Oseyko M. Justification of the amino acid composition of sunflower proteins for dietary and functional products = Обгрунтування амінокислотного складу соняшникових білків для дієтичних і функціональних продуктів / M. Oseyko, T. Romanovska, V. Shevchyk // Ukr. Food J.. - 2020. - 9, № 2. - С. 394-403. - Бібліогр.: 33 назв. - англ.Проведено дослідження зразків переробки насіння соняшнику з метою обгрунтування амінокислотного складу білків для дієтичних і функціональних продуктів. Досліджено зразки макухи, макухи знежиреної (шрот), борошна, отриманого з очищеного ядра соняшнику, амінокислотний склад і фізико- хімічні показники продуктів очищеної фракції ядра соняшнику, борошна, макухи, жирної макухи. Амінокислотний склад зразків визначено на рідинному хроматографії Dionex ICS-3000 з електрохімічним детектором. У зразках досліджено співвідношення гідрофобних і гідрофільних амінокислот. Встановлено, що борошно з соняшникового ядра на 22,0 % має більший вміст щодо загального білка. Вміст незамінних амінокислот на 31,1 % є більшим ніж у макусі, з якої вони виділені. Збільшення вмісту білка в соняшниковому борошні пояснюється збагаченням дрібної фракції під час фракціонування. Поряд із збільшенням загального вмісту білка борошно збагачується незамінними гідрофобними амінокислотами, зокрема лейцином (14,2 %), ізолейцином (6,7 %), метіоніном (11,2 %), а також заміним гідрофобним проліном (10,5 %). Обмеженою амінокислотою у борошні є лізин (скор 78 %), вміст інших незамінних амінокислот значно перевищує їхній вміст в ідеальному білку (скор лейцину - 153 %, ізолейцину - 143 %, метіоніну - 213 %, метіоніну разом із цистином - 258 %, фенілаланіну разом з тирозином - 177 %). Вміст лейцину та ізолейцину в соняшнику класичних сортів є обмеженим. У борошні з соняшникового ядра їхній вміст перевищено в 1,5 разу. Для збалансованості отриманого соняшникового борошна за вмістом лізину раціональним є використання його композицій з іншими лізиновмісними видами борошна з насіння олійних культур і/або з використанням харчового мікробіологічного лізину. Встановлено, що використання збалансованих білково-ліпідних екопродуктів і препаратів на основі комплексної переробки насіння соняшнику покращує функціональні-технологічні властивості та сприяє профілактиці захворювань. Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-3 + Л996.5
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|