Наукова періодика України | Нирки | ||
Pyszczuk B. Main Nutritional Lithogenic Factors in Diets of Polish Patients with Kidney Stones / B. Pyszczuk, A. Ziółkowska // Почки. - 2017. - Т. 6, № 4. - С. 206-210. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nirku_2017_6_4_7 Харчування є однією з найважливіших причин появи каменів у нирках. Дослідження розроблено для оцінки літогенних факторів у раціоні пацієнтів із нефролітіазом. У дослідження ввійшли 40 пацієнтів із сечокам'яною хворобою, які не мали метаболічних порушень, що приводили б до утворення каменів (таких як гіперпаратиреоз, первинна гіпероксалурія). Проводились оцінка антропометричних даних (індекс маси тіла, співвідношення окружностей талії та стегон), аналіз композиційного складу тіла (біоімпедансний аналіз складу тіла), якісний і кількісний аналіз харчових звичок пацієнтів (3-денна реєстрація їжі, що приймається). У половини пацієнтів відмічались надлишкова вага або ожиріння. Їх раціон містив велику кількість білка, жиру, фосфору, вітаміну С й невелику кількість рідини, кальцію, магнію, калію, вітаміну В6. Споживання білка позитивно корелювало із споживанням сечової кислоти (r = 0,78), а маса тіла - із рівнем жиру в раціоні (r = 0,58) і споживанням сечової кислоти (r = 0,55). Висновки: повний курс лікування із приводу нефролітіазу повинен включати дієтотерапію. Відсутність змін у звичайному раціоні пацієнтів із сечокам'яною хворобою може стимулювати процес літогенезу. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Pyszczuk B. Main Nutritional Lithogenic Factors in Diets of Polish Patients with Kidney Stones / B. Pyszczuk, A. Ziółkowska // Почки. - 2017. - Т. 6, № 4. - С. 206-210. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nirku_2017_6_4_7. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |