Chochkov R. Effect of Spirulina platensis and Kelp algae on the content of thiamine and riboflavin in wheat bread = Вплив водоростей Spirulina platensis і ламінарії на вміст тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі / R. Chochkov, D. Zlateva, D. Stefanova // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 1. - С. 145-157. - Бібліогр.: 155 назв. - англ.Мета роботи - дослідити вплив деяких їстівних водоростей, зокрема Spirulina platensis та ламінарії, на вміст тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі. Хліб виготовляли з пшеничного борошна з додаванням ламінарії та S. platensis (порошок) у кількості 2 або 4 % від маси борошна. Вміст віаміну В2 оцінювали рідинною хроматографією з використанням методу мас-спектрометрії. Збагачення водоростями ламінарії та S. platensis у кількості 2 і 4 % від маси борошна призводить до збільшення вмісту тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі. Два типи водоростей мають різну дію. Використання 2 % ламінарії призводить до збільшення на 7,35 %, а 4 % - на 28,27 % їх кількості у порівнянні з контрольним зразком. Збільшення спостерігається з додаванням 4 % S. platensis. Кількість тіаміну становила 1533,75 мкг/кг хліба, що майже вдвічі більше, ніж у контрольній пробі. Вміст вітаміну В2 у контрольній пробі хліба становить 310,5 мкг/кг. Із додаванням ламінарії у кількості 2 % приріст вітаміну В2 становив 81,7 мкг/кг, а за вищої дози (4 %) збільшення становило 120 мкг/кг у порівнянні з контрольною пробою та 38,3 мкг/кг у порівнянні з 2 % водоростей. Найвище значення було зареєстровано для хліба, збагаченого 4 % S. platensis. Вміст рибофлавіну був майже в втричі вищим, ніж у контрольній пробі; у 2,37 разу вищим, ніж у зразку з 2 % ламінарії, та в 2,16 разу вищим, ніж у зразку ламінарії із 4 %. Встановлено, що збагачення пшеничного хліба деякими їстівними водоростями (особливо в кількості 4 % від маси борошна) є ефективним підходом для підвищення вмісту тіаміну та рибофлавіну. Вплив S. platensis на вміст вітамінів є більш вираженим. Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|