Наукова періодика України Хімія, фізика та технологія поверхні


Soldatkina L. M. 
Adsorption removal of anthocyanins from red cabbage extracts by bentonite: statistical analysis of main and interaction effects / L. M. Soldatkina, V. O. Novotna // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2017. - Т. 8, № 4. - С. 439-447. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2017_8_4_13
Дослідження базується на повному факторному експерименті типу 24, який використано для оцінювання внеску основних ефектів чотирьох факторів (час контакту, температура, початкова концентрація антоціанів і маса адсорбентa) та їх взаємодій на ефективність вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті. Фактори досліджено на двох рівнях (-1 і +1). Встановлено, що час контакту та маса адсорбента мають позитивний ефект, а початкова концентрація антоціанів і температура, а також взаємодія двох факторів "час контакту - температура", взаємодії трьох факторів "час контакту - початкова концентрація антоціанів - маса адсорбента" і "температура - вихідна концентрація антоціанів - маса адсорбента" негативно впливають на вилучення антоціанів з екстрактів червонокачанної капусти. Запропоновано математичну модель адсорбційного процесу з урахуванням головних ефектів факторів та їх взаємодій. Аналіз дисперсії та статистичні дані підтвердили її адекватність. Одержана модель надає можливість передбачити вилучення антоціанів із екстрактів червонокачанної капусти на бентоніті.
  Повний текст PDF - 902.847 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Soldatkina L.
  • Novotna V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Soldatkina L. M. Adsorption removal of anthocyanins from red cabbage extracts by bentonite: statistical analysis of main and interaction effects / L. M. Soldatkina, V. O. Novotna // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2017. - Т. 8, № 4. - С. 439-447. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2017_8_4_13.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського