Наукова періодика України | Технічні науки та технології | ||
Жигунов Д. Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу / Д. Жигунов, В. Ковальова, М. Ковальов, О. Коритнюк // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1. - С. 195-203. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2019_1_22 Визначення якості індивідуальних потоків борошна на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу з використанням міжнародних стандартів - перспективний інноваційний напрям розвитку борошномельної промисловості. Оцінка якості індивідуальних потоків борошна на заводах малої продуктивності дає можливість проаналізувати ефективність роботи та потенціал підприємства. Розглянуто як класичні роботи, так і сучасні публікації у вітчизняних та закордонних джерелах, що відповідають цій проблемі. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературі відсутня інформація щодо аналізу показників якості індивідуальних потоків борошна із заводів України невеликої продуктивності з використанням міжнародних стандартів. Мета дослідження - визначення основних показників якості борошна і встановлення закономірності їх зміни на різних етапах технологічного процесу із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу. Наведено результати досліджень показників якості борошна з різних етапів технологічного процесу на заводі зі скороченою схемою технологічного процесу та показано зміни показників залежно від системи технологічного процесу. Встановлено, що потоки борошна із систем першої якості мають кращі технологічні властивості. Так, на шліфувальних і розмелювальних системах білість борошна - від 54 до 68 од., зольність даних потоків є найнижчою - від 0,45 до 0,54 %. Кількість клейковини на драних і сортувальних системах коливається в межах від 19,5 до 35,6 %, на шліфувальних і розмелювальних системах від 23,8 до 33,6 %, а якість клейковини (ІДК) має майже однакові властивості як на шліфувальних і розмелювальних системах, так і на драних і сортувальних системах - від 53 до 86 од. Показник седиментації борошна має високі значення на драних системах, сортувальних системах - від 38 до 44 мл за рахунок високого вмісту клейковини на даних системах. Висновки: за результатами пробного лабораторного випікання, потоки борошна мали невисокі хлібопекарські властивості. На драних і сортувальних системах першої якості об'єм хліба коливався в межах від 380 до 410 см<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Жигунов Д. Визначення показників якості індивідуальних потоків борошна із заводу зі скороченою схемою технологічного процесу / Д. Жигунов, В. Ковальова, М. Ковальов, О. Коритнюк // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1. - С. 195-203. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2019_1_22.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |