Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (6)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Sytnik N$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9
1.

Sytnik N. 
A study of fat interesterification parameters’ effect on the catalytic reaction activity of potassium glycerate [Електронний ресурс] / N. Sytnik, I. Demidov, E. Kunitsa, V. Mazaeva, O. Chumak // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2016. - № 3(6). - С. 33-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2016_3(6)__6
Попередній перегляд:   Завантажити - 741.067 Kb    Зміст випуску     Цитування
2.

Bilous O. 
Development of a food antioxidant complex of plant origin [Електронний ресурс] / O. Bilous, N. Sytnik, S. Bukhkalo, V. Glukhykh, G. Sabadosh, V. Natarov, N. Yarmysh, S. Zakharkiv, T. Kravchenko, V. Mazaeva // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 6(11). - С. 66-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_6(11)__9
Розроблено антиоксидантний комплекс для використання в оліях, жирах і продуктах харчування, що потребують збагачення біологічно активними речовинами рослинного походження. Досліджено раціональні умови одержання водно-етанольних екстрактів із рослинної сировини: кори дубу, листя евкаліпту та листя зеленого чаю. Отримано антиоксидант, що здатен запобігати окисненню жировмісних продуктів, зберігаючи їх високу поживну цінність. Антиоксидантні речовини природного походження дозволять створювати збалансовані за складом продукти з підвищеним строком придатності зі збереженням початкового природного складу та структури компонентів. Також розроблений антиоксидант є додатковим джерелом речовин, що допомагають організму боротися з вільними радикалами, що утворюються внаслідок фізичних і психічних навантажень. До складу антиоксидантів рослинного походження входять антиоксидантні вітаміни (токофероли та аскорбінова кислота), рослинні феноли та тиолові антиоксиданти (глутатіон, ліпоєва кислота), мікроелементи. Ці складові беруть участь у процесах гальмування окиснення. Також до таких антиоксидантів входять селен, цинк, фолати та інші речовини. Для планування експериментальних досліджень для кожного виду рослинної сировини щодо антиоксидантної активності виділених речовин використано повний факторний експеримент першого порядку. Виявлено синергізм дії антиоксидантних речовин за одночасного використання екстрактів із кори дубу, листя евкаліпта, листя зеленого чаю. Розроблений антиоксидант підвищує період індукції модельної речовини (олії соняшникової) у 2,7 разу, тоді як під час використання антиоксидантів окремо з кожного виду рослин найкращий показник збільшення періоду індукції склав 1,9. Отже, розроблений антиоксидант здатен сприяти збереженню якості та безпечності жировмісних продуктів харчування. Використання даного антиоксиданту може бути запропоновано для продуктів харчування людей, що потребують додаткового введення антиоксидантів і біологічно активних речовин до раціону харчування. Зокрема, це є важливим для спортсменів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.03 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Sytnik N. 
Research of oxidative stability of vegetable oils for use in sport nutrition [Електронний ресурс] / N. Sytnik, V. Mazaeva, O. Bilous, S. Bukhkalo, V. Glukhykh, G. Sabadosh, V. Natarov, N. Yarmysh, T. Kravchenko, S. Zakharkiv // Технологический аудит и резервы производства. - 2019. - № 6(3). - С. 30–34. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tatrv_2019_6(3)__9
Попередній перегляд:   Завантажити - 250.84 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Labeiko M. 
Analysis of the influence of technological parameters of the chlorogenic acid extraction process from sunflower meal on the degree of its extraction [Електронний ресурс] / M. Labeiko, F. Gladkiy, S. Bochkarev, V. Mazaeva, Е. Litvinenko, T. Ovsiannikova, S. Zhyrnova, N. Sytnik // Технологический аудит и резервы производства. - 2020. - № 1(3). - С. 38–43. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tatrv_2020_1(3)__8
Попередній перегляд:   Завантажити - 263.219 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Sytnik N. 
Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil [Електронний ресурс] / N. Sytnik, E. Kunitsia, V. Mazaeva, A. Chernukha, O. Bezuglov, O. Bogatov, D. Beliuchenko, A. Maksymov, M. Popov, I. Novik // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2020. - № 4(11). - С. 55-62. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2020_4(11)__8
Досліджено вплив природних антиоксидантів із різних видів рослинної сировини (РС) на процеси окиснювального та гідролітичного псування соняшникової олії під час зберігання. Рослинні антиоксиданти є більш екологічними та безпечними у порівнянні з синтетичними. Як РС використано листя зеленого чаю та кори дубу. До зразків олії додано водно-етанольні екстракти з РС у дослідних концентраціях. Зразки зберігалися в лабораторних умовах за температури 20 +- 2 <^>oC. Дослідження проводили протягом 5 місяців. При цьому визначали значення кислотного (КЧ) і пероксидного чисел (ПЧ). Найефективніша суміш антиоксидантів показала зростання КЧ від 0,12 до 0,20 мг KОН/г (концентрація екстракту зеленого чаю - 0,05 %, без додавання екстракту кори дубу). За значеннями ПЧ найбільш ефективними сумішами антиоксидантів виявилися точки експерименту з таким співвідношенням екстракт зеленого чаю : екстракт кори дубу : (0,05:0,05), (0,025:0,025), (0,025:0,05), (0,05:0,025) %. Для визначення періоду індукції олії та, відповідно, її терміну придатності в умовах експерименту, використано значення ПЧ. Раціональним є використання екстрактивних речовин із кори дубу та зеленого чаю за таких умов: концентрація кожного з екстрактів-антиоксидантів у перерахунку на суху речовину - (0,025 +- 0,04) %. Максимальний період індукції складає 100 діб. Ефективність природних антиоксидантів за умов концентрації екстрактів кори дубу та зеленого чаю відповідно 0,05 і 0,025 % у порівнянні з ефективністю відповідної концентрації одного з синтетичних антиоксидантів - бутилгідроксианізолу (БГКА). Під час використання БГКА період індукції олії склав 65 діб, а під час використання природних антиоксидантів - 74 доби.
Попередній перегляд:   Завантажити - 417.192 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
6.

Sytnik N. 
Rational parameters of waxes obtaining from oil winterization waste [Електронний ресурс] / N. Sytnik, E. Kunitsia, V. Mazaeva, A. Chernukha, P. Kovalov, N. Grigorenko, S. Gornostal, O. Yermakova, M. Pavlunko, M. Kravtsov // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2020. - № 6(10). - С. 29-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2020_6(10)__5
Production of waxes from spent perlite, which is a waste of sunflower oil winterization, is studied. Winterization is characterized by significant losses of oil with filter powders, and waste utilization is an environmental and economic problem. At the same time, winterization waste contains valuable components - wax and oil, which can be used in different ways. The content of waxes in spent perlite using hexane (18 %), as well as the quality indicators of the obtained wax: melting point 70 <^>oC, saponification number 115 mg KOH/g, acid number 2,6 mg KOH/g, mass fraction of moisture 0,82 % are determined. Spent perlite was treated with a solution of sodium chloride during boiling, settling of the obtained mass, washing and drying of wax. The dependence of the yield and melting point of the extracted waxes on the processing parameters: the concentration of sodium chloride solution, temperature and duration of settling is found. Rational conditions for spent perlite processing are determined: the concentration of sodium chloride solution - 7,5 %, settling temperature - 20 <^>oC, settling duration - 10 hours. The experimentally determined wax yield at this point is 14,3 %. Quality indicators of the wax sample obtained under rational conditions are studied: melting point 68 <^>oC, saponification number 110 mg KOH/g, acid number 2,8 mg KOH/g, mass fraction of moisture 0,85 %. These values correlate with the data for wax extracted using hexane, as well as with reference data on the quality of beeswax and sunflower wax. The data obtained allow recycling spent perlite without organic solvents, which makes the process more environmentally friendly and cost-effective, as well as solves environmental problems associated with the utilization of winterization waste.
Попередній перегляд:   Завантажити - 513.61 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Sytnik N. 
Establishing rational conditions for obtaining potassium glycerate [Електронний ресурс] / N. Sytnik, E. Kunitsia, V. Mazaeva, A. Chernukha, K. Ostapov, P. Borodych, V. Mazurenko, O. Kovalov, V. Velma, V. Kolokolov // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2021. - № 3(6). - С. 12-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_3(6)__4
This paper reports a study into the dependence of efficient glycerate potassium production involving glycerin and potassium hydroxide solution on the process conditions. The concentration of potassium glycerate in the resulting product has been used as a parameter of the efficient glycerate potassium production process. Glycerates of metals are applied to produce articles in the construction industry, electronics, medicine; they are employed as transesterification catalysts to obtain special fats for various purposes, as well as biodiesel fuel. In order to derive potassium glycerate, heating was applied while agitating a mixture of glycerin and potassium hydroxide. The analysis of potassium hydroxide was performed, in which the basic substance mass fraction was 85,5 %, the mass fraction of carbonate potassium - 0,9 %. The p.a.-grade glycerin was applied in this work, whose basic substance mass fraction was 99,5 %. The effect of the heating temperature of the reaction mixture on the concentration of potassium glycerate in the product has been determined. It has been shown that the rational heating temperature is 145 <^>oC. The dependence of potassium glycerate concentration in the resulting product on the following conditions of the process has been established: a change in the molar concentration of glycerin and a reaction mixture heating duration. Such rational conditions for obtaining potassium glycerate have been defined as a molar concentration of glycerin of 60 % and a heating duration of 4 hours. The experimentally established concentration of potassium glycerate in the product under these conditions was 75,77 %. For potassium glycerate, the melting point (69 <^>oC) and the mass fraction of moisture (0,8 %) have been determined. The results of experimental studies would make it possible to obtain potassium glycerate directly at enterprises where the glycerates of metals are used, from available raw materials, under rational conditions. The defined conditions for obtaining potassium glycerate could make it possible to efficiently utilize material and energy resources.
Попередній перегляд:   Завантажити - 442.432 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Sytnik N. 
Rational conditions of fatty acids obtaining by soapstock treatment with sulfuric acid [Електронний ресурс] / N. Sytnik, E. Kunitsia, V. Mazaeva, V. Kalyna, A. Chernukha, S. Vazhynskyi, O. Yashchenko, M. Maliarov, O. Bogatov, B. Bolibrukh // Eastern-european journal of enterprise technologies. - 2021. - № 4(6). - С. 6-13. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_4(6)__3
As a result of alkaline neutralization of oils, a significant amount of soapstock is formed, the utilization of which creates an environmental and economic problem. The production of fatty acids from soapstock using sulfuric acid decomposition is investigated in this work. The peculiarity of the work is the determination of regression dependences of the yield and neutralization number of fatty acids on the soapstock processing conditions: temperature and duration. Soapstock obtained after neutralization of sunflower oil was used as raw material. Soapstock indicators: mass fraction of moisture - 15,4 %, total fat - 71,9 %, fatty acids - 64,5 %, neutral fat - 7,4 %. Rational conditions of soapstock processing are determined: temperature (90 - 95) <^>oС, duration 40 min. Under these conditions, the fatty acid yield is 79,0 %, the neutralization number is 180,0 mg KOH/g. Quality indicators of the obtained fatty acids: mass fraction of moisture and volatile substances - 1,8 %, mass fraction of total fat - 97,0 %, cleavage depth - 64,5 % of oleic acid, the presence of mineral acids - no. Fatty acids correspond to fatty acids of the first grade according to DSTU 4860 (CAS 61788-66-7). An increase in the temperature and duration of soapstock contact with sulfuric acid increases the yield and neutralization number of fatty acids. This is due to a decrease in the viscosity of the reaction medium, an increase in the depth of cleavage of soapstock soaps with sulfuric acid, an increase in the intensity and duration of mass transfer. The developed rational conditions allow obtaining fatty acids from soapstock, which correspond in composition to fatty acids from refined deodorized sunflower oil. The results allow solving a number of economic and environmental problems associated with soapstock utilization and can be implemented in oil refineries and fatty acid production.
Попередній перегляд:   Завантажити - 612.485 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Sytnik N. 
Technology development of fatty acids obtaining from soapstok using saponification [Електронний ресурс] / N. Sytnik, E. Kunitsia, V. Kalyna, O. Petukhova, K. Ostapov, V. Ishchuk, D. Saveliev, T. Kovalova, O. Kostyrkin, O. Petrova // Eastern-european journal of enterprise technologies. - 2021. - № 5(6). - С. 16-23. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_5(6)__4
The processing of oil refining waste is essential from economic and environmental points of view. An important issue is the processing of soapstock to extract fatty acids, which are raw materials for various industries. The two-stage method of fatty acids obtaining from soapstock using saponification with sodium hydroxide solution and decomposition with sulfuric acid is investigated. The peculiarity of the work is the study of the influence of soapstock saponification conditions on the key efficiency indicators of fatty acid extraction: yield and neutralization number. A sample of soapstock was obtained as a result of alkaline neutralization of sunflower oil. Soapstock quality corresponds to DSTU 5033 (CAS 68952-95-4): mass fraction of total fat - 68,5 %, fatty acids - 62,6 %, neutral fat - 5,9 %. Rational saponification conditions were determined: duration (85 min.) and concentration of sodium hydroxide solution (45 %). After saponification, the soapstock was subjected to decomposition with sulfuric acid under the following conditions: temperature 90 <^>oC, duration 40 min. Under the rational saponification conditions, the yield of fatty acids (91,8 %) and the neutralization number (187,1 mg KOH/g) were determined. The obtained fatty acids correspond to the first-grade fatty acids according to DSTU 4860 (CAS 61788-66-7). Acid indicators: mass fraction of moisture and volatile substances - 1,5 %, mass fraction of total fat - 98,0 %, cleavage depth - 69,2 % oleic acid. The use of the soapstock saponification stage before decomposition leads to an improvement in the quality indicators and an increase in the neutralization number of fatty acids by 4 %, yield - by 16,2 %. The results of the study make it possible to produce fatty acids from soapstock by two-stage technology with high yield and neutralization number.
Попередній перегляд:   Завантажити - 543.816 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського