Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (6)Автореферати дисертацій (1083)Реферативна база даних (7096)Книжкові видання та компакт-диски (998)Журнали та продовжувані видання (6)
Пошуковий запит: (<.>K=НІКЕЛЬ$<.>+<.>K=КАДМІЄВА$<.>+<.>K=СИРОВИН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 46
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   наукове видання   
1.

Храмцов, А. Г.
Безотходная технология в молочной промышленности [Електронний ресурс] / А. Г. Храмцов, П. Г. Нестеренко. - М. : Агропромиздат, 1989. - 279 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Комплексное и рациональное использование ценнейшего сельскохозяйственного сырья – молока в рамках агропромышленного комплекса возможно на основе его промышленной переработки по безотходной технологии с полным использованием сухого остатка (напитки, молочные консервы) или раздельным извлечением отдельных компонентов (сливочное масло, сыры, творог, молочный сахар). Приведен анализ и обобщен опыт использования основных компонентов молока – жира, белков и лактозы, дана характеристика промежуточных продуктов, нормативных потерь и возможных отходов. Приведены способы переработки вторичных материальных ресурсов на принципах безотходной технологии по законченному и замкнутому циклу. Для специалистов агропромышленного комплекса, занимающихся производством молока, переработкой и реализацией молочных продуктов.



Кл.слова:
молоко -- сир -- суха суміш -- молочна сировина

   Тип видання:   підручник   
2.

Тихомирова, Н. А.
Технология и организация производства молока и молочных продуктов [Електронний ресурс] / Н. А. Тихомирова. - М. : ДеЛи Принт, 2007. - 560 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В учебнике рассмотрены основные вопросы организации производства молока, общая технология молока и молочных продуктов, частная технология цельномолочной продукции, мороженого, сливочного масла, сыров, молочных консервов и детского питания, описаны виды вторичного молочного сырья и основные направления его переработки, приведены ресурсо- и энергосберегающие технологии, даны лабораторные и практические занятия. Особенности производства изложены с приведением соответствующих технологических схем, в том числе в аппаратурном оформлении. В учебник включены новые нормативы и современные способы переработки молочного сырья и производства молочных продуктов. Учебник предназначен для студентов средних специальных учебных заведений, обучающихся по специальности 260206 (2710) «Технология молока и молочных продуктов».



Кл.слова:
цільномолочна продукція -- енергозберігаюча технологія -- молочна сировина

   Тип видання:   підручник   
3.


Технологія спирту [Електронний ресурс] / під ред. В. О. Маринченка. - К. : НУХТ, 2003. - 496 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику подається біохімічна і технологічна характеристика сировини. Описані способи зберігання і підготовки сировини до зброджування. Викладені питання одержання ферментних препаратів і солоду, культивування дріжджів, бактерій, пліснявих грибів, зброджування сусла, виділення спирту із бражки і його ректифікації. Наведені способи використання побічних продуктів і очистки стічних вод. Велика увага приділена енерго- і ресурсозберігаючим технологіям у спиртовому виробництві, а також актуальним проблемам у спиртовій промисловості, що сприятиме творчому вирішенню студентами та фахівцями підприємств основних задач розвитку спиртової промисловості, спрямованих на зниження собівартості продукції і покращання її якісних показників. Для студентів, магістрантів та аспіратнтів вищих навчальних закладів, а також працівників спиртової промисловості, які підвищують свою кваліфікацію.



Кл.слова:
солод -- бактерії -- сусло

   Тип видання:   методичний посібник   
4.


Технологія кондитерських виробів [Електронний ресурс] / уклад. А. І. Юліна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2011. - 19 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Предмет дисципліни "Технологія кондитерських виробів" - вивчення технологічних процесів виробництва напівфабрикатів і готової продукції в закладах ресторанного господарства, фізико-хімічних та біохімічних процесів, що відбуваються під час обробки сировини способів керування технологічними процесами з метою одержання продукції високої якості.



Кл.слова:
продукти харчування -- харчове виробництво

   Тип видання:   навчальний посібник   
5.

Терентьев, Г. А.
Моторные топлива из альтернативных сырьевых ресурсов [Електронний ресурс] / Г. А. Терентьев, В. М. Тюков, Ф. В. Смаль. - М. : Химия, 1989. - 272 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Впервые комплексно, во взаимосвязи с общими проблемами энергетики, рассмотрены сырьевая база, технология переработки, особенности применения и экономические показатели использования моторных топлив из альтернативных сырьевых ресурсов (угля, сланцев, битуминозных нефтей, природного газа, биомассы). Отражены современное состояние и перспективы потребления моторных топлив. Даны характеристика и классификация альтернативных топлив, приведена система приоритетов в использовании их на автомобильном транспорте с учетом экономических, энергетических и экологических характеристик. Пособие предназначена для специалистов в области технологии и экономики производства и применения моторных топлив, а также общих проблем энергетики....



Кл.слова:
технологія переробки -- сировинний ресурс -- енергія

   Тип видання:   підручник   
6.

Старовойт, Л. Я.
Кулінарія [Електронний ресурс] / Л. Я. Старовойт, М. С. Косовенко, Ж. М. Смирнова. - К. : Вища школа, 1992. - 270 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику описано раціональні способи механічної кулінарної обробки продуктів для приготування страв і кулінарних виробів в умовах масового виробництва згідно з науково обгрунтованими нормами раціонального харчування. Викладено питання теплової кулінарної обробки продуктів, технології приготування страв. Приведено їхню якісну характеристику, строки реалізації, а також норми закладання сировини.



Кл.слова:
харчування -- страва -- рецепт приготування

   Тип видання:   довідник   
7.


Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль [Електронний ресурс] / В. Л. Яровенко [и др.]. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 336 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В справочнике приведены сведения о сырье и материалах, используемых в спиртовом производстве, условиях их хранения и транспортирования, описаны технология полуфабрикатов, технологические схемы и режимы получения спирта. Указаны расходы сырья, вспомогательных материалов, воды, пара, тепла, электроэнергии, а также производственные потери и выход спирта. Описана технология получения вторичных продуктов из отходов спиртового производства. Приведена схема технохимконтроля, описаны методы анализа сырья, материалов, полуфабрикатов и готовой продукции



Кл.слова:
спирт -- сировина -- харчова технологія

   Тип видання:   довідник   
8.
 



Справочник кожевника [Електронний ресурс] : сырье и материалы / Р. Я. Афанасьева, Н. С. Афонская, М. М. Бернштейн и др.. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 384 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Справочник издательства “Легкая и пищевая промышленность” для инженерно-технических работников кожевенной промышленности. Рассмотрены технологические, нормативы на кожевенное сырье, материалы и готовую кожу. Описаны вопросы товароведения готовой кожи.



Кл.слова:
товарознавство -- шкіра -- шкіряна сировина

   Тип видання:   навчальний посібник   
9.

Солодовниченко, Н. М.
Лікарська рослинна сировина та фітопрепарати [Електронний ресурс] : посібник з фармакогнозії з основами біохімії лікарських рослин / Н. М. Солодовниченко, М. С. Журавльов, В. М. Ковальов. - Х. : Вид-во НФАУ : Золоті сторінки, 2001. - 408 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Наведено основні відомості про лікарські рослини, фітосировину й фітопрепарати, дані з морфології та анатомічної будови тканин і органів рослин. Висвітлено методи фармакогностичного аналізу різних морфологічних груп. Коротко охарактеризовано основні родини рослин. Узагальнено і систематизовано матеріал стосовно різних груп біологічно активних сполук рослинного походження за продуктами метаболізму, викладено методи аналізу видів сировини та фітопрепаратів із вмістом цих сполук. Включено матеріал про культури клітин і тканин лікарських рослин. Для студентів факультетів промислової фармації та біотехнології фармацевтичних ВУЗів.



Кл.слова:
фітотерапія -- фітопрепарат -- фармакологія

   Тип видання:   довідник   
10.

Сницарь, А. И.
Справочник мастера цеха технических фабрикатов [Електронний ресурс] / А. И. Сницарь, В. И. Ивашов, М. В. Дудин. - М. : Редакция журнала "Мясная индустрия", 1996. - 192 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В справочнике систематизированы сведения о переработке отходов мясокомбинатов на сухие животные корма и технические (кормовые) жиры. Даны сведения по технологии и технике производства сухих животных кормов и технических жиров.



Кл.слова:
сировина -- корм -- технологія

   Тип видання:   методичний посібник   
11.


Рецептури лікеро-горілчаних напоїв і горілок [Електронний ресурс]. - К. : Концерн "Укрспирт", 1994. - 376 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


До збірника ввійшли рецептури напоїв, розроблені лікеро-горілчаними заводами та науково-дослідними інститутами України. У збірнику рецептури узгоджені з технологічною інструкцією, нормативами на напівфабрикати та сировину. Рецептури напоїв доповнені даними для приготування напівфабрикатів з врахуванням результатів науково-дослідних робіт інститутів та досвіду лікеро-горілчаних заводів. Збірник рецептур передбачає підвищення якості лікеро-горілчаних напоїв за рахунок: - визначення оптимального вмісту напівфабрикатів і компонентів у напоях; - підвищення вимог до якості сировини та напівфабрикатів; - використання нових видів вітчизняної сировини та нових видів вітчизняних і закордонних напівфабрикатів.



Кл.слова:
кулінарія -- алкогольний напій -- рецепт приготування

   Тип видання:   навчальний посібник   
12.

Ратушенко, А. Т.
Санітарія і гігієна ресторанного господарства [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / А. Т. Ратушенко ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2005. - 107 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Опорний конспект лекцій з дисципліни “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” складений для студентів які навчаються за спеціальністю 6.091711 – «Технологія харчування» з метою поглиблення практичних і теоретичних знань, а також на допомогу в підготовці до лабораторних занять, виконання індивідуальної самостійної роботи та при підготовці до поточного, рубіжного, підсумкового та державного контролю знань майбутніх фахівців. Опорний конспект “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” за змістом охоплює всі теми курсу, містить логічну послідовну інформацію про гігієнічні вимоги до факторів зовнішнього середовища, вимоги до проектування закладів ресторанного господарства, санітарне утримання закладів, санітарну експертизу харчових продуктів, вимоги до кулінарної обробки харчових продуктів, відомості про харчові отруєння, гельмінтози та їх профілактику. Опорний конспект дає можливість студентам теоретично вивчити питання курсу та набути знань з основних базових питань організації державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного господарства, дотримання санітарних норм у визначенні якості продовольчої сировини та харчових продуктів, а також сприятиме розвитку навичок в роботі зі спеціальною та довідниковою літературою.



Кл.слова:
санатарія -- гігієна -- заклади харчування

   Тип видання:   монографія   
13.

Попов, В. В.
Проблемы развития и эффективного использования минерально-сырьевой базы России [Електронний ресурс] / В. В. Попов, Ю. Г. Сафонов. - М. : ИГЕМ РАН, 2003. - 202 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Проблем, связанных с минерально-сырьевыми ресурсами России и их использованием, мною. Некоторые из них рассматриваются в предлагаемой работе. Главным образом это те, которые непосредственно относятся к состоянию сырьевой базы, использованию и перспективам развития. В монографии дана оценка всей минерально-сырьевой базы, с некоторыми ограничениями лишь в части неметаллических полезных ископаемых. Для представляемой работы характерен сравнительный анализ состояния этой проблемы в России с мировыми тенденциями. В Заключении даны рекомендации по оптимизации качественных и количественных характеристик МСБ, по направлениям государственных структур для развития и эффективного использования минерально-сырьевых ресурсов страны. Указывается на неизбежность технологического перевооружения геологоразведочных работ на всех стадиях выявления и освоения, как топливно-энергетического, так и металлургического сырья.



Кл.слова:
мінерал -- сировина

   Тип видання:   монографія   
Категорія: Хімічні науки   
14.

Пешкова, Валентина Моисеевна.
Аналитическая химия никеля [Електронний ресурс] / В. М. Пешкова, В. М. Савостина ; Академия наук СССР, Институт геохимии и аналитической химии им. В. И. Вернадского. - М. : Наука, 1966. - 205 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Аналитической химии никеля посвящены многочисленные работы; во многих из них рассматриваются вопросы взаимодействия никеля с ос-диоксимами, впервые введенными в практику аналитической химии Л. А. Чугаевым. Поэтому в монографии широко освещены методы с использованием ос-диоксимов как реагентов на никель. Книга написана по общему плану серии монографий «Аналитическая химия элементов». Из-за обилия материала авторы не считали целесообразным приводить исчерпывающую библиографию по методам определения никеля. В первую очередь нашли отражение обобщающие и итоговые работы. Авторы выражают благодарность старшему научному сотруднику Центрального научно-исследовательского института черных металлов А. А. Федорову за предоставление новых проектов ГОСТа по определению никеля в сталях, разработанных в этом институте под руководством доктора химических наук П. Я- Яковлева.



Кл.слова:
хімія -- нікель -- метал

   Тип видання:   методичний посібник   
Категорія: Гірнича справа   
15.

Папушин, Ю. Л.
Основи автоматизації гірничого виробництва [Електронний ресурс] : курс лекцій / Ю. Л. Папушин, В. С. Білецький. - Д. : Східний видавничий дім, 2007. - 168 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику подано матеріал до лекцій з дисципліни «Основи автоматизації гірничого виробництва», яка входить до переліку нормативних дисциплін спеціальності 7.090302 «Збагачення корисних копалин». Викладено елементи теорії і практики автоматизації процесів збагачення мінеральної сировини. Наведено приклади систем контролю і схем автоматизації основних процесів збагачення корисних копалин. Видання призначене для студентів вузів, що навчаються за спеціальністю «Збагачення корисних копалин», та інженерно- технічних працівників збагачувальних фабрик.



Кл.слова:
корисні копалини -- мінеральна сировина -- руди

   Тип видання:   навчальний посібник   
16.

Олех, Леонид Григорьевич.
История Сибири [Електронний ресурс] : учеб. пособие / Л. Г. Олех. - 2-е изд., доп. и перераб. - Ростов-на-Дону : Феникс ; Новосибирск : Сибирское соглашение, 2005. - 360 с.. - (Высшее образование)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В пособии на широком фоне общероссийской истории рассматриваются ключевые проблемы развития Сибирского суперрегиона с момента освоения его первыми человеческими общностями до настоящего времени. Столь обширное поле исторического исследования позволило автору выявить и проследить важнейшие тенденции развертывания локальных цивилизаций на территории Сибири, опираясь на богатый эмпирический материал, зафиксировать некоторые общие закономерности и особенности данного процесса, протекающего в общероссийском контексте, определить его положительные и отрицательные стороны. Особое внимание уделено двум ключевым с точки зрения развития российского исторического процесса эпохам - XIX и XX столетиям, когда состоялись два и начался третий маятниковый цикл эволюции российской цивилизации." К каждой главе пособия даются вопросы и задания, в том числе аналитического характера (анализ фрагментов исторических текстов). Пособие предназначено для студентов вузов, но может быть полезно и школьникам.



Кл.слова:
суперрегіон -- Сибір -- сировинна база

   Тип видання:   монографія   
17.

Одарченко, Д. М.
Заморожені напівфабрикати з дикорослих ягід [Електронний ресурс] : монографія / Д. М. Одарченко, А. І. Кудряшов, А. О. Бабіч ; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2014. - 181 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 12.47 Мб


В монографії подано результати досліджень, направлених на формування товарознавчих характеристик і функціонально-технологічних властивостей, а також розширення товарного асортименту заморожених продуктів переробки з журавлини великоплідної та калини звичайної. Це видання рекомендується для викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальностями «Товарознавство та комерційна діяльність», «Експертиза товарів та послуг», «Управління безпечністю та якістю товарів», «Технології зберігання, консервування та переробки плодів та овочів», інженерно-технічних працівників, які зайняті в галузі переробки плодоовочевої продукції.



Кл.слова:
харчові технології -- товарознавча оцінка -- ягідна сировина

   Тип видання:   підручник   
18.

Монастырев, Альберт Васильевич.
Производство извести [Електронний ресурс] : учебник / А. В. Монастырев. - М. : Высшая школа, 1971. - 272 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге описаны основные виды извести и ее свойства. Изложены основы теплотехники и описаны наиболее распространенные приборы теплового контроля. Даны характеристики основных видов карбонатного сырья и способы его добычи. Подробно рассмотрены процессы производства извести, приведено устройство и технические характеристики технологического оборудования, описана его работа и правила эксплуатации, а также технический контроль процессов производства и качества готовой продукции. Рассмотрены основные элементы шахтных и вращающихся печей и схемы автоматизации их. В книге освещены основные принципы организации и экономики производства извести.



Кл.слова:
вапно -- карбонатна сировина

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.

Моклячук, М. П.
Лекції з теорії вибору та прийняття рішень [Електронний ресурс] / М. П. Моклячук, Ямненко Р. Є.. - К. : [б. в.], 2007. - 258 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Навчальний посiбник написаний на основi лекцiй з курсу “Теорiя вибору та прийняття рiшень”, якi читаються студентам третього курсу механiко-математичного факультету Київського нацiонального унiверситету iменi Тараса Шевченка протягом останнiх 10 рокiв. В першому роздiлi “Задачi лiнiйного програмування” детально викладенi основнi поняття, теореми i результати лiнiйного програмування, наведено основнi методи розв’язування задач такi, як симплекс-метод та метод потенцiалiв. Детально описанi та вивчаються основнi задачi лiнiйного програмування такi, як задача про використання сировини, задача про оптимальний рацiон харчування, транспортна задача. У другому роздiлi “Елементи теорiї iгор” висвiтленi основнi теореми та методи теорiї iгор. Основну увагу придiлено матричним та позицiйним iграм. Доведено основну теорему теорiї антагонiстичних iгор. Вивчаються властивостi оптимальних стратегiй гравцiв. Висвiтленi основнi поняття, теореми i результати бiматричних iгор. Третий роздiл “Оптимальнi cтатистичнi рiшення” посiбника мiстить основнi результати теорiї статистичних рiшень. Основну увагу придiлено байесiвському пiдходу до прийняття рiшень. У четвертому роздiлi “Спряженi апрiорнi розподiли” описанi основнi розподiли ймовiрностей, що використовуються в задачах оцiнювання невiдомих параметрiв. Цим задачам присвячений пятий роздiл “Оцiнювання”, в якому описаний байесiвський пiдхiд до задач оцiнювання невiдомих параметрiв. Основну увагу придiлено оцiнкам, що мiнiмiзують середньоквадратичнi та абсолютнi похибки. У шостому роздiлi “Динамiчне програмування” описаний метод динамiчного програмування Беллмана та його застосування до розвязання задач мiкроекономiки таких як задача керування запасами, задача про оптимальнi iнвестицiї. В посiбнику наведено цiлий ряд прикладiв розв’язання задач лiнiйного та динамiчного програмування, теорiї iгор, знаходження оптимальних статистичних рiшень. Велика кiлькiсть задач запропонована для самостiйного розв’язання. Навчальний посiбник пiдготовлений та виданий за пiдтримки програми Tempus у рамках проекту TEMPUS PROJECT IB-JET-25054-2004. Автори користується нагодою щоб висловити подяку за пiдтримку координаторам проекту професору Сiльвестрову Дмитру Сергiйовичу та Сiльвестровiй Евелiнi Дмитрiвнi (Малардаленський унiверситет, Швецiя).



Кл.слова:
симплекс-метод -- метод потенціалів -- статистичне рішення -- апріорний розподіл

   Тип видання:   довідник   
20.

Масленков, С. Б.
Жаропрочные стали и сплавы [Електронний ресурс] : справочник / С. Б. Масленков. - М. : Металлургия, 1983. - 192 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Приведены свойства жаропрочных и окалиностойких сталей и сплавов, отвечающих общесоюзным стандартам и техническим условиям. Обобщены сведения об указанных материалах, опубликованные в отечественной и зарубежной литературе. Рассмотрены стали всех классов и сплавы на основе железа и никеля. Для инженерно-технических и научных работников, конструкторов металлургической, машиностроительной, судостроительной, авиационной, автотракторной и других отраслей тяжелой промышленности.



Кл.слова:
залізо -- нікель
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського