Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (26)Журнали та продовжувані видання (1)
Пошуковий запит: (<.>A=Ощипок І$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 16
Представлено документи з 1 до 16

      
Категорія:    
1.

Кравців Р. Й. 
Навчальний посібник з технології жирів і жирозамінників для студентів факультету харчових технологій за спеціальністю 7.091705 "Технологія жирів і жирозамінників" / Р. Й. Кравців, М. З. Паска, І. М. Ощипок, І. М. Гушнянський; Львів. нац. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. - Л., 2005. - 92 c. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.

Розглянуто питання формування асортименту і проаналізовано харчову цінність тваринних топлених жирів. Описано методи визначення антиоксидантів в жирах. Наведено санітарну оцінку жирів, характеристику їх видів.

Рассмотрены вопросы формирования ассортимента и проанализирована пищевая ценность животных топленных жиров. Представлены методы определения антиоксидантов в жирах. Приведены санитарная оценка жиров, характеристика их видов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782я73-1

Шифр НБУВ: ВА668211 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Ощипок І. М. 
Обгрунтування оптимальної траєкторії руху робочого органа маніпуляційної системи / І. М. Ощипок // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 147-149. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Розглянуто характер взаємодії між робочим органом маніпуляційної системи й об'єктом виробництва з описом його руху в ділянці робочої зони під час перенесення об'єкта з однієї точки в іншу. У цьому разі розглянуто глобальні, регіональні та локальні рухи. Визначено оптимальний час перенесення об'єкта маніпулювання для скорочення тривалості циклу з пошуком кривих, на яких досягається екстремум руху. Одержана оптимальна за мінімум часу траєкторія руху використовується для оптимізації процесу перенесення предмета праці маніпулятором, раціонального використання маніпуляторів у харчовій промисловості, а також для обгрунтування кінематичних параметрів нових маніпуляційних систем.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л81-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Ощипок І. М. 
Обгрунтування основних проектних параметрів маніпуляторів для харчових виробництв / І. М. Ощипок // Харч. пром-сть. - 2007. - № 5. - С. 94-97. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Описано методику розрахунку проектних параметрів маніпуляторів із урахуванням особливостей харчових виробництв. Розглянуто розрахунки маніпулятора з телескопічною ланкою рукоятки. Одержано аналітичні залежності між проектними параметрами маніпулятора та його конструктивними особливостями.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л81-5-05

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Ощипок І. М. 
Оптимізація параметрів маніпулятора з використанням розрахункової схеми, побудованої за заданими технологічними умовами / І. М. Ощипок // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 154-156. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Розглянуто континуальну модель розрахункової схеми пружного маніпулятора, яка дозволяє точніше розраховувати його навантаження з урахуванням деформації конструкції.


Ключ. слова: континуальна модель, пружний маніпулятор, деформація конструкцій
Індекс рубрикатора НБУВ: З965.94

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Ощипок І. М. 
Науково-практичні основи модернізації технологічних потоків цехів первинної переробки забійних тварин на основі функціональних робочих модулів : автореф. дис... д-ра. техн. наук / І. М. Ощипок; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2008. - 35 c. - укp.

Висвітлено нову наукову концепцію побудови технологічного процесу первинної переробки забійних тварин на базі фукціональних робочих модулів. Складовими таких модулів є технологічне, сортувальне обладнання, транспортні системи, завантажувальні та розвантажувальні пристрої, маніпулятори. Досліджено напруження у парних шкурах великої рогатої худоби (ВРХ) за плоского напруженого навантаження. Експериментально визначено їх механічні характеристики. Розроблено та вдосконалено обладнання для знімання шкур худоби конерного типу. Запропоновано технологічні схеми, засоби транспортування вантажів і систему керування робочим органом транспортної мережі. Розроблено робочий орган транспортної мережі адресної лінії та визначено його проектні параметри. Виведено залежності для розрахунку оптимальної відстані між шляхами трасспортування вантажів за різних схем організації виробництва та сумарних затрат праці. Запропоновано застосовувати батагофункціональний розвантажувальний пристрій для цеху первинної переробки забійних тварин. Розроблено пристрої сортування напівтуш ВРГ за мікропроцесорною системою керування сортуванням. Доведено доцільність застосування маніпуляторів на етапі первинної переробки забійних тварин. Наведено розрахункові моделі маніпуляторів. Одержано залежності для вибору їх параметрів згідно з технологічними схемами, побудованими з урахуванням умов виробництва. Досліджено навантаження в їх елементах. Побудовано математичну модель функціонування цехів первинної переробки забійних тварин, яка є узагальненою для більшості варіантів технологічних процесів, а також створення на її базі прогресивних технологічних процесів і обладнання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА358598 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Ощипок І. Ф. 
Іконопис як складова сакральної культури середніх віків / І. Ф. Ощипок // Вісн. Держ. акад. керів. кадрів культури і мистец.. - 2006. - № 4. - С. 87-93. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Э372-505

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж22799 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Ощипок І. М. 
Застосування багатолезного інструменту для подрібнення заморожених м'ясних блоків / І. М. Ощипок // Харч. пром-сть. - 2018. - № 23. - С. 81-87. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Розглянуто найбільш раціональні технологічні параметри різання замороженого блочного м'яса двох видів (яловичини і свинини) багатолезним інструментом. Основним напрямком досліджень вибрано вивчення застосування фрез різної конструкції як робочого органу подрібнювача. Оцінено технологічні й експлуатаційні характеристики оброблюваних матеріалів, визначено потужність і енерговитрати процесів обробки від умов фрезерування залежно від ряду факторів: площі дотику фрези до блоку м'яса, діаметра фрези, кількості зубів, кута нахилу зубів, подачі на зуб, кількості обертів, які зробила фреза з моменту початку різання, блоку м'яса, до досліджуваного моменту. Отримані результати можуть бути використані для розрахунку питомих енерговитрат, що припадають на одиницю площі шару м'яса, що знімається одночасно ріжучими зубами фрези. Запропоновано обгрунтовані технічні й технологічні рішення з оцінки ефективності та економічної доцільності прийнятних розв'язків у питанні подрібнення замороженого м'яса.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.216 + Л922

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Ощипок І. М. 
Харчові технології: доставка промислових тварин на м'ясопереробні підприємства й передзабійні технології утримання : монографія / І. М. Ощипок; Центр. спілка спожив. т-в України, Львів. торг.-екон. ун-т. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2017. - 219 c. - Бібліогр.: с. 211-219 - укp.

Вперше висвітлено концепцію благополуччя тварин, загальну характеристику забійних тварин переробної промисловості України і основні вимоги до них. Увагу приділено доставці промислових тварин і передзабійним технологіям утримання. Детально розглянуто дію стресу на худобу, проаналізовано його вплив під час доставки і передзабійного утримання та заходи боротьби з ним. Охарактеризовано якісні зміни сировини після транспортування. Рекомендовано види транспортних засобів для бережливої доставки худоби і птиці та забезпечення належних умов їх передзабійного утримання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.1 + О188.489.1 + П836.51

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА821300 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Ощипок І. М. 
Технологічні режими безпечної обробки м'ясної сировини під вакуумом / І. М. Ощипок // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 5. - С. 123-129. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
10.

Ощипок І. М. 
Дослідження задачі тепломасопереносу в усталених процесах дозрівання і сушіння сирокопчених ковбаc / І. М. Ощипок // Харч. пром-сть. - 2021. - № 29. - С. 34-41. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Досліджена задача можливості регулювання технологічного процесу шляхом цілеспрямованого використання комплексу функціональних інгредієнтів у поєднанні з процесами тепломасопереносу. Висвітлено перспективний напрямок виробництва високоякісних, безпечних для вживання харчових продуктів на основі впровадження біотехнологічних методів у м'ясній промисловості, пов'язаних зі створенням нових технологічних рішень виготовлення сирокопчених ковбас, які грунтуються на ефективному використанні бактеріальних стартових культур, продукуючих ферментів та інших добавок. Це дає змогу знизити рН, прискорює процес кольороутворення і має стабілізуючу дію на консистенцію готового продукту залежно від ходу сушіння ковбас. Вивчені питання забезпечення протягом майже всього періоду сушіння ковбасних виробів складних фізико-хімічних і біохімічних змін, що викликаються тканинними ферментами і мікроорганізмами (дозрівання ковбас) з тривалістю сушіння для забезпечення рівномірного просушування всього об'єму ковбас.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л927.1/9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Ощипок І. М. 
Технологія продукції закладів ресторанного господарства : підручник / І. М. Ощипок, Н. З. Петришин, Р. О. Бліщ. - Львів : ЛТЕУ, 2022. - 441 c. - Бібліогр.: с. 431-432 - укp.

Висвітлено фундаментальні принципи й інструментарій вивчення основних харчових речовин, їхню роль у технологічному процесі виробництва продукції ресторанного господарства, а також наведено характеристику змін основного нутрієнтного складу сировини в процесі кулінарної обробки. Викладено теоретичні основи впровадження індустріальної технології виробництва продукції за допомогою потокової технології виробництва. Увагу приділено особливостям формування практичних навичок під час вирішення фахових завдань, що пов'язані з виготовленням, аналізом, оцінкою ефективності використання сировинних ресурсів у процесі приготування страв, розробкою проєктів сучасних технологій підвищення показників продуктивності праці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л997 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС69323 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
12.

Бужанська М. В. 
Фізико-хімічні властивості крохмалю та крохмалепродуктів як перевага їхнього використання в харчовій промисловості / М. В. Бужанська, І. М. Ощипок // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 1. - С. 145-153. - Бібліогр.: 152 назв. - укp.

Описано важливі фізико-хімічні властивості популярних комерційних харчових крохмалів: нативних і модифікованих. Результати прогнозують можливість використання, визначають особливості і практичне значення крохмалепродуктів при розробці рецептур харчових виробів і розширюють спектр їхнього використання. Для аналізу крохмалю та крохмалепродуктів використано класичні фізико-хімічні методи. Проаналізовано залежність розчинності, вологоутримувальної здатності температури клейстеризації, кислотності та інших реологічних показників від способу отримання та виду крохмалю. Гідрофільність структуроутворювачів проаналізовано індикаторно-рефрактометричним методом, віскозиметричним методом визначено відносну, характеристичну та динамічну в'язкість, потенціометричним (електрометричним) методом встановлено рН, титриметрично - загальну кислотність гідроколоїдів. Проведено порівняльний аналіз фізико-хімічних властивостей етерифікованого та нативних видів крохмалю. На пілставі аналізу літературних джерел і результатів власних досліджень підтверджено можливість впровадження в склад продукту крохмалю етерифікованого (Е1412). Експериментальні дані обгрунтовано показують, що введення в рецептуру модифікованого етерифікованого крохмалю (Е1412) призводить до сповільнення процесів ретроградації харчової системи, а значення гідрофільності сприятливо впливають на структурні властивості та колоїдну стабільність харчових систем. Методологія SWOT-аналізу надала змогу систематизувати результати дослідження за такими групами: за експериментальними результатами фізико-хімічних властивостей визначено сильні та слабкі сторони впровадження крохмалепродуктів у рецептуру харчового продукту (внутрішні фактори); з огляду на економічну ситуацію в країні встановлено сприятливі можливості та загрози з боку ринкового середовища (зовнішні фактори).


Індекс рубрикатора НБУВ: Л851-106 + Л80-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
13.

Ощипок І. М. 
Сучасні інноваційні підходи до розробки аналогів м'яса з нетрадиційних джерел білка / І. М. Ощипок // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 3. - С. 107-115. - Бібліогр.: 115 назв. - укp.

Розглянуто застосування вирощування культивованого м'яса зі стовбурових клітин тваринного походження in vitro з використанням спеціального середовища, показано розширення цих підходів до виробництва м'яса за допомогою клітинної та тканинної культури, яку можна називати "клітинним землеробством". Клітини, які використовуються для ініціації культури м'ясних клітин, можуть бути отримані з первинної тканини тварин за допомогою біопсії. Також можна утворювати множини клітин (стовбурові клітини), які можуть реплікуватися необмежено за допомогою генної інженерії, редагуванням генів або шляхом індукованих чи спонтанних мутацій. Клітини культивуються в специфічних рідких середовищах, які забезпечують умови, необхідні для росту тканин. Пряме використання середовища буде залежати від виду клітин і типу культивованої тканини, але процес вимагає поживних речовин (таких, які постачаються сироваткою крові до плода тварини з екстракту курячого ембріона, колагену, середовища без сироватки тощо). Застосовувані інгредієнти також впливають на зовнішній вигляд, текстуру та смак культивованого м'яса. Білки сої, пшениці, гороху та продуктів його переробки, а також крохмалі, борошно, гідроколоїди та олії можуть трансформуватись у м'ясо рослинного походження, подібного до м'яса тварин. Показано, що виробники як рослинного м'яса, так і культивованого м'яса прагнуть постачати продукти, які важко відрізнити від звичайного м'яса. Розглянуті ринки аналогів м'яса у Європі, Північній Америці та Азії.Роздрібна торгівля та підприємства харчування все частіше реалізовують рослинне "м'ясо". У зв'язку з тим зростає усвідомлення того, що для навколишнього середовища та здоров'я населення зменшення світового традиційного споживання м'яса є і необхідним, і бажаним. Розкрито потенціал м'яса рослинного походження, який ще знаходиться на стадії початкового вивчення. Показано багато можливостей для вдосконалення виробництва м'яса з нетрадиційного білка. Вказано на необхідність проведення досліджень з вивчення питань оптимізації врожайності білоквмісної сировини шляхом розведення нових сортів або розробки обладнання для отримання збільшеного вмісту білка, підтримання подальшого розвитку та вдосконалення ізолятів рослинних білків і, зрештою, м'яса на рослинній основі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л92-93 + Л992.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Ощипок І. М. 
Харчові виробництва. Формування технології первинної переробки забійних тварин на основі функціональних робочих модулів : монографія / І. М. Ощипок; Центральна спілка споживчих товариств України, Львівський торговельно-економічний університет. - Львів : Вид-во ЛТЕУ, 2020. - 275 c. - Бібліогр.: с. 264-275 - укp.

Розглянуто технології, процеси й обладнання, які використовуються на підприємствах із забою, первинної переробки худоби. Запропоновано обладнання для модернізції завантажувально-розвантажувальних і транспортних операцій, а також формування комплектів машин з урахуванням специфіки виконуваних робіт як основи функціональних робочих модулів. Класифіковані пристрої знімання шкур, розроблено і рекомендовано установку конерного типу для знімання шкур ВРХ і свиней. Обґрунтовано виробничі фактори проектування цехів первинної переробки забійних тварин на основі системи машин з використанням роботів і маніпуляторів. Запропоновано системи автоматизованого сортування туш ВРХ і свиней. Описано процес автолізу. Наведено класифікацію видів продукції цехів первинної переробки худоби. Присвячено формуванню технології первинної переробки забійних тварин на основі функціональних робочих модулів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л920.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА863863 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Ощипок І. М. 
Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства : підручник / І. М. Ощипок. - Львів : Растр-7, 2023. - 303 c. - Бібліогр.: с. 302-303 - укp.

Розглянуто устаткування готельних комплексів: інженерне устаткування, засоби охоронної і протипожежної безпеки готелю, меблювання та інтер'еру, оснащення готельних номерів, обладнання для проведення конференцій, ділових зустрічей, заходів з організації дозвілля, обладнання для релаксації і масажу. Викладено основні поняття, принципи, методику підбору та компонування технологічного обладнання підприємств ресторанного господарства, його розрахунок, обгрунтування параметрів. Подано інформацію про машини для миття сільськогосподарської продукції та посуду. Розглянуто механічне та теплове устаткування, в тому числі машини для обробки м'яса, овочів, риби, підготовки сільськогосподарської та кондитерської сировини, приготування тіста та напівфабрикатів з нього, нарізання хліба та гастрономічних продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-5 я73-1 + У9(4УКР)424.1 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА864888 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Ощипок І. М. 
Громадське будівництво та інженерне обладнання будівель : навч. посіб. / І. М. Ощипок, О. М. Заверуха; Центральна спілка споживчих товариств України, Львівський торговельно-економічний університет. - Львів : Вид-во Львів. торг.-екон. ун-ту, 2023. - 215 c. - Бібліогр.: с. 205-206 - укp.

Висвітлено фундаментальні принципи та інструментарій до вивчення конструктивних елементів будівель, землевідведення та землекористування, основних будівельних матеріалів, їх характеристик і класифікації, облаштування та експлуатації інженерного обладнання харчових підприємств і готельно-ресторанного господарства, а саме мережі і споруди водопостачання і каналізації, санітарно-технічні системи будівель, основи формування теплового режиму і вимоги до повітряного середовища приміщень, системи опалення, вентиляції та кондиціювання повітря. Описано принципи роботи інженерних систем будівель, конструкції обладнання і мереж, основи розрахунку та розміщення. Розроблено відповідно до робочої програми дисципліни "Громадське будівництво та інженерне обладнання будівель" і забезпечує самостійне її вивчення здобувачами вищої освіти. Спрямовано посібник на поглиблене вивчення найбільш типових тем, набуття знань та формування практичних навичок під час виконання фахових завдань, що пов'язані з громадським будівництвом та інженерним обладнанням будівель.


Індекс рубрикатора НБУВ: Н712 я73-1 + Н76 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА870325 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського