Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (4)Автореферати дисертацій (9)Книжкові видання та компакт-диски (35)Журнали та продовжувані видання (2)
Пошуковий запит: (<.>K=ПЕЧЕРИЦ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 48
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Бойко О. А. 
Екологія та діагностика вірусних хвороб печериць / О. А. Бойко; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. - К. : Фітосоціоцентр, 1999. - 24 c. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

На основі багаторічних дослідів наведено результати вивчення екології, діагностики та профілактики вірусних хвороб печериць. Запропоновано шляхи підвищення урожайності грибів у штучних екосистемах. Виявлено, що за виробничих умов у різних середовищах міцелії та плодові тіла грибів забруднені вірусами паличкоподібної, "сферичної" та бациловидної морфології. За умов біоценозів різних екологічних регіонів досліджено поширення паличкоподібного патогену, який має певну серологічну спорідненість із вірусом тютюнової мозаїки. Розроблено систему відбору здорового засівного матеріалу грибів, яка включає ступеневий вірусологічний контроль усього біотехнологічного циклу вирощування. Із використанням діагностики вірусів за методом Ухтерлоні, ІФА-тесту, електронно-мікроскопічного та інших методів вивчено локалізацію патогенів у грибах, грунті, екскрементах тварин. Встановлено, що вірусні хвороби печериць знижують урожай грибів у декілька разів, а збудники їх спричинюють значні патологічні зміни міцелію та плодових тіл. Вперше розроблено "ключ" оцінки посівного матеріалу та плодових тіл грибів з урахуванням симптомів хвороб та властивостей їх збудників у динаміці росту та розвитку грибів за різних умов вирощування. На основі властивостей збудників, їх циркуляції та стійкості до них штамів печериць запропоновано комплекс профілактичних засобів боротьби з вірусними хворобами.


Індекс рубрикатора НБУВ: П491.419.240.7я82 + П478.2я82

Шифр НБУВ: Р87927 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Перепелиця Л. О. 
Дія метаболітів грибів на проростання насіння / Л. О. Перепелиця, А. Н. Нестерова, Л. І. Мусатенко // Физиология и биохимия культур. растений. - 2001. - 33, № 1. - С. 64-67. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.


Ключ. слова: регулятори росту, базидіоміцети, препарати з грибів, проростання насіння
Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.5*551.7*715.72 + П2-275.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж61831 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Голуб Г. А. 
Технологічний процес виробництва субстрату для вирощування печериць / Г. А. Голуб; Нац. наук. центр "Ін-т механізації та електрифікації сіл. госп-ва" УААН. - К. : Наук. світ, 2005. - 22 c. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Висвітлено технологічний процес виробництва субстрату для вирощування печериць, проаналізовано властивості вихідних компонентів для виробництва субстрату та його економічна ефективність.

Освещен технологический процесс производства субстрата для выращивания печериц, проанализированы свойства исходных компонентов для производства субстрата и его экономическая эффективность.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.92 + П040.23 + П071.24

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р104165 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Голуб Г. А. 
Агропромислове виробництво їстівних грибів. Механіко-технологічні основи : Моногр. / Г. А. Голуб; Нац. наук. центр "Ін-т механізації та електрифікації сіл. госп-ва" УААН . - К. : Аграр. наука, 2007. - 331 c. - Бібліогр.: с. 306-327. - укp.

Висвітлено механіко-технологічні засади створення технічних засобів для агропромислового виробництва компостів, субстратів і їстивних грибів. Розкрито основні принципи біологічної конверсії органічної сировини агроценозів за штучних умов вирощування грибів. Обгрунтовано вимоги до схем установки й основних параметрів теплоутилізаторів, що встановлені в системах вентиляції культиваційних приміщень для вирощування грибів, наведено функціональні схеми й алгоритми керування даних приміщень. Описано технологічні процеси виробництва компосту на основі пташиного посліду та соломи для вирощування печериць.

Освещены механико-технологические основы создания технических средств для агропромышленного производства компостов, субстратов и съедобных грибов. Раскрыты основные принципы биологической конверсии органического сырья агроценозов при искусственных условиях выращивания грибов. Обоснованы требования к схемам установки и основным параметрам теплоутилизаторов, устанавленных системах вентиляции культивационных помещений для выращивания грибов, приведены функциональные схемы и алгоритмы управления данных помещений. Описаны технологические процессы производства компоста на основе птичьего помета для производства шампиньонов.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.924-4

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА686730 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Голуб Г. А. 
Технологічний процес виробництва печериць з використанням пристосованих приміщень / Г. А. Голуб; УААН. ННЦ "Ін-т механізації та електрифікації сіл. госп-ва". - К. : Наук. світ, 2007. - 24 c. - Бібліогр.: с. 23. - укp.

Розкрито агротехнічні вимоги до виробництва печериць. Запропоновано варіанти переобладнання сільськогосподарських споруд під культиваційні приміщення для вирощування даних грибів. Увагу приділено питанням транспортування та зберігання печериць.

Раскрыты агротехнические требования к производству шампиньонов. Предложены варианты переоборудования сельскохозяйственных сооружений под культивационные помещения для выращивания данных грибов. Уделено внимание вопросам транспортировки и хранения шампиньонов.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.924

Рубрики:

Шифр НБУВ: Р111693 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Овочівництво і баштанництво : міжвід. темат. наук. зб. N 53 / ред.: Г. І. Яровий; Ін-т овочівництва і баштанництва УААН. - Х., 2007. - 620 с. - рус.

Розглянуто питання розробки елементів технології вирощування капусти білоголової пізньостиглої на насіння у зоні Полісся України. Проаналізовано вплив строків садіння та формування квітконосіїв на насіннєву продуктивність капусти кольорової, глибини обробітку грунту на продуктивність сортів кукурудзи цукрової. Визначено урожайність томату в овочево-кормовій сівозміні за умов зрошення залежно від систематичного внесення добрив, закономірності їх післядії за тривалого систематичного застосування в овочевій сівозміні на продуктивність культур за умов зрошення. Наведено класифікацію вихідного матеріалу цибулі шалот в північному степу України. Проведено оцінку продуктивності субстратів для вирощування печериці двоспорової залежно від складу субстрату, порівняльну оцінку способів зберігання плодів кабачка.

Рассмотрены вопросы разработки элементов технологии выращивания капусты белоголовой позднеспелой на семена в зоне Полесья Украины. Проанализированы влияние сроков посадки и формирования цветоносителей на семенную продуктивность капусты цветной, глубины обработки почвы на продуктивность сортов кукурузы сахарной. Определены урожайность томата в овощно-кормовом севообороте при орошении в зависимости от систематического внесения удобрений, закономерности их последействия при продолжительном систематическом применении в овощном севообороте на продуктивность культур при орошении. Приведена классификация исходного материала лука шалот в северной степи Украины. Проведены оценка продуктивности субстратов для выращивания шампиньона двухспорового в зависимости от состава субстрата, сравнительная оценка способов хранения плодов кабачка.


Індекс рубрикатора НБУВ: П24 я43

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29048 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр. Вип. 2(8) / ред.: О. І. Черевко; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2008. - 599 с. - укp.

Описано технології дрібнодисперсних порошкоподібних барвників - БАД із столового буряку з використанням механоактивації. Обгрунтовано вміст основних рецептурних компонентів у плодово-ягідних соусах з екстрактом полісахаридів оболонки насіння льону. Розглянуто питання оптимізації технологічних параметрів утворення іонотропних гелів на основі альгінату натрію. Проаналізовано ефективність застосування харчових білкових домішок у присутності рецептурних компонентів желейної продукції. Розкрито технологічні аспекти виробництва наповнювачів плодово-ягідних капсульних для десертної продукції. Висвітлено технологію заморожування ягід у швидкозаморожувальному тунельному апараті із застосуванням газоподібного азоту, вплив заморожування і механоактивації на конформаційні зміни білкової глобули сичугових сирів під час підготовки їх до плавлення. Вивчено трансформацію важкорозчинних білокхітинових комплексів грибів печериці в розчинну форму амінокислот за умови кріогенного подрібнення.

Описаны технологии мелкодисперсных порошкообразных красителей - БАД из столовой свеклы с использованием механоактивации. Обосновано содержание основных рецептурных компонентов в плодово-ягодных соусах с экстрактом полисахаридов оболочки семян льна. Рассмотрены вопросы оптимизации технологических параметров образования ионотропных гелей на основе альгината натрия. Проанализирована эффективность применения пищевых белковых примесей в присутствии рецептурных компонентов желейной продукции. Раскрыты технологические аспекты производства наполнителей плодово-ягодных капсульных для десертной продукции. Освещены технология замораживания ягод в быстрозамораживающем тоннельном аппарате с применением газообразного азота, влияние замораживания и механоактивации на конформационные изменения белковой глобулы сичужных сыров при подготовке их к плавлению. Изучена трансформация тяжелорастворимых белокхитиновых комплексов грибов шампиньона в растворимую форму аминокислот при условии криогенного измельчения.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л8/9 я54(4УКР)3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж72978 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Григанський А. П. 
Фітопатогенні бактерії в культурі печериці двоспорової / А. П. Григанський, Н. А. Гончаренко // Мікробіол. журн. - 2004. - 66, № 5. - С. 84-89. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Ключ. слова: бактерії, плямистість, гниль, інфекція, патоген, печериця, ураження, хвороба, втрати врожаю
Індекс рубрикатора НБУВ: П478.14 + П491.492

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
9.

Бойко О. А. 
Екологія вірусів та діагностика вірусних хвороб печериць : Автореф. дис... канд. біол. наук : 03.00.16 / О. А. Бойко; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. - К., 2000. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П491.419.207,022 + П478.2-1,022

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА310100 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Голуб Г. А. 
Механіко-технологічне обгрунтування технічних засобів для агропромислового виробництва їстівних грибів : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.05.11 / Г. А. Голуб; Нац. наук. центр "Ін-т механізації та електрифікації сільск. госп-ва" УААН. - Глеваха, 2005. - 40 c. - укp.

Здійснено аналітичне узагальнення та розв'язання проблеми науково-технічного обгрунтування біологічної конверсії органічної сировини агроценозів за штучних умов з виробництва їстивних грибів. Визначено кінетику розкладу органічної речовини під час ферментації. Удосконалено математичну модель барабанно-пальцевого розпушувача компосту та субстрату. Вивчено динаміку процесу розігріву компосту у разі ферментації у закритих камерах, залежність зовнішнього тиску у разі ущільнення субстрату від його відносної деформації. Розроблено динамічну модель зміни температури субстрату та повітря у культиваційному приміщенні. Обгрунтовано вимоги до схем установки й основних параметрів теплоутилізаторів. Створено функціональні схеми й алгоритми керування мікрокліматом культиваційних приміщень для вирощування грибів. Розроблено технологічні процеси виробництва компосту та субстрату для вирощування печериць.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА338645 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Цизь О. М. 
Підбір високопродуктивних штамів і субстратів для вирощування печериці двоспорової (Agaricus bisporus /J.Lge/ Imbach.) в умовах України : Автореф. дис... канд. с.-г. наук : 06.01.06 / О. М. Цизь; Нац. аграр. ун-т. - К., 1999. - 20 c. - укp. - рус.

Дисертацію присвячено підбору штамів і субстратів для вирощування печериці двоспорової. Проведено господарсько-біологічну оцінку 12 штамів. Встановлено ефективність внесення у субстрати різних азотовмісних додатків. Вивчено залежність росту, розвитку і плодоношення гриба від штаму та складу субстрату. Запропоновано синтетичний субстрат на основі пшеничної соломи, курячого посліду та солодових ростків. Виділено 2 кращих за комплексом господарсько-цінних ознак штами печериці, один з яких -ІБК-25 зареєстровано в Реєстрі сортів рослин України в 1999 році.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.984,022

Шифр НБУВ: РА303291 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Мельник Р. Г. 
Оптимізація елементів технології виробництва грибів печериці двоспорової : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.06 / Р. Г. Мельник; Ін-т овочівництва і баштанництва НААН України. - Х., 2010. - 20 c. - укp.

Визначено оптимальні дози та строки внесення в субстрат білкових органічних добавок, що дозволяють покращувати продуктивність і споживчу якість плодових тіл печериці. Розроблено рецептуру виготовлення високопродуктивного субстрату за традиційною технологією. Розраховано біоенергетичну й економічну ефективність розроблених прийомів технології.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.924-4

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА374130 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Зінченко І. М. 
Розроблення технології харчоконцентратів на основі їстівних грибів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / І. М. Зінченко; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2010. - 20 c. - укp.

Розроблено технологію харчоконцентратів на основі їстівних грибів. Досліджено та науково обгрунтовано вплив гідротермічного оброблення та смакових домішок на зміни хімічного складу, показники якості та кінетику сушіння грибних напівфабрикатів. Вивчено біохімічні та фізико-хімічні зміни грибів та їх напівфабрикатів у процесі обсмажування та сушіння. Розроблено та науково обгрунтовано технології харчування харчоконцентратів на основі їстівних грибів видів глива звичайна та печериця двоспорова. Розроблено та затверджено нормативну документацію.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л97-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА378553 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Пивоварова О. П. 
Технологія напівфабрикатів реструктурованих на основі печериць : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / О. П. Пивоварова; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2009. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л994

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА367474 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Іваниця В. О. 
Методи оцінки ентомоцидної активності мікроорганізмів щодо личинок грибного комарика (IBSciaridaeD) / В. О. Іваниця, Н. М. Непомяща, С. П. Ужевська, О. С. Багаєва, Т. М. Кривицька, Н. С. Бобрешова // Мікробіологія і біотехнологія. - 2010. - № 4. - С. 96-108. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.158.262-6 + П491.419.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Ужевська С. П. 
Мікроміцети як об'єкти живлення кліщів тарcонемід (IBTarsonemidae, HeterostigmataD) / С. П. Ужевська, О. С. Багаєва, В. О. Іваниця // Мікробіологія і біотехнологія. - 2012. - № 1. - С. 85-93. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.151.25*832 + П468.92

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25976 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Орлова Н.  
Оптимізація якості швидкозаморожених напівфабрикатів із культивованих печериць / Н. Орлова, Н. Нестеренко, Н. Камєнєва // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 64-71. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Розроблено математичні моделі якості швидкозамороженого напівфабрикату із культивованих печериць. Визначено й обгрунтовано оптимальні концентрації та види природних згущувачів, що уможливлює розв'язання проблеми стабілізації споживних властивостей напівфабрикату й одержання готового продукту високої якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)424.18 + Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Орлова Н.  
Фракційний склад білка швидкозаморожених напівфабрикатів із печериць / Н. Орлова, Н. Нестеренко, Н. Камєнєва // Товари і ринки. - 2012. - № 2. - С. 147-154. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Досліджено зміни фракційного складу білка у швидкозаморожених напівфабрикатах із культивованих печериць залежно від попередньої обробки сировини, виду та концентрації природних згущувачів. Наведено результати дослідження білкового та небілкового азоту в грибах. Встановлено, що попереднє бланшування грибів перед заморожуванням із додаванням полісахаридів природного походження сприяє максимальному збереженню легкозасвоюваних фракцій білка (альбумінів і глобулінів) і позитивно впливає на поживну цінність швидкозаморожених напівфабрикатів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Тринчук О. О. 
Удосконалення елементів технологій післязбиральної обробки та соління культивованих грибів : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / О. О. Тринчук; КМ України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - К., 2013. - 22 c. - укp.

Висвітлено актуальні питання збереження урожаю культивованих грибів, а саме поліпшення якості печериці двоспорової і гливи звичайної у разі зберігання та розроблення елементів технології виробництва нових видів ферментованої продукції на їх основі. Визначено вплив хвилі плодоношення, температури та тривалості зберігання грибів на їх збереженість та інтенсивність дихання, тепловиділення, випаровування вологи. Встановлено диференційовані за терміном зберігання норми природних втрат печериці двоспорової і гливи звичайної залежно від температурних умов. За органолептичними і біохімічними показниками та виходом товарної продукції встановлено кращі режими короткотермінової післязбиральної обробки підвищеними концентраціями карбон діоксиду і виявлено її вплив на інтенсивність фізіологічних процесів у грибах. Визначено вплив якості свіжих печериць і гливи, співвідношення інгредієнтів та способу соління на вміст біохімічних речовин та органолептичні показники готової ферментованої продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918.06

Шифр НБУВ: РА396412 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Чехова Н. С. 
Технологія напівфабрикату на основі печериць і насіння гарбуза та кулінарних виробів з його використанням : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / Н. С. Чехова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2013. - 21 c. - укp.

Доведено перспективність використання печериці двоспорової та насіння гарбуза у технологіях комбінованих м'ясо-рослинних харчових продуктів. Обгрунтовано параметри сушіння печериць у псевдозрідженому шарі. Визначено технологічні параметри одержання напівфабрикату на основі печериць і насіння гарбуза (НПНГ), доведено доцільність використання в його складі сухого молока. Оптимізовано компонентний склад напівфабрикату за вмістом незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот та харчових волокон. Визначено комплекс споживчих та технологічних властивостей НПНГ, встановлено умови його зберігання. Доведено, що використання відновленого напівфабрикату у кількості 20... 30 % забезпечує покращання вологоутримувальної та жироутримувальної здатності м'ясних фаршів. Оптимізовано склад м'ясних фаршів з НПНГ за вмістом незамінних амінокислот та поліненасичених жирних кислот. Визначено напрямки використання напівфабрикату в технологіях кулінарних виробів, встановлено механізми регулювання структурно-механічних характеристик кулінарної продукції. Висвітлено закономірності формування якості кулінарних м'ясних виробів з НПНГ під час їх виробництва та зберігання. Розроблено нормативну та технологічну документацію, здійснено впровадження технологій кулінарних виробів з використанням НПНГ на підприємствах харчової промисловості та ресторанного господарства, наведено результати розрахунку економічного ефекту від впровадження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л924.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА397571 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського