Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Журнали та продовжувані видання (2)
Пошуковий запит: (<.>TJ=Харчова промисловість<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 162
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Лич І. В. 
Біологічна роль абзимів в організмі людини / І. В. Лич, О. О. Бородіна // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 5-9. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

На сьогоднішній день напрямком імунології, що стрімко розвивається, є абзимологія. У разі потрапляння до організму бактерій, вірусів, хімічних речовин та токсинів спостерігається високий вміст антитіл, які відіграють важливу роль у захисті організму від шкідливих чинників. Зазвичай антитіла, що містяться в молоці та молозиві, завдяки каталітичному центру здатні не лише зв'язуватися з патогенними мікроорганізмами, а гідролізувати їх ДНК та РНК. Такі антитіла відомі нам як абзими. Проаналізовані дані останніх років сприяють розробленню нових медичних препаратів для боротьби із невиліковними захворюваннями, основою яких є біоінженерні конструкції з абзимів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е70*74*72

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Кравченко М. Ф. 
Підвищення харчової цінності пряників за рахунок внесення добавок з рослинної сировини / М. Ф. Кравченко, Н. Ю. Ярошенко // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 10-14. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Обгрунтовано доцільність концепції здорового харчування, розроблення наукових основ, реалізації та споживання продуктів оздоровчої дії. Розглянуто напрямки підвищення харчової цінності та зниження енергетичної цінності борошняних кондитерських виробів. Наведено результати досліджень хімічного складу пряників із кунжутного, кедрового шроту і гірчака зміїного та зміни, що відбуваються у складі цих виробів. Досліджено вплив добавки на органолептичні показники якості готових виробів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.3-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Пенкіна Н. М. 
Визначення антиоксидантної активності екстрактів із використанням хмелю, хвої сосни та ялівцю / Н. М. Пенкіна, Л. В. Татар, О. В. Нєміріч // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 15-18. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Доведено доцільність використання різних видів екстрагентів для максимального вилучення антиоксидантів із рослинної сировини. Розглянуто органолептичні показники екстрактів із застосуванням різних екстрагентів. Викладено результати визначення антиоксидантної здатності в екстрактах із шишок хмелю сухого, хвої сосни звичайної, хвої ялівцю звичайного за допомогою кулонометричного методу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Л88-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Башта А. О. 
Отримання халви оздоровчого призначення / А. О. Башта, Г. Я. Мандзіроха // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 19-24. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Підтверджено доцільність використання у технології халви насіння льону, шроту з гарбузового насіння та копмозиції порошків з плодів журавлини та чорноплідної горобини для зниження енергетичної та підвищення харчової цінності халви. Застосування саме цієї сировини у технології халви дозволяє додатково збагатити її значною кількістю біологічно активних речовин та створити готовий продукт оздоровчого призначення з гарним смаком та зовнішнім виглядом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л866

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Сімахіна Г. О. 
Біокомплекс дикорослої сировини як компонент функціональних продуктів для спецконтингентів / Г. О. Сімахіна, С. В. Халапсіна // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 25-30. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Проведено огляд доступних літературних даних та аналіз результатів власних експериментальних досліджень хімічного складу дикорослих ягід Viburnum opulus, Oxycoccus palustris, Rubus idaens, Ribes nigrum, Vaccinium myrtillus для визначення найбільш перспективних напрямів подальшого вивчення представників даних видів і їх використання у харчових технологіях, зокрема при виробництві харчових продуктів для спецконтингентів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л916

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Сімахіна Г. О. 
Нові композиції на основі харчової клітковини дезінтоксикаційної та адаптогенної дії / Г. О. Сімахіна, Т. І. Федоренко // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 31-35. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто технологічні можливості вдосконалення якісних характеристик харчових продуктів для раціонів військовослужбовців Збройних Сил України шляхом створення і використання рослинних композицій, компоненти яких виявляють різнобічні фізіологічні ефекти на організм людини, в тому числі дезінтоксикаційні та адаптаційні. Наведено основні характеристики харчової клітковини, лікарських рослин, гідробіонтів як сировинних матеріалів. Запропоновано технології отримання композицій та проведено аналіз показників якості та безпеки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.2 + Ц7(4УКР)431

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Пасічний В. М. 
"Білкозин" - альтернативний інгредієнт в композиційних сумішах / В. М. Пасічний, М. О. Полумбрик, М. М. Полумбрик // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 36-39. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Описана можливість застосування яловичого колагенового білка "Білкозин" як альтернативного компонента білоквмісних сумішей з метою покращання їх функціональних властивостей та підвищення рентабельності виробництва м'ясних продуктів. Отримані результати можуть застосовуватися в технологіях ковбасних виробів для збільшення виходу продукції та підвищення показників якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л92-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Д'яконова А. К. 
Порівняльний аналіз біологічної цінності та здатності насіння чіа і льону до вологоутримання / А. К. Д'яконова, В. С. Степанова // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 40-45. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Насіння чіа є надзвичайно цінною культурою з високим вмістом необхідних організму людини харчових і біологічно цінних речовин. Це високопоживний продукт, до складу якого входять повноцінні білки, збалансовані за складом незамінних амінокислот, поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), харчові розчинні і нерозчинні волокна, вітаміни і мінерали. Проаналізовано фізико-хімічні властивості насіння чіа білої, від яких залежить його подальше використання у складі харчових продуктів. Близьким за хімічним складом до даної культури є насіння льону. Встановлено, що насіння чіа, на відміну від льону, містить більше білка, харчових волокон та ПНЖК.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + П216.1-37 + П214.38-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Тогачинська О. В. 
Вплив фузаріозних хвороб на розвиток зернових та дослідження їх біохімічних показників / О. В. Тогачинська, О. М. Салавор, О. В. Ященко // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 46-50. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено дані про фітосанітарний стан посівів пшениці озимої сорту Лада Одеська комплексного внесення мінеральних добрив та інтенсивної системи захисту посівів від хвороб, шкідників та бур'янів на урожай і якість пшениці озимої. Визначено розрахункові витрати врожаю від фузаріозної гнилі - 0,44 %. Визначено основні технологічні операції, які при вирощуванні зернових погіршують біохімічні показники якості. Показано, що альтернативні технології, які передбачають внесення побічної продукції, не забезпечують отримання високоякісного зерна пшениці і потребують вдосконалення. Встановлено кореляційний зв'язок між якістю зернових і розвитком фузаріохвороб.


Індекс рубрикатора НБУВ: П212-4 + П491.121

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Куник О. М. 
ІЧ-спектроскопічне дослідження якісного складу вовняного жиру / О. М. Куник, О. Я. Семешко, Ю. Г. Сарібєкова // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 51-56. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Проведено ІЧ-спектроскопічне дослідження якісного складу вовняного жиру, отриманого методом вичерпної екстракції та кислотним способом жиродобування з необробленої вовни та вовни після високоенергетичної дискретної обробки. В якості об'єкта дослідження використана непромита напівтонка мериносова вовна з початковим вмістом жиру 20,7 +- 0,7 %. Дослідження якісного складу вовняного жиру проводилися на ІЧ-Фур'є спектрометрі "Tensor-37" ("Bruker Corporation", Німеччина). В результаті аналізу отриманих ІЧ-спектрів визначено, що жир, вилучений з вовни після попередньої високоенергетичної дискретної обробки, в 1,2 - 2 рази менш окислений, ніж жир, вилучений з необробленої вовни.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л788.33

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Радзієвська І. Г. 
Визначення ступеня окиснення пальмової олії спектроскопічним методом / І. Г. Радзієвська, С. О. Леник, П. В. Максимкін // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 57-61. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Спектральні методи аналізу є одними з найбільш ефективних способів дослідження будови і контролю складу речовини. Розроблено експресну методику визначення ступеня окиснення пальмової олії за величиною пероксидного числа в широкому діапазоні значень. Використання запропонованої методики дозволяє скоротити до мінімуму час аналізу якості жирових продуктів при збереженні необхідної точності результатів аналізу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.122

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Кирпіченкова О. М. 
Розроблення технології здобного печива з поліпшеними споживчими властивостями / О. М. Кирпіченкова, В. І. Оболкіна // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 62-65. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Наведені результати дослідження впливу морквяного гідролізованого пюре на структурно-механічні властивості бісквітного тіста для комбінованого здобного печива. Встановлено, що введення у рецептурний склад морквяне пюре з підвищеним вмістом пектину сприяє стабілізації структури бісквітного напівфабрикату, зростанню кількості осмотично та адсорбційно зв'язаної вологи, підвищує харчову цінність готових виробів, подовжує термін їх придатності.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Гуменюк О. Л. 
Доцільність використання плодів горобини для попередження пліснявіння хліба / О. Л. Гуменюк, М. П. Ксенюк, Ю. С. Зінченко, Т. Л. Деркач // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 66-72. - Бібліогр.: 19 назв. - укp.

В зв'язку з всезростаючим попитом споживачів на продукти без штучних хімічних добавок була зроблена спроба застосування сировини природного походження для підвищення стійкості хліба до цвілі. З цією метою досліджено процес пліснявіння хліба з додаванням порошку сухих плодів горобини звичайної (Sorbus aucuparia). Одержані результати показали, що додавання порошку із сухих плодів горобини сповільнює процес пліснявіння хліба. Застосування порошку плодів горобини у дозуванні 2,5 - 10,0 кг на 100 кг борошна не змінює фізико-хімічні показники якості хліба, водночас покращує смак та запах готових виробів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Оболкіна В. І. 
Науковий підхід до створення технології здобного печива оздоровчого призначення з використанням борошна солоду вівса / В. І. Оболкіна, А. П. Скрипко, С. Г. Кияниця // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 73-78. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Наведено результати досліджень з створення інноваційної технології здобного печива з підвищеної харчової та біологічної цінності шляхом використання борошна солоду вівса голозерного та пребіотика гуміарабіку "Fibregum". Визначено хімічний склад і технологічні властивості борошна солоду вівса, встановлено доцільність його використання у створенні здобного печива функціонального призначення. Доведено, що за вмістом вітамінів, макро та мікроелементів, поліненасичених жирних кислот, харчових волокон печиво "Цілюще зернятко", "Зернова феєрія" можна віднести до борошняних кондитерських виробів оздоровчого призначення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Роман Т. О. 
Харчова цінність та результати визначення енергетичної цінності гриба шампіньйона / Т. О. Роман, М. Г. Іванченко, Д. П. Коломієць, О. Г. Мазуренко, І. В. Долгоненко, Г. Р. Соя, О. Г. Сидоренко, Л. Й. Воробйов // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 79-86. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Наведені результати визначення вищої та нижчої теплоти згоряння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйона, які необхідні для визначення енергетичної цінності, а також рівнів вибухової та пожежної безпеки виробництва сушеного грибного напівфабрикату. Вимірювання проведені з застосуванням квазідиференціального бомбового калориметру КТС-4. Проведене порівняння харчової енергетичної цінності шампіньйона і теплоти згоряння продукту у сухому стані та пояснені причини відмінності цих величин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л918

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Симоненко Ю. М. 
Динаміка зміни концентрації діоксиду вуглецю в ємності при виноградному бродінні / Ю. М. Симоненко, О. В. Ватренко, І. М. Лучку // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 87-91. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Розглянуто початкову стадію отримання діоксиду вуглецю з виноградного сусла. Проаналізовано рух газових потоків в незаповненому об'ємі бродильної ємності при виробництві виноматеріалів на заводах первинного виноробства. За допомогою отриманої в результаті аналізу математичної залежності, отримано характеристики зміни концентрації газової суміші бродіння в незаповненому об'ємі бродильної ємності. Отримані на різних стадіях процесу бродіння характеристики дозволили зробити висновки щодо початку відбору газової суміші для отримання з неї діоксиду вуглецю виноградного бродіння, потреба в якому є на заводах первинного виноробства.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.03

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Соколенко А. І. 
Про можливості рекуперації кінетичної енергії в машинах і механізмах / А. І. Соколенко, К. В. Васильківський, В. С. Костюк // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 92-99. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

До числа задач синтезу механізмів і технологічних машин відносяться досягнення заданої продуктивності на основі вибору геометричних і кінематичних параметрів з можливою мінімізацією динамічних навантажень. Цей перелік завдань доповнюється вимогою рекуперації механічної енергії в машинах циклічної дії на тій основі, що робота рушійних сил проти сил інерції дорівнює кінетичній енергії рухомих мас. В дослідженні показано, що просте використання фаз інерційного вибігу у більшості випадків непридатне через відсутність гарантій відповідності до параметрів циклограм. Визначено, що за умови протидії двох мас, одна з яких знаходиться на етапі розгону, а друга - на етапі вибігу, межею рекуперації буде рівність їх кінематичних енергій. Особливо велика енергоекономічна ефективність рекуперації має супроводжувати роботу подвоєних механізмів (машин) зворотної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: К412.03 + К42

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Кривопляс-Володіна Л. О. 
Оптимізація компоновки пакувальних технологічних ліній / Л. О. Кривопляс-Володіна, С. В. Токарчук, Г. Р. Валіулін // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 100-104. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Вирішено важливу проблему щодо компонування автоматизованих пакувальних технологічних ліній. Проектування та компонування пакувальних технологічних ліній є найбільш складним і визначальним етапом забезпечення їх ефективності. Розглянуто основні аспекти та переваги використання математичного моделювання при проектуванні пакувальних технологічних ліній.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л818.3-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Горчакова О. М. 
Методологія проектування пакувальних машин на основі мехатронних модулів / О. М. Горчакова, А. В. Деренівська, М. В. Якимчук, А. П. Беспалько // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 105-112. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Зазначено, що створення нового пакувального обладнання, яке має гнучку структуру та є універсальним для різних типів харчових продуктів, пакувальних матеріалів та тари, є основною задачею сьогодення, її вирішення потребує системного підходу. Такою концепцією сьогодення може бути концепція використання мехатронного принципу проектування, який дозволяє утворювати бібліотеки функціональних мехатронних модулів та поєднувати їх між собою.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л818.3-5-02

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Кишенько В. Д. 
Сценарний підхід до розроблення автоматизованої системи керування виробництвом хліба / В. Д. Кишенько, Б. М. Гончаренко, О. П. Лобок // Харч. пром-сть. - 2017. - № 19. - С. 113-118. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуті підходи до інтенсифікації хлібопекарської промисловості, яка задовольняє попит населення на хлібобулочні вироби. Увагу приділено поліпшенню якості продукції, раціональному використанню ресурсів і сировини, підвищенню продуктивності технологічних ліній. Рекомендоване для автоматизації хлібопекарського виробництва використання сценаріїв та алгоритмів керування із застосуванням інтелектуальних механізмів сприятиме підвищенню продуктивності, зменшенню питомих втрат і витрат ресурсів та сировини, поліпшенню якості продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського