Бази даних

Реферативна база даних - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Автореферати дисертацій (1)Книжкові видання та компакт-диски (25)
Пошуковий запит: (<.>U=Р123.9$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Представлено документи з 1 до 18

      
Категорія:    
1.

Беличева Н. А. 
Гигиеническая оценка предприятий пищевой промышленности, на которых проведена государственная санитарно-эпидемиологическая экспертиза / Н. А. Беличева // Запорож. мед. журн. - 2006. - № 6. - С. 103-106. - Библиогр.: 7 назв. - рус.

Проанализирована степень влияния государственной санитарно-эпидемиологической экспертизы на санитарное состояние объектов пищевой промышленности и качество пищевых продуктов по показателям безопасности.


Ключ. слова: государственная санитарно-эпидемиологическая экспертиза
Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16789 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
2.

Герасимова В. Г. 
Технические моющие средства. Современные особенности проведения гигиенических исследований и гигиенической регламентации для пищевой промышленности / В. Г. Герасимова, А. В. Головащенко, Е. И. Корниец, Л. И. Назаренко // Хім. пром-сть України. - 2007. - № 6. - С. 54-56. - Библиогр.: 3 назв. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л785.3 + Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14738 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
3.

Мельниченко Т. І. 
Гігієнічні аспекти застосування синтетичних барвників у харчовій промисловості : автореф. дис... канд. біол. наук : 14.02.01 / Т. І. Мельниченко; Держ. установа "Ін-т гігієни та мед. екології ім. О.М.Марзєєва АМН України". - К., 2009. - 20 c. - укp.

Вперше в Україні науково обгрунтовано методичні підходи до якісного та кількісного визначення синтетичних харчових барвників (СХБ) у харчових продуктих з використанням методу хроматографії у тонкому шарі (ТШХ) і спектрографії. Відзначено, що у модельних середовищах одержано нові дані стосовно оптимальних умов і ефективної рідинної і твердофазної екстракції СХБ різних хімічних класів з харчових продуктів, що підтверджено патентом України на винахід. Визначено особливості метаболізму СХБ різних хімічних класів у біологічних рідинах людини в дослідах in vitro. Запропоновано методики виконання вимірювань масової частки синтетичних харчових барвників в емульсіях, порошкових сумішах, кондитерських виробах та масової концентрації синтетичних харчових барвників у безалкогольних напоях спектрофотометричним методом і впровадженні в практику охорони здоров'я.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9 + Л80-38

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА365669 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
4.

Чорний М. В. 
Санітарія і гігієна на підприємствах з виробництва та переробки молока й молочних продуктів : навч. посіб. / М. В. Чорний, Н. М. Наливайська, В. А. Пасічник, Т. М. Рижкова. - Х. : Гриф, 2010. - 284 c. - Бібліогр.: 246 назв. - укp.

Проведено оцінювання молочної сировини, наведено загальні санітарно-гігієнічні вимоги до підприємств молочної промисловості та технологічних процесів виробництва молочної продукції. Подано відомості з особистої гігієни та виробничої санітарії працівників молокопереробних підприємств.

Проведена оценка молочного сырья, приведены общие санитарно-гигиенические требования к предприятиям молочной промышленности и технологических процессов производства молочной продукции. Даны сведения по личной гигиене и производственной санитарии работников молокоперерабатывающих предприятий.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.12я73-1 + Р123.951я73-1

Шифр НБУВ: ВА728473 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
5.

Шапаєва О. С. 
Гігієнічна оцінка денної динаміки розумової працездатності учнів молодшої школи з різною організацією фізичного виховання / О. С. Шапаєва, С. И. Гаркавий, М. М. Коршун // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23, кн. 3. - С. 90-100. - Бібліогр.: 9 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.94-31

Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
6.

Бочарова О. В. 
Управління безпечністю товарів : підручник / О. В. Бочарова; Одес. нац. екон. ун-т. - Одеса : Атлант, 2014. - 376 c. - укp.

Викладено законодавчі аспекти запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції Hazard Analysis and Critical Control Point (Аналіз небезпечних чинників і критичні точки керування) (НАССР) в Україні та світі. Висвітлено основні положення концепції НАССР. Охарактеризовано небезпечні чинники в системі НАССР. Розглянуто застосування загальних санітарно-гігієнічних вимог Комісії з Кодексу Аліментаріус як передумову запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів. Увагу приділено розробці та запровадженню системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог стандарту (ДСТУ ISO 22000:2007).


Індекс рубрикатора НБУВ: Х839(4УКР)920.720.6 я73 + Л80 я73-1 + Р123.9 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА800205 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
7.

Вимоги санітарії і гігієни праці при переробці м'яса і м'ясних продуктів : [навч. посіб.] / Д. А. Бутко, О. Г. Скляр, Ю. П. Рогач, В. Г. Циб, С. В. Головін, В. Д. Бутко. - Мелітополь : Вид. будинок Мелітоп. міськ. друк., 2016. - 239 c. - Бібліогр.: с. 214 - укp.

Викладено питання загально гігієни праці та виробничої санітарії на м'ясопереробних підприємствах. Розкрито мету, завдання та принципи гігієнічного нормування шкідливих і небезпечних виробничих чинників. Висвітлено особливості організації роботи з охорони праці в м'ясопереробній галузі. Розглянуто вимоги санітарії і гігієни під час виробництва напівфабрикатів, пельменів, котлет, м'ясних консервів тощо. Увагу приділено проблемам електробезпеки, професійним захворюванням, забезпеченню видачі спеціального одягу, взуття й інших засобів індивідуального захисту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.952 я73 + Р124.518 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА807459 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
8.

Evtushenko O. 
Development of the occupational safety in the food industry with regard for the risk-based approach = Повышение уровня безопасности труда в пищевой промышленности с учетом риск-ориентированного подхода / O. Evtushenko, A. Siryk, P. Porodko // Ukr. Food J.. - 2016. - 5, № 1. - С. 174-185. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.

Одним из перспективных научных направлений повышения уровня безопасности труда на производстве является прогнозирование профессиональных рисков, непосредственно связанного с процессом производства, и создание на его основе условий для профилактики и предотвращения травматизма. Исследование проведено на основе метода статистического анализа несчастных случаев, которые возникли в пищевой отрасли за последнее десятилетие; метода регрессионного анализа; метода главных компонент; метода экспертных оценок; метода априорного ранжирования факторов при обработке результатов экспертных оценок. В результате проведенных исследований создана методика повышения уровня безопасности труда в пищевой отрасли на основе прогнозирования рисков производственного травматизма, которая имеет существенное значение для предотвращения опасностей с целью обеспечения благоприятных условий труда, недопущение аварий и устранения профессиональных заболеваний и несчастных случаев. Одним из перспективных научных направлений повышения безопасности производства является прогнозирование рисков производственного травматизма, непосредственно связанного с процессом производства и создание условий предотвращения травматизма на основании таких прогнозов. Результаты сравнительного анализа ретроспективного прогнозирования методами регрессионного анализа (прогноза) и усовершенствованным методом комбинированного прогнозирования, на основе метода главных компонент в сочетании с методом экспертной оценки свидетельствуют о том, что статистическое прогнозирование количества травмированных на предприятиях пищевой промышленности показывает большие отклонения от фактического количества травмированных (среднеквадратичная погрешность равна 2,53), чем комбинированное прогнозирование (среднеквадратичная погрешность составляет 0,85). Таким образом, можно сделать вывод о повышении эффективности прогнозирования в среднем на 60 % за счет сочетания метода главных компонент с методом экспертной оценки. Сделаны выводы, что разработанные модели и методы имеют качественно новые свойства и позволяют повысить эффективность (точность) прогнозирование в среднем на 60 % на основании сочетания метода главных компонент с методом экспертной оценки, что дает возможность повысить общую эффективность профилактики производственного травматизма на предприятиях пищевой промышленности в среднем на 18 - 23 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80н6 + Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
9.

Яворовський О. П. 
Оцінка здоров'я операторів з розливу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв корпорації "Оболонь" за даними періодичних медичних оглядів / О. П. Яворовський, Р. П. Брухно, Т. А. Шидловська, М. А. Бойчук // Укр. журн. з проблем медицини праці. - 2017. - № 2. - С. 30-36. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р124.518 + Р123.921

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25332 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
10.

Якубчак О. М. 
Гігієна м'яса (концепція аналізу ризиків в критичних точках управління) : [навч. посіб.] / О. М. Якубчак, Т. В. Таран. - Київ : Компринт, 2016. - 139 c. - (Навч. посіб. для ВНЗ. Вет. гігієна, санітарія і експертиза). - Бібліогр.: 20 назв - укp.

Представлено вимоги щодо аналізу ризиків та застосування цього основоположного принципу для створення системи з виробництва безпечних харчових продуктів, у тому числі істотні принципи гігієни харчових продуктів, що застосовуються протягом усього харчового ланцюга (включно з первинним виробництвом до кінцевого споживача) з метою забезпечення безпечності харчових продуктів та їх придатності до споживання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.852 я73 + Р123.952 я73 + П817.21 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА807583 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
11.

Гігієна та санітарія переробних підприємств : навч. посіб. для студентів закл. вищ. освіти із спец. 181 - "Харчові технології" / Д. А. Засєкін, Н. І. Кос'янчук, М. Д. Кучерук, Н. М. Слободянюк, О. С. Яремчук; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України, Вінниц. нац. аграр. ун-т. - Вінниця, 2018. - 342 c. - Бібліогр.: 150 назв. - укp.

Розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до продовольчої сировини і продуктів харчування під час виробництва, зберігання, пакування, транспортування та реалізації. Висвітлено законодавчу та нормативну базу України з питань санітарії та гігієни під час виробництва харчових продуктів. Охарактеризовано принципи нормування шкідливих речовин у виробничій зоні під час виробництва харчових продуктів. Наведено гігієнічні вимоги до фахової діяльності персоналу.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.952 я73 + П811.11 я73

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА829035 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
12.

Харчування дітей перших років життя (0 - 23 місяців) : (клін. настанова) / О. В. Катілов, А. В. Варзарь, О. Ю. Бєлоусова, О. А. Риков, О. М. Ліщишина. - Вінниця : Нова Книга, 2019. - 62 c. - Бібліогр.: с. 58-62 - укp.

Досліджено харчування дітей перших років життя (0 - 23 місяців) (клінічна настанова). Керівництво підготовлено з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України із харчування для дітей грудного і молодшого віку. Використано клінічні стандарти, консенсуси, гайдлайни провідних держав світу (США, Швейцарії, Франції, Нідерландів, Великої Британії, Австралії тощо.). Також увагу приділено харчування жінок у період вагітності та годування груддю. Проаналізовано порушення росту і розвитку, пов'язані зі статусом харчування у дитини.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.91-37

Шифр НБУВ: ВС65781 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
13.

Бочарова О. В. 
НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції : підручник / О. В. Бочарова; Одес. нац. акад. харч. технологій. - Одеса : Атлант, 2019. - 375 c. - укp.

Викладено систематизований матеріал щодо розроблення, запровадження та підтримування систем управління безпечністю харчових продуктів (СУБХП) на основі концепції Hazard Analysis and Critical Control Point (НАССР) (Аналіз небезпечних чинників і критичні точки керування). Особливу увагу приділено розробці НАССР-планів та небезпечним чинникам. Наведено шляхи потрапляння в харчовий продукт небезпечних речовин. Запропоновано сучасні методи та системи для проведення аналізу небезпечних чинників. Охарактеризовано принципи та документи щодо належної практики виробництва в світі та в Україні, наведено приклади розроблення стандартних санітарних робочих процедур (ССРП). Надано інформацію щодо системи простежуваності та програм відкликання. Окремий розділ присвячено аудитам СУБХП.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9 я73-1 + Л80 я73-1 + Х819(4УКР)071.1:Х839.207.206 я73-1 + Х916.140.21 я73-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: ВА833658 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
Категорія:    
14.

Григоренко С. Н. 
Гигиеническая оценка новых микробных полисахаридов : Дис...канд.мед.наук:14.00.07 / С. Н. Григоренко; Республиканский научный гигиенический центр, НИИ гигиены питания. - К., 1993. - 189 c. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ДС41301 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
15.

Григоренко С. Н. 
Гигиеническая оценка новых микробных полисахаридов : Дис...канд.мед.наук:14.00.07 / С. Н. Григоренко; Республиканский научный гигиенический центр, НИИ гигиены питания. - К., 1993. - 189 c. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ДС41301 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
16.

Григоренко С. Н. 
Гигиеническая оценка новых микробных полисахаридов : Дис...канд.мед.наук:14.00.07 / С. Н. Григоренко; Республиканский научный гигиенический центр, НИИ гигиены питания. - К., 1993. - 189 c. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ДС41301 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
Категорія:    
17.

Григоренко С. Н. 
Гигиеническая оценка новых микробных полисахаридов : Дис...канд.мед.наук:14.00.07 / С. Н. Григоренко; Республиканский научный гигиенический центр, НИИ гигиены питания. - К., 1993. - 189 c. - рус.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.9

Рубрики:

Шифр НБУВ: ДС41301 Пошук видання у каталогах НБУВ 



      
18.

Романовська Т. І. 
Основні вимоги до систем управління безпечністю промислового харчового виробництва / Т. І. Романовська, М. І. Осейко, Н. І. Романовська, Н. О. Романовський // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 2. - С. 7-23. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Розгллянуто базові санітарно-гігієнічні вимоги (СГВ) до промислового виробництва харчового продукту. Виконання СГВ спрощує впровадження на підприємстві систем управління безпечністю й якістю продукції, таких як ISO 22000, FSSC 22000, НАССР, IFS, BRC, SQF, Global GAP, а також стандартів країн і корпорацій Datch HACCP. СГВ є підгрунтям для згаданих систем управління безпечністю. СГВ до виробничих процесів розкрито у принципах кодексу Аліментаріус, процедурах належної виробничої практики GMP і стандартних санітарних робочих процедурах ССРП. Мінімальні базові вимоги щодо підтримання гігієни виробничих процесів і середовищ, недопущення потрапляння небезпечних речовин у продукт чи дії небезпечних чинників на продукт викладено у GMP або у ССРП. Для підприємства необхідно деталізувати кожний етап надходження матеріальних потоків від постачальника на виробництво, на самому виробництві та на шляху до споживача, надавати інформацію споживачеві про умови поводження з продуктом після розпаковування і до споживання. Відстеження безпечності продукту здійснюють "від лану до столу". Проведено аналіз базових СГВ щодо безпечності харчових продуктів, які закладено в сучасних стандартах щодо безпечності харчового продукту, виробленого промисловим способом. Стандартні санітарні робочі процедури виробництва харчового продукту забезпечують якість і безпечність продукту на всіх етапах виробництва. СГВ обумовлюють розташування й облаштування виробничих приміщень, оснащення засобами контролю, правила очищення обладнання та поводження з відходами, політику щодо культури роботи персоналу. Санітарно-гігієнічні процедури на кожному харчовому підприємстві є деталізованими щодо послідовності виконання та переліку відповідальних осіб і необхідні для сталого виробництва безпечного харчового продукту.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-9 я86 + Р123.9-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського