджено процес удосконалення технології отримання пектину. Розраховано будову та структуру полімерної пектинової молекули й окремих її мономерних складових. Показано можливі механізми конденсації сахаридів ланцюга пектину. Проведено квантово-хімічні розрахунки для вивчення моделі просторової будови ланцюга пектину, що дозволяє прогнозувати його властивості. Запропоновано метод консервування свіжої яблучної вичавки терміном до одного місяця мінеральною кислотою та водою, що пройшла електромембранну обробку. Вивчено вплив температури, концентрації іонів водню, тривалості на процес гідролізу - екстрагування. Наведено кількісні та якісні характеристики пектину, отриманого зі свіжої яблучної вичавки. Визначено оптимальні параметри процесу. Розглянуто особливості процесу коагуляції пектину з екстракту з високим і низьким вмістом сухих речовин та оптимальний вміст в екстракті.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА315759 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Шапар Р. О. 
Інтенсифікація процесів сушіння рослинних пектиновмісних матеріалів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.14.06 / Р. О. Шапар; НАН України. Ін-т техн. теплофізики. - К., 2004. - 23 c. - укp.

Досліджено методи інтенсифікації процесів сушіння пектиновмісних матеріалів під час розробки енергоефективного способу одержання порошків, який базується на поетапному процесі сушіння. Доведено, що за даних умов організації процесу сушіння зростає ступінь збереження пектинових речовин, ліквідується сезонність роботи технологічної лінії, збільшуються обсяги переробленої сировини, підвищується ефективність та продуктивність технологічного обладнання. Встановлено оптимальні параметри теплоносія під час сушіння, запропоновано ступінчасті режими зневоднення пектиновмісних матеріалів, на підставі яких розроблено та впроваджено технологію одержання пектиновмісних порошків з високою желе- та комплексотвірною здатністю.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА331149 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Берник І. М. 
Ультразвукова кавітаційна технологія вилучення пектину з рослинної сировини та обладнання для її реалізації : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.17.08 / І. М. Берник; Нац. техн. ун-т "Київський політехнічний інститут". - К., 2010. - 20 c. - укp.

Досліджено процес вилучення пектину з рослинної сировини - яблучних вичавок і розроблено високоефективні апаратні засоби для реалізації ультразвукової кавітаційної технології. Запропоновано фізичну модель диспергування-екстрагування цільового компонента з капілярно-пористої системи. Проведено регресійно-кореляційний аналіз експериментальних даних і визначено технологічні параметри процесу. Досліджено особливості розповсюдження ультразвуку у технологічному об'ємі, що збуджують малоамплітудні та високоамплітудні приводи-випромінювачі. Наведено інженерну методику розрахунку акустичної системи на базі напівхвильового складеного п'єзоелектричного перетворювача. Запропоновано принципово нові конструктивні рішення ультразвукових кавітаційних екстракторів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА375387 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Шейко Т. В. 
Дослідження кінетики адсорбції пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка / Т. В. Шейко, Л. М. Мельник, О. С. Марценюк // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 203-207. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено кінетику адсорбції пектинових речовин із соку столового буряку шунгітом, визначено коефіцієнти масовіддачі та масопередачі у разі зовнішньої та внутрішньої дифузії в порах адсорбенту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л912.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Берник І. М. 
Дослідження параметрів ультразвукового поля в технологічному процесі кавітаційного гідролізу-екстракції пектину / І. М. Берник, О. Ф. Луговський, А. В. Мовчанюк, А. В. Ляшок // Вісн. Нац. техн. ун-ту України "КПІ". Сер. Машинобуд. - 2009. - Вип. 57. - С. 82-87. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Рассмотрены вопросы построения ультразвуковых кавитационных аппаратов для гидролиза-экстракции пектина. Исследованы возможности применения в этих аппаратах малоамплитудных и высокоамплитудных резонансных приводов-излучателей. Исследования проведены для конфигураций кавитационных камер.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29126/маш. Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Матко С. В. 
Кінетичні закономірності адсорбції пектинових речовин із яблучного соку / С. В. Матко, Л. М. Мельник // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 156-162. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Досліджено кінетику адсорбції пектинових речовини із яблучного соку палигорськітом. Обгрунтовано механізм адсорбційних процесів, що відбуваються при цьому, та визначено коефіцієнт дифузії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л961.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського