Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (2)Реферативна база даних (9)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Petrova Z$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Представлено документи з 1 до 12
1.

Petrova Zh. 
Intensifying drying process with creation of functional plant compositions [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, Yu. Snezhkіn, K. Getmanyuk, N. Dmytrenko, M. Vorontsov // Ukrainian food journal. - 2014. - Vol. 3, Issue 2. - С. 167-174. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2014_3_2_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 469.211 Kb    Зміст випуску     Цитування
2.

Petrova Zh. 
Drying of Antioxidant Composite Materials based on Table Beet [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, Yu. Snezhkіn, V. Pazyuk, K. Samoilenko // Energy engineering and control systems. - 2015. - Vol. 1, Num. 1. - С. 25-28. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eecs_2015_1_1_7
Зниження затрат енергоносіїв у харчовій промисловості є актуальним завданням сьогодення у зв'язку з підвищенням цін на них. Процес сушіння рослинної сировини належить до складних енергоємних процесів. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є розробка таких способів сушіння, які б надали змогу знизити енергозатрати на процес. Під час сушіння рослинної сировини ще одним важливим фактором є якісні показники готового продукту, які залежать головно від технології сушіння. Тому в Інституті технічної теплофізики розроблено енергоефективні режими сушіння рослинної сировини, що надали можливість зменшити енерговитрати на процес сушіння та максимально зберегти біологічно активні речовини вихідної сировини. Досліджено розроблення енергоефективних режимів сушіння антиоксидантної сировини на основі буряку, які забезпечують збереження бетаніну на 95 % і зменшення витрат енергії на 49 %. Сьогодні в Україні недостатньо виробництва з переробки рослинної сировини в порошки, що надає змогу зберегти якість вихідної сировини.
Попередній перегляд:   Завантажити - 139.707 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Pazyuk V. 
Determination of rational modes of pumpkin seeds drying [Електронний ресурс] / V. Pazyuk, Zh. Petrova, O. Chepeliuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 1. - С. 135-150. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_1_12
Насіння гарбуза є легкодоступним джерелом білка та інших корисних речовин. Мета дослідження - визначення раціонального режиму його висушування, за якого забезпечується висока схожість матеріалу. Досліджено фізико-механічні властивості насіння гарбуза української селекції з вологістю 0, 6, 16, 46 %. Визначення кінетики процесу сушіння проведено на конвективному сушильному стенді за таких режимів: температура сушильного агента в сушильній камері t = 40 - 80 <^>oC, швидкість руху V = 1,5 м/с, вологовміст повітря d = 10 г/кг с. п. Біохімічні показники висушеного насіння визначено за кількістю насіння, здатного утворювати нормально розвинені проростки за оптимальних умов на 5, 7 і 10 день пророщування. Проведені дослідження властивостей насіння гарбуза сорту "Стофунтовий" показали, що за зміни вологості матеріалу від 0 до 46 % відбувається збільшення геометричних розмірів насіння: довжина збільшується на 38 %, ширина на 10 % і товщина на 8 %, а також змінюються й інші показники. Дослідження процесу сушіння насіння гарбуза показали, що за збільшення температури сушильного агента інтенсивність сушіння збільшується. Так, тривалість сушіння зменшується у 8 разів у разі підвищення температури сушильного агента від 40 до 80 <^>oC. Криві швидкості сушіння в період падаючої швидкості сушіння з попереднім прогріванням показують, що найбільша швидкість сушіння в максимальній критичній точці за температури сушильного агента 80 <^>oC складає 2,32 %/хв,найменша за температури 40 <^>oC - 0,33 %/хв. Прогрівання насіння гарбуза відбувається від 3 до 5 хв залежно від режиму, потім температура матеріалу змінюється несуттєво і відрізняється від температури сушильного агента на 0,1 - 0,5 <^>oC. Узагальнена крива кінетики сушіння насіння гарбуза надає можливість описати загальний процес за різних режимів сушіння. Зроблено висновок, що температура сушильного агента суттєво впливає на схожість насіння гарбуза. Найбільш раціональним режимом сушіння є температура 40 <^>oC і швидкість руху повітря 1,5 м/с.
Попередній перегляд:   Завантажити - 384.034 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Petrova Z. 
Effect of treatment modes on quality and antioxidant properties of tomato and beet processing products [Електронний ресурс] / Z. Petrova, V. Pazyuk, K. Samoilenko, O. Chepeliuk // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 2. - С. 291-302. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_2_12
Introduction. The research was conducted to substantiate the rational drying conditions of tomato seeds. The ratio and drying conditions of the composition from tomato waste with the addition of red beet were substantiated. Materials and methods. The tomato seeds were prepared according to the traditional methodology used in the industry. From red beet and tomato waste compositions with the ratios of components 4:1, 3:1, 2:1, 1:1 were created. Tomato seeds have been dried using the convective method at the air temperature t = 50 - 80 <^>oC, as well as the composition from red beets and pulp of tomatoes - at t = 60 - 100 <^>oC. The quality of dried seeds was estimated on the basis of its germinability, dried mixtures - on the content of betanin in them. Results and discussion. When the temperature of the air increases, the intensity of tomato seeds drying increases too. Thus, the drying time reduces by 2,5 times when the air temperature is raised from 50 to 80 <^>oC. However, qualitative seed material, which gives the germinability of 98 %, has been attained at the drying temperature of 50 <^>oC. Non-waste processing of tomatoes involves the creation of compositions of pulp tomatoes and sliced red beets, their drying, grinding and packing. In industrial conditions, red beets need to be cut into chips, which intensifies the drying process of the composition. The slicing of tomatoes in compositions does not affect the process speed. When the air temperature increases from 60 to 100 <^>oC, the intensity of compositions drying is raised by 1,8 times. Maximum preservation of the useful substances in the finished product results from the choice of a soft drying condition and an air temperature of 60 <^>oC. pH = 3,9 is characteristic for the ratio of red beet-tomato components 3:1 in composition, which ensures the maximum preservation of betanin (94,7 %) at drying. Conclusions. The heat carrier temperature substantially affects the tomato seeds germinability and antioxidant properties of tomato and beet processing products.
Попередній перегляд:   Завантажити - 600.477 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
5.

Petrova Zh. 
Energy effective drying modes of soy-vegetable compositions [Електронний ресурс] / Zh. Petrova, K. Slobodianiuk // Ukrainian journal of food science. - 2017. - Vol. 5, Iss. 1. - С. 122-132. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujfs_2017_5_1_15
Попередній перегляд:   Завантажити - 813.78 Kb    Зміст випуску     Цитування
6.

Sniezhkin Yu. 
Technology of complex processing of peat [Електронний ресурс] / Yu. Sniezhkin, Zh. Petrova, Yu. Novikova, A. Petrov // Енергетика і автоматика. - 2020. - № 5. - С. 32-41. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eia_2020_5_5
Попередній перегляд:   Завантажити - 231.644 Kb    Зміст випуску     Цитування
7.

Petrova Zh. O. 
Universal modes of technological processing of colloid capillary-porous materials by convective drying method [Електронний ресурс] / Zh. O. Petrova, K. S. Slobodianiuk, К. M. Samoilenko, V. М. Vishnevsky // Енергетика і автоматика. - 2020. - № 6. - С. 15-27. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eia_2020_6_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 824.425 Kb    Зміст випуску     Цитування
8.

Petrova Z. 
Adsorption properties of combined vegetable powders Control Systems [Електронний ресурс] / Z. Petrova, K. Samoilenko // Energy engineering and control systems. - 2021. - Vol. 7, Num. 1. - С. 38-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eecs_2021_7_1_8
Однією із основних технологічних властивостей комбінованих рослинних порошків (КРП), одержаних із рослинної сировини, важливе значення має рівноважна вологість. Оскільки від цього показника залежить кінцевий вологовміст та енергетичні затрати на процес зневоднення. Для визначення рівноважної вологості зразків комбінованих порошків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. В результаті досліджень отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари моно- та КРП, які порівнювались між собою. Порівняння ізотерм адсорбції, що не дивлячись на однаковий характер цих ізотерм, які показують, що ці матеріали є капілярно-пористі колоїдні тіла та маючи однакові форми зв'язування вологи (адсорбційну, капілярну та осмотичну) в той же час суттєво відрізняються один від одного рівноважною вологістю. Під час зберігання композиційних порошків із метою збереження їхніх технологічних властивостей рекомендується підтримувати в приміщенні наступні умови: вологість повітря 60 - 70 % за температури 20 - 25 <^>oC і герметично їх запаковувати.
Попередній перегляд:   Завантажити - 755.57 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
9.

Petrova Z. 
Processes of Heat and Mass Transfer during Drying of Red Beetroot [Електронний ресурс] / Z. Petrova, K. Samoilenko, V. Vishnevsky // Energy engineering and control systems. - 2020. - Vol. 6, Num. 2. - С. 81-87. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eecs_2020_6_2_4
Основною сировиною, яка має високий вміст бетаніну з антиоксидантними властивостями, є червоний столовий буряк. Важливим акцентом при переробці антиоксидантної сировини методом сушіння є зниження енергозатрат на процес зневоднення, максимальне збереження біологічно активних речовин і зниження собівартості кінцевого продукту. Сушіння - це складний і енергоємний процес. Тому для оптимізації витрат енергії при сушінні та підбору раціональних режимів зневоднення необхідно застосовувати розрахунковий аналіз тепломасообміну на базі адекватних математичних моделей. Застосування математичної моделі тепломасопереносу А. В. Ликова надало можливість побудувати відповідний числовий алгоритм для моделювання цього процесу, виконати числові дослідження процесу конвективного сушіння столового буряка. Розрахункові та експериментальні результати порівнюються. Вцілому, порівняння результатів числового моделювання процесів конвекційного сушіння зразка столового буряка з експериментальними результатами показало їх достатньо задовільне якісне узгодження. Розрахункова модель може використовуватися для наближеного визначення характеристик процесу сушіння столового буряка, зокрема часу, необхідного для сушіння. Отримані результати калориметричних досліджень надають можливість стверджувати, що за правильно підібраних композицій вони не лише стабілізують компоненти нативної сировини, а й відбувається інтенсифікація процесу сушіння зі зменшенням енерговитрат на процес.
Попередній перегляд:   Завантажити - 485.597 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Petrova Z. 
Equilibrium humidity as one of important energy-efficiency indexes in drying of food powder materials of biological nature [Електронний ресурс] / Z. Petrova, K. Samoilenko, Y. Novikova, P. Petrov // Energy engineering and control systems. - 2022. - Vol. 8, Num. 2. - С. 90-97. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eecs_2022_8_2_6
Із урахуванням загальної тенденції енергоспоживання, згідно з якою кількість спожитої енергії збільшується, її вартість та дефіцит безперервно зростають. На процеси сушіння в світі витрачається 10 - 12 % всієї енергії. На сучасному етапі розвитку процесів зневоднення в Україні та світі постала нагальна проблема в створенні та розробці високоефективних теплотехнологій, які б забезпечували мінімальні витрати енергії на процес та високу якість матеріалу. При сушінні харчових порошкоподібних матеріалів біологічної природи важливою є рівноважна вологість, що надає можливість визначити кінцевий вологовміст. Від цього показника залежать енергетичні витрати на процес зневоднення, термін, умови зберігання та якісні характеристики продукту. Для визначення рівноважної вологості досліджуваних зразків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. Наведено результати досліджень - отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари антиоксидантних функціональних порошків і продуктів швидкого приготування (сухий борщ) на їх основі та проведено порівняльну характеристику досліджуваних зразків. У результаті досліджень виявлено, що рівноважна вологість функціональних (буряково-лимонного та буряково-ревеневого) порошків становить 11 і 10 %, а сухого борщу лише 7,5 %.
Попередній перегляд:   Завантажити - 904.689 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
11.

Petrova Z. 
Determining the influence of pre-preparation of blueberries (Vaccinium corymbosum L.) on the total duration of drying [Електронний ресурс] / Z. Petrova, K. Slobodianiuk, O. Grakov // Eastern-European journal of enterprise technologies. - 2023. - № 2(11). - С. 83–90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2023_2(11)__10
Попередній перегляд:   Завантажити - 629.057 Kb    Зміст випуску     Цитування
12.

Sniezhkin Yu. F. 
Energy-Consumption and Environmental Aspects of Drying Processes [Електронний ресурс] / Yu. F. Sniezhkin, Zh. O. Petrova // Science and innovation. - 2023. - Vol. 19, № 2. - С. 44-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinsinna_2023_19_2_6
Попередній перегляд:   Завантажити - 604.044 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського