Наукова періодика України | Свинарство і агропромислове виробництво | ||
Халак В. І. Біохімічні показники сироватки крові молодняку свиней -маркери раннього прогнозування якісного складу м’яса та сала / В. І. Халак // Свинарство. - 2014. - Вип. 64. - С. 65-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2014_64_14 Наведено результати досліджень біохімічних показників сироватки крові молодняку свиней з урахуванням їх розподілу на категорії за фізико-хімічними властивостями та хімічним складом м'язової тканини. Етапи виконання науково-дослідної роботи: відбір молодняку свиней великої білої породи у 2,5 - 3-місячному віці, контрольна відгодівля до досягнення живої маси 100 - 110 кг, контрольний забій та відбір зразків найдовшого м'яза спини, дослідження фізико-хімічних властивостей та хімічного складу найдовшого м'яза спини. Відбір зразків крові у тварин проводили у 5-місячному віці. Досліджували біохімічні показники сироватки крові (вміст загального білка та холестеролу, концентрація альбуміну і глобулінів, активність лужної фосфатази, аспартатамінотрансферази (АсАТ) та аланінамінотрансферази (АлАТ)). Встановлено, що свині категорії "низька якість" м'яса за вологоутримувальною здатністю, ніжністю та вмістом внутрішньом'язового жиру, порівняно з ровесниками категорії "висока якість", характеризуються вищим вмістом загального білка (на 0,67 - 6,73 г/л), активністю АсАТ (на 0,06 - 0,31 ммоль/год/л) та лужної фосфатази (на 4,89 - 47,56 од/л). Кількість зразків високої якості за вологоутримувальною здатністю становить 8,0 %, інтенсивністю забарвлення - 20,0 %, вмістом внутрішньом'язового жиру - 16,0 %, ніжністю - 8,0 %. Вірогідні коефіцієнти кореляції встановлено за парами ознак: "ніжність x вміст холестеролу" (r = 0,420 +- 0,1892, tr = 2,22) та "інтенсивність забарвлення, од. екстинції x 1000 x активність лужної фосфатази" (r = -0,483 +- 0,1826, tr = 2,64). Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Халак В. І. Біохімічні показники сироватки крові молодняку свиней -маркери раннього прогнозування якісного складу м’яса та сала / В. І. Халак // Свинарство. - 2014. - Вип. 64. - С. 65-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2014_64_14.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |