Бази даних

Наукова електронна бібліотека - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (6)Автореферати дисертацій (1083)Реферативна база даних (7096)Книжкові видання та компакт-диски (998)Журнали та продовжувані видання (6)
Пошуковий запит: (<.>K=НІКЕЛЬ$<.>+<.>K=КАДМІЄВА$<.>+<.>K=СИРОВИН$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 46
Представлено документи з 1 до 20
...

   Тип видання:   монографія   
1.


Клінкерні керамічні матеріали на основі природної і техногенної сировини України [Електронний ресурс] : монографія / О. Ю. Федоренко [и др.] ; Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». - Харків : ТОВ «Планета Прінт», 2018. - 185 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Розглянуто особливості технологій клінкерних керамічних матеріалів, які ба-зуються на використанні вітчизняної сировинної бази. Наведено дані щодо техно-логічних властивостей різних видів мінеральної сировини і промислових відходів та особливостей їх використання в технології клінкерної кераміки. Висвітлено тех-нологічні аспекти отримання керамічних виробів і резерви енергоощадження при їх виробництві.

Монографія призначена для науковців і фахівців в галузі керамічного матеріалознавства, а також може бути корисною для студентів і аспірантів хіміко-технологічних і будівельних спеціальностей.




   Тип видання:   наукове видання   
2.

Козуб, Павел Анатольевич.
Переработка малогабаритных никель-кадмиевых аккумуляторов [Електронний ресурс] / П. А. Козуб, С. Н. Козуб. - Saarbrücken : Lambert Academic Publishing, 2015. - 152 с.. - (Исследования и технологии)

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 13.20 Мб


Технология переработки никель-кадмиевых аккумуляторов - один из примеров эффективности объединения теоретических и экспериментальных исследований для разработки малых технологий. В книге приведён полный цикл исследований, включающий анализ рынков сырья и возможных продуктов его переработки, изучение существующих технологий в этой области, проведение предварительных теоретических исследований и планирование экспериментальных работ, математическую обработку экспериментальных данных, создание математических моделей для расчёта материальных потоков и поиска оптимальных производственных режимов, оценку экономических характеристик производства. Для аспирантов книга может служить основой для построения правильной структуры научной работы в области химических технологий, для учёных - примером использования термодинамических расчётов для прогнозирования поведения сложных химических систем, планирования экспериментальных работ и математической обработки экспериментальных данных, для технологов - источником исходных данных для содания действующего производства.



Кл.слова:
нікель-кадмієва сировина -- вторинна переробка -- азотнокислі розчини -- термодинаміка

   Тип видання:   монографія   
3.

Одарченко, Д. М.
Заморожені напівфабрикати з дикорослих ягід [Електронний ресурс] : монографія / Д. М. Одарченко, А. І. Кудряшов, А. О. Бабіч ; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2014. - 181 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 12.47 Мб


В монографії подано результати досліджень, направлених на формування товарознавчих характеристик і функціонально-технологічних властивостей, а також розширення товарного асортименту заморожених продуктів переробки з журавлини великоплідної та калини звичайної. Це видання рекомендується для викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальностями «Товарознавство та комерційна діяльність», «Експертиза товарів та послуг», «Управління безпечністю та якістю товарів», «Технології зберігання, консервування та переробки плодів та овочів», інженерно-технічних працівників, які зайняті в галузі переробки плодоовочевої продукції.



Кл.слова:
харчові технології -- товарознавча оцінка -- ягідна сировина

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія:    
4.

Гончаренко, Н. В.
Екологічний аудит [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Н. В. Гончаренко. - Київ : Освіта України, 2014. - 492 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.29 Мб


Навчальний посібник присвячений теоретико-методологічним і практичним засадам екологічного аудиту. В ньому розкрито суть, види і порядок проведення екологічного аудиту, описано його інформаційне забезпечення. Особливу увагу приділено організаційно-методичним підходам до аудиту впливу на атмосферне повітря, водокористування і водовідведення, використання та охорони земельних, лісових і мінерально-сировинних ресурсів, поводження з відходами. В посібнику розкрито нормативно-правові та методичні аспекти аудиту системи екологічного керування згідно з ДСТУ ISO 19011:2012 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Посібник буде корисним аспірантам, молодим ученим, представникам бізнесу, державних органів влади і місцевого самоврядування, аудиторам-практикам.



Кл.слова:
екологічний аудит -- управління -- Інформаційне забезпечення -- методика

   Тип видання:   науково-популярне видання   
5.
 


Knight, Roger G..
Commodities and colonialism [Electronic resource] : the story of big sugar in Indonesia, 1880-1942 / Roger G. Knight. - Leiden : Brill, 2013. - 304 p. - (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde)
Переклад назви: Товари та колоніалізм: історія цукрового видобутку в Індонезії, 1880-1942

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


The book is a good read, and will be the text of reference for many years to come. It is impossible to think of a better guide through the intricacies of Java sugar than Knight.' Peter Boomgaard, KITLV, Leiden; University of Amsterdam; European University Institute, Florence



Кл.слова:
колоніальний визиск -- сировинна база -- харчова промисловість

   Тип видання:   методичний посібник   
6.


Технологія кондитерських виробів [Електронний ресурс] / уклад. А. І. Юліна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2011. - 19 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Предмет дисципліни "Технологія кондитерських виробів" - вивчення технологічних процесів виробництва напівфабрикатів і готової продукції в закладах ресторанного господарства, фізико-хімічних та біохімічних процесів, що відбуваються під час обробки сировини способів керування технологічними процесами з метою одержання продукції високої якості.



Кл.слова:
продукти харчування -- харчове виробництво

   Тип видання:   методичний посібник   
7.

Малишев, В. В.
Теоретичні основи синтезу тугоплавких матеріалів [Електронний ресурс] / В. В. Малишев ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна”. Інженерно-технологічний інститут. - К. : [б. в.], 2010. - 63 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ




Кл.слова:
хімічна сировина -- тугоплавкі матеріали -- високотемпературна хімія

   Тип видання:   навчальний посібник   
8.
 


Іванов, С. В.
Загальна хімічна технологія. Промислові хіміко-технологічні процеси [Електронний ресурс] / С. В. Іванов, П. С. Борсук, Н. М. Манчук. - К. : НАУ-друк, 2010. - 280 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику викладено найважливіші хіміко-технологічні процеси в обсязі, передбаченому навчальною програмою дисципліни "Загальна хімічна технологія". Розглянуто основні промислові технології виробництв неорганічних і органічних речовин, хімічна переробка палива, технологія високомолеклярних сполук. Особливу увагу приділено енергетиці хімічної промисловості, питанням розвитку її сировинної бази, охорони навколишнього середовища.



Кл.слова:
хімія -- промисловість -- органічні речовини -- високомолекулярні сполуки

   Тип видання:   навчальний посібник   
9.

Калакура, М. М.
Сучасні наукові напрями в харчуванні [Електронний ресурс] / М. М. Калакура, В. В. Ніколіна ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна”. Інженерно-технологічний інститут. - К. : [б. в.], 2010. - 64 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Століття, що почалося, має стати часом значних змін в науці про харчування та харчових технологіях. Процес удосконалення технології виробництва харчових продуктів є безперервним, так як вітчизняна та світова наука постійно відкриває все нові і нові властивості основних компонентів їжі та корегує їх роль у життєзабезпеченні людського організму. На підставі знань про склад сировини і готової продукції розробляються науково обґрунтовані технології та асортимент продукції з урахуванням їх призначення. Велика роль науки у розвитку виробництва харчових продуктів визначається результатами науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, на основі яких створюються новітні технології. Метою курсу є забезпечення студентів знаннями у питаннях, пов’язаних із сучасними напрямками в харчуванні, принципами та засадами їх використання у харчуванні з метою збереження та покращення здоров’я населення України. Метою викладання дисципліни є отримання студентами теоретичних знань та навичок, які дадуть змогу їм орієнтуватися у великій кількості біологічно активних добавок, їх використанні у харчуванні, створені нової продукції, самостійно ставити та вирішувати наукові, виробничі завдання щодо її виробництва. Курс „Сучасні напрямки в харчуванні” базується на дисциплінах: „Технологія продукції громадського харчування”, „Основи наукових досліджень”, “Основи фізіології та гігієни харчування”, “Устаткування підприємств ресторанного господарства” тощо.



Кл.слова:
здорове харчування -- харчові домішки -- дієтологія

   Тип видання:   навчальний посібник   
10.

Іваненко, Ф. В.
Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ф. В. Іваненко ; Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. - Київ : [б. в.], 2010. - 252 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 9.18 Мб


Запропонований навчальний посібник дає можливість студенту отримати цілісну систему необхідних знань про технологію більшості виробничих процесів від одержання сировини до готової продукції рослинництва і тваринництва. Розкриваються головні питання технологічних і організаційних умов ефективної первинної переробки і зберігання сировини і продуктів переробки та оцінки її якості.



Кл.слова:
біотехнології -- молочарство -- рибництво -- м'ясопродукція

   Тип видання:   навчальний посібник   
11.

Іваненко, Ф. В.
Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва [Електронний ресурс] : навчальний посібник / Ф. В. Іваненко ; Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. - Київ : [б. в.], 2008. - 600 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 14.15 Мб


Обґрунтовано необхідність глибокого вивчення технологій, що визначають напрям і ступінь прискорення науково-технічного прогресу у рослинництві. Основна мета посібника є підготовка економіста, менеджера до участі у вдосконаленні базових технологій вирощування сільськогосподарських культур і впровадженні принципово нових моделей технологічних процесів у рослинництві з урахуванням біологічних особливостей видів, агрокліматичних, енергетичних, екологічних та інших умов виробництва, а також набуття знань і навиків з питань стандартизації і сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної і поглибленої переробки продукції рослинництва.



Кл.слова:
землеробство -- сівозміна -- добрива -- харчові технології

   Тип видання:   навчальний посібник   
12.

Моклячук, М. П.
Лекції з теорії вибору та прийняття рішень [Електронний ресурс] / М. П. Моклячук, Ямненко Р. Є.. - К. : [б. в.], 2007. - 258 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Навчальний посiбник написаний на основi лекцiй з курсу “Теорiя вибору та прийняття рiшень”, якi читаються студентам третього курсу механiко-математичного факультету Київського нацiонального унiверситету iменi Тараса Шевченка протягом останнiх 10 рокiв. В першому роздiлi “Задачi лiнiйного програмування” детально викладенi основнi поняття, теореми i результати лiнiйного програмування, наведено основнi методи розв’язування задач такi, як симплекс-метод та метод потенцiалiв. Детально описанi та вивчаються основнi задачi лiнiйного програмування такi, як задача про використання сировини, задача про оптимальний рацiон харчування, транспортна задача. У другому роздiлi “Елементи теорiї iгор” висвiтленi основнi теореми та методи теорiї iгор. Основну увагу придiлено матричним та позицiйним iграм. Доведено основну теорему теорiї антагонiстичних iгор. Вивчаються властивостi оптимальних стратегiй гравцiв. Висвiтленi основнi поняття, теореми i результати бiматричних iгор. Третий роздiл “Оптимальнi cтатистичнi рiшення” посiбника мiстить основнi результати теорiї статистичних рiшень. Основну увагу придiлено байесiвському пiдходу до прийняття рiшень. У четвертому роздiлi “Спряженi апрiорнi розподiли” описанi основнi розподiли ймовiрностей, що використовуються в задачах оцiнювання невiдомих параметрiв. Цим задачам присвячений пятий роздiл “Оцiнювання”, в якому описаний байесiвський пiдхiд до задач оцiнювання невiдомих параметрiв. Основну увагу придiлено оцiнкам, що мiнiмiзують середньоквадратичнi та абсолютнi похибки. У шостому роздiлi “Динамiчне програмування” описаний метод динамiчного програмування Беллмана та його застосування до розвязання задач мiкроекономiки таких як задача керування запасами, задача про оптимальнi iнвестицiї. В посiбнику наведено цiлий ряд прикладiв розв’язання задач лiнiйного та динамiчного програмування, теорiї iгор, знаходження оптимальних статистичних рiшень. Велика кiлькiсть задач запропонована для самостiйного розв’язання. Навчальний посiбник пiдготовлений та виданий за пiдтримки програми Tempus у рамках проекту TEMPUS PROJECT IB-JET-25054-2004. Автори користується нагодою щоб висловити подяку за пiдтримку координаторам проекту професору Сiльвестрову Дмитру Сергiйовичу та Сiльвестровiй Евелiнi Дмитрiвнi (Малардаленський унiверситет, Швецiя).



Кл.слова:
симплекс-метод -- метод потенціалів -- статистичне рішення -- апріорний розподіл

   Тип видання:   методичний посібник   
Категорія: Гірнича справа   
13.

Папушин, Ю. Л.
Основи автоматизації гірничого виробництва [Електронний ресурс] : курс лекцій / Ю. Л. Папушин, В. С. Білецький. - Д. : Східний видавничий дім, 2007. - 168 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У посібнику подано матеріал до лекцій з дисципліни «Основи автоматизації гірничого виробництва», яка входить до переліку нормативних дисциплін спеціальності 7.090302 «Збагачення корисних копалин». Викладено елементи теорії і практики автоматизації процесів збагачення мінеральної сировини. Наведено приклади систем контролю і схем автоматизації основних процесів збагачення корисних копалин. Видання призначене для студентів вузів, що навчаються за спеціальністю «Збагачення корисних копалин», та інженерно- технічних працівників збагачувальних фабрик.



Кл.слова:
корисні копалини -- мінеральна сировина -- руди

   Тип видання:   навчальний посібник   
Категорія: Науки про Землю   
14.


Відходи виробництва і споживання та їх вплив на грунти і природні води [Електронний ресурс] : навчальний посібник / В. М. Савицький [та ін.] ; Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - Київ : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. - 152 с.

Рубрики:

  Текст у форматі PDF 2.91 Мб


Викладено основні відомості про утворення, накопичення та зберігання відходів виробництва і споживання промислового і комунально-побутового походження, їх специфічні властивості, вплив на різні компоненти довкілля, функціонування екосистем, здоров’я населення. Наведено дані про динаміку обсягів утворення зазначених відходів за останні десятиріччя, висвітлено проблеми їх утилізації та використання як вторинної сировини, методи запобігання негативному впливу на земельні та водні ресурси. Розглянуто пріоритетні правові та нормативні документи, що регламентують діяльність загальнодержавних та інших спеціалізованих структур у сфері поводження з відходами.



Кл.слова:
рудничні води -- шахтні води -- стічні води -- охорона природи

   Тип видання:   підручник   
15.

Тихомирова, Н. А.
Технология и организация производства молока и молочных продуктов [Електронний ресурс] / Н. А. Тихомирова. - М. : ДеЛи Принт, 2007. - 560 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В учебнике рассмотрены основные вопросы организации производства молока, общая технология молока и молочных продуктов, частная технология цельномолочной продукции, мороженого, сливочного масла, сыров, молочных консервов и детского питания, описаны виды вторичного молочного сырья и основные направления его переработки, приведены ресурсо- и энергосберегающие технологии, даны лабораторные и практические занятия. Особенности производства изложены с приведением соответствующих технологических схем, в том числе в аппаратурном оформлении. В учебник включены новые нормативы и современные способы переработки молочного сырья и производства молочных продуктов. Учебник предназначен для студентов средних специальных учебных заведений, обучающихся по специальности 260206 (2710) «Технология молока и молочных продуктов».



Кл.слова:
цільномолочна продукція -- енергозберігаюча технологія -- молочна сировина

   Тип видання:   підручник   
Категорія: Біологічні науки   
16.

Дикий, І. Л.
Мікробіологія [Електронний ресурс] / І. Л. Дикий, І. Ю. Холупяк, Н. Ю. Шевельова. - Харків : Оригінал, 2006. - 432 с.

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Підручник для студентів вищих навчальних закладів. У підручнику узагальнено сучасні досягнення у галузі медичної, фармацевтичної, санітарної та хімічної фармакології. Представлено фундаментально-прикладні положення з морфології, фізіології прокаріотів, еукаріотів та вірусів; розглянуто методи культивування бактерій і вірусів, механізми взаємодії вірусів з клітиною. Висвітлено питання інфекції, хіміотерапії, імунітету, імунопатологічних станів, імунобіотехнології. Узагальнено матеріали з мікроекології, основ асептики й антисептики, мікробної контамінації лікарської сировини та препаратів. Викладено відомості про збудників інфекційних хвороб. Розрахований на студентів та викладачів фармацевтичних і медичних вищих навчальних закладів.



Кл.слова:
імунобіотехнології -- антисептики -- фармацевтика

   Тип видання:   монографія   
17.

Клочко, В. І.
Озброєння та військова справа давнього населення України (5000-900 рр. до Р.Х.) [Електронний ресурс] / В.І. Клочко. - К. : АртЕк, 2006. - 337 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В монографії розглядаються результати багаторічних досліджень озброєння давніх суспільств на території України, починаючи від доби неоліту – бронзи і до кіммерійського періоду. Приділено пильну увагу типології різноманітних видів озброєння, проаналізовано хронологічні аспекти їх розвитку на фоні культурно-історичних процесів того часу. Розглядаються питання виробництва предметів озброєння, включаючи технологію їх виготовлення, характер сировинних баз, фізичні властивості матеріалу. Досліджуються автохтонні та іноваційні впливи на появу та еволюцію нових винаходів. Пропонується характеристика бойових властивостей різнотипних і різночасових видів зброї. В цілому предмети озброєння розглядаються як історичне джерело, важливе для реконструктивного аналізу як окремих військово-історичних подій, так і цілих культурно-історичних та етнокультурних моделей. Видання призначене для фахівців з археології, історії, етнографії, а також для широкого кола читачів, які цікавляться історією нашої країни.



Кл.слова:
зброя

   Тип видання:   підручник   
Категорія: Біологічні науки   
18.


Мікробіологія [Електронний ресурс] : підручник для студентів вищих навчальних закладів / І. Л. Дикий [та ін.] ; Національний фармацевтичний університет. - Х. : Оригінал, 2006. - 432 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


У підручнику узагальнено сучасні досягнення у галузі медичної, фармацевтичної, санітарної та хімічної фармакології. Представлено фундаментально-прикладні положення з морфології, фізіології прокаріотів, еукаріотів та вірусів; розглянуто методи культивування бактерій і вірусів, механізми взаємодії вірусів з клітиною. Висвітлено питання інфекції, хіміотерапії, імунітету, імунопатологічних станів, імунобіотехнології. Узагальнено матеріали з мікроекології, основ асептики й антисептики, мікробної контамінації лікарської сировини та препаратів. Викладено відомості про збудників інфекційних хвороб. Розрахований на студентів та викладачів фармацевтичних і медичних вищих навчальних закладів.



Кл.слова:
фармакологія -- інфекція -- імунітет -- хіміотерапія

   Тип видання:   навчальний посібник   
19.

Олех, Леонид Григорьевич.
История Сибири [Електронний ресурс] : учеб. пособие / Л. Г. Олех. - 2-е изд., доп. и перераб. - Ростов-на-Дону : Феникс ; Новосибирск : Сибирское соглашение, 2005. - 360 с.. - (Высшее образование)

Рубрики:

Географічні рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


В пособии на широком фоне общероссийской истории рассматриваются ключевые проблемы развития Сибирского суперрегиона с момента освоения его первыми человеческими общностями до настоящего времени. Столь обширное поле исторического исследования позволило автору выявить и проследить важнейшие тенденции развертывания локальных цивилизаций на территории Сибири, опираясь на богатый эмпирический материал, зафиксировать некоторые общие закономерности и особенности данного процесса, протекающего в общероссийском контексте, определить его положительные и отрицательные стороны. Особое внимание уделено двум ключевым с точки зрения развития российского исторического процесса эпохам - XIX и XX столетиям, когда состоялись два и начался третий маятниковый цикл эволюции российской цивилизации." К каждой главе пособия даются вопросы и задания, в том числе аналитического характера (анализ фрагментов исторических текстов). Пособие предназначено для студентов вузов, но может быть полезно и школьникам.



Кл.слова:
суперрегіон -- Сибір -- сировинна база

   Тип видання:   навчальний посібник   
20.

Ратушенко, А. Т.
Санітарія і гігієна ресторанного господарства [Електронний ресурс] : опорний конспект лекцій / А. Т. Ратушенко ; Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна». - К. : [б. в.], 2005. - 107 с.

Рубрики:

  Повний текст доступний у читальних залах НБУВ


Опорний конспект лекцій з дисципліни “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” складений для студентів які навчаються за спеціальністю 6.091711 – «Технологія харчування» з метою поглиблення практичних і теоретичних знань, а також на допомогу в підготовці до лабораторних занять, виконання індивідуальної самостійної роботи та при підготовці до поточного, рубіжного, підсумкового та державного контролю знань майбутніх фахівців. Опорний конспект “Санітарія і гігієна ресторанного господарства” за змістом охоплює всі теми курсу, містить логічну послідовну інформацію про гігієнічні вимоги до факторів зовнішнього середовища, вимоги до проектування закладів ресторанного господарства, санітарне утримання закладів, санітарну експертизу харчових продуктів, вимоги до кулінарної обробки харчових продуктів, відомості про харчові отруєння, гельмінтози та їх профілактику. Опорний конспект дає можливість студентам теоретично вивчити питання курсу та набути знань з основних базових питань організації державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного господарства, дотримання санітарних норм у визначенні якості продовольчої сировини та харчових продуктів, а також сприятиме розвитку навичок в роботі зі спеціальною та довідниковою літературою.



Кл.слова:
санатарія -- гігієна -- заклади харчування
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського