Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Автореферати дисертацій (10)Книжкові видання та компакт-диски (47)
Пошуковий запит: (<.>U=Л961.91$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 35
Представлено документи з 1 до 20
...

      
Категорія:    
1.

Домарецький В. А. 
Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини : Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Домарецький, В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов; Нац. ун-т харч. технологій. - Вінниця : Нова кн., 2005. - 402 c. - Бібліогр.: с. 401-402. - укp.

Викладено теоретичні положення та обгрунтування технологічних процесів виробництва солоду, солодових екстрактів і концентратів, екстрактів з лікарських рослин, безалкогольних та алкогольних напоїв, соків, морсів, настоїв, ароматних спиртів. Охарактеризовано основні компоненти харчових продуктів та напоїв, а також біологічно активні домішки з рослинної сировини. Визначено фізичні та хімічні властивості води, встановлено показники якості та розглянуто сучасні способи її підготовки до технологічного використання. Розглянуто форми забруднення харчової сировини, екстрактів, концентратів та напоїв шкідливими речовинами, обгрунтовано екологічні шляхи запобігання їх зараженню. Проаналізовано сучасний стан розвитку безалкогольної промисловості України, висвітлено основні економічні аспекти функціонування галузі.

Раскрыты теоретические положения и обоснование технологических процессов производства солода, солодовых экстрактов и концентратов, экстрактов из лекарственных растений, безалкогольных и алкогольных напитков, соков, морсов, настоев, ароматических спиртов. Охарактеризованы основные компоненты пищевых продуктов и напитков, а также биологически активные добавки из растительного сырья. Определены физические и химические свойства воды, установлены показатели качества и рассмотрены современные способы ее подготовки к технологическому использованию. Рассмотрены формы загрязнения пищевого сырья, экстрактов, концентратов и напитков вредными веществами, обоснованы экологические пути предупреждения их заражения. Проанализировано современное состояние развития безалкогольной промышленности Украины, освещены основные экономические аспекты функционирования отрасли.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91 я73 + Л87 я73 + Л88 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВС41831 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Галкіна С. М. 
Морква - джерело каротину при створенні імуномоделювальних продуктів / С. М. Галкіна, Н. А. Ракуленко // Харч. пром-сть. - 2004. - № 3. - С. 131-132. - Бібліогр.: 2 назв. - укp.

Зазначено, що розроблена комплексна технологія переробки моркви, яка передбачає фракціонування вихідної сировини з одержанням рідкої та густої фракцій, дозволяє виготовляти продукти двох видів: морквяний сік і купажовані соки на його основі, а також морквяно-гірчичні приправи, що характеризуються гарантованим вмістом бета-каротину.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91/99

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
3.

Побережець І. І. 
Зв'язок між фізичними параметрами березового соку / І. І. Побережець, В. І. Побережець, Т. І. Романовська, І. Я. Романовський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2007. - № 20. - С. 58-59. - Бібліогр.: 4 назв. - укp.

Установлено можливість визначати концентрацію сухих розчинних речовин у березовому соку за його фізичними параметрами.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91-106

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж71985 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Гунько С. М. 
Комплексна мембранна технологія концентрування яблучного соку : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.17.18 / С. М. Гунько; Нац. ун-т "Києво-Могил. акад.". - К., 2002. - 16 c. - укp.

Розроблено комплексну мембранну технологію виробництва просвітлених концентрованих яблучних соків за допомогою ультрафільтрації та мембранної дистиляції. Запропоновано способи попередньої обробки яблучного соку перед його просвітленням ультрафільтрацією та концентруванням мембранною дистиляцією. Науково обгрунтовано вибір мембрани УПМ-П для просвітлення соку та мембрани МФФК-3 для його концентрування, які забезпечують високу продуктивність процесу та якість готового продукту. Встановлено залежність продуктивності процесу мембранної дистиляції від розташування мембрани щодо гарячої та холодної камер у полі сил земного тяжіння. Визначено оптимальні технологічні параметри виготовлення просвітленого яблучного концентрату. На підставі результатів досліджень створено математичну модель ультрафільтрації яблучного соку. Розроблено способи регенерації мембран після ультрафільтрації та мембранної дистиляції, які повністю відновлюють їх властивості. Спроектовано та змонтовано експериментальну установку МД-1 для концентрування яблучного соку методом мембранної дистиляції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА317695 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Москалюк І. В. 
Комплексна переробка яблук в консервовані продукти : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.13 / І. В. Москалюк; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2003. - 15 c. - укp.

Досліджено проблему комплексної переробки яблук та розроблено технологію одержання пектинових речовин за методом лужного гідролізу зі свіжих яблучних вичавок та використання їх під час виробництва консервованої продукції: желе, повидла, начинки, напоїв. Виявлено оптимальні умови видалення пектинових речовин зі свіжих яблучних вичавок за методом лужного гідролізу, наведено математичні залежності проведення процесу екстракції, установлено вплив ступеня етерифікації пектинових речовин на їх комплексотвірну здатність. Розроблено технологію одержання драглеподібної продукції на основі високометоксильованого пектину з використанням пероксидази. Досліджено механізм процесу драглеутворення пектинових речовин за присутності пероксидази. Розроблено технологію одержання желе на основі високометоксильованого пектину за присутності пероксидази з низьким вмістом цукру.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326272 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
6.

Азаров О. В. 
Розробка технологій одержання і холодильного зберігання інулінвмісного концентрату і його використання в харчовій промисловості : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.14 / О. В. Азаров; Одес. держ. акад. холоду. - О., 2003. - 19 c. - укp.

Наведено результати експериментальних досліджень з розробки технології одержання та холодильного зберігання інулінвмісного концентрату (ІВК), здобутого із соку бульб топінамбура з використанням раціональних режимів технологічних процесів, та його використання в харчовій промисловості. Встановлено, що бульби топінамбура вимагають спеціальних умов зберігання, тому більш доцільно їх переробляти з одержанням соку. За запропонованим критерієм оцінки методів попередньої обробки бульб встановлено, що найбільш раціональним є бланшування надвисокочастотним нагріванням. Сік зберігають у вигляді ІВК, для одержання якого сік піддають вакуум-випарюванню. Консервування ІВК проводять вакуум-сублімаційним сушінням чи холодильною обробкою. Проведені дослідження щодо холодильного зберігання ІВК і наступна математична обробка даних дозволили одержати рівняння для розрахунку тривалості збереження ІВК залежно від його вологості та температури середовища. Розроблено технологічні рекомендації з холодильного збереження та використання ІВК. Науково обгрунтовано використання ІВК у ковбасних виробах як замінника цукру та домішки для одержання продуктів діабетичного призначення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л912.1 + Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326723 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Бурдо А. К. 
Розробка технології стабілізованого бурякового кріоконцентрату : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.13 / А. К. Бурдо; Одес. держ. акад. харч. технологій. - О., 2000. - 15 c. - укp.

Розглянуто питання розробки технології стабілізованого бурякового кріоконцентрату для впровадження його у виробництво та широкого використання в харчуванні. Запропоновано технологію отримання кріоконцентрованого бурякового соку, яка включає технологічні операції виробництва стабілізованого бурякового соку, триступеневе блочне виморожування соку до 30-40 % сухих речовин та його консервування за низьких температур. Обгрунтовано режими теплової обробки бурякового соку, його стабілізації поліфенолами рослинної сировини та органічними кислотами. Досліджено технологію виробництва поліфенольних екстрактів. Отримано режими блочного виморожування соку з буряка.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА310843 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Ващук Т. О. 
Теплотехнологічні режими процесу концентрування томатопродуктів в роторно-пліковій випарній установці : автореф. дис... канд. техн. наук / Т. О. Ващук; Нац. ун-т харч. технологій. - К., 2008. - 20 c. - укp.

Розроблено модель механізму перенесення імпульсу й енергії у плівках роторно-плівкових апаратів, яка базується на урахуванні інтенсивності динамічної взаємодії ротора зі стічною плівкою рідини, що визначається за допомогою еквівалентного дотичного напруження на поверхні плівки та переміжності турбулентості плівкової течії (дані поняття вперше введено до наукового обігу). Створено напівемпіричну модель процесі перенесення у плівках роторно-плівкових апаратів з роторами спірального типу, що базується на використанні нової моделі механізму перенесення та результатів експериментального дослідження. Обгрунтовано розрахункову залежність для визначення інтенсивності тепловіддачі до плівки рідини роторно-плівкових апаратів з роторами спірального типу. Досліджено вміст нітратів і важких металів у томатопродуктах місцевого виробництва. Встановлено залежність зміни концентрації нітратів у томатопродуктах у процесі їх згущення у дослідно-промисловій трикорпусній випарній установці. Розглянуто режими роботи трикорпусної випарної установки, що складається з роторно-плівкових випарних апаратів з роторами спірального типу, за умов широкого діапазону відносної зміни одночасної подачі нагрівної пари у різні корпуси.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА357826 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Деркач І. В. 
Технологія $Ebeta-каротинового концентрату та збагачених ним консервованих продуктів : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.13 / І. В. Деркач; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2003. - 18 c. - укp.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА326321 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
10.

Соколова Л. М. 
Товарознавча характеристика вітамінних фітодобавок із плодів, виготовлених методом кріогенної технології : Автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.15 / Л. М. Соколова; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. - Х., 1998. - 17 c. - укp. - рус.

Дисертація містить дослідження, що спрямовані на обгрунтування одержання порошкоподібних вітамінних фітодобавок із ягід та фруктів методом кріогенної технології з застосуванням рідкого азоту. Показано, що застосування методів заморожування плодів при низьких температурах та кріогенного подрібнення висушених плодів дозволяють отримати нові продукти харчування з поліпшеною якістю. Розроблені науково обгрунтовані рецептури порошкоподібних напоїв на основі вітамінних фітодобавок та технології виробництва, наведені дані про ефективність впровадження вітамінних фітодобавок та порошкоподібних напоїв на їх основі.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА302063 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Маяк О. А. 
Удосконалення апарату для виробництва пастоподібних концентратів напоїв на основі овочевої сировини : автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / О. А. Маяк; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2008. - 19 c. - укp.

Науково обгрунтовано процес одержання пастоподібних концентратів напоїв (ПКН) на основі овочевої сировини й удосконалено апарат для їх виробництва. Встановлено закономірності впливу технологічних параметрів (розміру частинок дисперсної фази концентрату, концентрації сухих речовин у продукті, температури переробки, терміну зберігання) на реологічні характеристики ПКН. Одержно регресійні рівняння для їх розрахунку. Встановлено наявність тиксотропних властивостей ПКН. Розроблено конструкцію скребкової мішалки для інтенсифікації процесу перемішування та теплообміну за умов кипіння ПКН у вакуум-випарному апараті. Науково обгрунтовано й експериментально підтверджено доцільність її використання для інтенсифікації гідромеханічних і теплообмінних процесів під час виробництва ПКН. Розроблено теоретичну модель розрахунку витрат потужності під час перемішування ПКН запропонованою скребковою мішалкою. Одержано узагальнене критеріальне рівняння для розрахунку коефіцієнта тепловіддачі за умов використання нової скребкової мішалки під час уварювання ПКН під вакуумом з урахуванням змін реологічних властивостей розробленого продукту. Досліджено основні фізико-хімічні показники якості розроблених ПКН. Оцінено економічну та соціальну ефективність наукових розробок, які впроваджено у виробництво.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91-5-02

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА362281 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Гіджеліцький В. М. 
Удосконалення технології концентрованого яблучного соку : Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.13 / В. М. Гіджеліцький; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2005. - 19 c. - укp.

Висвітлено питання удосконалення технології концентрованого яблочного соку з метою підвищення його якості та запобігання нагромадженню темнозабарвлених сполук - продуктів ферментативного та неферментативного окиснення складових речовин сировини. Проведено аналіз змін показників якості яблучного соку під час його виробництва та концентрування. Досліджено вплив різних факторів на нагромадження оксиметилфурфуролу під час концентрування яблучного соку. Обгрунтовано способи запобігання потемнінню концентрованого яблучного соку. Визначено закономірності змін біохімічних та технологічних властивостей яблучного соку у разі його розкиснення. Розроблено методи удосконалення технології виробництва яблучного соку.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА339592 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Маяк В. І. 
Наукове обгрунтування процесів та удосконалення обладнання виробництва концентрованих продуктів з плодоовочевої сировини : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.12 / В. І. Маяк; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Х., 2010. - 34 c. - укp.

Розроблено теорію процесів і вдосконалення обладнання на базі створення теоретичних моделей гідромеханічних, тепломасообмінних процесів, що базується на структурно-механічних характеристиках продуктів. Запропоновано нові способи виробництва пастоподібного концентрату напоїв і цукатів із плодоовочевої сировини. Визначено конструкцію ефективної шнекової скребкової мішалки. Встановлено раціональні параметри даних процесів та обладнання. Доведено економічну ефективність науково-технічних розробок і здійснено заходи з упровадження їх у виробництво та навчальний процес.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.35 + Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА372995 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Метльов С. Г. 
Апаратурно-технологічні схеми виробництва пектиновмісних порошків / С. Г. Метльов, В. О. Овчарук, Ю. І. Вересоцький, Є. М. Бабко, І. В. Ющук // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 274-278. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати дослідження існуючих способів одержання сушених харчових порошків та започатковано розроблення нових технологічних схем виробництва сухих пектиновмісних екстрактів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
15.

Фролова Н. Е. 
Мікролабораторна установка дослідження ароматичної складової соків та екстрактів з рослинної сировини / Н. Е. Фролова, К. А. Науменко, А. І. Українець, В. О. Усенко // Наука та інновації. - 2011. - 7, № 2. - С. 16-21. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Наведено результати досліджень ароматформувальних речовин (АФР) рослинної сировини з використанням мікролабораторної установки. Конструкція та принципи дослідження передбачають адсорбційне градієнтно-селективне концентрування ароматичних речовин із наступною термодесорбцією безпосередньо у газохроматографічну систему, що забезпечує достовірну інформацію про якісний і кількісний склад АФР предмету дослідження, а це є необхідним як для поповнення інформаційної бази, так і для практичного використання за виробничих умов під час вивчення адсорбційно-десорбційних циклів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25189 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
16.

Поліщук Г. Є. 
Обгрунтування технологічних режимів одержання рослинних екстрактів для їх застосування у виробництві морозива / Г. Є. Поліщук, О. В. Гулак, Н. І. Вовкодав, Н. М. Бреус, Ф. В. Перцевий // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 20-23. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Обгрунтовано вибір нових видів рослинної сировини для виробництва морозива на основі екстрактів. Досліджено ефективність екстрагування за різних технологічних параметрів (температура, тривалість, співвідношення компонентів системи) та розроблено математичну модель з метою прогнозування перебігу масообмінного процесу для кожного виду рослинного матеріалу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91 + Л956-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
17.

Науменко К. А. 
Підбір і оцінка адсорбентів для уловлювання ароматичних речовин під час концентрування соків та екстрактів / К. А. Науменко, Н. Е. Фролова, А. І. Українець, В. О. Усенко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2010. - № 33. - С. 68-70. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Досліджено вибірковість адсорбції на різних адсорбентах ароматформуючих компонентів рослинної сировини та їх оптимальне виділення з адсорбційної поверхні, що є першим етапом до вирішення проблеми вловлювання та виділення летких компонентів під час концентрування соків та екстрактів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
18.

Снєжкін Ю. Ф. 
Технологія отримання функціональних рослинних порошків / Ю. Ф. Снєжкін, Ж. О. Петрова // Харч. пром-сть. - 2011. - № 10/11. - С. 133-138. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.

Наведено аналіз ринку функціональних продуктів. Зроблено класифікацію рослинних порошків за їх функціональними інгредієнтами. Надано рекомендації щодо використання функціональних порошків. Показано, від яких факторів залежить збереження нутрієнтів під час переробки сировини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж29432 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
19.

Новак Л. Л. 
Хіміко-технологічна придатність плодів яблуні у зв'язку з їхнім короткотерміновим зберіганням для виробництва соків : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / Л. Л. Новак; КМ України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. - К., 2013. - 21 c. - укp.

Вперше встановлено математичну залежність між структурно-механічними, фізичними властивостями яблук та виходом соку, а також ознаку-індикатор для останнього - фізичну густину плодів. Вперше встановлено вихід соку, його якість та придатність для виробництва сортового соку за хімічним складом, структурно-механічними, фізичними властивостями, анатомічною будовою яблук 14-ти сортів пізнього строку достигання. Обгрунтовано двадцятиденну тривалість короткострокового зберігання яблук пізнього строку достигання для ефективного виготовлення високоякісного сортового соку. Встановлено вплив строку достигання яблук, їх тривалість зберігання на вихід та якість соку за виробничих умов Уманського консервного комбінату. Запропоновано технологію виробництва соку яблучного тонізуючого з додаванням 5 % лимонникового соку й оцінено його якість.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + Л961.91/99-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА402886 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
20.

Лозовська Т. С. 
Розробка технології консервованих фруктово-ягідних сиропів : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.13 / Т. С. Лозовська; Одес. нац. акад. харч. технологій. - О., 2013. - 20 c. - укp.

Науково обгрунтовано концентрації харчових осмотично діючих речовин, що забезпечують тривалу мікробіальну стійкість фруктово-ягідних сиропів без застосування теплової обробки та хімічних консервантів. Визначено параметри НВЧ-обробки свіжозібраних фруктів і ягід, яка забезпечує підвищення виходу соку, інактивацію ферментів та епіфітних мікроорганізмів. Науково обгрунтовано параметри екстрагування фруктово-ягідних вичавок селективними екстрагентами, що сприяє максимальному вилученню фенольних сполук. Запропоновано та розроблено спосіб біохімічної конверсії вуглеводів фруктово-ягідних соків з метою створення сиропів лікувально-профілактичного призначення (для діабетиків). Розроблено методику визначення біологічної активності об'єктів природного походження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА403894 Пошук видання у каталогах НБУВ 
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського