Наукова періодика України Гастроентерологія


Березницький Я. С. 
Вміст кальцію та вітаміну D3 у хворих на морбідне ожиріння до та після оперативного лікування залежно від виду хірургічного втручання / Я. С. Березницький, Р. В. Дука // Гастроентерологія. - 2017. - Т. 51, № 4. - С. 272-280. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2017_51_4_9
Ожиріння - глобальна проблема людства. Надмірна вага й ожиріння належать до числа п'яти основних чинників ризику смерті. У сучасному світі проблема ожиріння обговорюється і в контексті неінфекційних захворювань, що значно обтяжують суспільство. Всі пацієнти, які страждають від ожиріння, належать до групи ризику дефіциту вітаміну D і розвитку вторинного гіперпаратиреозу, особливо хворі на морбідне ожиріння (МО). Мета роботи - проаналізувати динаміку змін рівнів вітаміну 25(OH)D і кальцію у хворих із МО до та після біліопанкреатичного шунтування (БПШ) у модифікації Hess - Marceau і поздовжньої резекції шлунка. Проспективно обстежено 57 пацієнтів із МО та супутнім метаболічним синдромом віком від 21 до 62 років, які були оперовані та перебували під спостереженням на кафедрі хірургії 1 ДЗ "Дніпропетровська медична академія МОЗ України" протягом 3-х і більше років після операції. Розподіл хворих на групи проведено залежно від застосованого способу хірургічного лікування. I клінічна група - 29 хворих із БПШ у модифікації Hess - Marceau; II - 28 пацієнтів із поздовжньою резекцією шлунка. У всіх проводили визначення рівня кальцію та вітаміну 25(OH)D у сироватці крові. Оцінку результатів дослідження проводили в динаміці спостереження - за першого візиту та протягом 3-х років після оперативного втручання. Аналіз динаміки показників МО після оперативного лікування показав загальні тенденції до вірогідного зменшення показників маси тіла й індексу маси тіла в пацієнтів усіх клінічних груп вже через 3 міс від початку лікування. У I групі суттєве зниження показників відбувалось протягом 18 міс, а в II - у період 6 - 12 міс. Виявлено зниження вмісту вітаміну 25(OH)D і кальцію вже на початку дослідження, що вимагало медикаментозної корекції. У динаміці дослідження встановлено тенденції до зменшення вмісту вітаміну 25(OH)D у пацієнтів обох груп упродовж 12 міс після баріатричного втручання з найбільшими змінами в групі проведення БПШ. У наступні терміни спостереження (через 1,5 і 2 роки) подібні розбіжності з початковим рівнем у пацієнтів обох груп зникали. Встановлено пряму кореляцію між рівнями вітаміну D і кальцію та довжиною загальної петлі під час проведення БПШ: rs = +0,382 і rs = +0,378 відповідно. У цьому випадку протяжність петлі суттєво не впливає на темпи зниження маси тіла після БПШ. Зроблено висновки, що встановлена пряма кореляційна залежність між рівнями вітаміну D і кальцію в сироватці крові пацієнтів, яким проведено БПШ, і довжиною загальної петлі свідчила про ефективність розробленої під час дослідження методики БПШ (збільшення довжини загальної петлі до 1 м), застосування якої призвело до зменшення порушень вітаміно-кальцієвого обміну за збереження загальної тенденції до зниження маси тіла.
  Повний текст PDF - 3.564 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Березницький Я.
  • Дука Р.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Березницький Я. С. Вміст кальцію та вітаміну D3 у хворих на морбідне ожиріння до та після оперативного лікування залежно від виду хірургічного втручання / Я. С. Березницький, Р. В. Дука // Гастроентерологія. - 2017. - Т. 51, № 4. - С. 272-280. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2017_51_4_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Березницький Яків Соломонович (1947–) (медичні науки)
  • Дука Руслан Вікторович (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського