Наукова періодика України Технічні науки та технології


Жигунов Д. 
Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу / Д. Жигунов, В. Ковальова, М. Ковальов, О. Коритнюк // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1. - С. 195-203. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2019_1_22
Визначення якості індивідуальних потоків борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу з використанням міжнародних стандартів - перспективний інноваційний напрям розвитку борошномельної промисловості. Оцінка якості індивідуальних потоків борошна на заводах малої продуктивності дає можливість проаналізувати ефективність роботи та потенціал підприємства. Розглянуто як класичні роботи, так і сучасні публікації у вітчизняних та закордонних джерелах, що відповідають цій проблемі. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературі відсутня інформація щодо аналізу показників якості індивідуальних потоків борошна із заводів України невеликої продуктивності з використанням міжнародних стандартів. Мета дослідження - визначення основних показників якості борошна і встановлення закономірності їх зміни на різних етапах технологічного процесу із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу. Наведено результати досліджень показників якості борошна з різних етапів технологічного процесу на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу та показано зміни показників залежно від системи технологічного процесу. Встановлено, що потоки борошна із систем першої якості мають кращі технологічні властивості. Так, на шліфувальних і розмелювальних системах білість борошна - від 54 до 68 од., зольність даних потоків є найнижчою - від 0,45 до 0,54 %. Кількість клейковини на драних і сортувальних системах коливається в межах від 19,5 до 35,6 %, на шліфувальних і розмелювальних системах від 23,8 до 33,6 %, а якість клейковини (ІДК) має майже однакові властивості як на шліфувальних і розмелювальних системах, так і на драних і сортувальних системах - від 53 до 86 од. Показник седиментації борошна має високі значення на драних системах, сортувальних системах - від 38 до 44 мл за рахунок високого вмісту клейковини на даних системах. Висновки: за результатами пробного лабораторного випікання, потоки борошна мали невисокі хлібопекарські властивості. На драних і сортувальних системах першої якості об'єм хліба коливався в межах від 380 до 410 см<^>3, на драних і сортувальних системах вимелу - 410 см<^>3, на шліфувальних і розмелювальних системах першої якості - від 380 - 460 см<^>3. Вперше з використанням приладу SDmatic проведено аналіз кількості пошкодженого крохмалю в потоках борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу. Результати досліджень можуть бути використані борошномельними виробництвами для стабілізації якості кінцевої продукції.Визначення якості індивідуальних потоків борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу з використанням міжнародних стандартів - перспективний інноваційний напрям розвитку борошномельної промисловості. Оцінка якості індивідуальних потоків борошна на заводах малої продуктивності дає можливість проаналізувати ефективність роботи та потенціал підприємства. Розглянуто як класичні роботи, так і сучасні публікації у вітчизняних та закордонних джерелах, що відповідають цій проблемі. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературі відсутня інформація щодо аналізу показників якості індивідуальних потоків борошна із заводів України невеликої продуктивності з використанням міжнародних стандартів. Мета дослідження - визначення основних показників якості борошна і встановлення закономірності їх зміни на різних етапах технологічного процесу із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу. Наведено результати досліджень показників якості борошна з різних етапів технологічного процесу на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу та показано зміни показників залежно від системи технологічного процесу. Встановлено, що потоки борошна із систем першої якості мають кращі технологічні властивості. Так, на шліфувальних і розмелювальних системах білість борошна - від 54 до 68 од., зольність даних потоків є найнижчою - від 0,45 до 0,54 %. Кількість клейковини на драних і сортувальних системах коливається в межах від 19,5 до 35,6 %, на шліфувальних і розмелювальних системах від 23,8 до 33,6 %, а якість клейковини (ІДК) має майже однакові властивості як на шліфувальних і розмелювальних системах, так і на драних і сортувальних системах - від 53 до 86 од. Показник седиментації борошна має високі значення на драних системах, сортувальних системах - від 38 до 44 мл за рахунок високого вмісту клейковини на даних системах. Висновки: за результатами пробного лабораторного випікання, потоки борошна мали невисокі хлібопекарські властивості. На драних і сортувальних системах першої якості об'єм хліба коливався в межах від 380 до 410 см<^>3, на драних і сортувальних системах вимелу - 410 см<^>3, на шліфувальних і розмелювальних системах першої якості - від 380 - 460 см<^>3. Вперше з використанням приладу SDmatic проведено аналіз кількості пошкодженого крохмалю в потоках борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу. Результати досліджень можуть бути використані борошномельними виробництвами для стабілізації якості кінцевої продукції.
  Повний текст PDF - 469.365 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Жигунов Д.
  • Ковальова В.
  • Ковальов М.
  • Коритнюк О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Жигунов Д. Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу / Д. Жигунов, В. Ковальова, М. Ковальов, О. Коритнюк // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1. - С. 195-203. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2019_1_22.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Жигунов Дмитро Олександрович (1975–) (технічні науки)
  • Ковальова Василина Петрівна (технічні науки)
  • Ковальов Михайло Олександрович (технічні науки)
  • Ковальов Микола Олександрович (технічні науки)
  • Ковальов Максим Олександрович (1977–) (технічні науки)
  • Ковальов Микола Миколайович (технічні науки)
  • Ковальов Михайло Анатолійович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського