Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (2)Книжкові видання та компакт-диски (22)
Пошуковий запит: (<.>U=Л682.6$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 30
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Семенишин Є. М. 
Апробація математичних моделей для екстрагування олії з насіння амаранту / Є. М. Семенишин, В. І. Троцький, В. І. Федорчук-Мороз // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2006. - № 553. - С. 214-216. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Виконано аналіз запропонованих математичних моделей для екстрагування олії з амарантової сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Житнецький І. В. 
Визначення проникності та селективності мебран при мікрофільтрації розчину ефірної олії м'яти перцевої / І. В. Житнецький, В. Л. Яровий, В. М. Таран // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 176-177. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Наведено результати досліджень процесу мікрофільтрації розчину ефірної олії м'яти перцевої у воді. Визначено основні характеристики (проникність і селективність) мікрофільтраційних мембран і залежність цих характеристик від часу у процесі концентрування розчину ефірної олії м'яти перцевої у воді.


Ключ. слова: мікрофільтрація, проникність, селективність, концентрування, динамічна мембрана
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Фролова Н. Е. 
Отримання натурального ароматизатора з ефірної олії кропу як функціональної складової продуктів оздоровчого харчування / Н. Е. Фролова, В. М. Кошова, Н. В. Чепель, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2006. - № 18. - С. 40-42. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Ефірну олію кропу досліджено на якісний і кількісний покомпонентний склад. Проведено її фракціонування, у результаті чого одержано чотири фракції, які відрізнялись за складом ароматичних речовин. На основі змішування цих фракцій у певних співвідношеннях розроблено рецептуру ароматизатора "Кріп-елітаромат".


Ключ. слова: кріп, ефірні олії, натуральні ароматизатори, фракціонування, фракції, рецептура ароматизатора
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6 + Л981

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Фролова Н. Е. 
Фракціонування ефірної олії коріандру з вивченням якісного складу / Н. Е. Фролова, В. О. Усенко, Н. В. Чепель // Харч. пром-сть. - 2005. - № 4. - С. 82-84. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Для підвищення стійкості ефірних олій і створення натуральних ароматизаторів із заданими біологічно активними, фізико-хімічними й ароматичними властивостями використано спосіб вакуумного фракціонування. Особливістю такого фракціонування є попередні розрахунки температур і тисків, за яких ефірну олію коріандру розділено на окремі фракції. Такий спосіб дозволяє розширити асортимент натуральних ароматизаторів, які використовуються в сучасній харчовій промисловості.


Ключ. слова: ефірна олія, ароматизатор, фракції, вакуумне фракціонування, фракційна установка, режими фракціонування
Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Семенишин Є. М. 
Властивості, механізм та кінетика екстрагування олії з насіння амаранту / Є. М. Семенишин, В. І. Троцький, В. І. Федорчук-Мороз, Ю. Й. Ятчишин // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 622. - С. 80-84. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Досліджено та проаналізовано механізм і кінетику екстракційного вилучення олії з насіння родини амарантових. Розроблено математичну модель екстрагування, яка адекватно описує процес за умов замкнутого періодичного процесу. Визначено кінетичні коефіцієнти, які необхідні для розрахунків процесу екстрагування за реальних умов.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Любченко В. В. 
Розробка технології видобування ефірних олій з нетрадиційної сировини : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.06 / В. В. Любченко; Нац. техн. ун-т "Харк. політехн. ін-т". - Х., 2004. - 20 c. - укp.

Уперше встановлено хімічний склад, фізико-хімічні показники та їх зміни під час зберігання ефірних олій: нових сортів хмелю, лофанту анісового; полину лікарського, борщовика Сосновського; чорнобривців; шавлії; хвойних (туї, ялини); змієголовника Молдавського; котовника лимонного. Визначено кінетичні закономірності та раціональні технологічні режими процесу вилучення ефірних олій за методом гідродистиляції з шишок хмелю, що забезпечують збільшення одержаної їх кількості та економію енергетичних ресурсів. З'ясовано кінетичні залежності процесу екстракції шишок хмелю водою та запропоновано використання фітоекстракту з них. Уперше визначено вміст ксантогумолу в українських сортах хмелю та показано доцільність його одержання з вітчизняної сировини. Модифіковано методику визначення ксаногумолу в шишках хмелю та лупуліну з використанням гравіметричного методу аналізу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА329521 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Житнецький І. В. 
Удосконалення виробництва ефірної олії м'яти-сирцю з застосуванням мембранних процесів : Автореф. дис... канд. техн. наук / І. В. Житнецький; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 20 c. - укp.

Науково обгрунтовано доцільність застосування процесу мембранного концентрування розчинів ефірної олії м'яти перцевої у воді. Встановлено основні закономірності їх ультра- та мікрофільтрації у разі зміни параметрів процесу. Встановлено механізм і визначено періоди формування на поверхні мікрофільтраційної та динамічної мембран під час концентрування розчинів ефірної олії м'яти перцевої у воді. Розроблено теоретичну модель формування динамічної мембрани на поверхні мікрофільтраційної мембрани та запропоновано методику розрахунку її товщини залежно від зміни параметрів процесу. Науково обгрунтовано раціональні параметри мікрофільтрації розчинів ефірної олії м'яти перцевої у воді на установках непроточного та проточного типів. Вперше одержано емпіричну залежність впливу надлишкового тиску, концентрації розчину та швидкості його руху в напірному каналі на проникність мікрофільтраційної мембрани.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА343933 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Федорчук-Мороз В. І. 
Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів з амарантової сировини : монографія / В. І. Федорчук-Мороз, Є. М. Семенишин; Луц. нац. техн. ун-т. - Луцьк : РВВ ЛНТУ, 2011. - 104 c. - Бібліогр.: с. 90-97. - укp.

Досліджено механізм і кінетику екстрагування олії з насіння рослинної амарантової сировини (амаранту мітлистого, амаранту хвостатого та щириці звичайної) органічними розчинниками для різних розмірів зерна. Визначено хімічний склад одержаних олій та основні фізико-хімічні характеристики. Розроблено математичні моделі екстрагування олії з насіння амарантової сировини, розраховано кінетичні коефіцієнти, необхідні для математичного опису процесів. На основі експериментальних досліджень розроблено технологічні схеми процесу екстрагування олії за умов періодичного та безперервного процесів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА747945 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Силка І. М. 
Удосконалення технології ароматизаторів з ефіроолійної сировини для харчових продуктів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.06 / І. М. Силка; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2011. - 20 c. - укp.

Вперше доведено ефективність імітованої дистиляції ефірнмих олій (ЕО) на препаративній газохроматографічній колонці для швидкого та маловитратного визначення оптимальних технолопчних режимів їх промислового виробництва та встановлення органолептичних властивостей фракцій ЕО. Обгрунтовано застосування чотирьох секцій твердого носія з поступовим зменшенням розміру часток та градієнт концентрації неполярної нерухомої фази під час виготовлення препаративної колонки, що дозволяє розділяти ЕО на фракції аналогічно фракційній перегонці. Удосконалено методику SIMDIS шляхом використання капілярної колонки, нового класу нерухомої фази, індексу Ковача для визначення інтервалів температури кипіння фракцій ЕО й їх компонентів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА385578 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Семенишин Є. М. 
Амарантова олія. Проблема вилучення цільових компонентів з насіння амаранту гібриду (IBAmaranthus hybridusD) екстрагуванням / Є. М. Семенишин, Й. Й. Ятчишин, Р. В. Стадник // Хім. пром-сть України. - 2010. - № 2. - С. 19-22. - Бібліогр.: 3 назв. - укp.

Надано результати досліджень з екстрагування олії з насіння амаранту гібриду. Визначено, що вміст олії коливається в широких межах залежно від умов і місця вирощування амаранту. Досліджено механізм і кінетику процесу екстрагування олії з насіння амаранту гібриду розчинниками та їх сумішами. Показано, що ступінь подрібнення впливає на вихід і швидкість вилучення олії внаслідок руйнування бар'єрів на шляху вилучення цільових компонентів. Вияснено вплив природи розчинника на швидкість процесу екстрагування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Семенишин Є. М. 
Кінетика екстрагування олії полярними та неполярними розчинниками та їхніми сумішами / Є. М. Семенишин, Й. Й. Ятчишин, Р. В. Стадник // Хім. пром-сть України. - 2011. - № 4. - С. 40-44. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Представлено результати дослідження процесу екстракційного вилучення олії з амаранту гібрида (амарант сорту "Ультра") полярними та неполярними розчинниками та їх сумішами. Вивчено механізм та кінетику процесу екстрагування олії з подрібненого насіння амаранту гібрида. З'ясовано вплив природи розчинника на швидкість процесу екстрагування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Семенишин Є. М. 
Теоретичні основи екстрагування цільових компонентів з шару пористих структур / Є. М. Семенишин, Р. В. Стадник, І. М. Малахівський // Хім. пром-сть України. - 2012. - № 2. - С. 23-26. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Ковальова А. М. 
Дослідження компонентного складу ефірної олії квіток IBLamium albumD / А. М. Ковальова, Я. С. Колісник, О. В. Гончаров, Т. В. Ільїна // Запорож. мед. журн. - 2012. - № 3. - С. 74-75. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Л682.6-1 с

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
14.

Чепель Н. В. 
Дослідження способу препаративного виділення ароматичних компонентів з ефірної олії кропу / Н. В. Чепель, К. А. Науменко, Н. Е. Фролова, О. М. Усатюк, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2012. - № 47. - С. 117-122. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.

Для одержання ароматичних компонентів ефірних олій та їх фракцій розроблено спосіб розділення і виділення з використанням препаративної газової хроматографії. Запропоновано заповнення препаративної колонки твердим носієм неоднорідного зернення та нанесення НФ з градієнтом її концентрації до маси твердого носія. Таке рішення дозволило збільшити кількість числа теоретичних тарілок препаративної колонки та підвищити ефективність процесу розділення ефірної олії та виділення її ароматичних компонентів. Проведено розділення та виділення вузьких фракцій ефірної олії кропу з одержанням її компонентів у концентрованому або чистому вигляді.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Сердюк В. О. 
Мікрокапсулювання ефірної олії екстракційно-коацерваційним методом / В. О. Сердюк, С. Г. Борова, Т. П. Коваленко, О. М. Шевчук, В. С. Токарев // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2013. - № 761. - С. 377-381. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Одержано полімерні мікрокапсули на основі синтезованого гетерофункціонального тетраполімеру як оболонкотвірний матеріал, що містять інкапсульовану лаврову ефірну олію з застосуванням розробленого екстракційно-коацерваційного методу мікрокапсулювання. Досліджено вплив параметрів процесу на кінцевий розмір мікрокапсул та ефективність інкапсулювання лаврової ефірної олії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.608

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Коротков В. А. 
Вибір оптимальної технології одержання олійного екстракту плодів маклюри / В. А. Коротков, О. С. Кухтенко, Є. В. Гладух // Фармац. журн.. - 2013. - № 6. - С. 36-41. - Бібліогр.: 6 назв. - укp.

Плоды маклюры оранжевой богаты такими липофильными веществами как изофлавоны, фитостерины, тритерпены, фосфолипиды, токоферолы, а также содержат широкий комплекс полиненасыщенных жирных кислот. Одним из эффективных способов извлечения липофильных веществ из растительного сырья является масляная экстракция. Растительные масла являются доступными и нетоксичными для организма человека экстрагентами. Объектами исследования выступали плоды маклюры оранжевой, произрастающей в южном Казахстане, и их масляные экстракты. Для получения масляного экстракта плодов были использованы методы: мацерация, екстракция с переменным давлением, экстракция при помощи роторно-пульсационного аппарата. Разработана оптимальная технология получения масляного экстракта из плодов маклюры. Установлены оптимальные условия экстракции. Проведена качественная и количественная оценка полученных экстрактов. На основании проведенных исследований наиболее эффективным признан метод с использованием роторно-пульсационного аппарата. Отмечено, что выход биологически активних веществ при экстракции с применением этого метода составляет на 48 % больше, чем при мацерации и на 30 % больше, чем при экстракции с семенным давлением. Преимущества метода перед другими заключаются также в небольшом времени экстракции и высокой производительности. Подобраны оптимальные условия для этого метода и разработаны основные стадии технологии получения экстракта.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж28227 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Tasheva S. 
Energy efficiency of different technological regimes in distilleries processing resene. I. Stationary distillation apparatus / S. Tasheva // Ukr. Food J.. - 2013. - 2, № 2. - С. 210-214. - Бібліогр.: 13 назв. - англ.

Зазначено, що ефірні олії широко використовують в медицині, як ароматизатори в харчовій промисловості тощо. Екстракція є найбільш поширеним методом одержання ефірних олій. Парову екстракцію можна застосовувати як до цілої рослини фенхелю (солодкого кропу) так і до наземної її частини. В літературних джерелах немає даних про ефективність різних технологічних режимів проведення парової ректифікації олії фенхелю. Досліджено параметри робити стаціонарних екстракційних установок періодичної дії. Проведено порівняльний аналіз різних енергетичних моделей здійснення парової екстракції олії фенхелю в Болгарії та Росії. Даний технологічний процес має специфіку в тому, що споживання теплової енергії, водяної пари та охолоджуючої води, має періодичний характер. Процес екстракції олії фенхелю (з зерен і бадилля) постійно контролюється датчиками, встановленими на технологічному обладнанні. Найбільш низька загальна вартість водяної пари та охолоджуючої води за умови одержання ефірної олії з бадилля фенхелю, яке піддається короткотерміновій екстракції. Це зумовлено тим, що ефірну олії легше видалити з бадилля, ніж з зерен. Порівняння стаціонарних екстракційних установок періодичної дії в Болгарії та Росії проведено для установок рівної або приблизно рівної продуктивності, але технологічні режими, які на них використовувалися, були різними. Порівняння показало, що і в Росії, і в Болгарії загальна вартість пари та охолоджуючої води, які використовуються у процесі екстракції ефірної олії фенхелю, є майже однаковою, не дивлячись на різне виконання екстракційних установок.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Чепель Н. В. 
Розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком / Н. В. Чепель // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2014. - № 5/6. - С. 45-51. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.

У процесі розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної (Salvia sclarea) для інкапсулювання гуміарабіком проведено визначення динаміки адсорбції органічних класів ароматичних речовин і розділення ефірної олії на заплановані фракції з відмінними ароматичними властивостями вакуумною ректифікацією. Для встановлення масових співвідношень фракцій у ароматичних композиціях застосовано симплекс-метод математичного моделювання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л682.6

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Доля В. С. 
Влияние внешних факторов на физико-химические свойства абрикосового масла / В. С. Доля, В. И. Мозуль, А. В. Самко, Л. И. Бородин // Актуал. питання фармацевт. і мед. науки та практики. - 2013. - № 2. - С. 6-8. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

При термической обработке и введении серы в абрикосовое масло уменьшается содержание олеиновой кислоты 65,12 - 59,56, 59,38 и 60 %. Одновременно увеличивается количество линолевой кислоты 28,68 - 30, и до 31,31 %. Понижаются также значения йодного числа 114,55 - 108; 104, и 96,87.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Л682.6-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69485 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Малюгіна О. О. 
Дослідження компонентного складу та протимікробної активності ефірної олії з суцвіть Tagetes patula L. / О. О. Малюгіна, О. В. Мазулін, В. П. Буряк, О. К. Єренко, Г. П. Смойловська, Г. В. Мазулін // Фармаком. - 2014. - № 4. - С. 41-45. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

Визначено кількісний вміст та якісний склад ефірної олії суцвіть Tagetes patula L. nana varietes "Goldkopfen". За допомогою хромато-мас-спектрометричного методу ідентифіковано до 22-х компонентів, 8 з яких - вперше, визначено їх вміст у досліджуваній олії. Визначено фізико-хімічні показники ефірної олії, досліджено її протимікробну та п ротигрибкову активність. Ефірна олія з суцвіть Т. patula L. nana var. "Goldkopfen" виявляє виражену протимікробну та протигрибкову дію на Staphylococcus aureus (АТСС 25923), S. aureus (клін.), Klepsiella pneumonia (клін.), Staphylococcus saprophytus (клін.), Candida albicans (ATCC 885653) (клін.).


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.113 + Л682.6-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж68462 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського