Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Chalaya O. 
Study of quality indicators for meat raw materials and the effectiveness of a protective technological method under conditions of different content of heavy metals in a pig diet / O. Chalaya, А. Nanka, A. Paliy, S. Nagornij, O. Chalyi // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 74-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4%2811%29__9
Викладено результати досліджень, що пов'язані з вивченням зміни якісних показників і технологічних властивості м'яса та сала свиней за умов різного складу раціонів, а саме з додаванням свинцю та кадмію (сумісно та окремо) в дозі 20 гранично допустимих концентрацій. Надано оцінку ефективності захисного технологічного прийому (згодовування експериментальної рослинної добавки) у разі одночасного надходження з раціоном важких металів (ВМ), з метою відновлення якості продукції свинарства. Встановлено, що свинець і кадмій як за сумісного, так і окремого надходження в організм молодняка свиней з кормом, мали негативний вплив на харчову та біологічну цінність свинини та її технологічні властивості. Під їх дією знижувалась калорійність м'яса, утримання в ньому білку, жиру, сухих речовин, у цьому разі найсуттєвіші зміни спостерігалися у тварин IV групи, де свинець і кадмій надходив разом. Активна кислотність м'яса та її вологоутримувальна здатність тварин всіх груп знаходились в межах норми. Однак у тварин, які отримували з раціоном підвищені дози ВМ, рН м'яса дещо змінювалось в бік нейтрального середовища (рН - 5,3 - 5,5, за контролю рН - 5,1), вологоутримувальна здатність м'яса дослідних тварин коливалась від 55,1 до 56,5 % (контроль - 55,1 %). Під впливом різних за складом раціонів відбувались зміни якісних показників сала дослідних свиней, у цьому випадку достовірно знижувався відсоток сухої речовини (до 2,84 %) і жиру (до 2,79 %) у порівнянні з контролем. Згодовування тваринам разом із раціоном, що містив ВМ, експериментальної рослинної добавки, сприяло покращанню калорійності м'яса (до 19,4 %), сухої речовини (до 9,4 %), білково-якісного показника (до 5,9 %) у порівнянні з тваринами, що отримували з раціоном ВМ, але без застосування цього технологічного прийому. Цей технологічний прийом сприяв також покращанню якісних показників сала тварин. А саме, відмічалось збільшення % сухої речовини (від 0,4 до 2,5 %), жиру (від 0,7 до 3,2 %) і зменшення клітинних оболонок у салі (від 8,6 до 25 %) у порівнянні з показниками тварин II - IV груп і наближення їх до показників контролю.Викладено результати досліджень, що пов'язані з вивченням зміни якісних показників і технологічних властивості м'яса та сала свиней за умов різного складу раціонів, а саме з додаванням свинцю та кадмію (сумісно та окремо) в дозі 20 гранично допустимих концентрацій. Надано оцінку ефективності захисного технологічного прийому (згодовування експериментальної рослинної добавки) у разі одночасного надходження з раціоном важких металів (ВМ), з метою відновлення якості продукції свинарства. Встановлено, що свинець і кадмій як за сумісного, так і окремого надходження в організм молодняка свиней з кормом, мали негативний вплив на харчову та біологічну цінність свинини та її технологічні властивості. Під їх дією знижувалась калорійність м'яса, утримання в ньому білку, жиру, сухих речовин, у цьому разі найсуттєвіші зміни спостерігалися у тварин IV групи, де свинець і кадмій надходив разом. Активна кислотність м'яса та її вологоутримувальна здатність тварин всіх груп знаходились в межах норми. Однак у тварин, які отримували з раціоном підвищені дози ВМ, рН м'яса дещо змінювалось в бік нейтрального середовища (рН - 5,3 - 5,5, за контролю рН - 5,1), вологоутримувальна здатність м'яса дослідних тварин коливалась від 55,1 до 56,5 % (контроль - 55,1 %). Під впливом різних за складом раціонів відбувались зміни якісних показників сала дослідних свиней, у цьому випадку достовірно знижувався відсоток сухої речовини (до 2,84 %) і жиру (до 2,79 %) у порівнянні з контролем. Згодовування тваринам разом із раціоном, що містив ВМ, експериментальної рослинної добавки, сприяло покращанню калорійності м'яса (до 19,4 %), сухої речовини (до 9,4 %), білково-якісного показника (до 5,9 %) у порівнянні з тваринами, що отримували з раціоном ВМ, але без застосування цього технологічного прийому. Цей технологічний прийом сприяв також покращанню якісних показників сала тварин. А саме, відмічалось збільшення % сухої речовини (від 0,4 до 2,5 %), жиру (від 0,7 до 3,2 %) і зменшення клітинних оболонок у салі (від 8,6 до 25 %) у порівнянні з показниками тварин II - IV груп і наближення їх до показників контролю.
  Повний текст PDF - 334.244 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Chalaya O.
  • Nanka А.
  • Paliy A.
  • Nagornij S.
  • Chalyi O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Chalaya O. Study of quality indicators for meat raw materials and the effectiveness of a protective technological method under conditions of different content of heavy metals in a pig diet / O. Chalaya, А. Nanka, A. Paliy, S. Nagornij, O. Chalyi // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 74-81. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4(11)__9.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського