Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (3)Книжкові видання та компакт-диски (57)Журнали та продовжувані видання (3)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.813$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 28
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Биологически активные природные соединения винограда: перспективы производства и применения в медицине и питании : Материалы междунар. науч.-практ. конф.: Прил. к науч.-практ. дискусс.-аналит. сб. "Вопр. развития Крыма" / ред.: В. А. Боков; УААН. Ин-т винограда и вина "Магарач". - Симф. : Сонат, 2001. - 63 c. - рус.

Рассмотрены современная структура питания и пути ее коррекции с целью профилактики болезней века (заболеваний органов кровообращения, дыхательной и пищеварительной систем). Значительное внимание уделено новым биологически активным продуктам питания на основе винограда. Проанализировано влияние пищевого концентрата "Эноант" на состояние микробного биоценоза кишечника у детей. Проведено экспериментальное исследование цитопротекторной, стресслимитирующей и другой биологической активности пищевого концентрата полифенолов винограда "Эноант".


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1я431(0) + Р351.121я431(0)

Шифр НБУВ: ВС35220 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Красноштан С. К. 
Профілактично-оздоровчі та лікувальні властивості плодів яблуні / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1999. - Вип. 48. - С. 166-170. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Сич З. Д. 
Гармонія овочевої краси та користі / З. Д. Сич, І. М. Сич. - К. : Арістей, 2005. - 192 c. - Бібліогр.: с. 187-190. - укp.

Наведено показники корисності овочів з урахуванням їх хімічного складу. Показано багатство світового різноманіття овочевих рослин, які з успіхом можно вирощувати в Україні або купувати у сучасних супермаркетах. Розглянуто особливості їх використання у кухонному мистецтві різних народів світу. Особливу увагу приділено харчовій цінності овочів і протипоказанням, які можуть виникнути під час їх споживання. Обгрунтовано можливості використання зовнішнього красивого вигляду овочів у кулінарному арт-візажі.

Приведены показатели полезности овощей с учетом их химического состава. Показано богатство мирового разнообразия овощных культур, которые с успехом можно выращивать в Украине или покупать в современных супермаркетах. Рассмотрены особенности их использования в кулинарном искусстве разных народов мира. Особое внимание уделено пищевой ценности овощей и противопоказаниям, которые могут возникать при их потреблении. Обоснованы возможности применения внешнего красивого вида овощей в кулинарном арт-визаже.


Індекс рубрикатора НБУВ: П24 я9 + Р123.813.3 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА669771 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Шаркова Н. А. 
Соевая паста и комбинированные продукты с ее использованием / Н. А. Шаркова, Л. Ю. Авдеева, В. М. Преподобный, А. А. Лопатин // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 1. - С. 74. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
5.

Залесский В. Н. 
Психонутриентология. Ч. 1 психосоциальные детерминанты и биомаркеры потребления овощных и фруктовых продуктов питания / В. Н. Залесский, Н. В. Великая, О. Б. Дынник // Психіч. здоров'я. - 2005. - № 1. - С. 23-27. - Библиогр.: 42 назв. - рус.

Вживання фруктових і овочевих продуктів харчування широко рекомендовано для різних групп населення, зокрема, у малозабезпечених сім'ях. Проаналізовано зв'язок психосоціальних факторів з самоконтрольованим вживанням їжі (фрукти, овочі), а також з біомаркерами (екскреція калію з сечею, вміст вітаміну C в плазмі крові) процесу харчування у людей похилого віку з середнім і низьким доходами, які є потенційними "мішенями" для психонутрієнт-асоційованої інтервенції.


Ключ. слова: фрукти, овочі, вітамін C, екскреція калію, психонутрієнтологія
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24803 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Дунаевская Е. В. 
Оздоровительная ценность крымских плодов. 1. Абрикос, персик и нектарин / Е. В. Дунаевская, А. А. Рихтер, В. К. Смыков, Е. П. Шоферистов, В. М. Горина, А. М. Ярош // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 4. - С. 70-74. - Библиогр.: 14 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Качалай Д. П. 
Возможности применения яблочного пектината в различных сферах оздоровления : [Материалы V Конгр. физиотерапевтов и курортологов АР Крым, г. Евпатория, 14 - 16 апр. 2005 г.] / Д. П. Качалай, О. А. Махотина, Н. И. Федорчук // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2005. - 11, № 2. - С. 154. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Кисличенко В. С. 
Вивчення жирнокислотного складу брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда / В. С. Кисличенко, І. М. Владимирова // Фармаком. - 2007. - № 4. - С. 30-33. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Проведено вивчення якісного складу та кількісного вмісту вільних жирних кислот капусти брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда. Для об'єктів, що досліджувалися, найбільш характерним є значний вміст ненасичених жирних кислот, серед них - поліненасичених кислот лінолевої та ліноленової, що дає підставу прогнозувати F-вітамінну активність цих об'єктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Литко С. Б. 
Гігієнічні основи профілактики отруєнь дикорослими грибами : Автореф. дис... канд. мед. наук : 14.02.01 / С. Б. Литко; Донец. держ. мед. ун-т ім. М.Горького. - К., 2001. - 18 c. - укp.

Розроблено та науково обгрунтовано комплексну систему заходів щодо профілактики отруєнь дикорослими грибами. Вивчено особливості отруєнь грибами, встановлено основні групи ризику потерпілих і структуру етіофакторів. Регламентовано спектр пріоритетних ксенобіотиків у їстівних грибах за умов еколого-антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Проведено комплексне вивчення показників безпеки вищих макроміцетів та грунту, на якому вони зростають. Доведено, що квота умовно придатних до вживання (рівень ксенобіотиків 1 - 2 ГДК) складає 4,4 % - 12, 9 %, непридатних (рівень ксенобіотиків більше 2 ГДК) - 2,8 % - 7,1 %. Обгрунтовано та розроблено проект єдиної уніфікованої класифікації отруєнь макро- та мікроміцетами, що базується на етіопатогенетичному, клінічному та нозологічному принципах.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3 + Р123.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА314495 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Войтович П. С. 
Наукове обгрунтування еколого-гігієнічних вимог до технології вирощування баштанних культур в умовах півдня України : Автореф. дис... канд. мед. наук : 14.02.01 / П. С. Войтович; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. - К., 2004. - 20 c. - укp.

Теоретично обгрунтовано та запропоновано нове розв'язання наукової проблеми вирощування екологічно чистої для навколишнього середовища та безпечної для людини продукції баштанних культур. Розроблено еколого-гігієнічні вимоги до технології їх вирощування за умов півдня України. Визначено закономірності формування максимального врожаю високої якості залежно від технології вирощування, внесення добрив різної кількості та їх збалансованості за наявності раціонального поливу. Розглянуто особливості впливу цих технологічних прийомів на біологічну цінність (сухі речовини, цукри, пектини, вітамін C, каротин) і безпеку баштанних культур (вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів). Установлено, що запропонована технологія вирощування баштанних культур (кавуна, гарбуза) не впливає на хімічний склад грунту.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.7-4(4УКР) + Р123.813.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА329830 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Мацко О. П. 
Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів : Автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.07 / О. П. Мацко; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". - Ялта, 2003. - 18 c. - укp.

Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення радіонуклідами довкілля, плодів, ягід, продукції, що виробленої з них. Розглянуто способи зниження їх вмісту в зазначених продуктах. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 від вихідної сировини до кінцевої продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА327959 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Погарська В. В. 
Формування якості каротиноїдних фітодобавок профілактичної дії з моркви та їх використання в продуктах харчування : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / В. В. Погарська; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 1998. - 17 c. - укp. - рус.

Дисертація присвячена виявленню впливу процесів механоактивації при гомогенізації та термообробки на формування споживчих властивостей каротиноїдних пастоподібних фітодобавок профілактичної дії з моркви та екстрактів з нетрадиційної пряноароматичної та лікарської рослинної сировини, а також товарознавчій оцінці їх якості у процесі виготовлення, зберігання та використання у харчових продуктах. Розроблені науково обгрунтовані рецептури та технології виробництва каротиноїдних пастоподібних фітодобавок та напоїв на їх основі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-97 + Р123.813.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301658 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Хижняк О. О. 
Дослідження показників безпеки картоплі з різних регіонів України / О. О. Хижняк, І. М. Філіпченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 47. - С. 44-49. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Висвітлено актуальне питання щодо безпеки харчових продуктів. Рослинна сировина, що використовується в харчовій промисловості, не завжди задовольняє вимог споживача через забрудненість їх токсичними речовинами - токсичними металами, пестицидами, мікотоксинами, нітратами, радіонуклідами. Які потрапляючи в організм людини можуть спричиняти незворотні наслідки для здоров'я. Тому, одним з перспективних напрямків є використання сировини для одержання харчових продуктів з "екологічно чистих" регіонів України. В ході досліджень визначено, що найбільш екологічно чистим регіоном для вирощування картоплі є Західний регіон.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + Р123.813.3-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Стусь В. П. 
Комплексна пектинопрофілактика для запобігання накопиченню ксенобіотиків у мешканців техногенно забруднених територій / В. П. Стусь // Урологія. - 2011. - 15, № 3. - С. 58-63. - Бібліогр.: 62 назв. - укp.

Вивчено біопрофілактичні та реабілітаційні властивості натуральної пасти з кавунів у 23-х ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які мешкають у м. Дніпропетровськ. Виявлено, що натуральна паста з кавунів позитивно впливає на організм осіб, які підлягають сумісному впливу малих доз радіації та різноманітних токсикантів інтенсивної промислової зони. Завдяки багатому вмісту вітамінів, мікроелементів, рослинних волокон відбувається збільшення вмісту біотичних мікроелементів, із організму виводяться важкі метали та радіонукліди.

Изучены биопрофилактические и реабилитационные свойства арбузной натуральной пасты у 23-х ликвидаторов аварии на ЧАЭС, проживающих в г. Днепропетровск. Выявлено, что арбузная натуральная паста положительно влияет на организм лиц, которые подвергаются сочетанному влиянию малых доз радиации и разнообразных токсикантов интенсивной промышленной зоны. Блягодаря богатому содержанию витаминов, микроэлементов, растительных волокон происходит увеличение содержания биотических микроэлементов, из организма выводятся тяжелые металлы и радионуклиды.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1-0 + Р120.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15869 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Горшинський Б. М. 
Вплив солей алюмінію на стан міцелію гриба IPleurotus ostreatusD / Б. М. Горшинський, О. І. Сплавський, Н. М. Малкович // Буков. мед. вісн.. - 2005. - 9, № 4. - С. 155-156. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.5 + П241.92-92

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15712 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Сплавський О. І. 
Дія сполук селену на стан міцелію плеврота черепичастого / О. І. Сплавський, Б. М. Горшинський, Н. М. Малкович // Буков. мед. вісн.. - 2005. - 9, № 4. - С. 196-197. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.5 + П241.92-27

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15712 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Яцковська Н. Я. 
Біологічна цінність грибного порошку з біомаси вищого їстівного гриба гливи звичайної / Н. Я. Яцковська // Довкілля та здоров'я. - 2005. - № 3. - С. 36-39. - Бібліогр.: с. 39 - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж15205 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
18.

Ященко О. В. 
Гігієнічна оцінка харчової та біологічної цінності грибів, культивованих на поживних середовищах з додаванням наноцитратів біометалів : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 14.02.01 / О. В. Ященко; НАМН України, ДУ "Ін-т гігієни та мед. екол. ім. О.М. Марзєєва НАМН України". - Київ, 2013. - 21 c. - укp.

Акцентовано увагу на гігієнічній оцінці харчової та біологічної цінності міцелію вищих грибів, вирощених на поживному середовищі з додаванням цитратів біометалів, одержаних за нанотехнологією. Науково обгрунтовано можливості оптимізації та підвищення ефективності способу культивування грибів. Вивчено вплив цитратів біометалів на ріст міцелію грибів, особливості акумуляції їх міцелієм, встановлено основні закономірності цих процесів. Досліджено біодоступність металів, акумульованих міцелієм грибів та їх безпечність, а також харчову та біологічну цінність міцелію гриба G.lucidum, культивованого на середовищах, збагачених цитратами Zn, Se, Ge. Виявлено позитивний вплив цих цитратів на синтез міцелієм білка, жиру, полісахаридів і вітамінів, встановлено підвищення біологічної цінності білка та жиру.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.5 + П241.924

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА399443 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Дейниченко Г. В. 
Дослідження особливостей накопичення азотистих речовин в біофортифікованих гарбузових овочах / Г. В. Дейниченко, О. П. Юдічева // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2016. - № 3/11. - С. 40-46. - Бібліогр.: 30 назв. - укp.

Доведено доцільність використання біофортифікованих гарбузових овочів (гарбузів, кавунів, динь), що відрізняються природно підвищеним вмістом азотистих речовин (зокрема, білка) у збалансованих за вмістом тваринного і рослинного білка харчових раціонах, безглютенових дієтах, а також для харчування вегетаріанців. Біофортифікацію овочів здійснено шляхом застосування органічного, екологічно чистого добрива "Ріверм" під час їх вирощування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Дейниченко Г. 
Азотисті речовини біофортифікованих томатних овочів / Г. Дейниченко, О. Юдічева // Товари і ринки. - 2016. - № 1. - С. 124-130. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Доведено доцільність використання біофортифікованих томатних овочів (перцю, томатів, баклажанів), що мають підвищений вміст білка, в дієтах, які ефективно поєднують тваринний і рослинний білки для кращого їх засвоєння, а також у раціонах вегетаріанців. Біофортифікацію овочів здійснено застосуванням органічного, екологічно чистого добрива "Ріверм" під час їх вирощування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.3 + Л99-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського