Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (6)Тематичний інтернет-навігатор (6)Автореферати дисертацій (1123)Реферативна база даних (9021)Книжкові видання та компакт-диски (1310)Журнали та продовжувані видання (57)
Пошуковий запит: (<.>K=ХІМІЧНА$<.>+<.>K=СИРОВИН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 194
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   методичний посібник   
Категорія: Хімічні науки   
1.


Організація навчального процесу з курсу "Будова речовини" [Електронний ресурс]. - [Б. м. : б. в.]. - 123 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Предмет і завдання курсу ”Будова речовини”. Основи класичної теорії будови речовини: мікрочастка, хімічна частка, макротіло. Пояснення будови хімічних часток в класичній теорії. Атомно-молекулярне вчення. Взаємний вплив атомів у молекулах.



Кл.слова:
медицина

   Тип видання:   довідник   
Категорія: Хімічні науки   
2.


Популярная библиотека химических элементов [Електронний ресурс]. - [Б. м. : б. в.]

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Как неодинаковы свойства каждого из «кирпичей мироздания», так же неодинаковы их истории и судьбы. Одни элементы, такие, как медь, железо, сера, углерод, известны с доисторических времен. Возраст других измеряется только веками, несмотря на то, что ими, еще не открытыми, человечество пользовалось в незапамятные времена. Достаточно вспомнить о кислороде, открытом лишь в XVIII в... Третьи открыты 100...200 лет назад, но лишь в наше время приобрели первостепенную важность. Это уран, алюминий, бор, литий, бериллий. У четвертых рабочая биография только начинается: так, скандий почти три четверти века был «безработным» металлом, а сегодня без него трудно обойтись тем, кто проектирует новые электронно-счетные машины. Пятые получены искусственно методами ядерно-физического синтеза: технеций, плутоний, менделевий, курчатовий... Словом, сколько элементов, столько индивидуальностей, столько историй, столько неповторимых сочетаний свойств.



Кл.слова:
хімічний елемент -- хімічна реакція

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Науки про Землю   
3.

Здорик, Татьяна Борисовна.
Приоткрой малахитовую шкатулку [Електронний ресурс] / Татьяна Борисовна Здорик. - [Б. м.] : [б. в.], [19_ _?]. - 388 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Разнообразны природные соединения химических элементов – минералы. Они слагают земную кору и верхнюю мантию Земли, Луну, метеориты и другие небесные тела. Книга кандидата геолого-минералогических наук Т. Б. Здорик знакомит с многоцветным миром минералов на примере его наиболее распространенных и ярких представителей, рассказывает об их свойствах, возникновении, применении в народном хозяйстве.



Кл.слова:
мінерал -- хімічна сполука

   Тип видання:   монографія   
4.


Клінкерні керамічні матеріали на основі природної і техногенної сировини України [Електронний ресурс] : монографія / О. Ю. Федоренко [и др.] ; Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». - Харків : ТОВ «Планета Прінт», 2018. - 185 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Розглянуто особливості технологій клінкерних керамічних матеріалів, які ба-зуються на використанні вітчизняної сировинної бази. Наведено дані щодо техно-логічних властивостей різних видів мінеральної сировини і промислових відходів та особливостей їх використання в технології клінкерної кераміки. Висвітлено тех-нологічні аспекти отримання керамічних виробів і резерви енергоощадження при їх виробництві.

Монографія призначена для науковців і фахівців в галузі керамічного матеріалознавства, а також може бути корисною для студентів і аспірантів хіміко-технологічних і будівельних спеціальностей.




   Тип видання:   наукове видання   
5.

Козуб, Павел Анатольевич.
Переработка малогабаритных никель-кадмиевых аккумуляторов [Електронний ресурс] / П. А. Козуб, С. Н. Козуб. - Saarbrücken : Lambert Academic Publishing, 2015. - 152 с.. - (Исследования и технологии)

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 13.20 Мб


Технология переработки никель-кадмиевых аккумуляторов - один из примеров эффективности объединения теоретических и экспериментальных исследований для разработки малых технологий. В книге приведён полный цикл исследований, включающий анализ рынков сырья и возможных продуктов его переработки, изучение существующих технологий в этой области, проведение предварительных теоретических исследований и планирование экспериментальных работ, математическую обработку экспериментальных данных, создание математических моделей для расчёта материальных потоков и поиска оптимальных производственных режимов, оценку экономических характеристик производства. Для аспирантов книга может служить основой для построения правильной структуры научной работы в области химических технологий, для учёных - примером использования термодинамических расчётов для прогнозирования поведения сложных химических систем, планирования экспериментальных работ и математической обработки экспериментальных данных, для технологов - источником исходных данных для содания действующего производства.



Кл.слова:
нікель-кадмієва сировина -- вторинна переробка -- азотнокислі розчини -- термодинаміка

   Тип видання:   монографія   
6.

Одарченко, Д. М.
Заморожені напівфабрикати з дикорослих ягід [Електронний ресурс] : монографія / Д. М. Одарченко, А. І. Кудряшов, А. О. Бабіч ; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2014. - 181 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 12.47 Мб


В монографії подано результати досліджень, направлених на формування товарознавчих характеристик і функціонально-технологічних властивостей, а також розширення товарного асортименту заморожених продуктів переробки з журавлини великоплідної та калини звичайної. Це видання рекомендується для викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальностями «Товарознавство та комерційна діяльність», «Експертиза товарів та послуг», «Управління безпечністю та якістю товарів», «Технології зберігання, консервування та переробки плодів та овочів», інженерно-технічних працівників, які зайняті в галузі переробки плодоовочевої продукції.



Кл.слова:
харчові технології -- товарознавча оцінка -- ягідна сировина

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія:    
7.

Гончаренко, Н. В.
Екологічний аудит [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Н. В. Гончаренко. - Київ : Освіта України, 2014. - 492 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.29 Мб


Навчальний посібник присвячений теоретико-методологічним і практичним засадам екологічного аудиту. В ньому розкрито суть, види і порядок проведення екологічного аудиту, описано його інформаційне забезпечення. Особливу увагу приділено організаційно-методичним підходам до аудиту впливу на атмосферне повітря, водокористування і водовідведення, використання та охорони земельних, лісових і мінерально-сировинних ресурсів, поводження з відходами. В посібнику розкрито нормативно-правові та методичні аспекти аудиту системи екологічного керування згідно з ДСТУ ISO 19011:2012 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Посібник буде корисним аспірантам, молодим ученим, представникам бізнесу, державних органів влади і місцевого самоврядування, аудиторам-практикам.



Кл.слова:
екологічний аудит -- управління -- Інформаційне забезпечення -- методика

   Тип видання:   науково-популярне видання   
8.
 


Knight, Roger G..
Commodities and colonialism [Electronic resource] : the story of big sugar in Indonesia, 1880-1942 / Roger G. Knight. - Leiden : Brill, 2013. - 304 p. - (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde)
Переклад назви: Товари та колоніалізм: історія цукрового видобутку в Індонезії, 1880-1942

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The book is a good read, and will be the text of reference for many years to come. It is impossible to think of a better guide through the intricacies of Java sugar than Knight.' Peter Boomgaard, KITLV, Leiden; University of Amsterdam; European University Institute, Florence



Кл.слова:
колоніальний визиск -- сировинна база -- харчова промисловість

   Тип видання:   науково-популярне видання   
Категорія: Хімічні науки   
9.
 


Образцов, Петр.
Мир, созданный химиками. От философского камня до графена [Електронний ресурс] / Петр Образцов. - М. : КоЛибри, 2012. - 320 с.. - (Galileo)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Петр Образцов, кандидат химических наук, известный научный обозреватель и автор нескольких книг, утверждает: сегодня без химии представить себе наш мир просто невозможно. В своей увлекательной книге он рассказывает об алхимиках и великом Менделееве, о том, почему сладкое – сладко, а горькое – горько, что такое ферменты и микроэлементы, как создавались яды и боевые отравляющие вещества, как была обнаружена радиоактивность и что такое графен.В этих историях о химии много юмора и знания человеческой природы, а потому они интересны всем – и людям, далеким от науки, и тем, кто связал с ней свою жизнь.



Кл.слова:
хімія -- органічна хімія -- хімічна сполука

   Тип видання:   методичний посібник   
10.


Технологія кондитерських виробів [Електронний ресурс] / уклад. А. І. Юліна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2011. - 19 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Предмет дисципліни "Технологія кондитерських виробів" - вивчення технологічних процесів виробництва напівфабрикатів і готової продукції в закладах ресторанного господарства, фізико-хімічних та біохімічних процесів, що відбуваються під час обробки сировини способів керування технологічними процесами з метою одержання продукції високої якості.



Кл.слова:
продукти харчування -- харчове виробництво

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Фізика   
11.
 


Ландау, Л. Д.
Курс общей физики. Механика и молекулярная физика [Електронний ресурс] / Л. Д. Ландау, И. А. Ахиезер, Е. М. Лифшиц. - М. : Добросвет, 2011. - 340 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В предлагаемой читателю книге, относящейся несомненно к числу классических учебников отечественной физической школы, содержится достаточно строгое и доходчивое изложение классической механики, включая основные сведения об акустике; принципов термодинамики, включая некоторые аспекты физической химии; учения о симметрии и строении вещества. При изложении материала используется лишь минимальный необходимый математический аппарат. Книга предназначена для студентов младших курсов высших учебных заведений естественнонаучного и технического профиля, учащихся старших классов физико-математических школ.



Кл.слова:
теорія відносності -- розчин -- поле -- хімічна реакція -- поверхневі явища

   Тип видання:   підручник   
12.

Світлична, Є. І.
Латинська мова [Електронний ресурс] : підручник / Є. І. Світлична, І. О. Толок. - К. : Центр учбової літератури, 2011. - 440 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику наведено відомості з фармацевтичної термінології, номенклатури лікарських засобів, хімічних, ботанічних, фармакогностичних номенклатур, номенклатури лікарських форм. Розділи граматики латинської мови розглянуто в обсязі, достатньому для грамотного використання спеціальної термінології на практиці. Підручник містить алфавітний покажчик ботанічних назв лікарських рослин, зразки модульних контрольних робіт, тестові завдання для самоперевірки, латинсько-український та українсько-латинський словники. До підручника введено термінологію Державної Фармакопеї України (Харків, 2001). Українська хімічна номенклатура наведена згідно «Державного стандарту України. Елементи хімічні та речовини прості:» (ДСТУ 2430-94). Для студентів вищих фармацевтичних закладів освіти та факультетів.



Кл.слова:
слово -- переклад -- фармацевтична термінологія

   Тип видання:   науково-популярне видання   
13.
 


Голдакр, Бен.
Обман в науке [Електронний ресурс] : пер. с англ. / Б. Голдакр. - М. : Эксмо, 2010. - 368 с.. - (Открытия, которые потрясли мир)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Известный английский журналист раскрывает загадочные тайны! Почему многие ученые и журналисты выступают против использования вакцины от кори, краснухи и других опасных болезней? Зачем фальсифицируются данные о медицинских исследованиях? Кому выгодны страхи потребителей лекарств — фармацевтическим компаниям или «шарлатанам от науки»? К чему ведет потребление многочисленных пищевых добавок? Как связаны между собой политика и медицина? Вы узнаете ответы на все эти и многие другие вопросы.



Кл.слова:
хімічна промисловість -- фармакологія -- їжа -- харчова промисловість -- харчові добавки

   Тип видання:   підручник   
Категорія: Хімічні науки   
14.

Попель, П. П.
Хімія [Електронний ресурс] : підручник для 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів / П. П. Попель, Л. С. Крикля. - К. : Академія, 2010. - 77 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Цей підручник допоможе вивчати хімію. На початку кожного параграфа вказано, яке значення має викладений матеріал, а в кінці — сформульовано висновки. Основнi означення виділено кольором, а новi термiни, важливі твердження і слова з логічним наголосом — курсивом. Дрібнішим шрифтом подано матеріал, призначений для учнів, які бажають поглибити свої знання з хімії.



Кл.слова:
хімічна реакція -- речовина -- метал

   Тип видання:   навчальний посібник   
15.

Калакура, М. М.
Сучасні наукові напрями в харчуванні [Електронний ресурс] / М. М. Калакура, В. В. Ніколіна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна”. Інженерно-технологічний інститут. - К. : [б. в.], 2010. - 64 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Століття, що почалося, має стати часом значних змін в науці про харчування та харчових технологіях. Процес удосконалення технології виробництва харчових продуктів є безперервним, так як вітчизняна та світова наука постійно відкриває все нові і нові властивості основних компонентів їжі та корегує їх роль у життєзабезпеченні людського організму. На підставі знань про склад сировини і готової продукції розробляються науково обґрунтовані технології та асортимент продукції з урахуванням їх призначення. Велика роль науки у розвитку виробництва харчових продуктів визначається результатами науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, на основі яких створюються новітні технології. Метою курсу є забезпечення студентів знаннями у питаннях, пов’язаних із сучасними напрямками в харчуванні, принципами та засадами їх використання у харчуванні з метою збереження та покращення здоров’я населення України. Метою викладання дисципліни є отримання студентами теоретичних знань та навичок, які дадуть змогу їм орієнтуватися у великій кількості біологічно активних добавок, їх використанні у харчуванні, створені нової продукції, самостійно ставити та вирішувати наукові, виробничі завдання щодо її виробництва. Курс „Сучасні напрямки в харчуванні” базується на дисциплінах: „Технологія продукції громадського харчування”, „Основи наукових досліджень”, “Основи фізіології та гігієни харчування”, “Устаткування підприємств ресторанного господарства” тощо.



Кл.слова:
здорове харчування -- харчові домішки -- дієтологія

   Тип видання:   навчальний посібник   
16.
 


Іванов, С. В.
Загальна хімічна технологія. Промислові хіміко-технологічні процеси [Електронний ресурс] / С. В. Іванов, П. С. Борсук, Н. М. Манчук. - К. : НАУ-друк, 2010. - 280 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику викладено найважливіші хіміко-технологічні процеси в обсязі, передбаченому навчальною програмою дисципліни "Загальна хімічна технологія". Розглянуто основні промислові технології виробництв неорганічних і органічних речовин, хімічна переробка палива, технологія високомолеклярних сполук. Особливу увагу приділено енергетиці хімічної промисловості, питанням розвитку її сировинної бази, охорони навколишнього середовища.



Кл.слова:
хімія -- промисловість -- органічні речовини -- високомолекулярні сполуки

   Тип видання:   методичний посібник   
17.

Малишев, В. В.
Теоретичні основи синтезу тугоплавких матеріалів [Електронний ресурс] / В. В. Малишев ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна”. Інженерно-технологічний інститут. - К. : [б. в.], 2010. - 63 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ




Кл.слова:
хімічна сировина -- тугоплавкі матеріали -- високотемпературна хімія

   Тип видання:   навчальний посібник   
18.

Іваненко, Ф. В.
Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ф. В. Іваненко ; Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. - Київ : [б. в.], 2010. - 252 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 9.18 Мб


Запропонований навчальний посібник дає можливість студенту отримати цілісну систему необхідних знань про технологію більшості виробничих процесів від одержання сировини до готової продукції рослинництва і тваринництва. Розкриваються головні питання технологічних і організаційних умов ефективної первинної переробки і зберігання сировини і продуктів переробки та оцінки її якості.



Кл.слова:
біотехнології -- молочарство -- рибництво -- м'ясопродукція

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.

Міщенко, Г. В.
Конспект лекцій з дисципліни «Поверхневі явища» для студентів хіміко-технологічних спеціальностей [Електронний ресурс] / Г. В. Міщенко. - Херсон : ХНТУ, 2009. - 85 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Пропонований конспект лекцій відповідає робочій програмі курсу поверхневі явища для студентів хіміко-технологічних спеціальностей, а саме, що навчаються за напрямком «Хімічна технологія та інженерія» і спеціалізуються за наступними спеціальностями: - хімічна технологія і обладнання опоряджувального виробництва; - технологія органічного синтезу; - технологія бродильних виробництв і виноробства; - технологія зберігання та переробки овочів.



Кл.слова:
хімія  -- хімічна технологія  -- консервація -- хімічна промисловість  -- поверхнево-активні речовини  -- етиловий спирт

   Тип видання:   підручник   
Категорія: Хімічні науки   
20.

Лебедев, А. Т.
Масс-спектрометрия в органической химии [Електронний ресурс] / А. Т. Лебедев. - М. : Бином, 2009. - 494 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В учебном издании рассмотрены основы современной масс-спектрометрии органических соединений: методы ионизации и разделения ионов, физико-химические основы процесса масс-спектрометрического распада и направления фрагментации важнейших классов органических соединений, а также области применения масс-спектрометрии. Основное внимание уделено подходам при установлении строения органических соединений по масс-спектрам; этот материал подкреплен большим количеством задач, решение которых позволит получить практические навыки работы со спектрами. Для студентов старших курсов химических, биохимических, химико-технологических и экологических специальностей, а также аспирантов, преподавателей и научных сотрудников, работающих в области органической химии.



Кл.слова:
іон -- хімічний розпад -- хімічна реакція
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського