РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000796851<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Chochkov R. 
Effect of Spirulina platensis and Kelp algae on the content of thiamine and riboflavin in wheat bread = Вплив водоростей Spirulina platensis і ламінарії на вміст тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі / R. Chochkov, D. Zlateva, D. Stefanova // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 1. - С. 145-157. - Бібліогр.: 155 назв. - англ.

Мета роботи - дослідити вплив деяких їстівних водоростей, зокрема Spirulina platensis та ламінарії, на вміст тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі. Хліб виготовляли з пшеничного борошна з додаванням ламінарії та S. platensis (порошок) у кількості 2 або 4 % від маси борошна. Вміст віаміну В2 оцінювали рідинною хроматографією з використанням методу мас-спектрометрії. Збагачення водоростями ламінарії та S. platensis у кількості 2 і 4 % від маси борошна призводить до збільшення вмісту тіаміну та рибофлавіну в пшеничному хлібі. Два типи водоростей мають різну дію. Використання 2 % ламінарії призводить до збільшення на 7,35 %, а 4 % - на 28,27 % їх кількості у порівнянні з контрольним зразком. Збільшення спостерігається з додаванням 4 % S. platensis. Кількість тіаміну становила 1533,75 мкг/кг хліба, що майже вдвічі більше, ніж у контрольній пробі. Вміст вітаміну В2 у контрольній пробі хліба становить 310,5 мкг/кг. Із додаванням ламінарії у кількості 2 % приріст вітаміну В2 становив 81,7 мкг/кг, а за вищої дози (4 %) збільшення становило 120 мкг/кг у порівнянні з контрольною пробою та 38,3 мкг/кг у порівнянні з 2 % водоростей. Найвище значення було зареєстровано для хліба, збагаченого 4 % S. platensis. Вміст рибофлавіну був майже в втричі вищим, ніж у контрольній пробі; у 2,37 разу вищим, ніж у зразку з 2 % ламінарії, та в 2,16 разу вищим, ніж у зразку ламінарії із 4 %. Встановлено, що збагачення пшеничного хліба деякими їстівними водоростями (особливо в кількості 4 % від маси борошна) є ефективним підходом для підвищення вмісту тіаміну та рибофлавіну. Вплив S. platensis на вміст вітамінів є більш вираженим.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського