Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (27)Книжкові видання та компакт-диски (149)
Пошуковий запит: (<.>U=Л987$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 145
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Лебедев Д. П. 
Методы интенсификации сублимационной сушки препаратов в вакууме и разработка новых установок непрерывного действия / Д. П. Лебедев, Б. Н. Быховский // Пром. теплотехника. - 2001. - 23, № 1-2. - С. 67-75. - Библиогр.: 15 назв. - рус.

Розглянуто методи інтенсифікації тепло масообміну в процесі сублімаційного сушіння у вакуумі. На базі обраних фізичних моделей і результатів експерименту з сублімаційного зневоднювання матеріалів у вакуумі подано деякі кількісні результати й оцінки, оримані під час реалізації методів інтенсифікації. Описано сублімаційні сушильні установки безупинної дії, які використовують розглянуті методи. Відзначено шляхи їх подальшого вдосконалення.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л113.603.2 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14162 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Павлюк Р. Ю. 
Новые прогрессивные технологии биологически активных добавок из цветочной пыльцы и растительного сырья / Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, Г. А. Симахина, И. С. Гулый, Л. А. Чуйко, В. В. Погарская, Л. М. Соколова; Харьк. гос. акад. технологии и орг. питания. - Х.; К., 2000. - 133 c. - рус.

Обобщены результаты многолетних фундаментальных исследований нового способа консервирования с применением жидкого азота нетрадиционного растительного сырья и разработке криогенных технологий получения биологически активных добавок, позволяющих не только сохранить все витамины и другие, биологически активные вещества, но и получить более обогащенный конечный продукт в легкоусвояемой форме. Представлены две принципиально новые технологии производства биологически активных добавок - криопорошков из цветочной пыльцы и амаранта, разработанные специалистами Харьковской государственной академии технологии и организации питания и Украинским государственным университетом пищевых технологий. Предложены новые технологии их использования в составе профилактических продуктов питания иммуностимулирующего и радиозащитного действия. Приведены сведения, являющиеся основой для изучения новых технологий консервирования пищевых продуктов и товароведения продовольственных товаров.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.11 я73 + П214.3 я73 + Л987 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА605701 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Павлюк Р. Ю. 
Нові біологічно активні добавки із трутневих личинок - альтернатива бджолиному маточному молочку / Р. Ю. Павлюк, І. А. Прохода, А. І. Черкасова, В. В. Яницький // Вестн. науки и техники. - Х., 2002. - Вып. 6. - С. 16-21. - укp.

Висвітлено технологію нових біологічно активних домішок (БАД) з гомогенату трутневих личинок (ГТЛ) у формі пасти (гомогенату) та порошку. За допомогою нових БАД і ГТЛ розширено асортимент вітчизняних БАД та можливості їх використання в різних продуктах харчування, в тому числі лікувально-профілактичної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л667.8 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70284 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Федоренченко Л. О. 
Технологія природних харчових сорбентів : Навч. посіб. для студ. ВНЗ / Л. О. Федоренченко, Г. О. Сімахіна; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2006. - 105 c. - укp.

Наведено відомості про якісні показники сучасних харчових продуктів, причини виникнення токсемій і необхідність застосування функціональних харчових продуктів. Охарактеризовано основні джерела радіації та принципи захисту людини від неї. Наведено класифікацію ентеросорбентів і сучасну класифікацію харчових волокон, описано властивості їх основних компонентів. Розглянуто дію харчових волокон на організм людини під час різних захворювань.

Приведены сведения о качественных показателях современных пищевых продуктов, причинах возникновения токсемий и необходимости применения функциональных пищевых продуктов. Охарактеризованы основные источники радиации и принципы защиты человека от нее. Приведены классификация энтеросорбентов и современная классификация пищевых волокон, описаны свойства их основных компонентов. Рассмотрено действие пищевых волокон на организм человека при разных заболеваниях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 я73 + Л848 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА684015 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Толоконніков Ю. О. 
Використання нетрадиційної сировини і відходів виробництва щодо вироблення радіопротекторних продуктів харчування / Ю. О. Толоконніков, А. І. Штерева // Причорномор. екол. бюл. - 2002. - № 1. - С. 75-77. - укp.

In this article experience of SME "Sanos" on use seaweed cystozora for manufacture of a radio-protective preparation - cystoziryn is covered. Results of researches of application of preparations on a basis of cystozora on laboratory animals are given.


Ключ. слова: seaweed, radioprotection, medical preparation
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23673 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Мелетьєв А. Є. 
Перспективи розроблення нових біологічно активних добавок на основі пива / А. Є. Мелетьєв, Н. А. Жестерева, С. І. Потапенко, О. М. Костюк // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 45-47. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Показано можливість та доцільність використання пива як натуральної біологічно активної домішки.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Сімахіна Г. О. 
Вивчення ефектів біонакопичення мінеральних елементів зі штучних живильних середовищ / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2005. - № 16. - С. 98-102. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Наведено результати вивчення ефекту поглинання мінеральних елементів зерновими культурами зі штучних живильних середовищ. Показано перспективи використання координаційних сполук мінеральних елементів з природними органічними лігандами для створення високомінералізованих харчових продуктів підвищеної біологічної активності.


Ключ. слова: поглинання, живильне середовище, мікроелементи, пророщення зерна, ліганди, координаційна хімія
Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Р123.81

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Косів Р. Б. 
Дріжджовий лізат як джерело біологічно активних речовин / Р. Б. Косів // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2006. - № 553. - С. 104-105. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Вивчено вплив біологічно активних речовин різної природи на ферментативну активність сахароміцетів. Результати показали, що лізат, одержаний ультразвуковою обробкою дріжджоподібних грибів, можна використовувати як джерело біологічно активних речовин.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Кисличенко В. С. 
Одержання та стандартизація сухого екстракту з капусти брокколі / В. С. Кисличенко, І. М. Владимирова, В. Б. Дємьохін // Запорож. мед. журн. - 2007. - № 3. - С. 95-98. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.

Отмечено, что в последнее время интерес к брокколи возрос во многих странах Европы, в России, Украине. Это и объясняет наличие на международном фармацевтическом рынке большого количества биологически активных добавок, в состав которых входит капуста брокколи. Получен сухой экстракт из надземной части капусты брокколи сорта "Тонус". Изучен качественный состав и количественное содержание биологически активных веществ, а также разработаны параметры его стандартизации.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.02 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Сімахіна Г. О. 
Біоантиоксиданти - необхідні компоненти оздоровчого харчування / Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 1. - С. 104-106. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

З'ясовано сучасні тенденції у системі захисту біологічних структур, передусім тканинних ліпідів, від ушкоджувальної дії вільних радикалів та перекисів і добору природних рослинних компонентів для створення нових оздоровчих продуктів антиоксидантної дії.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Крусір Г. В. 
Біотехнологія отримання бад, що містить інгібітор панкреатичної $E bold alpha-амілази борошенець вівса / Г. В. Крусір, Н. А. Кушнір // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 25, ч. 2. - С. 32-34. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
12.

Гриценко О. М. 
Етичні аспекти створення лікарських засобів, дієтичних добавок та функціональних харчових продуктів / О. М. Гриценко, О. М. Тернова // Вісн. Нац. ун-ту "Львів. політехніка". - 2008. - № 622. - С. 70-72. - Бібліогр.: 12 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29409/А Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
13.

Солодко Л. М. 
Перспективи отримання протеїнових концентратів із зеленої маси рослин / Л. М. Солодко, Г. О. Сімахіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2008. - № 24. - С. 5-9. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.

З'ясовано сучасні проблеми білкової складової в структурі харчування населення, необхідність залучення зеленої маси рослин для одержання протеїнових концентратів і білкововмісних харчових біологічно активних домішок. На прикладі черемші як нетрадиційної для харчової промисловості культури показано можливість одержання на її основі білкових концентратів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Євлаш В. В. 
Наукове обгрунтування технології дієтичної добавки та харчових продуктів анианемічного спрямування зі стабілізованим гемовим залізом : автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.16 / В. В. Євлаш; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2009. - 31 c. - укp.

Науково обгрунтовано та розроблено технологію виготовлення харчових продуктів антианемічного спрямування, яка передбачає збагачення їх дієтичною домішкою зі стабілізованим гемовим залізом. Установлено, що для лікування та профілактики залізодефіцитних станів (ЗДС) в раціони харчування населення повинні бути включені залізовмісні дієтичні домішки та харчові продукти, що містять гемове залізо переважно у двовалентній формі та всі необхідні компоненти для метаболізму заліза. Науково обгрунтовано та розроблено технологію одержання дієтичної домішки з крові великої рогатої худоби (ВРХ). Доведено, що для формування необхідних функціонально-технологічних і фізіологічних властивостей дієтичної домішки необхідно стабілізувати гемовий комплекс під час переробки крові ВРХ. За результатами проведених реологічних і молекулярно-кінетичних досліджень підтверджено ефективність використання принципу стабілізації гемового комплексу просторовою структурою гелю, утвореного натрійкарбоксиметилцелюлозою (Na-КМЦ). Розроблено концепцію збагачення харчових продуктів гемовим залізом для профілактики та лікування ЗДС, згідно з якою науково обгрунтовано та розроблено технологію харчових продуктів антианемічного спрямування: м'ясних січених виробів, десертів з кисломолочного сиру, хлібобулочних виробів, пряників. Одержано дані щодо впливу дієтичної домішки гемовітал на фізико-хімічні, функціонально-технологічні, структурно-механічні, мікробіологічні характеристики цих продуктів. Визначено основні показники якості та безпеки розробленої продукції. Доведено, що у нових харчових продуктах гемове залізо

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА365876 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Д'яконова А. К. 
Наукові основи технологій консервованих продуктів з використанням структуроутворювачів : Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.13 / А. К. Д'яконова; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2006. - 34 c. - укp.

Створено технологію виготовлення консервованих харчових продуктів, яка передбачає використання функціональних структуроутворювачів, а саме: білків, полісахаридів та їх комплексних структур. Досліджено механізми процесів комплексоутворення рослинних білків, полісахаридів, а також функціональні властивості білок-полісахаридних структур. Розроблено технологію виробництва комплексних функціональних домішок. Визначено вплив технологічних факторів на їх фізико-хімічні властивості. Розроблено та науково обгрунтовано технологію одержання натуральних структуроутворювачів - білка з зерна бобових культур та пектинових речовин - зі свіжих яблучних вичавок безпосередньо на консервних заводах, наведено апаратурно-технологічні схеми. Установлено, що процес драглеутворення високометоксильованого яблучного пектину за присутності ферменту пероксидази відбувається внаслідок окиснення адсорбованих на його поверхні поліфенольних речовин за стадіями утворення хінонів і вільних радикалів, які, полімеризуючись, конденсуються на поверхні пектинових молекул та утворюють перехресні зшивання. Базуючись на результатах дослідження, удосконалено існуючі та розроблено нові технології одержання консервованих продуктів емульсійної, геле- та драглеподібної структур, а також желе з низьким вмістом цукру на основі високометоксильованого яблучного пектину з використанням ферменту пероксидази.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л96-3 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА341766 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Д'яконова А. К. 
Наукові основи технологій консервованих продуктів з використанням структуроутворювачів : автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.13 / А. К. Д'яконова; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2008. - 36 c. - укp.

Досліджено механізми процесів комплексоутворення рослинних білків, полісахаридів, а також функціональні властивості білок-полісахаридних структур. Розроблено технології виробництва комплексних функціональних домішок. Визначено вплив технологічних факторів на їх фізико-хімічні властивості. Створено й науково-обгрунтовано технології одержання натуральних структуроутворювачів - білка з зерна бобових культур і пектинових речовин - зі свіжих яблучних вичавок безпосередньо на консервних заводах. Наведено апаратурно-технологічні схеми. Установлено, що процес драглеутворення яблучного пектину за присутності ферменту пероксидази відбувається внаслідок окиснення адсорбованих на його поверхні фенольних речовин через стадії утворення хінонів і вільних радикалів, які полімеризуються та конденсуються на поверхні пектинових молекул, утворюючи перехресні зшивання. З використанням результатів дослідження вдосконалено існуючі та розроблено нові технології консервованих продуктів емульсійної, геле- та драглеподібної структури.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л966 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА361447 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Притульська Н. В. 
Оптимізація споживчих властивостей комбінованих консервів та харчових концентратів із використанням білоквмісної сировини різного походження : Автореф. дис... д-ра техн. наук : 05.18.15 / Н. В. Притульська; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. - К., 2001. - 33 c. - укp.

Досліджено проблеми створення продуктів харчування із заданими властивостями. Вивчено якості білоквмісних домішок рослинного (люпин, соя, горох, соняшник, квасоля, нут, сочевиця, чина, пшениця), мікробного походження (з дріжджів-сахароміцетів після спиртового виробництва), які випускає вітчизняна промисловість, розроблено та реалізовано шляхи їх застосування для отримання нових сучасних сировинних компонентів (текстуратів, екструдатів, композицій, мікронізатів) і харчових продуктів, оптимізованих за значною кількістю споживчих характеристик. Встановлено закономірності зміни якості концентратів білка люпинового та дріжджового під впливом зміни різних факторів - коливань pH, концентрації кухонної солі, харчового фосфату, ферментного препарату, ІЧ-випромінювання. Науково аргументовано доцільність поєднання рослинних і дріжджових домішок у складі композицій з сухим молоком та іншими компонентами. Доведено здатність нових домішок позитивно впливати на динаміку накопичення радіонуклідів організмом дорослих тварин. Запропоновано комп'ютерну версію науково-методичної концепції оптимізації якості продуктів харчування, реалізовану під час розробки рецептур нових м'ясних консервів - фаршів, паштетів і харчових концентратів - супів, каш, оладків. Проведено їх комплексну товарознавчу оцінку, апробацію за умов промисловості, розроблено нормативну документацію.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА313997 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Данилова Л. А. 
Природні інгібітори окислення ліпідів і вирішення проблеми підвищення якості харчових продуктів : Автореф. дис...д-ра техн. наук: 05.18.06 / Л. А. Данилова; Харк. держ. політехн. ун-т. - Х., 1998. - 33 c. - укp. - рус.

Розглядаються питання створення нової технології одержання природних інгібіторів окислення ліпідів для підвищення якості харчових продуктів. Розвинуто новий напрямок в технології одержання природних інгібіторів, що засновано на екстрагуванні з рослинної сировини комплексу речовин з антиокислювальною дією у сінергетично активному сполученні (антиоксидантів). Уперше визначені оптимальні технологічні параметри одержання природних інгібіторів для корекції процесів окислення ліпідів мембран клітин організму людини. Запропоновано метод пошуку композицій антиоксидантів високої активності. Виявлено стабілізуючу дію інгібіторів, що розроблені, при руйнуванні бета-каротину. Визначені найбільш ефективні антиоксиданти та їх оптимальна кількість для гальмування окислювальних процесів в маргарині, пиві, жировмісних борошняних та цукрових кондитерських виробах. Розроблена нормативна документація одержання і застосування природних інгібіторів. Основні результати праці знайшли промислове впровадження у виробництві нових харчових продуктів високої якості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-97 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА301770 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Губаренко П. С. 
Розробка біотехнології отримання модифікованих рослинних фосфоліпідів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / П. С. Губаренко; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2001. - 19 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.133 + Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА313917 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Шпирко Т. В. 
Розробка біотехнології переробки зернової сировини в харчові добавки : Автореф. дис... канд. техн. наук : 03.00.20 / Т. В. Шпирко; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2003. - 18 c. - укp.

Обгрунтовано вибір вітчизняної низькоякісної сировини - пшениці V, VI класів для виробництва сухої клейковини за раціональною технологічною схемою, яка дає змогу одержувати продукти з високими функціональними властивостями. Розроблено технологію переробки борошна, одержаного з пшениці V, VI класів з використанням ферментних препаратів у харчові домішки: сухої модифікованої пшеничної клейковини, вуглеводно-білкового сиропу, стійкого крохмалю, які можна використовувати в хлібопеченні, макаронній, кондитерській, м'ясній та інших галузях харчової промисловості. Установлено, що амінокислотний склад сильної, середньої та слабкої пшениці загалом однаковий, за винятком нижчої кількості цистин-цистеїнових залишків, що призводить до порушення дисульфідних зв'язків та утворення вільних сульфгідрильних груп, тобто сприяє послабленню структурно-механічних і реологічних властивостей тіста. Установлено, що у разі спільної дії ферменту глюкозооксидази та аскорбінової кислоти на білковий комплекс клейковини відбувається її зміцнення, тобто покращання реологічних та структурно-механічних властивостей, що забезпечує її виділення та застосування. Науково обгрунтовано технологію виробництва хлібних виробів з використанням сухої модифікованої пшеничної клейковини. Установлено, що диференціація функціональних властивостей продуктів, мінімально збагачених сухою клейковиною, виявляється на стадії змішування напівфабрикатів, а максимально збагачених - під час бродіння та на початкових стадіях випічки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326564 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського