Сушко О. О.
Вплив цитрату хрому на стан про/антиоксидантної системи у підшлунковій залозі щурів з експериментальним цукровим діабетом / О. О. Сушко, Р. Я. Іскра // Український журнал медицини, біології та спорту. - 2019. - Т. 4, № 1. - С. 256-261. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmbs_2019_4_1_40
Досліджено активність антиоксидантної системи та рівень пероксидного окиснення ліпідів у печінці щурів з алоксан-індукованим діабетом та за впливу цитрату хрому, який випоювали тваринам протягом місяця в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води. Цукровий діабет експериментально викликали внутрішньоочеревинним введенням 5 % розчину моногідрату алоксану в кількості 150 мг/кг маси тіла. Діабет виявляли вимірюванням глюкози у крові, зібраної з хвостової вени. На 40-й день досліду після декапітації тварин було відібрано тканину печінки для досліджень. У гомогенаті печінки щурів контрольної діабетичної групи встановлено вірогідне зростання вмісту гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів. За випоювання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл вміст гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів у печінці знижувався щодо їх рівня у тканині тварин діабетичної контрольної групи. У печінці тварин контрольної діабетичної групи виявлено вірогідне зниження активностей каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та вмісту відновленого глутатіону. Однак за впливу цитрату хрому в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води показники нормалізувалися, а саме зростали активності каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та збільшувався вміст відновленого глутатіону у порівнянні з їх рівнями у печінці тварин діабетичної контрольної групи. Вірогідні зміни вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів та активності ензимів антиоксидатної системи у печінці найкраще проявлялися за використання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл води. Ці показники свідчать про нормалізацію антиоксидантного захисту за впливу цитрату хрому у тканинах щурів з експериментально індукованим діабетом.
Цитованість авторів публікації:Сушко О.Іскра Р.
Бібліографічний опис для цитування:
Сушко О. О. Вплив цитрату хрому на стан про/антиоксидантної системи у підшлунковій залозі щурів з експериментальним цукровим діабетом / О. О. Сушко, Р. Я. Іскра // Український журнал медицини, біології та спорту. - 2019. - Т. 4, № 1. - С. 256-261. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmbs_2019_4_1_40.
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Сушко Ольга Олександрівна (біологічні науки)Іскра Руслана Ярославівна (1970–) (біологічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити
"Анкету науковця"
|