Наукова періодика України Наука та інновації


Мерзлов С. В. 
Управління якістю та безпечністю під час виробництва йогурту з апіпродуктами / С. В. Мерзлов, Т. В. Рудакова, О. О. Сніжко, Н. М. Ломова, С. А. Наріжний, В. Я. Ворощук // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 6. - С. 24-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_6_5
Одним з інноваційних підходів до розроблення програм забезпечення якості й безпечності харчової продукції сьогодні є система на основі принципів НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points - аналіз ризиків та критичні точки контролю). Система дозволяє запобігти виникненню небезпеки на ранніх стадіях виробництва харчової продукції. В Україні необхідно здійснювати особливий контроль показників якості та безпечності молочної продукції через низьку якість сировини та суттєву складність простеження її використання в процесі переробки, які, разом із відсутністю холодильної логістики та зберігання, суттєво скорочують термін придатності української молочної продукції порівняно з європейською. Мета роботи - використання принципів НАССР під час розроблення нових видів молочних продуктів, зокрема, йогурту з апіпродуктами. Молочна, біотехнологічна та немолочна сировина, пакувальний матеріал, етапи технологічного процесу. Проведено ідентифікацію всіх можливих чинників небезпеки, які можуть існувати в сировині, пакувальних матеріалах або під час застосування будь-якої технологічної операції, пов'язаної з виготовленням продукту. Здійснено аналіз ризиків за кожним потенційно небезпечним чинником під час виробництва йогурту з апіпродуктами та складено перелік потенційних небезпек відповідно до діаграми ризиків. Встановлено, що до групи біологічних чинників небезпеки належать бактерії групи кишкової палички, патогенні мікроорганізми, плісеневі гриби та дріжджі; до хімічних - токсичні елементи, радіонукліди, мікотоксини, антибіотики; до фізичних - домішки, що надходять із сировиною, з водою, з технологічного обладнання, з пакувальних матеріалів. Визначено шість об'єднаних критичних точок контролю: приймання молочної і немолочної сировини; охолодження і резервування молока; пастеризація; сквашування; фасування. Висновки: розроблено технологічну блок-схему виробництва йогурту з апіпродуктами резервуарним способом з використанням елементів НАССР та визначено показники якості та безпечності готового продукту.
  Повний текст PDF - 216.368 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Мерзлов С.
  • Рудакова Т.
  • Сніжко О.
  • Ломова Н.
  • Наріжний С.
  • Ворощук В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Мерзлов С. В. Управління якістю та безпечністю під час виробництва йогурту з апіпродуктами / С. В. Мерзлов, Т. В. Рудакова, О. О. Сніжко, Н. М. Ломова, С. А. Наріжний, В. Я. Ворощук // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 6. - С. 24-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_6_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мерзлов Сергій Віталійович (біологічні науки)
  • Рудакова Тетяна Василівна (технічні науки)
  • Рудакова Тетяна Василівна (економічні науки)
  • Сніжко Ольга Олегівна (біологічні науки)
  • Наріжний Сергій Анатолійович (технічні науки)
  • Ворощук Віктор Ярославович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського