Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
Пошуковий запит: (<.>A=Стрибуль Т$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12

      
Категорія:    
1.

Стрибуль Т. Ф. 
Оптимизация метода криоконсервирования меристемы картофеля / Т. Ф. Стрибуль, С. Т. Олейник, А. Н. Новиков, А. И. Григоращенко // Пробл. криобиологии. - 1999. - № 1. - С. 57-60. - Библиогр.: 13 назв. - англ.

Проведено аналіз досліду кріоконсервування меристемальної тканини вищих рослин. Виконано роботу по вдосконаленню методики підготовки і проведення заморожування меристем картоплі до -40 і -196 °C. Оцінено життєздатність матеріалу, який кріоконсервується, після двох-трьохтижневого культивування. Середній відсоток виживаності деконсервованих меристем картоплі становив 30 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669 + П215.1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Шевченко Н. О. 
Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання і схожість = Effect of soybean seeds freezing under the effect of cryoprotectants on a sprouting energy and germinating capacity / Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль, В. В. Жмурко, Л. М. Кобизєва // Пробл. криобиологии. - 2003. - № 3. - С. 92-98. - Бібліогр.: 12 назв. - англ.


Ключ. слова: насіння, кріопротектори, режими заморожування, енергія проростання, схожість
Індекс рубрикатора НБУВ: П213.6-275.93

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Шевченко Н. А. 
Действие многоатомных спиртов, амидов и ДМСО на сохранность меристем винограда и картофеля = Effect of multiatom alcohols, amides and DMSO on grape and potato meristems integrity / Н. А. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль, Л. Ф. Розанов // Пробл. криобиологии. - 2004. - № 3. - С. 79-85. - Библиогр.: 16 назв. - англ.

Розглянуто токсичну дію гліцерину, деметилсульфоксиду та речовин рядів амідів і діолів за різних концентрацій на меристеми картоплі та винограду. Показано, що токсичність даних речовин у досліджуваних концентраціях не обумовлюється осмотичним фактором і підсилюється зі збільшенням гідрофобності.


Ключ. слова: меристема, амиды, диолы, токсичность
Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.0 + П215.1-272.53 + П26-272.53

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Стрибуль Т. Ф. 
Изучение влияния холодового закаливания картофеля на сохранность меристем, криоконсервированных медленным замораживанием = Studying the effect of potato cold hardening on integrity of meristems, cryopreserved by slow freezing / Т. Ф. Стрибуль, Н. А. Шевченко, Л. Ф. Розанов // Пробл. криобиологии. - 2006. - 16, № 1. - С. 60-65. - Библиогр.: 17 назв. - англ.

Исследовано влияние холодового закаливания на сохранность меристем картофеля при двухэтапном криоконсервировании. Использованы криопротекторы диметилсульфоксид (ДМСО) и 1,2-пропандиол (1,2-ПД). Установлено, что замораживание закаленных апексов картофеля под защитой ДМСО повышает их сохранность по сравнению с аналогичным показателем у незакаленных меристем. При использовании 1,2-ПД закалка апексов картофеля нецелесообразна. Наблюдение в течение 30 суток за развитием криоконсервированных меристем показало, что обработка криопротекторами и замораживание замедляют рост апексов по сравнению с контролем. Менее токсичным оказался 1,2-ПД. Обработка ДМСО может вызвать каллусогенез.


Ключ. слова: меристема (апекс), холодовая закалка, криопротекторы, криоконсервирование, замораживание, сохранность
Індекс рубрикатора НБУВ: Е522.927.17Sol*669.0-636-601.2 + П215.1-486с25

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Стрибуль Т. Ф. 
Оптимизация метода витрификации меристем картофеля = Орtimizing Method for Potato Meristem Vitrification / Т. Ф. Стрибуль, Н. А. Шевченко, Л. Ф. Розанов // Пробл. криобиологии. - 2005. - 15, № 4. - С. 657-664. - Библиогр.: 21 назв. - англ.

Представлены сравнительные данные криоконсервирования меристем картофеля по разным протоколам замораживания. Исследована возможность варьирования условиями подготовки апексов (верхушечных точек роста) к криоконсервированию с использованием метода витрификации. Предложен витрифицирующийся раствор модифицированного состава PVSN. Установлена возможность исключения некоторых этапов предварительной подготовки меристем к замораживанию без потери сохранности криоконсервированного материала.


Ключ. слова: картофель, меристема, криоконсервирование, витрификация, витрифицирующийся раствор
Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.01с8

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Шевченко Н. О. 
Оптимізація методу повільного заморожування меристем картоплі = Optimization of Method for Potato Meristem Slow Freezing / Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль // Пробл. криобиологии. - 2005. - 15, № 4. - С. 751-752. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.01-636-601.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
7.

Стрибуль Т. Ф. 
Зависимость жизнеспособности меристем чеснока от условий криоконсервирования = Dependence of garlic meristem viability on cryopreservation conditions / Т. Ф. Стрибуль, Т. В. Ивченко, Т. И. Виценя, Н. А. Шевченко, Ю. С. Лысак // Пробл. криобиологии. - 2008. - 18, № 2. - С. 241. - англ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.0 с3 + П241.57-31

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
8.

Лысак Ю. С. 
Влияние криопротекторов на флюоресценцию меристем картофеля = Cryoprotectant influence on fluorescence of potato meristems / Ю. С. Лысак, Т. Ф. Стрибуль, А. М. Компаниец // Пробл. криобиологии. - 2011. - 21, № 2. - С. 173-178. - Библиогр.: 19 назв. - англ.

Исследована зависимость флюоресцентного свечения клеток меристем картофеля от воздействия на меристемы веществ с криопротекторными свойствами. Обработанные криопротекторами меристемы облучали лазером, возбуждали флюоресценцию и через 1, 3, 5, 120 мин регистрировали спектры флюоресценции. Установлено, что влияние криозащитных веществ проявлялось в изменении интенсивности свечения в диапазоне исследованных длин волн.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*669.0*716-636-601.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Стрибуль Т. Ф. 
Изменение интенсивности флуоресценции клеток меристемной ткани винограда под действием ряда криопротекторов = Change in fluorescence intensity of grape meristem cells under effect of some cryoprotective agents / Т. Ф. Стрибуль, Ю. С. Лысак, А. М. Компаниец // Пробл. криобиологии. - 2010. - 20, № 3. - С. 297-302. - Библиогр.: 10 назв. - англ.

Исследована зависимость флуоресцентного свечения клеток меристемы винограда от воздействия на меристему нескольких веществ с криопротекторными свойствами. Обработанные криопротекторами меристемы облучали лазером для возбуждения фотоэлектронной эмиссии и получали спектры флуоресценции через 1, 3, 5, 20 и 120 мин. Установлено, что влияние криозащитных веществ проявлялось в изменении интенсивности свечения в диапазоне исследованных длин волн.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*550*716-636-601.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Віценя Т. І. 
Вплив розміру експлантів та фітогормонального складу живильного середовища на відновлення меристем часнику після кріоконсервування методом вітрифікації = Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitrification recovery of garlic meristems / Т. І. Віценя, Т. В. Івченко, Н. О. Шевченко, Т. Ф. Стрибуль // Проблемы криобиологии и криомедицины. - 2015. - 25, № 1. - С. 3-12. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.57

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
11.

Шевченко Н. О. 
Визначення осмотичних реакцій меристем батату у кріозахисних розчинах = Discovery of osmotic responses of sweet potato meristems in cryoprotective solutions / Н. О. Шевченко, Г. В. Коваленко, І. Ф. Коваленко, Т. Ф. Стрибуль // Проблеми кріобіології і кріомедицини. - 2021. - 31, № 2. - С. 180-184. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Батат вирощується у багатьох регіонах світу та за виробництвом посідає сьоме місце серед найважливіших харчових культур. Вірусні захворювання (зокрема Sweet potato feathery mottle virus та Sweet potato chlorotic stunt virus) перешкоджають одержанню великих урожаїв цієї рослини. Мета даної роботи - дослідження осмотичних реакцій меристем батату у кріозахисних розчинах для визначення терміну експозиції з максимальною дегідратацією зразків і запобігання прояву їх токсичної дії. За результатами проведених досліджень з'ясовано, що для розробки ефективних протоколів кріоконсервування меристем батату перспективними кріозахисними розчинами є PVS2, PVSN та час експозиції зразків 40 і 60 хв. відповідно. Для розробки процедур кріоконсервування меристем різних видів рослин необхідне дослідження їх осмотичної реакції у кріозахисних розчинах, що надасть змогу визначити оптимальний термін дегідратації експериментальних зразків перед охолодженням до температур рідкого азоту.


Індекс рубрикатора НБУВ: П215.4 + Е50*716-636-601.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
12.

Шевченко Н. О. 
Вплив фізичних факторів передпосівної обробки насіння буряка столового сорту Дій на посівну якість і врожайність = Physical factors of beetroot seed presowing treatment affect sowing quality and crop yield / Н. О. Шевченко, Г. В. Коваленко, Н. О. Баштан, А. В. Мозговська, Т. М. Мірошниченко, Т. Ф. Стрибуль, Т. В. Івченко, О. В. Куц // Проблеми кріобіології і кріомедицини. - 2022. - 32, № 3. - С. 183-195. - Бібліогр.: 28 назв. - укp.

Досліджено вплив озонування та заморожування до температури рідкого азоту, поєднаної дії двох чинників на показники посівної якості та врожайність насіння буряка столового сорту Дій. Визначали оптимальну вологість, дозу озону в озоново-повітряній суміші та термін експозиції, які б не знижували показники схожості. Озонування, заморожування та їх сумісна дія не впливала на показники проростання насіння в лабораторних умовах та біометричні і у польових дослідженнях. Встановлено, що заморожування насіння до температури рідкого азоту значуще підвищувало його врожайність. Біохімічний аналіз коренеплодів показав, що усі методи передпосівної обробки призводили до зменшення вмісту загальних цукрів та бетаніну. Кількість сухої речовини після заморожування та озонування зменшувалася, а після поєднаного впливу - збільшувалася. Озонування та подальше заморожування призводили до зниження вмісту аскорбінової кислоти. Значуще зменшення досліджених показників не досягало мінімальних значень, характерних для цієї культури. Заморожування та поєднаний вплив вивчених факторів на насіння підвищували вміст нітратів у коренеплодах, який не перевищував максимально допустиму норму.


Індекс рубрикатора НБУВ: П241.32-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського