Наукова періодика України Наукові праці Національного університету харчових технологій


Павлюк Р. Ю. 
Вплив механолізу на активацію важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів при розробці нанотехнологій рослинних добавок / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, К. С. Балабай, О. С. Погарський, Т. А. Стуконоженко, Ю. П. Какадій // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(2). - С. 149-161. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5%282%29__21
Запропоновано та розроблено нанотехнологію білкових рослинних домішок у формі нанопорошків і нанопюре з гороху, яку засновано на процесах глибокої переробки сировини. Як інновацію використовували дрібнодисперсне подрібнення термообробленої сировини, яке супроводжується неферментативним біокаталізом-механолізом нанокомплексів біополімерів (гетерополісахардів і білків) у розчинну легкозасвоювану форму.Вивчено вплив комплексної дії процесів кріогенного заморожування або паротермічної обробки та неферментативного каталізу - механолізу при дрібнодисперсному подрібненні на активацію неактивних прихованих форм важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів із біополімерами та їх трансформації в розчинну наноформу під час переробки фруктів, ягід та овочів і розробка нанотехнології добавок у формі пюре й порошків. Встановлено, що відбувається активація та більш повне вилучення пектинових речовин із зв'язаної прихованої форми у вільний стан (у 3,6 - 4,8 раза більше) заморожених (або термооброблених) плодів та овочів. Показано, що значна частина пектинових речовин у нанодобавках знаходиться в розчинній формі (до 70 %). Розкрито механізм даних процесів, який зв'язаний з механокрекінгом, механо- та кріодеструкцією. Якість нанопюре з плодів та овочів за вмістом біологічно активних речовин перевищує відомі світові аналоги та свіжу сировину. Розроблені нанотехнології пюре і ТУ (проекти) на їх виробництво й продукти для здорового харчування на основі плодоовочевих нанодобавок, зокрема начинок для кондитерських виробів та екструдованих продуктів і нанонапоїв.
  Повний текст PDF - 533.419 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Павлюк Р.
  • Погарська В.
  • Балабай К.
  • Погарський О.
  • Стуконоженко Т.
  • Какадій Ю.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Павлюк Р. Ю. Вплив механолізу на активацію важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів при розробці нанотехнологій рослинних добавок / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, К. С. Балабай, О. С. Погарський, Т. А. Стуконоженко, Ю. П. Какадій // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2017. - Т. 23, № 5(2). - С. 149-161. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_5(2)__21.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Павлюк Раїса Юріївна (технічні науки)
  • Погарська Вікторія Вадимівна (технічні науки)
  • Балабай Катерина Сергіївна (технічні науки)
  • Погарський Олексій Сергійович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського