Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (10)Тематичний інтернет-навігатор (7)Автореферати дисертацій (1505)Реферативна база даних (9787)Книжкові видання та компакт-диски (2391)Журнали та продовжувані видання (79)
Пошуковий запит: (<.>K=ХАРЧОВ$<.>+<.>K=ЦІННІСТЬ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 104
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   життєпис   
1.

Герро
Мария Башкирцева [Електронний ресурс] : крит.-библиогр. очерк / Герро. - М. : Тип. А. Победимой, 1905. - 41 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Цей критико-біографічний нарис автор присвятив пам'яті двадцятиріччя від дня смерті Марії Башкирцевої (1860–1884 рр.) – української художниці і письменниці, автору понад 150 картин, 200 малюнків, ескізів та акварелей, 109 зошитів "Щоденника" та листів. ЇЇ живописні твори зберігаються в Луврі та в Люксембурзькому музеї, а щоденник та листи видавалися у Франції та Росії. У свої неповні 24 роки вона своєю творчістю проявила себе, як пише автор, "виключно феноменальною особистістю", а її "Щоденник", перекладений кількома мовами, має історико-культурну цінність.



Кл.слова:
живопис -- література

   Тип видання:   наукове видання   
2.

Милеев, Д.
Древние полы в Киевском соборе Св. Софии [Електронний ресурс] / Д. Милеев. - СПб. : Тип. В. Ф. Киршбаума, 1911. - 11 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:
  

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ

v


У публікації розглядається підлога Софійського собору як найменш вивчений його елемент. Вивчаються різні шари підлоги, виявлені під час заміни чавунного покриття на паркетне. Містяться схеми та знімки, які демонструють знайдені шари підлоги, план собору тощо. Визначені дані мають цінність для істориків, відкривають дослідникам нові етапи функціонування собору у давні часи.



Кл.слова:
архітектура -- пам’ятник архітектури -- культова архітектура

   Тип видання:   підручник   
Категорія: Релігія   
3.

Окунев, Н.
Крещальня Софийского собора в Киеве [Електронний ресурс] / Н. Окунев. - Петроград : Тип. М. А. Александрова, 1915. - 25 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Видання містить матеріал щодо створення однієї з найбільших святинь Києва — Київського Софійського собору, а саме його крещальні — приміщення, для здійснення християнського обряду хрещення, яке на 1915 рік знаходилося у досить поганому стані, але чомусь пройшло повз увагу оновлювачів храму. Та сама руйнація крещальні, теж мала історичну цінність, адже, наприклад, відкритими частинами кладки демонструвала особливості побудови собору. Розглядаються елементи крещальні, що збереглися, її структура тощо.



Кл.слова:
Софія Київська -- храм -- хрещення дитини

   Тип видання:   наукове видання   
Категорія: Науки про Землю   
4.

Кордуба, М. М.
Північно-західна Україна [Електронний ресурс] / М. М. Кордуба. - Відень : Друкарня Адольфа Гольцгавзена, 1917. - 92 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В раритетному закордонному виданні Союзу Визволення України вчений Кордуба Мирон приводить фактичний матеріал географії північно-західної України. В доступній формі приведено загальний географічний огляд регіону та історичні аспекти розвитку геосуспільної території, котрі викладено на основі тодішніх історичних публікацій. Подано інформацію про внутрішні та зовнішні національні відносини. Визначено статистичні дані, описано соціальні особливості, додано картографічний матеріал. Оформлено у вигляді наукової монографії. Призначено для вчених, географів, краєзнавців. Має в першу чергу історичну цінність, як базовий та фундаментальний матеріал.



Кл.слова:
географія -- картографія -- топоніміка

   Тип видання:   методичний посібник   
5.
 


Плотников, П. М.
350 сортов хлебо-булочных изделий [Електронний ресурс] : рецептура и способ приготовления / П. М. Плотников, М. Ф. Колесников. - 2-е изд., испр. и доп.. - М. ; Ленинград : Пищепромиздат, 1940. - 312 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге обобщены сведения по технологии хлебопечения, приведены рецептуры на различные хлебобулочные изделия, определены качественные нормы на хлеб ржаной, пшеничный, хлебобулочные изделия, сухари, пряники и диетические изделия. Во второе издание внесены некоторые изменения и дополнения. В книге представлен заново раздел сырья, употребляемого в хлебопечении. Расширен раздел „Пшеничные закваски" (жидкие дрожжи), в связи с широким внедрением последних в практику хлебопечения. В отдельных разделах даны расчеты оборудования, необходимые для правильной организации технологического процесса и т.д. Раздел „Сорта хлебобулочных изделий" расширен за счет дополнительных сортов и более детального описания технологического процесса по основным сортам изделий.



Кл.слова:
харчова промисловість  -- хлібопекарська промисловість

   Тип видання:   наукове видання   
6.

Ребет, Лев.
Світла і тіні ОУН [Електронний ресурс] / Л. Ребет. - Мюнхен : Український самостійник, 1964. - 131 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


З приводу 25-ліття від постання ОУН проф. д-р Лев Ребет написав 1954 року публіцистично-критичний нарис п. н. «Світла і тіні ОУН», що друкувалися «підвалами» в тижневику «Український самостійник» у чч. 247 (10. 10. 1954) до 277 (8. 5. 1955). Лев Ребет тоді виконував обов'язки одного з уповноважених проводом ОУН на українських землях, з дорученням «тимчасово перебрати керівництво Закордонних частин ОУН і реорганізувати їх згідно з позиціями проводу ОУН в Україні», і займав становище головного редактора газети «Український самостійник». Хоча Лев Ребет писав свою працю, так би мовити, у вільні хвилини поза безліччу всіляких інших занять та обов'язків, і під тиском кожнотижневого «продовження» в газеті, однак ця праця дає надиво повну та плястичну картину розвитку ОУН на західньоукраїнських землях до другої світової війни, змальовуючи її пізніші кризові ситуації, її боротьбу — невдачі та досягнення, її ідейно-програмову завершеність у 1943 р. на III Надзвичайному великому зборі ОУН, отже під час зудару на наших землях двох імперіялістичних сил — Німеччини і Росії, а далі післявоєнний період на чужині аж до 1954 р. Перечитуючи цю працю, відчуваєш, що автор міг би багато більше розповісти та докладніше з'ясувати різні періоди боротьби ОУН, бож він від постання цієї організації 1929 року брав у ній активну участь і, займаючи важливі або й ключеві становища в організаційній структурі, він співвирішував її долю. Лев Ребет обмежився поданням конечних фактів, найістотніших елементів розвитку, щоб увипуклити загальні контури та політичний зміст дії ОУН. Аналізу проведено послідовно, з виразним прагненням до об'єктивности, і завдяки тому зарисовано синтезу всієї дії ОУН на протязі 25 років. Дуже виразно виступає факт, що ОУН завжди була політичною організацією, що провадила боротьбу проти окупантів з єдиною метою створення самостійної державности України; вона не була партією в звичайному розумінні того слова, зокрема екстремістською партією, що прагнула до зміни режиму; вона ніколи не стала фашистською чи нацистською. Тепер, у 35-ліття постання ОУН, праця Лева Ребета не втратила нічого зі своєї вартости чи актуальности. Навпаки, її цінність для дослідника нашої поточної історії тільки збільшилася, бо вона становить своєрідний документ часу. Вона має вартість і актуальнополітичне значення для кожного, хто не збайдужів до ідеалів, за які боролася ОУН. Під назвою ОУН існують та діють тепер у діаспорі три угруповання, — споріднені, коли мовиться про їхнє коріння, — відмінні, і навіть досить далекі одно від одного, коли йдеться про політичний зміст. Боротьба і досягнення ОУН пов'язується найчастіше з деякими особами, яким приписується непомірно великі заслуги. Так постали леґендарні культи осіб, становлячи, без сумніву, викривлення історичної правди і цим завдано, треба сподіватися, тільки мимовільної кривди всім тим, хто віддали свої сили або й утратили життя під прапором ОУН у боротьбі з ворогом. У праці Ребета натомість дуже виразно сказано, що ОУН була сильна не так заслугами окремих осіб, як скорше вкладом праці та жертвами тисяч відданих ідеї боротьби за державну незалежність. Висування нібито великости окремих осіб ледве чи корисно вплинуло на дальшу долю ОУН. Не маємо сумніву, що в Україні ОУН — це не конче проминулий безслідно етап боротьби за самостійність. Живі свідки цієї боротьби ОУН та й самі учасники її, спогади про збройні очайдушні змагання проти двох імперіялістичних загарбників під час другої світової війни, як і тривання цієї боротьби проти російських більшовиків ще кілька років після війни, а також ідейні позиції ОУН, зокрема ті, що їх схвалено на III Надзвичайному великому зборі 1943 р., відбутому саме в час зудару двох взаємноворожих тоталітаристських сил, з їх підкресленим прагненням до свободи, самовизначення і народоправства — живуть і далі в Україні серед старшого покоління і передаються молодим. Обезчещування ОУН і лайка на її адресу з боку власть імущих у СССР, що тривають по той бік залізної завіси безперестанку, тільки підтверджують, що ідейний зміст ОУН і далі становить істотний чинник сили. Бо з привидами більшовицькі реалісти ніколи не воюють. І з того погляду варто, щоб книжка Л. Ребета дійшла до читача в Україні, щоб він дізнався правди, всієї правди, хоч і не без тіней, але по суті світлої та здорової правди. «Світла і тіні ОУН» — це останнє слово Лева Ребета щодо історії і з'ясування суті ОУН. Скритовбивник Богдан Сташинський, на доручення КГБ, припинив творче та працьовите життя автора цієї книги.



Кл.слова:
націоналізм -- партія

   Тип видання:   наукове видання   
7.

Файвишевский, М. Л.
Комплексная переработка кости на мясокомбинатах [Електронний ресурс] / М. Л. Файвишевский, С. Г. Либерман. - М. : Пищевая промышленность, 1974. - 91 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ




Кл.слова:
м'ясокомбінат -- харчове виробництво -- продукт

   Тип видання:   наукове видання   
8.

Либерман, Симохин Григорьевич.
Производство сухих животных кормов и технических жиров [Електронний ресурс] / С. Г. Либерман. - М. : Пищевая промышленность, 1976. - 144 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ




Кл.слова:
харчові виробництва -- тваринна сировина

   Тип видання:   методичний посібник   
9.

Корхонен., М.
100 грибов [Електронний ресурс] : пер. с финск. / М. Корхонен.. - М. : Лесная промышленность, 1981. - 168 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге приводятся сведения о 100 видах съедобных, условно съедобных и ядовитых грибов лесной зоны. Для каждого вида указываются географическое распространение, условия произрастания, сроки заготовки, способы хранения и пищевая категория.



Кл.слова:
лісова зона -- харчова категорія -- мікологія

   Тип видання:   довідник   
10.


Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль [Електронний ресурс] / В. Л. Яровенко [и др.]. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 336 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В справочнике приведены сведения о сырье и материалах, используемых в спиртовом производстве, условиях их хранения и транспортирования, описаны технология полуфабрикатов, технологические схемы и режимы получения спирта. Указаны расходы сырья, вспомогательных материалов, воды, пара, тепла, электроэнергии, а также производственные потери и выход спирта. Описана технология получения вторичных продуктов из отходов спиртового производства. Приведена схема технохимконтроля, описаны методы анализа сырья, материалов, полуфабрикатов и готовой продукции



Кл.слова:
спирт -- сировина -- харчова технологія

   Тип видання:   наукове видання   
11.

Пуанкаре, А.
О науке [Електронний ресурс] : пер. с фр. / А. Пуанкаре. - М. : Наука, 1983. - 560 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Книга включает четыре произведения выдающегося французского математика Анри Пуанкаре (1854—1912): «Наука и гипотеза», «Ценность науки», «Наука и метод» и «Последние мысли», которые посвящены рассмотрению путей познания в математике, механике, физике. Последние русские переводы указанных работ выходили около 60 лет назад; они давно стали библиографической редкостью и мало доступны современному читателю. Для математиков, физиков, механиков, философов.



Кл.слова:
наука та гіпотеза -- цінність науки -- наука та метод

   Тип видання:   науково-популярне видання   
12.

Котоусова, А. М.
Вяленые фрукты и овощи [Електронний ресурс] / А. М. Котоусова, Н. Г. Котоусов. - Москва : Россельхозиздат, 1984. - 144 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге дано описание нового сособа консервирования фруктов и овощей, который заключается в том, что из них предварительно отделяют сок, а оставшийся продукт можно вялить, использовать для приготовления пюре, джема, цукатов, варенья и т.д., которые сохраняют питательные качества свежих фруктов и овощей. Книга предназначена для широкого круга читателей.



Кл.слова:
консервування -- конфітюри -- кондитерські вироби -- харчові технології

   Тип видання:   довідник   
13.

Белова, Г. А.
Технология сыра [Електронний ресурс] : справочник / Г. А. Белова, И. П. Бузов, К. Д. Буткус ; под общ. ред. Г. Г. Шилера. - М. : Лёгкая и пищевая промышленность, 1984. - 312 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В книге изложены условия получения сыропригодного молока, его физико-химический состав и свойства. Приведены способы подготовки молока к переработке. Большое внимание уделено приготовлению бактериальных заквасок и препаратов. Приводятся оптимальные технологические параметры производства сыров. Проанализированы причины пороков сыра и приведены способы их предотвращения. Для специалистов молочной промышленности.



Кл.слова:
харчова технологія -- молочний продукт

   Тип видання:   методичний посібник   
14.

Шалашова, Н. Б.
Шампиньоны [Електронний ресурс] / Н. Б. Шалашова, О. Н. Бубнова. - М. : Россельхозиздат, 1987. - 32 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В работе дается информация о питательной ценности шампиньонов, правилах и возможностях их возделывания в условиях личного подсобного хозяйства. Адресована овощеводам-любителям.



Кл.слова:
гриб -- печериці -- харчова цінність

   Тип видання:   науково-популярне видання   
15.
 


Черепнин, В. Л.
Пищевые растения Сибири [Електронний ресурс] / В. Л. Черепнин. - М. : Наука, 1987. - 190 с.. - (Человек и окружающая среда)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Пищевые дикорастущие растения распространены на территории СССР довольно широко и встречаются нередко в большом количестве. Около 300 видов, произрастающих в сибирских лесах, степях и тундре, можно использовать в пищу. Из одних растений получают масло, муку; из вкусных и полезных ягод других - соки, напитки, приправы. Это и питательная высоковитаминная салатная зелень. Многие съедобные дикорастущие по своим полезным свойствам не уступают культурным растениям, а часто не имеют аналогов. Однако, чтобы пищевых растений в природе не убавилось, их надо не только знать, разумно и бережно использовать, по и всемирно охранять. Книга представляет собой первую сводку пищевых дикорастущих растений Сибири. Приведены морфологическая, экологическая, пищевая характеристики, география распространения растений, указаны возможности введения наиболее ценных из них в культуру. Книга рассчитана на читателей, интересующихся живой природой.



Кл.слова:
сільське господарство -- рослинництво -- харчові рослини

   Тип видання:   наукове видання   
16.
 


Ковалев, Н. И.
Русская кухня: традиции и обычаи [Електронний ресурс] / Н. И. Ковалев, Н. П. Могильный. - М. : Советская Россия, 1990. - 258 с.

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В каком ресторане сегодня угостят вас гречнивыми блинами, курником или ушным? А ведь все это исконные русские блюда, весьма ценившиеся современниками и Александра Невского и Петра I. и А.С. Пушкина. К сожалению вместо этих и других блюд из копилки русской кулинарии на нашем столе заняли блюда-чужестранцы. Задача книги напомнить о веками складывавшихся в России традициях национальной кухни удивительно разумной, полезной и безусловно отвечающей современным научным взглядам на раиональное питание.



Кл.слова:
кулінарія  -- рецепт -- харчова промисловість  -- побут

   Тип видання:   наукове видання   
17.

Свєнціцька, В.
Спадщина віків [Електронний ресурс] : українське малярство XIV-XVIII ст. у музейних колекціях Львова / В. Свєнціцька, О. Сидор. - Л. : Каменяр, 1990. - 206 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Мистецтвознавче видання про твори українського малярства XIV-XVIII ст., які зберігаються у музеях Львова. Їх значні за кількістю колекції мають виняткову історичну й культурну та мистецьку цінність. Багато творів іконопису із львівських збірок це шедеври світового значення.



Кл.слова:
музейний експонат -- живопис

   Тип видання:   науково-популярне видання   
18.
 


Sahrhage, Dietrich.
A history of fishing [Electronic resource] / Dietrich Sahrhage, Johannes Lundbeck. - Berlin : Springer, 1992. - 353 p
Переклад назви: Історія рибальства

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Described here are the origin and general trends in the development of fishing from the earliest times up to the present in various parts of the world. The techniques applied and the economic and social problems involved are covered. Fishing methods have not changed much since the Stone Age, but continuous technical improvements like the construction of sea-worthy ships, more efficient gear, and finally mechanization of fishing have led to enormous development and a high fish production, of now 100 million tons per year. Extensive utilization has caused heavy overexploitation of the resources and consequently growing concern. The book concludes with an evaluation of perspectives for the future utilization of living resources.



Кл.слова:
рибальство -- судноплавство -- харчова промисловість

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.

Горбатова, К. К.
Химия и физика белков молока [Електронний ресурс] / К. К. Горбатова. - М. : Колос, 1993. - 192 с.. - (Учебники и учебные пособия для студ. вузов)

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Рассмотрены номенклатура, состав, структура и свойства белков молока. Даны пищевая ценность, функциональные свойства и области применения основных белков молока. Учеб. пособие для вузов по направлению "Хим. технология и биотехнология" и спец. "Технология молока и молоч. продуктов.



Кл.слова:
харчова цінність -- біотехнологія -- молочний продукт

   Тип видання:   навчальний посібник   
20.
 



Food dehydration [Electronic resource] : a dictionary and guide / ed. J. G. Brennan. - Oxford : Butterworth-Heinemann, 1994. - 194 p
Переклад назви: Зневоднення їжі: словник і керівництво

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Drying is the oldest method of food preservation practised by man. Today the dehydration section of the food industry is large and extends to all countries throughout the world. Facilities range in size from simple sun driers to very large capacity, sophisticated drying installations. A very wide range of dehydrated foods is available including vegetables, fruits, meat, fish, cereal and milk products. Dehydrated soup and sauce mixes and complete meals made up of dried ingredients are also available. A great deal of research has been carried out to improve the quality and convenience of dehydrated foods. Many modern dried foods may be reconstituted quickly to yield products with food flavour and texture. Thus, they make an important contribution to the convenience food market. The book is made up of four parts. Part 1 covers the historical background and general principles of food dehydration by means of heated air, by contact with a heated surface, by the application of radiant, microwave or dielectric energy and by freeze-drying. In Part 2 information on drying phenomena methods and equipment is presented in dictionary form. A guide to the procedures and conditions used for drying specific foods is given in Part 3. An extensive list of references on aspects of food dehydration makes up Part 4. Should be a quick and easy source of information for persons working in this section of the food industry.



Кл.слова:
харчові технології -- дієтологія
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського