Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (3)Книжкові видання та компакт-диски (30)
Пошуковий запит: (<.>U=Л913.1$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 20
Представлено документи з 1 до 20

      
Категорія:    
1.

Ефремов Г. И. 
Кинетика сушки нарезки яблок в сушильной установке с тепловым насосом / Г. И. Ефремов // Пром. теплотехника. - 2005. - 27, № 6. - С. 51-55. - Библиогр.: 8 назв. - рус.

Розглянуто можливість використання модифікованого квазістаціонарного методу для описання кінетики сушіння харчових матеріалів у сушарці з тепловим насосом за умови зберігання сталого об'єму в процесі сушіння та з усадкою. Одержано рівняння для розрахунку основних параметрів процесу, поточного та безрозмірного вологовмісту, швидкості сушіння, коефіцієнта лінійної усадки, мінералізації та узагальнення дослідних даних. Метод перевірено шляхом порівняння з експериментальними даними щодо сушіння нарізаних яблук у сушарці з тепловим насосом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Снежкин Ю. Ф. 
Промышленное использование зонной туннельной установки для сушки яблочных выжимок / Ю. Ф. Снежкин, Р. А. Шапарь, Г. К. Воспитанников, В. А. Ловейко, И. А. Ловейко // Пром. теплотехника. - 2007. - 29, № 2. - С. 38-41. - Библиогр.: 3 назв. - рус.

Представлены результаты экспериментальных исследований процесса обезвоживания яблочных выжимок. Разработаны оборудование и технология их переработки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Жеплінська М. М. 
Яблучне варення з екстрактом топінамбура / М. М. Жеплінська, О. С. Чуланова, А. М. Матиящук // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 19-21. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати досліджень щодо створення профілактичного продукту - яблучного варення з екстрактом топінамбура, яке можна використовувати людям різних вікових категорій для поповнення організму біологічно активними речовинами.


Ключ. слова: яблука, топінамбур, яблучне варення, фруктоза
Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.103.4

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Чук В. В. 
Застосування електротехнологій для комплексної переробки яблучної сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.12 / В. В. Чук; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2004. - 16 c. - укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження підвищення ефективності комплексної переробки яблучної сировини шляхом застосування електротехнологічних процесів імпульсного електроплазмолізу яблучної тканини та електромембранної підготовки екстрагента для вилучення пектинових речовин з яблучних вичавок. З'ясовано, що за встановлених ефективних параметрів імпульсної електрообробки яблучної сировини вихід яблучного соку після пресування плазмолізованої мезги зростає до 20 %. Виявлено, що використання біполярної мембрани МБ-3 з покращаними електрохімічними характеристиками, глибоко пом'якшеної води та удосконалених гідродинамічних режимів забезпечує підвищення ефективності процесу електромембранної підготовки екстрагента та економії витрат електроенергії. Розроблено апаратурно-технологічну схему комплексної переробки яблучної сировини з застосуванням електротехнологій, обгрунтовано її економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1 + Л815.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА330877 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Іванова І. Є. 
Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 05.18.03 / І. Є. Іванова; Нац. аграр. ун-т. - К., 2005. - 21 c. - укp.

Наведено результати вивчення придатності нових районованих і перспективних сортів черешні півдня України до швидкого заморожування, зберігання та наступної переробки за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величина: втрати соку, сухі розчинні речовини, сума цукрів, титровані кислоти, аскорбінова кислота, сума біофлавоноїдів, анто-ціани). Запропоновано комплекс фізико-біохімічних параметрів, врахування яких дозволяє науково прогнозувати найбільшу придатність до заморожування та зберігання середнього та пізнього сортів черешні: величини втрати соку відразу після заморожування - 15,2 %, 11,5 - 12,0 %, початкової концентрації сухих розчинних речовин - 17,7 %, 18,6 - 20,2 %, цукрів - 13,2 %, 14,9 - 15,0 %, титрованих кислот - 0,76 %, 0,49 - 0,72 %; аскорбінової кислоти - 9,0 мг/100 г, 8,95 - 10,78 мг/100 г, суми біофлавоноїдів - 341,3 мг/100 г, 371,6 - 523,7 мг/100 г, антоціанів - 38,3 мг/100 г, 345,3 - 274,0 мг/г - відповідно, за цього загальна дегустаційна оцінка становить 4,8 бала. Установлено, що швидкозаморожена черешня є якісною сировиною для виготовлення компотів і варення. Зазначено, що сорти черешні "Дилема", "Казка", "Винка", "Темпоріон", "Талісман", "Меотида" є найбільш придатними до заморожування, зберігання та наступної переробки. Визначено економічну ефективність від реалізації швидкозамороженої черешні кращих сортів, а також компотів і варення з них.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.107

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА337570 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Семакова М. В. 
Розробка технології одержання яблучного пектину із застосуванням ферментних препаратів : Автореф. дис... канд. техн. наук: 03.00.20 / М. В. Семакова; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2000. - 18 c. - укp.

Досліджено залежність виходу та якісні показники пектину від температури сушіння яблучних вичавок. Теоретично обгрунтовано та практично підтверджено доцільність застосування ферментного препарату Целовіридин Г20х для екстрагування пектину із яблучних вичавок. Внаслідок скринінгу мікроміцетів за здатністю синтезувати активну пектинестеразу відображено штам Penicillium funiculosum 1237. Експериментально доведено можливість використання даного ферментного препарату з метою регулювання вмісту метоксильних груп у яблучному пектині. Науково обгрунтовано біотехнологію одержання яблучного пектину з використанням ферментних препаратів на основних стадіях процесу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА309565 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Мацко О. П. 
Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів : Автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.07 / О. П. Мацко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2003. - 18 c. - укp.

Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення радіонуклідами довкілля, плодів, ягід, продукції, що виробленої з них. Розглянуто способи зниження їх вмісту в зазначених продуктах. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 від вихідної сировини до кінцевої продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА327959 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сердюк М. Є. 
Зміна вмісту аскорбінової кислоти в плодах груші при тривалому зберіганні з використанням антиоксидантів / М. Є. Сердюк, Н. А. Гапріндашвілі // Пр. Тавр. держ. агротехнол. ун-ту. - 2013. - Вип. 13, т. 7. - С. 89-94. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджено вплив післязбиральної обробки антиоксидантними композиціями (АОК) природного походження на динаміку аскорбінової кислоти під час зберігання плодів груші. Встановлено, що обробка дослідними АОК сприяє її депонуванню.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1-301

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Поліщук Г. Є. 
Дослідження впливу теплового оброблення на структуруючу здатність яблучного пюре / Г. Є. Поліщук, Л. М. Мацько, О. В. Гончарук // Наука та інновації. - 2013. - № 4. - С. 35-40. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

The influence of temperature and duration of heat processing on the structural ability of apple puree was studied. It was proved, that apple puree reveals the thixotropic and rheopexic character when its structure is restored, depending on the conditions of thermal processing.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.103.1

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Омельчук Є. О. 
Використання целюлолітичних ферментних препаратів для отримання яблучного пектину / Є. О. Омельчук, В. О. Красінько, І. О. Крапивницька, С. О. Сирчин // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2013. - № 51. - С. 14-20. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено можливість використання целюлолітичних ферментних препаратів для підвищення виходу пектину під час обробки пектиновмісної сировини на стадії гідратування. Встановлено вплив концентрації ферментного препарату на вихід пектину, його ступінь етерифікації та молекулярну масу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Веселовська Т. Є. 
Інтенсифікація сушіння яблучних вичавок та удосконалення процесів їх промислового використання : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Т. Є. Веселовська; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2010. - 20 c. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА376578 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Малежик І. Ф. 
Використання конвективно-терморадіаційного способу енергопідведення в технології яблучних снеків / І. Ф. Малежик, І. В. Дубковецький, Г. М. Бандуренко, Л. В. Стрельченко, Т. М. Левківська // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2016. - № 6/11. - С. 47-52. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

Досліджено вплив попередньої підготовки яблук та способу сушіння на якісні показники під час виробництва яблучних снеків. Встановлено, що для покращання органолептичних показників яблучних снеків доцільно проводити попередню підготовку яблук у цукровому сиропі з концентрацією цукру 40 %. З метою інтенсифікації процесу сушіння, підвищення якості готового продукту та зниження енерговитрат запропоновано комбінований конвективно-терморадіаційний спосіб енергопідведення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Мельник О. 
Фізичні властивості яблук, оброблених інгібітором етилену / О. Мельник, Л. Худік // Товари і ринки. - 2017. - № 1. - С. 110-119. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.

Науково обгрунтовано спосіб уповільнення достигання яблук ранньозимових сортів Кальвіль сніговий і Спартан під час тривалого зберігання, використовуючи післязбиральну обробку інгібітором етилену 1-метилциклопропеном (1-МЦП). Досліджено фізичні властивості яблук за рівнем щільності м'якоті та основного забарвлення. Виявлено тісні кореляційні зв'язки між вмістом хлорофілу та рівнем відбивання світла від шкірки яблук і щільністю м'якоті плодів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.108 + У9(4УКР)325.154.115

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Odarchenko D. 
Determining the rational modes for low-temperature storage and for obtaining products of Japanese Quince processing with high consumer properties / D. Odarchenko, A. Odarchenko, O. Lisnichenko, K. Spodar // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2019. - № 3/11. - С. 23-29. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Strelchenko L. 
Influence of differential heat treatment on foodstuffs with apples obtained by the convection-thermoradiation method of drying = Вплив диференційно-термічної обробки на харчові продукти з яблук, отриманих конвективно-терморадіаційним сушінням / L. Strelchenko, I. Dubkovetskyi, I. Malezhyk // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 1. - С. 155-168. - Бібліогр.: 22 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102 + Л910.35

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Simakhina G. 
Impact of cryoprotection on minimization of ascorbic acid losses in freezing of berries / G. Simakhina, N. Naumenko, S. Bazhaj-Zhezherun, S. Kaminska // Ukr. Food J.. - 2019. - 8, № 2. - С. 271-283. - Бібліогр.: 35 назв. - англ.

Introduction. Minimization of ascorbic acid losses during freezing and frozen storage of berries can be achieved by various methods of cryoprotection. The objectives of this research are to confirm the impact of different cryoprotectors on minimization of ascorbic acid losses during freezing and frozen storage of berries. Materials and methods. Bilberries, blackberries, and chokeberries in fresh, frozen and defrosted states were researched in this article. The 10-percent solutions of mono and disaccharides, the 1-percent solutions of organic acids and the 15-percent solution of inorganic salt (magnesium chloride) were chosen as cryoprotectors. The amount of ascorbic acid in defrosted berries, which was defined by the well-known method (with sodium 2,6-dichlorphenolindofenolate), was the criterion to confirm the effectiveness of cryoprotectors. Results and discussion. The traditional methods to freeze the berries had proved the well-known fact of the significant losses of ascorbic acid. The latter made up 16,8 to 26,3 percents in frozen products and 55,6 to 71,0 percents in those defrosted. This was the result of cryogenous damages of berries' cells by ice crystals, and thereinafter the cause of ascorbic acid oxidation by oxidoreductases and its leakage together with cellular juice during berries' defrosting. The berries processed with cryprotective solutions before freezing were believed to keep the holity of their structure during freezing, long-term (for 12 months) frozen storage, and defrosting. Therefore, the effect of ascorbic acid retention in most cases exceeded 80 percents, relatively to its amount in fresh raw materials. Thanks to protective action of cryoprotectors at the stage of berries freezing, the ascorbic acid losses did not overcome 16,8 to 26,3 percents; after frozen storage for 12 months and defrosting, the residual amount of ascorbic acid made up 62,8 to 83,5 percents. Meanwhile, the control samples (berries frozen without protectors) had got ascorbic acid left on the level of 22,4 to 33,6 percents. The authors of this article proposed to classify the cryoprotectors by four categories according to their cryoprotective effect (relatively to ascorbic acid); the cryoprotectors which showed the effect of ascorbic acid retention less than 40 percents were not recommended to further usage. The compound cryoprotectors turned to be more effective than those simplex. Only the berries frozen by the improved method (with cryoprotectors) had received the highest grade (5 out of 5) by all of the indices. Conclusions. Realization of theoretical knowledge in studying the cryoprotectors by cryobiology scientists had shown the positive effect of cryoprotection in berries freezing.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.107

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Стрельченко Л. В. 
Енергоефективність від впровадження конвективно-терморадіаційної сушильної установки з тепловим насосом / Л. В. Стрельченко, І. В. Дубковецький // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 3. - С. 158-164. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Savoiskyi O. 
Determining the kinetic and energy parameters for a combined technique of drying apple raw materials using direct electric heating = Визначення кінетичних та енергетичних параметрів комбінованого способу сушіння яблучної сировини з використанням прямого електричного нагріву / O. Savoiskyi, V. Yakovliev, V. Sirenko // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2021. - № 1/11. - С. 33-41. - Бібліогр.: 30 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Leahu A. 
Mass transfer during osmotic dehydration of quince using different osmosis solutions = Масообмін під час осмотичної дегідратації айви з використанням різних видів осмосу / A. Leahu, C. Ghinea, S. Ropciuc // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 1. - С. 100-111. - Бібліогр.: 110 назв. - англ.

Осмотичні розчини фруктози та сахарози тестували з метою оцінки їх впливу на характеристики осмодованої айви. Вивчено вплив товщини зрізів, концентрації розчину та часу занурення на колір і хімічні характеристики зневодненої айви (Cydonia oblonga). Зниження ваги (WR), кольорові параметри, загальний вміст фенольної (TPC) і аскорбінової кислоти (АК) досліджено за допомогою осмотичних розчинів фруктози та сахарози протягом 3 год занурення. Вміст загальних поліфенолів (TPC) визначено за допомогою реагенту Фоліна - Чіокальтеу за 765 нм за допомогою спектрофотометра. Вміст АК відокремлювали, ідентифікували та дозували в системі HPLC SHMADZU у поєднанні з детектором UV-VIS (DAD). Зниження ваги (WR, %) осмодованої айви показало значні відмінності залежно від типу та концентрації осмотичного агента та часу процесу. Значно більша втрата вологи фруктози (моносахаридів) як осмотичного агента є суттєвою перевагою у порівнянні з сахарозою (дисахаридом). Вищі значення WR отримано, коли зразки айви зневоднювали розчином фруктози концентрацією 80 %. Помічено, що після 180 хв осмотичної дегідратації 40 % розчином фруктози тонкі зрізи (10 мм) мають вищу величину WR у порівнянні з товстими зрізами (20 мм). Загальний вміст поліфенолів збільшувався під час осмотичної дегідратації 80 % осмотичним розчином. Вміст АК збільшився під час обробки розчином фруктози з 18,66 мг/100 г (у зразках свіжої айви) до 30,9 мг/100 г (у зразках айви після осмотичної дегідратації розчином фруктози 80 %). Зразки, оброблені 80 % фруктозою, мали нижчу координату L, демонструючи ферментативне забарвлення. Значення було мінімальним для зразків, оброблених 80 % фруктозою. Це вказує на те, що гідратована айва має темніший колір у порівнянні зі свіжими зразками. Встановлено, що осмотична дегідратація айви двома осмотичними розчинами незначно вплинула на композиційні властивості, такі як вміст загальних поліфенолів та АК, а також збільшення ваги осмотично зневодненої айви.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Стрельченко Л. В. 
Вдосконалення процесу сушіння яблучної сировини конвективно-терморадіаційним енергопідведенням : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / Л. В. Стрельченко; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2021. - 22 c. - укp.

Встановлено основні фактори, що впливають на процес сушіння яблучних снеків, до яких відносяться концентрація цукрового сиропу, в якому бланшувався напівфабрикат, температурний режим, потужність терморадіаційних випромінювачів, швидкість теплоносія, питоме навантаження напівфабрикату. Здійснено математико-статистичну обробку процесу зберігання яблучних снеків, розроблено активні пакувальні системи для оптимального способу зберігання яблучних снеків. Визначено економічний ефект від виробництва на конвективно-терморадіаційній установці з тепловим насосом в порівнянні з терморадіаційною (установкою-прототипом). Зроблено висновки, що виробничу собівартість сушених яблук вироблених на конвективно-терморадіаційній установці з тепловим насосом можна знизити на З 148 грн./т.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.102

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА453115 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського