Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (18)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Сімахіна Г$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 85
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Сімахіна Г. О. 
Екологічні та медико-біологічні аспекти отримання сублімованих вуглеводовмісних продуктів / Г. О. Сімахіна, Л. Ф. Лаврушенко // Наук. пр. Укр. держ. ун-ту харч. технологій. - 1999. - № 5. - С. 123-126. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Оцінено харчову і біологічну цінність, а також екологічну безпеку отриманих низькотемпературним способом за допомогою рідкого азоту сублімованих продуктів із традиційної і нетрадиційної сировини різних видів. Результати свідчать, що всі продукти містять широкий спектр важливих біокомпонентів, відповідають санітарним нормам якості харчових продуктів, тому можуть бути використані як для масового споживання, так і для профілактичних цілей.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.022 + Л910.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Гулий І. С. 
Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / І. С. Гулий, Г. О. Сімахіна, А. І. Українець; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2003. - 334 c. - Бібліогр.: 63 назв. - укp.

Наведено сучасні відомості про фундаментальні досягнення біології, біохімії, фізіології, гігієни харчування, геронтології у вивченні чинників, що впливають на стан здоров'я людини. Проаналізовано закономірності становлення нової науки - валеології. Визначено шляхи та способи реалізації системи валеологічної освіти, здорового способу життя. Розкрито валеологічну роль харчування у формуванні, збереженні та зміцненні здоров'я.

Приведены современные сведения о фундаментальных достижениях биологии, биохимии, физиологии, гигиены питания, геронтологии в изучении факторов, влияющих на состояние здоровья человека. Проанализированы закономерности становления новой науки валеологии. Определены пути и способы реализации системы валеологического образования, здорового образа жизни. Раскрыта валеологическая роль питания в формировании, сохранении и укреплении здоровья.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р120.40 я73 + Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА643576 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Федоренченко Л. О. 
Технологія природних харчових сорбентів : Навч. посіб. для студ. ВНЗ / Л. О. Федоренченко, Г. О. Сімахіна; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 105 c. - укp.

Наведено відомості про якісні показники сучасних харчових продуктів, причини виникнення токсемій і необхідність застосування функціональних харчових продуктів. Охарактеризовано основні джерела радіації та принципи захисту людини від неї. Наведено класифікацію ентеросорбентів і сучасну класифікацію харчових волокон, описано властивості їх основних компонентів. Розглянуто дію харчових волокон на організм людини під час різних захворювань.

Приведены сведения о качественных показателях современных пищевых продуктов, причинах возникновения токсемий и необходимости применения функциональных пищевых продуктов. Охарактеризованы основные источники радиации и принципы защиты человека от нее. Приведены классификация энтеросорбентов и современная классификация пищевых волокон, описаны свойства их основных компонентов. Рассмотрено действие пищевых волокон на организм человека при разных заболеваниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 я73 + Л848 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА684015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Українець А. І. 
Стратегія НУХТ у створенні в Україні індустрії здорового харчування / А. І. Українець, Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 6-10. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

Проаналізовано залежність стану здоров'я людини від зовнішніх чинників. З'ясовано вплив оздоровчих продуктів на функціонування живого організму. Обгрунтовано та стверджено необхідність створення в Україні індустрії здорового харчування. Проаналізовано економічні передумови та напрями виробництва оздоровчих продуктів.


Ключ. слова: здорове харчування, довкілля, функціональні продукти, економіка, культура харчування, наукові пріоритети, генофонд нації
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0 + Р351 + У9(4УКР)306.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Сімахіна Г. О. 
Природні комплекси біологічно активних речовин цукровмісної сировини / Г. О. Сімахіна, А. О. Чагайда // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 68-71. - Бібліогр.: 14 назв. - укp.

В основу матеріалу покладено сучасні відомості з проблеми використання в оздоровчому харчуванні комплексу природних сполук, що містяться у цукрових буряках та тростинній сировині. Поряд з аналізом літературних даних наведено результати власних досліджень з визначення біокомпонентів цукрових буряків.


Ключ. слова: цукровмісні продукти, рослинна сировина, мікронутрієнти, біокомпоненти, нові технології у виробництві цукру
Індекс рубрикатора НБУВ: Л84-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Сімахіна Г. О. 
Побічні продукти цукробурякового виробництва як джерело харчових мінеральних біодобавок / Г. О. Сімахіна, О. А. Штанько // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2004. - № 15. - С. 55-58. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.

Обгрунтовано необхідність впровадження у масове виробництво біодомішок і харчових продуктів з підвищеним вмістом біологічно активних речовин. Як джерело харчових мінеральних біодомішок визначено побічні продукти цукробурякового виробництва. З'ясовано переваги кріогенної технології у порівнянні з традиційною високотемпературною обробкою рослинної сировини, що дозволяє одержати готові продукти високої якості з максимальним збереженням біокомпонентів сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Сімахіна Г. О. 
Особливості становлення фахівців-технологів третього тисячоліття / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 11-15. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Визначено основні пріоритети у підготовці та становленні технологів з розроблення і виробництва харчових продуктів оздоровчої дії, виходячи із сучасних потреб людини та останніх досягнень науки й технології перероблення сільськогосподарської сировини. Обгрунтовано необхідність поєднання професійних і гуманітарних знань у системі навчання майбутніх фахівців.


Ключ. слова: фахівець, євроінтеграція, біологічно активні речовини, нові технології навчання, експериментальна наука, технологічне мислення, творча фантазія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л80р(4УКР)3

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Сімахіна Г. О. 
Вивчення ефектів біонакопичення мінеральних елементів зі штучних живильних середовищ / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 98-102. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Наведено результати вивчення ефекту поглинання мінеральних елементів зерновими культурами зі штучних живильних середовищ. Показано перспективи використання координаційних сполук мінеральних елементів з природними органічними лігандами для створення високомінералізованих харчових продуктів підвищеної біологічної активності.


Ключ. слова: поглинання, живильне середовище, мікроелементи, пророщення зерна, ліганди, координаційна хімія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Сімахіна Г. О. 
Біоантиоксиданти - необхідні компоненти оздоровчого харчування / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 1. - С. 104-106. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

З'ясовано сучасні тенденції у системі захисту біологічних структур, передусім тканинних ліпідів, від ушкоджувальної дії вільних радикалів та перекисів і добору природних рослинних компонентів для створення нових оздоровчих продуктів антиоксидантної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Солодко Л. М. 
Перспективи отримання протеїнових концентратів із зеленої маси рослин / Л. М. Солодко, Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 5-9. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

З'ясовано сучасні проблеми білкової складової в структурі харчування населення, необхідність залучення зеленої маси рослин для одержання протеїнових концентратів і білкововмісних харчових біологічно активних домішок. На прикладі черемші як нетрадиційної для харчової промисловості культури показано можливість одержання на її основі білкових концентратів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Сімахіна Г. О. 
Розроблення та вдосконалення технологій цукристих речовин та цукромістких харчових добавок : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.05 / Г. О. Сімахіна; Укр. держ. ун-т харч. технологій. - К., 1999. - 48 c. - укp. - рус.

Представлено результати досліджень підвищення ефективності цукробурякового виробництва шляхом вдосконалення наявної технології очищення дифузійного соку, розроблення апарата попередньої дефекації, позбавленого недоліків діючого обладнання, формування нового напряму у промисловості - отримання з цукрових буряків та іншої вуглеводомісткої сировини сублімованих харчових добавок оздоровчого і профілактичного призначення. Обгрунтовано доцільність використання на дефекосатурації механоактивованих природних карбонатів, в тому числі дрібнофракційних відходів вапняку; встановлено оптимальні значення параметрів механоактивації матеріалів, визначено спосіб їх використання. Для коригування структури харчування населення України і зменшення споживання рафінованої їжі створено нову низькотемпературну технологію перероблення цукрових буряків на цукромісткі продукти та харчові добавки підвищеної біологічної дії. Наведено результати промислових досліджень, обгрунтовано соціальне значення та економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4 + Л987-32

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА306288 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Сімахіна Г. О. 
Низькі температури у технологіях оздоровчих продуктів : монографія / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко. - К. : Сталь, 2011. - 363 c. - укp.

Висвітлено наукові та практичні аспекти виробництва харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення з використанням низьких температур. Розкрито історію розвитку низькотемпературних технологій в Україні, показано їх прикладне застосування в процесі перероблення плодоовочевої сировини і одержання високоякісної та безпечної продукції з підвищеним вмістом біологічно активних речовин. Подано інформацію про анатомію рослинних клітин, механізм кристалізації води під час заморожування вуглеводовмісної сировини, низькотемпературну технологію зневоднення плодоовочевої сировини, біохімічний склад сублімованих продуктів і їх вплив на живий організм.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.436 + Л910.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА745630 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Сімахіна Г. О. 
Біофлавоноїди у системі антиоксидантного захисту біологічних структур / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 103-108. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Обгрунтовано вибір біофлавоноїдів як найбільш ефективних антиоксидантів з групи мономерних фенольних сполук; з'ясовано антиоксидантну роль біофлавоноїдів у функціонуванні живих організмів та рослин. Вивчено ряд лікарських рослин та експериментально встановлено ступінь вилучення з них біоантиоксидантів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111 + Е50*725.183.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Сімахіна Г. О. 
Концепція оздоровчого харчування та шляхи її реалізації / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 10-13. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Узагальнено сучасні погляди на харчові продукти як на складний фармакологічний та хімічний комплекс і на сутність оздоровчого харчування. Охарактеризовано найпопулярніші на світовому ринку функціональні інгредієнти та функціональні продукти. Наведено технологічні особливості та етапи розроблення, одержання та оцінки оздоровчих продуктів. Запропоновано власну концепцію оздоровчого харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.0

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Сімахіна Г. О. 
Механізм прогнозування та створення композиції радіозахисної дії з використанням біофлавоноїдів / Г. О. Сімахіна, О. М. Корихалова // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 23-26. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Показано перспективність розвитку досліджень з пошуку нових природних джерел з підвищеним вмістом біокомпонентів радіопротекторної, антиоксидантної, адаптогенної дії для одержання широкого спектра поліфункціональних інгредієнтів і нових харчових продуктів на їх основі. Обгрунтовано cклад фітокомпозиції радіопротекторної дії, що включає дикорослі лікарські рослини. Запропоновано блок-схему створення та використання інноваційного продукту - настоянки, складники якої завдяки синергічній дії справляють істотний радіозахисний ефект, забезпечують мембранопротекторні функції і постачання організму людини есенціальними біологічно активними речовинами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Сімахіна Г. О. 
Обгрунтування вибору сортів плодів та ягід для заморожування / Г. О. Сімахіна, О. М. Корихалова, А. О. Островська // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 87-90. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Обгрунтовано вибір сортів плодів і ягід, придатних для низькотемпературного оброблення, з підвищеним вмістом біологічно активних речовин. Наведено результати досліджень із заморожування ягід.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.7

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Сімахіна Г. О. 
Подрібнення та механоактивування сублімованих рослинних матеріалів / Г. О. Сімахіна, О. М. Корихалова, І. О. Соколовська, А. О. Островська // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 91-95. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Теоретично обгрунтовано і експериментально підтверджено доцільність використання механоактиваційних процесів для підвищення біодоступності біологічно активних речовин харчової сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Сімахіна Г. О. 
Практичні аспекти механохімії і механоактивування в процесах подрібнення / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2011. - № 37/38. - С. 174-179. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

З'ясовано особливості диспергування матеріалів; охарактеризовано основні зміни фізичного та хімічного стану матеріалів у процесі та в результаті подрібнення. Описано основні передумови становлення механохімії та механоактивування. Теоретично обгрунтовано та експериментально показано перспективи використання ефектів механоактивування під час подрібнення рослинних матеріалів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Сімахіна Г. О. 
Функціональна роль каротиноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 45-48. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

З'ясовано основні біологічні функції каротиноїдів у живому організмі. Встановлено, що пріоритетною є їх антиоксидантна, радіозахисна, антисклеротична, антиканцерогенна активність. Показано важливість досягнення високого ступеня засвоюваності каротиноїдів у складі харчових продуктів. Наведено основні технологічні прийоми збагачення каротиноїдами традиційних харчових середовищ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Сімахіна Г. О. 
Модифікація хімічного складу харчової клітковини механоактивуванням / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 44. - С. 121-126. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено ряд хімічних змін, які протікають у матеріалах під час їх диспергування у пристроях спеціальної конструкції - дезінтеграторах. Використання механічних методів активування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л812.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського