Сушко О. О. 
Вплив цитрату хрому на стан про/антиоксидантної системи у підшлунковій залозі щурів з експериментальним цукровим діабетом / О. О. Сушко, Р. Я. Іскра // Український журнал медицини, біології та спорту. - 2019. - Т. 4, № 1. - С. 256-261. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmbs_2019_4_1_40
Досліджено активність антиоксидантної системи та рівень пероксидного окиснення ліпідів у печінці щурів з алоксан-індукованим діабетом та за впливу цитрату хрому, який випоювали тваринам протягом місяця в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води. Цукровий діабет експериментально викликали внутрішньоочеревинним введенням 5 % розчину моногідрату алоксану в кількості 150 мг/кг маси тіла. Діабет виявляли вимірюванням глюкози у крові, зібраної з хвостової вени. На 40-й день досліду після декапітації тварин було відібрано тканину печінки для досліджень. У гомогенаті печінки щурів контрольної діабетичної групи встановлено вірогідне зростання вмісту гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів. За випоювання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл вміст гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів у печінці знижувався щодо їх рівня у тканині тварин діабетичної контрольної групи. У печінці тварин контрольної діабетичної групи виявлено вірогідне зниження активностей каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та вмісту відновленого глутатіону. Однак за впливу цитрату хрому в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води показники нормалізувалися, а саме зростали активності каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та збільшувався вміст відновленого глутатіону у порівнянні з їх рівнями у печінці тварин діабетичної контрольної групи. Вірогідні зміни вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів та активності ензимів антиоксидатної системи у печінці найкраще проявлялися за використання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл води. Ці показники свідчать про нормалізацію антиоксидантного захисту за впливу цитрату хрому у тканинах щурів з експериментально індукованим діабетом.
  Повний текст PDF - 233.014 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сушко О.
  • Іскра Р.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сушко О. О. Вплив цитрату хрому на стан про/антиоксидантної системи у підшлунковій залозі щурів з експериментальним цукровим діабетом / О. О. Сушко, Р. Я. Іскра // Український журнал медицини, біології та спорту. - 2019. - Т. 4, № 1. - С. 256-261. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmbs_2019_4_1_40.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сушко Ольга Олександрівна (біологічні науки)
  • Іскра Руслана Ярославівна (1970–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського