Наукова періодика України Наука та інновації


Крисюк І. П. 
Інноваційні пропозиції для впровадження комплексних дієтичних добавок при цукровому діабеті та хелікобактеріозі шлунка / І. П. Крисюк, О. О. Гудкова, С. Г. Шандренко // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 5. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_5_6
Захворювання на цукровий діабет та патології шлунково-кишкового тракту є одними з найбільш поширених захворювань сучасного суспільства. В Україні зростає кількість хворих на діабет, а захворювання шлунково-кишкового тракту, ініційовані Helicobacter pylori, мають стрімку динаміку зростання через побутовий характер розповсюдження бактерії. В Інституті біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України на основі результатів фундаментальних досліджень розроблено дієтичні добавки для профілактики та зменшення негативних наслідків цукрового діабету ("Комплексна дієтична добавка при гіперкарбонільному стані") та патології шлунково-кишкового тракту ("Комплексна дієтична добавка при хелікобактеріозі"). Мета роботи - оцінити ефективність застосування розроблених дієтичних добавок. Ефективність розроблених харчових добавок підтверджено дослідами in vivo. Cтупінь інфікованості H. рylori визначали методом неінвазивного прямого уреазного тесту за допомогою апарату "Гелікотестер". Показано високу ефективність розроблених комплексних добавок, оскільки при вживанні дієтичної добавки за цукрового діабету зменшувався вміст токсичних складових (зниження загальної кількості альдегідів, карбонільних груп протеїнів, постсинтетичних модифікацій протеїнів), що, відповідно, гальмує розвиток ускладнень цієї патології, а вживання дієтичної добавки при хелікобактеріозі призводить до зниження рівня інфікованості шлунка бактерією Helicobacter pylori, що сприяє профілактиці низки захворювань шлунково-кишкового тракту. Висновки: розроблені дієтичні добавки містять дешеві та стійкі до зберігання компоненти, дозволяють ефективно зменшити вміст токсичних складових за цукрового діабету та прояви окремих захворювань шлунково-кишкового тракту, покращити функціонування організму, підтримати його працездатність і загальний стан здоров'я. Автори шукають зацікавлених осіб для співпраці з питань впровадження у виробництво розроблених дієтичних добавок.
  Повний текст PDF - 100.946 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Крисюк І.
  • Гудкова О.
  • Шандренко С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Крисюк І. П. Інноваційні пропозиції для впровадження комплексних дієтичних добавок при цукровому діабеті та хелікобактеріозі шлунка / І. П. Крисюк, О. О. Гудкова, С. Г. Шандренко // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 5. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_5_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гудкова Ольга Олексіївна (біологічні науки)
  • Шандренко Сергій Григорович (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського