Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (30)Книжкові видання та компакт-диски (197)Журнали та продовжувані видання (11)
Пошуковий запит: (<.>U=Л996.5$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 43
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Пересічний М. І. 
Технологія виробництва продукції громадського харчування радіозахисної дії - теорія та практика / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, О. М. Григоренко; Київ. держ. торг.-екон. ун-т. - К. : "Медекол" МНІЦ БІО-ЕКОС, 1999. - 232 c. - Бібліогр.: 442 назв. - укp.

Обгрунтовано теоретичні та практичні аспекти використання отриманих за новітніми технологіями харчових домішок підвищеної біологічної цінності, які збагачують харчові продукти вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами та сприяють підвищенню резистентності організму людини. Описано розробки технології виробництва продукції громадського харчування радіозахисної дії з використанням досліджених домішок. Викладено принципи раціонально-профілактичного харчування населення, що проживає за умов порушеного довкілля.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА599006 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Пересічний М. І. 
Підсолоджувальні речовини у харчуванні людини : Моногр. / М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко, В. В. Карпачов; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2004. - 445 c. - Бібліогр.: 71 назв. - укp.

Висвітлено методологічні аспекти та проаналізовано технологію продуктів з використанням підсолоджувальних речовин для оздоровчого та лікувально-профілактичного харчування хворих на ожиріння та цукровий діабет. Наведено характеристику замінників сахарози і ненутрієнтних компонентів їжі. Розглянуто принципи раціонально-профілактичного харчування хворих на аліментарно-конституціональне ожиріння та цукровий діабет.

Освещены методологические аспекты и проанализирована технология продуктов с использованием подслащающих веществ для оздоровительного и лечебно-профилактического питания больных на ожирение и сахарный диабет. Приведена характеристика заменителей сахарозы и ненутриентных компонентов еды. Рассмотрены принципы рационально-профилактического питания больных на алиментарно-конституциональное ожирение и сахарный диабет.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА660204 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Екологія та технологія продуктів лікувально-профілактичного харчування : Опор. конспект лекцій для студ. спец. 7.091711 і 8.091711 "Технологія харчування" / уклад.: М. І. Пересічний; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2003. - 131 c. - Бібліогр.: с. 130. - укp.

Наведено перспективні напрями удосконалення технології виробництва продукції харчування лікувально-профілактичного призначення у ресторанному господарстві. Визначено основні фактори радіаційного впливу на організм людини, а також незамінні складові харчування: вітаміни, макро-, мікроелементи, біологічно активні речовини. Розкрито значення лікувально-профілактичного харчування, охарактеризовано його раціони. Висвітлено сучасні наукові погляди на білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни.

Приведены перспективные направления усовершенствования технологии производства продукции лечебно-профилактического назначения в ресторанном хозяйстве. Определены основные факторы радиационного влияния на организм человека, а также незаменимые составляющие питания: витамины, макро-, микроэлементы, биологически активные вещества. Раскрыто значение лечебно-профилактического питания, охарактеризованы его рационы. Приведены современные взгляды на белки, жиры, углеводы, витамины, минеральные вещества.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.1 я73-2 + Л996.5 я73-2

Рубрики:
  

Шифр НБУВ: СО25702 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Черевко А. И. 
Диетическое питание : пособие-справочник: в 2 т. Т. 1. Физиологические основы диетического питания / А. И. Черевко, Н. В. Дуденко, Л. Ф. Павлоцкая, Л. Р. Димитриевич. - Сумы, 2011. - 432 c. - Библиогр.: 15 назв - рус.

Раскрыты теоретические основы диетического питания (ДП). Охарактеризованы разные группы продуктов и особенности их использования в ДП. Рассмотрены особенности диетотерапии (в условиях санаторно-курортных учреждений и предприятий ресторанного хозяйства) при заболеваниях желудка, кишечника, органов дыхания, гипатобилиарной и сердечно-сусудистой систем, инфаркте миокарда, туберкулезе, сахарном диабете, ожирении. Уделено внимание рациональному питанию населения, проживающего на территориях с повышенным уровнем радиационного воздействия.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73 + Р351.1 я73 + Р123.0 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: В353387/1 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Карпенко П. О. 
Основи раціонального і лікувального харчування : навч. посіб. / П. О. Карпенко, С. М. Пересічна, І. М. Грищенко, Н. О. Мельничук; ред.: П. О. Карпенко; Київ. нац. торгов.-екон. ун-т. - К., 2011. - 504 c. - Бібліогр.: с. 502-503. - укp.

Розглянуто теорії харчування, традиційні та нетрадиційні його види. Висвітлено загальні підходи до організації та технології раціонального та лікувального харчування відповідно до сучасних досягнень нутриціології, особливості технології приготування страв у лікувальному харчуванні. Надано характеристики головних нутрієнтів раціону харчування людини, розкрито харчову та біологічну цінність основних продуктів харчування. Наведено класифікації фруктів, ягід та овочів, що широко використовуються у харчуванні здорової та хворої людини, лікувально-столових мінеральних вод і методику застосування мінеральних вод України в комплексному лікуванні хворих. Розглянуто сучасні принципи лікувального харчування та застосування різних дієт за найбільш поширених захворювань, методики дієтотерапії та характеристики дієт, наведено зразки одноденних меню лікувального харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р351 я73 + Л996.5 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА748415 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Ленерт С. О. 
Формування якості овочево-сиркових паст підвищеної біологічної цінності : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.15 / С. О. Ленерт; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2011. - 20 c. - укp.

Одержано нові дані про хімічний склад білих коренеплодів різних господарсько-ботанічних сортів і вивчено їх стероїдний комплекс. Встановлено сортові та морфологічні особливості накопичення білими коренеплодами нітратів, радіонуклідів, солей важких металів, щавелевої кислоти й оксалатів, псоралену, розроблено способи їх зниження, які водночас є засобами стабілізації кольору під час переробки коренеплодів. Шляхом математичного моделювання на підставі сучасних вимог нутриціології, формалізації якісних і кількісних показників якості модельних композицій розроблено рецептури овочево-сиркових паст. Досліджено органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні характеристики, показники харчової, біологічної цінності та безпечності нових овочево-сиркових паст. Визначено зміни харчової цінності розроблених продуктів у процесі зберігання, вплив на ці зміни упакування та встановлено терміни зберігання. На нову продукцію розроблено та затверджено нормативну та технологічну документацію.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л955.3 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА379094 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Крижова Ю. П. 
Технологія виробництва котлет профілактичного призначення з водоростями цистозіра чорноморська та фукус / Ю. П. Крижова, М. М. Антонюк, О. О. Галенко, В. Н. Корзун // Харч. пром-сть. - 2010. - № 9. - С. 16-20. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Розроблено рецептури січених напівфабрикатів профілактичного призначення, зокрема котлет, з водоростями цистозіра чорноморська та фукус, визначено спосіб підготовки та умови внесення водоростей у фарш, а також втрати йоду та селену за різної термічної обробки (смаження та приготування на пару) з метою визначення вмісту вказаних мікроелементів в готових виробах.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л924.3 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Корзун В.  
Солодкі соуси для профілактики йоддефіцитних захворювань / В. Корзун, І. Антонюк // Товари і ринки. - 2012. - № 1. - С. 89-94. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто низку проблем, пов'язаних із дефіцитом йоду та інших мікроелементів у харчуванні людей. Розроблено технологію нового солодкого соусу шоколадно-горіхового "Мулатка" з використанням вітапектину та фукусу, який характеризується високим вмістом йоду, селену й інших мінеральних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.3 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Притульська Н.  
Наукові підходи до розробки продуктів для людей із термічними травмами / Н. Притульська, Д. Антюшко, Ю. Мотузка // Товари і ринки. - 2012. - № 2. - С. 89-97. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Проаналізовано сучасні підходи до розробки продуктів для нутрітивної підтримки людей з термічними травмами, висвітлено особливості їхніх потреб в поживних речовинах. Розглянуто рекомендації з визначення енергетичних потреб і збалансування раціону харчування постраждалих за рахунок основних нутрієнтів відповідно до особливостей метаболічних процесів організму.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Битютская О.  
Использование моллюска в технологии диетических продуктов / О. Битютская, В. Любчик, Т. Овсянникова // Товари і ринки. - 2012. - № 2. - С. 111-121. - Библиогр.: 29 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Крайнюк Л. М. 
Технологічне забезпечення якості кулінарної продукції лікувального та дієтичного харчування : навч. посіб. / Л. М. Крайнюк, Л. О. Касілова, Ж. А. Крутовий, В. О. Коваленко, О. Т. Старчаєнко; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2012. - 261 c. - Бібліогр.: с. 184-185 - укp.

Розглянуто технологічне забезпечення якості кулінарної продукції за сучасних умов. Наведено характеристику дієтичного, лікувального та лікувально-профілактичного харчування. Подано санітарно-гігієнічні вимоги до технологічного процесу. Приділено увагу санітарно-гігієнічному контролю виробництва дієтичної продукції. Охарактеризовано використання технологічної документації в харчоблоках лікувальних закладів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА772384 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Мазаракі А. А. 
Технологія харчових продуктів функціонального призначення : монографія / А. А. Мазаракі, М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, П. О. Карпенко, С. М. Пересічна; ред.: М. І. Пересічний; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - 2-ге вид., переробл. та доповн. - К., 2012. - 1 115 c. - укp.

Проаналізовано фактичний стан харчових продуктів і розроблено рекомендації щодо харчування різних верств населення України. Досліджено методологічні аспекти конструювання таких продуктів функціонального призначення. Обгрунтовано новітні технології кулінарної та кондитерської продукції функціонального призначення на основі модельних функціональних композицій із сировини рослинного походження і дієтичних добавок, оцінено їх якість та конкурентоспроможність за розробленими методиками. Викладено особливості використання різних продуктів у процесі приготування страв із риби, м'яса, зернобобових, кисломолочного сиру відповідно до раціону людей розумової праці тощо. Розроблення технологій хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів функціонального призначення здійснено відповідно до встановлення завдань виготовлення виробів: з підсолоджувачами для харчування хворих на цукровий діабет і ожиріння, підвищеної поживної цінності на основі використання дієтичних добавок, репродуктивного призначення. Запропоновано раціони для харчування дітей дошкільного віку, школярів, студентів, людей похилого віку, а також харчові раціони радіозахисного призначення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-34 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС55905 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Свідло К. 
Технологія десертів геродієтичного призначення / К. Свідло // Товари і ринки. - 2013. - № 2. - С. 184-189. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Розглянуто проблему проектування технології десертів геродієтичного призначення. Розроблення мусу "Полуничка" проведено з використанням методу математичного багаторівневого моделювання з урахуванням формалізованих вимог до продукції геродієтичного призначення. Досліджено вплив домішок, які вміщують природні геропротектори, на збитість і стабільність пінної структури для обгрунтування раціональних концентрацій їх введення до харчових композицій десертів геродієтичного призначення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.5 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Мостова Л. М. 
Технологія продуктів дієтичного призначення : навч. посіб. для студентів ВНЗ / Л. М. Мостова, Н. Ю. Олійник, К. В. Свідло, Т. А. Лазарєва; Київ. нац. торг.-екон. ун-т, Укр. інж.-пед. акад. - Харків : РВВ ХТЕІ КНТЕУ, 2014. - 265 c. - Бібліогр.: с. 261-263 - укp.

Розглянуто характеристику дієтичного та лікувально-профілактичного харчування. Наведено основні концепції харчування сучасної людини. Висвітлено раціональні способи кулінарної обробки харчових продуктів та технології виробництва страв і кулінарних виробів дієтичного призначення. Значну увагу приділено особливостям приготування страв з урахуванням вимог дієтотерапії. Обгрунтовано загальні підходи до конструювання технології дієтичних продуктів харчування з використанням комп'ютерних технологій.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА780723 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Неіленко С. М. 
Технологія кулінарної продукції радіозахисної дії : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / С. М. Неіленко; МОНМС України, Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2013. - 20 c. - укp.

Розроблено технологію смузі радіозахисної дії. Вивчено принципи її створенняї. Встановлено вплив лецитину на фізико-хімічні та технологічні властивості смузі, обгрунтовано параметри технологічного процесу. Опрацьовано технологію смузі на зерновій основі підвищеної поживної цінності. Досліджено якість і безпечність розробленої продукції. Запропоновано раціон радіозахисної дії. Оцінено якість смузі, вивчено їх конкурентопридатність. Затверджено нормативну документацію, запроваджено смузі у закладах ресторанного господарства.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА395894 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Черевко О. І. 
Управління якістю кулінарної продукції лікувального та дієтичного харчування : навч. посіб. для студентів ВНЗ / О. І. Черевко, Л. М. Крайнюк, Л. О. Касілова, Ж. А. Крутовий, Л. А. Скуріхіна; ред.: Л. О. Касілова. - Суми : Унів. кн., 2014. - 278 c. - Бібліогр.: с. 202-203 - укp. - рус.

Розглянуто системний підхід до формування якості та безпеки кулінарної продукції дієтичного харчування. Висвітлено загальні поняття про дієтичне, лікувальне та лікувально-профілактичне харчування. Подано характеристику лікувальних дієт. Викладено санітарно-гігієнічні вимоги до технологічних процесів та санітарно-гігієнічний контроль виробництва дієтичної продукції. Увагу приділено технологічному забезпеченню виконання сучасних вимог до виробнитцва кулінарної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л996.5 я73 + Р351 я73 + Р123 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА788571 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Мостова Л. М. 
Технологія харчових продуктів функціонального призначення : підруч. для студентів ВНЗ / Л. М. Мостова, Н. Ю. Олійник, К. В. Свідло, Т. А. Лазарева; Харків. торг.-екон. ін-т КНЕУ, Укр. інж.-пед. акад. - Харків : УІПА, 2013. - 451 c. - Бібліогр.: с. 437-444 - укp.

Розглянуто сучасні питання харчування людини, особливості лікувально-профілактичного харчування, концепції та теорії оздоровчого харчування. Наведено характеристику та властивості функціональних інгредієнтів, категорії функціональних продуктів. Показано особливості конструювання функціональних харчових продуктів, напрями розробки технології приготування страв функціонального харчування. Запропоновано методики та алгоритми розрахунку та конструювання харчових продуктів функціонального призначення за допомогою сучасних комп'ютерних програм.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123 я73-1 + Л996.5 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: СО33268 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Kondratjuk N. 
Modeling of low calorie pectin-based product composition = Моделювання складу низькокалорійного продукту на основі пектину / N. Kondratjuk, T. Stepanova, P. Pyvovarov, Ye. Pyvovarov // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 1. - С. 40-48. - Бібліогр.: 16 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
19.

Gubskyi S. 
Iodine content determination in dried talli of laminaria by galvanostatic coulometry = Визначення вмісту йоду в сушених слоєвищах ламінарії методом гальваностатичної кулонометрії / S. Gubskyi, S. Nikitin, V. Evlash, O. Nemirich // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 2. - С. 320-327. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л919 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
20.

Кондратюк Н. В. 
Наукові аспекти технології солодких страв з капсульованими пробіотичними мікроорганізмами : монографія / Н. В. Кондратюк, Є. П. Пивоваров, Неклеса; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : ХДУХТ, 2015. - 138 c. - Бібліогр.: с. 113-120 - укp.

Обгрунтовано наукові теоретичні та практичні засади технології капсульованих продуктів із пробіотичними мікроорганізмами та солодких страв на їх основі. У контексті сучасної концепції харчових продуктів із пробіотичними (функціональними) властивостями обгрунтовано принцип виготовлення нових видів кулінарної продукції. Запропоновано сучасні технології, види обладнання та способи підготовки сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.5 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА799560 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського