Наукова періодика України | Товари і ринки | ||
Левицька С. Прогнозування якості швидкозамороженої капусти броколі / С. Левицька, С. Белінська, О. Мороз // Товари і ринки. - 2018. - № 2. - С. 25-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tovary_2018_2_5 Розроблено прогнозну модель якості швидкозамороженої капусти броколі, попередньо витриману 20 хв у 3 %-му розчині кухонної солі залежно від найбільш впливових факторів - терміну зберігання (r = -0,84), масової частки аскорбінової кислоти (r = 0,91), кількісного вмісту ізотіоціанатів (r = 0,93), загального вмісту а- і b-хлорофілу (r = 0,91).Присвячено прогнозуванню якості швидкозамороженої капусти броколі. Установлено сортові відмінності хімічного складу капусти броколі районованих в Україні сортів, придатних до вирощування в зонах Лісостепу, Степу і Полісся. Досліджено тенденції змін їх споживних властивостей під час зберігання, що дало змогу визначити сорт капусти Партенон як найбільш придатний до заморожування. Установлено, що оптимальною для зберігання замороженої капусти броколі є температура мінус 10 °С, за якої відбувається максимальна кристалізація всіх форм зв’язаної вологи, що унеможливлює протікання біохімічних процесів, сприяє максимальному збереженню споживних властивостей капусти та забезпечує зниження енергоємності виробництва, оскільки є суттєво нижчою від рекомендованої температури зберігання заморожених плодоовочевих продуктів - мінус 18 °С. Науково доведено, що найвагомішими факторами впливу на якість швидкозамороженої капусти броколі є вміст аскорбінової кислоти, хлорофілу та ізотіоціанатів, які покладено в основу розробленої моделі якості. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Левицька С. Прогнозування якості швидкозамороженої капусти броколі / С. Левицька, С. Белінська, О. Мороз // Товари і ринки. - 2018. - № 2. - С. 25-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tovary_2018_2_5.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |