РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000753444<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Корж Т. В. 
Вплив параметрів водотеплового оброблення насіння льону на перехід сухих речовин у воду / Т. В. Корж, О. Ю. Супрун-Крестова, В. В. Кирилюк // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2020. - 26, № 1. - С. 204-212. - Бібліогр.: 11 назв. - укp.

Важливою тенденцією сьогодення в організації здорового харчування є використання різних природних компонентів у складі харчових продуктів з метою підвищення їх харчової цінності. Крім того, у світі спостерігається дефіцит продуктів харчування. Один із шляхів вирішення проблеми дефіциту харчування - раціональне використання сировини, тому сьогодні актуальним є більш глибоке вивчення властивостей сировини з метою ширшого використання її потенціалу. Така олійна культура, як льон надає 2 дуже цінних продукти - волокно та насіння. Корисні властивості насіння цієї рослини є різноманітними завдяки багатому хімічному складу: клітковина, жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, мінеральні речовин, вітамін Е, незамінні амінокислоти, антиоксиданти, лігніни, полісахариди (слизі). Багатий льон і вітамінами групи B (особливо B1), що є дуже важливим для вуглеводного обміну в організмі людини, оскільки без достатньої кількості вітаміну B1 наш організм нездатний повноцінно засвоювати цукри. Важливим компонентом у насінні льону є лігнани ("рослинні гормони"), які мають антибактеріальну й антивірусну дію. Проаналізовано технологічні властивості насіння льону як цінного харчового компонента, оскільки потенціал насіння льону на сьогодні недостатньо повно використовується. Визначено вплив параметрів водо-теплового оброблення насіння льону-довгунця (температури води, витрати води та експозиції процесу екстрагування) з метою виділення його полісахаридів, які мають позитивний вплив на організм людини, хоча їхні технологічні властивості ще мало вивчені. За результатами дослідження встановлено, що підвищення температури води та тривалості екстрагування сприяє зростанню переходу сухих речовин (слизів) льону у воду. Сила впливу температури на перехід сухих речовин приблизно в 2 рази є вищою, ніж сила впливу тривалості екстрагування. Сумарний вплив обох факторів забезпечує максимальний (синергічний) ефект переходу сухих речовин льону у воду. Гідромодуль у діапазоні 1:10 - 1:25 практично не впливає на результат переходу сухих речовин у воду. Вибрані оптимальні параметри процесу: температура води - 85 - 95 <^>oC, експозиція настоювання у разі періодичного збовтування - 125 - 145 хв (2 - 2,5 год), рекомендований гідромодуль - 1:15 - 20.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-32 + Л996.5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського