РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку

Tsykhanovska I. 
Substantiation of the mechanism of interaction between the carbohydrates of rye-wheat flour and nanoparticles of the polyfunctional food additive "Magnetofооd" / I. Tsykhanovska, V. Evlash, A. Alexandrov, T. Lazareva, T. Yevlash // Вост.-Европ. журн. передовых технологий. - 2018. - № 3/11. - С. 59-68. - Бібліогр.: 42 назв. - англ.

Вологоутримувальна здатність (ВУЗ) є однією з найважливіших функціонально-технологічних властивостей. Харчова добавка "Магнетофуд" має комплексну дію, в тому числі ВУЗ. Тому важливим є вивчення механізму ВУЗ "Магнетофуд". Встановлено механізм взаємодії наночастинок (НЧ) харчової добавки "Магнетофуд" із функціональними групами біополімерів вуглеводного комплексу житньо-пшеничного борошна. Запропоновано "кластерно-капілярну" модель ВУЗ "Магнетофуд" із вуглеводами тіста. Молекули води спочатку адсорбуються, зокрема, на поверхні зерен крохмалю і в мікрокапілярах. НЧ "Магнетофуд", завдяки нанорозмірів, активної та іонізованої поверхні, біосумісності з полімерними молекулами вуглеводнів, легко проникають в пори (мікрокапіляри). НЧ "Магнетофуд" мають високий хімічний потенціал, тому вони активують, наприклад, поверхню крохмальних зерен і внутрішню поверхню капілярів. НЧ "Магнетофуд" утворюють комплекси з ОН-групами і ефірними оксигенами амілози та амілопектину крохмалю за рахунок координаційних зв'язків. Виникають супрамолекулярні ансамблі ""Магнетофуд" - вуглевод" типу "кластерів". НЧ "Магнетофуд" також електростатично взаємодіють з диполями води. Виникають міцні аквакомплекси. Далі молекули H2O проникають всередину в найменш організовані ділянки ланцюгів макромолекул полісахаридів. Де утримуються водневими зв'язками з диполями "Магнетофуд" і іонногенними групами вуглеводів: атомами гідрогену та оксигену ОН-груп D-глюкопіранозних залишків. Навколо НЧ "Магнетофуд" виникають аквакомплекси, а в "кластерах" сольватоассоціати. Полімерні ланцюги розсуваються і поліпшується проникнення диполів H2O всередину вуглеводу. Така абсорбція води послаблює міжмакромолекулярні зв'язки в щільних шарах полісахариду і сприяє проникненню в них вологи. Експериментально встановлено, що харчова добавка "Магнетофуд" володіє комплексною дією: сорбційним, комплексоутворювальним, волого- та жироутримувальним. А це призводить до збільшення виходу та поліпшення якості хлібобулочної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського