Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (4)Автореферати дисертацій (5)Книжкові видання та компакт-диски (263)Журнали та продовжувані видання (10)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.8$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 171
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Биологически активные природные соединения винограда: перспективы производства и применения в медицине и питании : Материалы междунар. науч.-практ. конф.: Прил. к науч.-практ. дискусс.-аналит. сб. "Вопр. развития Крыма" / ред.: В. А. Боков; УААН. Ин-т винограда и вина "Магарач". - Симф. : Сонат, 2001. - 63 c. - рус.

Рассмотрены современная структура питания и пути ее коррекции с целью профилактики болезней века (заболеваний органов кровообращения, дыхательной и пищеварительной систем). Значительное внимание уделено новым биологически активным продуктам питания на основе винограда. Проанализировано влияние пищевого концентрата "Эноант" на состояние микробного биоценоза кишечника у детей. Проведено экспериментальное исследование цитопротекторной, стресслимитирующей и другой биологической активности пищевого концентрата полифенолов винограда "Эноант".


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1я431(0) + Р351.121я431(0)

Шифр НБУВ: ВС35220 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Оліфіренко В. В. 
Біологічна цінність білків м'яса великої рогатої худоби при ураженні туберкульозом / В. В. Оліфіренко // Тавр. наук. вісн. - 1999. - Вип. 11, ч. I. - С. 149-152. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.111 + Р123.852

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69225 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Кравців Р. Й. 
Ветеринарно-санітарна експертиза ковбасних виробів і копченостей : Навч. посіб. для студ. та викл. вищ. навч. закл. із спец. "Вет. медицина" / Р. Й. Кравців, Ю. І. Остап'юк. - Л., 1999. - 248 c. - Бібліогр.: 66 назв. - укp.

Наведено основні методи визначення доброякісності, техно-хімічного аналізу, бактеріологічного дослідження, ветеринарно-санітарного контролю ковбасних виробів і копченостей. Висвітлено питання впливу різних факторів на технологічні процеси їх виготовлення, наведено оцінку якості ковбас і копченостей після випуску з цеху та правила їх продажу в торговельній мережі. Викладено основні санітарно-гігієнічні вимоги щодо ковбасних цехів, а також методику виготовлення ковбас і копченостей за домашніх умов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.852 я73 + П817.11 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА594882 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Волошин О. І. 
Пилок квітковий (бджолина обніжка) в клінічній та експериментальній медицині / О. І. Волошин, О. В. Пішак, І. Ф. Мещишен; Буков. держ. мед. акад. - Чернівці, 1998. - 191 c. - Бібліогр.: 161 назв. - укp.

Розглядаються будова і роль пилку квіткового (ПК) в природі, роль бджіл в його зборі та переформаціях ПК, біологічний склад та експериментальні і клінічні дослідження лікувальних властивостей при різних недугах людини і їх моделей у тварин з позиції сучасних досягнень науки. Автори висвітлюють свій внесок у вивченні лікувальних властивостей ПК при таких недугах, як виразкова хвороба, ревматоїдний артрит, деформуючий остеоартроз, цукровий діабет, недостатність кровообігу різного походження. Приводяться народні і сучасні фармацевтичні форми застосування ПК, висвітлюються перспективи його застосування в умовах розмаїття негативних екологічних впливів на людину. Наведені основні санітарно-гігієнічні, екологічні, економічні умови збору пилку квіткового, його сертифікації та взаємини бджіл і людини в сучасну екологічну епоху з позиції взаємовигідного співіснування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Р351.122 + Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА585388 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Фролов В. М. 
Продукти бджільництва та фітопрепарати в оздоровленні й лікуванні / В. М. Фролов, Б. П. Романюк, І. М. Шуліпенко; Луган. держ. мед. ун-т. - 3-є вид., переробл. та доп. - Луганськ : Елтон-2, 1999. - 201 c. - Бібліогр.: с. 198-199. - укp.

Розглянуто особливості лікувального та дієтичного застосування натурального бджолиного меду та інших продуктів бджільництва (маточного молочка, прополісу, перги тощо). Наведено конкретні, апробовані в клініці та позитивно зарекомендовані рецепти використання апіпрепаратів у лікуванні та профілактиці ряду захворювань. Висвітлено принципи комплексного застосування продуктів бджільництва та лікарських рослин для лікування різних патологій. Викладено нове положення про фітопрофілактику та фітосанації, яке відповідає практичному застосуванню вчення про фітоергономіку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 я9 + Р351.122 я9 + Р353.22 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595761 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Красноштан С. К. 
Профілактично-оздоровчі та лікувальні властивості плодів яблуні / С. К. Красноштан // Садівництво. - 1999. - Вип. 48. - С. 166-170. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29032 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Растительные адаптогены: Физиологическое значение аналогов нейротрансмиттеров и гормонов растительного происхождения, их роль в профилактике болезней старения : Сб. науч. тр. Одесского отделения УБО / ред.: А. П. Левицкий, О. Н. Воскресенский; Укр. биохим. о-во НАН Украины. - О. : Астропринт, 2000. - 52 c. - рус.

З використанням результатів експериментальних та клінічних випробувань проаналізовано значення флавоноїдів, антрахінонів, стероїдів та інших циклічних сполук як фізіологічних аналогів нейромодуляторів та гормонів тваринного організму, що надходять з рослинною їжею. Висвітлено їх роль у нейроендокринних механізмах адаптації та здатність внаслідок "економії" систем біосинтезу ендогенних регуляторів знижувати ризик розвитку хвороб старіння.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11я43 + Р123.81я43

Шифр НБУВ: ВА607637 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Адамень Ф. Ф. 
Соя: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания / Ф. Ф. Адамень, В. И. Сичкарь, В. Н. Письменов, В. В. Шерстобитов. - К. : Нора-Принт, 1999. - 332 c. - Библиогр.: 40 назв. - укp.

Обобщены современные достижения отечественной и мировой науки передовой практики по использованию сои в решении проблемы увеличения производства белка и масла. Освещены ее пищевые, лечебные и кормовые свойства. Изложены современные технологии переработки сои для получения масла, пищевого белка и шротов, особенности эффективного использования соевого белка в животноводстве. Подробно изложены результаты исследований безотходной энергосберегающей технологии переработки и использования сои в животноводстве и в питании человека, полученные в Крымской ГСХОС, АО "Украинская соя" и Одесском биотехнологическом институте за 1998 - 1999 гг. Описаны оригинальные конструкции установок для получения соевых пищевых продуктов и кормовых добавок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.43 я9 + Л992.1 я9 + П545.189 соя + Р123.812 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА595532 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Пимоненко Н.  
Общность и различия пищевых волокон на основе клетчатки и волокнистых энтеросорбентов [Електронний ресурс] / Н. Пимоненко, А. Рощепий, С. Олейник, Н. Горчакова, С. Иванов // Спорт. медицина. - 2004. - № 1-2. - С. 99-104. - Библиогр.: 19 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2004/

Розглянуто спільні властивості та відмінності харчових волокон на основі клітковини та волокнистих ентеросорбентів, їх застосування в практиці спортивної медицини.

Рассмотрены общие свойства и отличия пищевых волокон на основе клетчатки и волокнистых ентеросорбентов, их применение в практике спортивной медицины.

Common features and differences of nutritional fibers on the basis of cellulose and fiber enterosorbents, their usage in sports medicine have been considered.


Ключ. слова: пищевые волокна, ентеросорбенты
Індекс рубрикатора НБУВ: Ч510.9в2:Р + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24808 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Делинджер Т.  
Современная трактовка научных исследований потребления шоколада в античной медицине [Електронний ресурс] / Т. Делинджер, П. Берига, С. Эскарсега, М. Джименез, Д. С. Лов, Л. Гриветти // Наука в олимп. спорте. - 2001. - № 3. - С. 28-41. - Библиогр.: 49 назв. - рус. - Режим доступу: /articles/2001/

Подано аналіз архівних матеріалів, що характеризують історію використання шоколаду (какао) для укріплення здоров'я, починаючи з античного періоду і до наших днів. Показано вплив вживання шоколаду на основні функціональні системи організму, а також у процесі профілактичних та лікувальних процедур за різних захворювань. Рекомендовано використання шоколаду у структурі раціонального харчування як одного з основних факторів здорового способу життя.

Дан анализ архивного материала, который характеризует историю использования шоколада (какао) для укрепления здоровья, начиная с античного периода и до наших дней. Показано влияние употребления шоколада на основные функции системы организма,а также в процессе профилактических и лечебных процедур при различных заболеваниях. Рекомендовано использование шоколада в структуре рационального питания как одного из основных факторов здорового способа жизни.

The paper presents analysis of archives materials illustrating the history of chocolate (cocoa) usage for strengthening of health since antiquity till nowadays. The influence of chocolate on the body major functional systems including that in the process of preventive and remedial procedures during various diseases has been shown. Utilization of chocolate in the structure of rational nutrition as one of the main factors of healthy way of life is recommended.


Ключ. слова: шоколад, процедуры при различных заболеваниях, здоровий способ жизни
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.83-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24615 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Плахтій П. Д. 
Продукти бджільництва в оздоровленні людини / П. Д. Плахтій; Кам'янець-Поділ. держ. пед. ун-т. - Кам'янець-Поділ. : МЕДОБОРИ (ПП Мошак М.І.), 2002. - 168 c. - Бібліогр.: с. 162-164. - укp.

Розглянуто властивості меду як харчового продукту й оздоровчо-лікувального засобу. Висвітлено особливості лікування з використанням меду захворювань дихальної, нервової, сечостатевої та серцево-судинної систем, системи травлення, а також шкіри (ран, опіків), зубів та ротової порожнини. Наведено рецепти масок і кремів для шкіри обличчя, засобів догляду за волоссям. Проаналізовано особливості застосування воску в домашньому господарстві, а також використання маточного молочка в медичній практичній діяльності.

Рассмотрены свойства меда как пищевого продукта и оздоровительно-лечебного средства. Освещены особенности лечения с использованием меда заболеваний дыхательной, нервной, мочеполовой и сердечно-сосудистой систем, системы пищеварения, а также кожи (раны, ожоги), зубов и ротовой полости. Приведены рецепты масок и кремов для кожи лица, средств ухода за волосами. Проанализированы особенности применения воска в домашнем хозяйстве, а также маточного молочка в медицинской практической деятельности.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814 + Р351.122 + Р353.22 + Л992.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА643259 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Олійник Л. В. 
Ветеринарно-санітарний контроль харчових токсикоінфекцій / Л. В. Олійник. - К. : Аграр. наука, 2004. - 199 c. - Бібліогр.: 236 назв. - укp.

Розглянуто питання харчових токсикоінфекцій, наведено відомості щодо основних збудників, їх біологічні характеристики, висвітлено методи та засоби діагностики, а також заходи щодо контролю і профілактики. Описано особливості епізоотології та епідеміології сальмонельозів, стафіло- та стрептококових харчових отруєнь. Значну увагу приділено питанням ветеринарно-санітарного контролю продукції тваринництва та її реалізації.

Рассмотрены вопросы пищевых токсикоинфекций, приведены сведения об основных возбудителях, их биологические характеристики, освещены методы и средства диагностики, а также мероприятия по контролю и профилактике. Описаны особенности эпизоотологии и эпидемиологии сальмонеллезов, стафило- и стрептококковых пищевых отравлений. Значительное внимание уделено вопросам ветеринарно-санитарного контроля продукции животноводства и её реализации.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р514.12 + Р264.927.24 + Р123.8-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА651081 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Соломка В.  
Мед чи цукор? / В. Соломка // Журн. практ. лікаря. - 2003. - № 4. - С. 55-57. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.814

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14973 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Сич З. Д. 
Гармонія овочевої краси та користі / З. Д. Сич, І. М. Сич. - К. : Арістей, 2005. - 192 c. - Бібліогр.: с. 187-190. - укp.

Наведено показники корисності овочів з урахуванням їх хімічного складу. Показано багатство світового різноманіття овочевих рослин, які з успіхом можно вирощувати в Україні або купувати у сучасних супермаркетах. Розглянуто особливості їх використання у кухонному мистецтві різних народів світу. Особливу увагу приділено харчовій цінності овочів і протипоказанням, які можуть виникнути під час їх споживання. Обгрунтовано можливості використання зовнішнього красивого вигляду овочів у кулінарному арт-візажі.

Приведены показатели полезности овощей с учетом их химического состава. Показано богатство мирового разнообразия овощных культур, которые с успехом можно выращивать в Украине или покупать в современных супермаркетах. Рассмотрены особенности их использования в кулинарном искусстве разных народов мира. Особое внимание уделено пищевой ценности овощей и противопоказаниям, которые могут возникать при их потреблении. Обоснованы возможности применения внешнего красивого вида овощей в кулинарном арт-визаже.


Індекс рубрикатора НБУВ: П24 я9 + Р123.813.3 я9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА669771 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Європейські вимоги до виробників молока та молочних продуктів : Довід. / ред.: А. В. Абрамов. - Л. : ПП "НТЦ Леонорм-Стандарт", 2007. - 220 c. - (Європ. вибір України). - укp.

На підставі робочих перекладів офіційних документів Європейського Союзу - Регламентів N 852/2004 та N 854/2004 щодо молока та молочних виробів наведено вимоги, які повинні задовольняти суб'єкти господарювання у даній сфері з метою розміщення своєї продукції на єдиному європейському ринку. Викладено рекомендації Кодексу Аліментаріус щодо санітарно-гігієнічних правил до виробників молока та молочних продуктів. Вміщено перелік контрольних методів аналізу даних продуктів у ЄС.

На основе рабочих переводов официальных документов Европейского Союза - Регламентов N 852/2004 и 854/2004 о молоке и молочных продуктах приведены требования, которые должны удовлетворять субъекты хозяйствования в данной сфере для размещения своей продукции на едином европейском рынке. Изложены рекомендации Кодекса Алиментариус о санитарно-гигиенических правилах к производителям молока и молочных продуктов. Предложен перечень контрольных методов анализа данных продуктов в ЕС.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л95 я2 + П817.22 я2 + Р123.851-1 я2

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО27386 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Власенко В. В. 
Санітарно-епідеміологічна експертиза молока і молочних продуктів : навч. посіб. / В. В. Власенко, І. Г. Власенко, С. В. Гирич, Г. С. Лоянич. - Вінниця : ПП "Едельвейс і К", 2008. - 160 c. - Бібліогр.: с. 113-114. - укp.

Розглянуто питання санітарно-епідеміологічної оцінки молока, одержаного від хворих тварин. Наведено методи проведення санітарної експертизи кисломолочних продуктів, вершків, масла, сирів, молочних консервів, сухих молочних продуктів і морозива. Висвітлено сучасні вимоги до якісних показників молока, згідно з ДСТУ 3662-97, а також що реалізується на ринку. Увагу приділено органолептичним і фізико-хімічним методам оцінки молока.

Рассмотрены вопросы санитарно-эпидемиологической оценки молока, полученного от больных животных. Приведены методы проведения санитарной экспертизы кисломолочных продуктов, сливок, масла, сыров, молочных консервов, сухих молочных продуктов и мороженого. Изложены современные требования к качественным показателям молока, в соответствии с ГСТУ 3662-97, а также молока, которое реализуется на рынке. Внимание уделено органолептическим и физико-химическим методам оценки молока.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.851-1 я73 + П817.12 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА708983 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Дунаевская Е. В. 
Зизифус: пищевая и оздоровительная ценность / Е. В. Дунаевская, А. М. Ярош // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 2. - С. 78-81. - Библиогр.: 23 назв. - рус.

Наведено дані про харчову та оздоровчу цінність ще мало відомої в Україні рослини - зізіфусу. Зокрема - дані про вміст цукрів, білків, жирів, деяких мікроелементів, пектинів, аскорбінової кислоти, флавоноїдів у плодах зізіфусу. Описано використання зізіфусу з оздоровчими цілями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.81 + Р352.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Ларина М. В. 
Напитки на натуральной основе, обладающие лечебно-профилактическим эффектом / М. В. Ларина // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 2. - С. 105. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.82

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Отт В. Д. 
Нові функціональні продукти - соєві напої / В. Д. Отт, Н. О. Шаркова, Л. Ю. Авдєєва, В. М. Преподобний, Я. Т. Терлецька, Е. К. Жукотський, Г. В. Грищенко, О. В. П'янкова, Н. І. Надточій // Вестн. физиотерапии и курортологии. - 2004. - 10, № 1. - С. 67. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.821.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Нікітчук А. В. 
Перспективи використання татарської гречки для здорового харчування / А. В. Нікітчук // Ресурсознавство, колекціонування та охорона біорізноманіття. - Полтава, 2002. - С. 144-147. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.811-0

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА637781 Пошук видання у каталогах НБУВ 


...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського